30 juli 2008

Otursförföljd

Nu har jag precis kommit hem efter att ha tillbringat natten på sjukhus!!! Ibland blir jag galen på min kropp som inte beter sig som den ska. Jag måste fått ett måndagsex... ;-) Förutom att jag är reumatiker (vilket jag har lärt mig att leva med och accepterat, det är ju en kronisk sjukdom - men jag mår rätt så bra för det mesta) så tycker jag att jag råkar ut för de mest konstiga saker. I maj var det ju det här viruset på balansnerven. Igår fick jag helt plötsligt ont i ryggen, svårt att andas, mådde illa och var kallsvettig. Efter en mängd prover på sjukhuset, kontraströntgen och annat så tror läkarna i alla fall att det var ett gallstensanfall jag fick. Nu mår jag precis som vanligt igen och fick åka hem men jag är helt slut, efter att ha blivit väckt varannan timme i natt för att de skulle kolla blodtryck mm. Dessutom var alla salarna fulla, så jag fick sova i en korridor. Hur käckt känns det? Och sedan hade de glömt att beställa frukost till mig... Nåja, jag mår ju bra igen, det är ju huvudsaken. Tyvärr är vår hund sjuk också, hon har fått livmoderinflammation. En olycka kommer ju sällan ensam, sägs det, jag tycker alltid att det har en tendens att "klumpa ihop sig" när man minst önskar det. Vi får hoppas att hon blir bra på penicillinkuren, annars blir det operation för hennes del. Lilla Spejagumman.



Längtar efter att få sova i min säng i natt, med det här på sängbordet i jämte mig. Jag tror jag kommer sova som en stock, för jag är såååå trött!

Vad roligt det var att läsa era kommentarer om mitt förra inlägg! Jag vet inte om vi har haft väldig otur med vår linoljefärg, eller om det helt enkelt beror på den som håller i penseln *fniss*. Det kanske skiljer från olika tillverkare på färgen också, jag vet inte?

29 juli 2008

Minsta hallen

Idag tänkte jag visa er några bilder från vår hall, den tar första pris i tävlingen om världens minsta hall. Egentligen är det väl en passage bara, då vi använder verandan som hall. Vi har världens brantaste trappa också, som ni ser. När vi fick J var jag jätterädd för hur det skulle gå med ett barn och denna trappa, men det har visat sig att barn lättare kan gå (klättra) i vår trappa, som är rak, än en som är svängd med olika breda trappsteg. Någon gång har han drattat på ändan nerför (halva) trappan, men värre än så har det inte varit.

När vi tog över huset var det en ännu brantare trappa här, den var verkligen modell hönsstege. Så hittade vi den här trappan, som kom från ett annat hus, men den var för bred för att passa i hallen. Vi lämnade det till ett snickeri som tog bort ena sidan på trappan och kapade varje trappsteg på längden, så att trappan blev smalare och kunde sättas på plats. Om vi inte hade gjort det, hade vi inte kunnat ha någon öppning mellan hallen och köket, och det ville vi inte vara utan. Då hade planlösningen blivit väldigt instängd och "krånglig".





Jag har sett många som målar sina trappor och golv, men det kommer vi inte att göra. Jag gillar den gamla trappan och våra gamla såpskurade, kilsågade golv. De kommer få behålla sin trärena färg. Väggfärgen på pärlspånten i hallen är en egenblandad linoljefärg som är nougatfärgad och som vi också är mycket nöjda med. Taket är målat med äggskalsmatt, vit linoljefärg liksom murstocken (väggen som syns till höger om trappan).

Det var innan vi hade barn som vi målade med linoljefärg. Jag vet att alla förespråkar denna färgtyp till gamla hus, och visst blir det väl vackert, men jag tycker ändå det är många nackdelar: den har otroligt lång torktid (2-3 dygn), barn ska inte vistas där det är nymålat. Sista gången jag målade med den vita linoljefärgen inomhus så blev resultatet väldigt gulaktigt, jag tycker det ser jättefult ut. Jag läste någonstans att det då kan ha varit för mörkt när det målades. Öhhhh... går det alltså inte att måla annat än årets ljusaste månader då, eller? Det blir jag irriterad på. Därför använder vi numera Alcros Servalac, som får en sidenmatt yta som starkt påminner om linoljefärgens. Torktiden är bara några timmar och eftersom den är vattenbaserad är det ingen fara för barn att andas in den. En modern färg kan man ju dessutom bryta till vilken nyans man vill, med linoljefärgen får man experimentera med färg och pigment och prova sig fram (vilket i och för sig kan ha sin tjusning - det framhålls ju ofta som en stor fördel med linoljefärg). Ja, jag är ju inte någon renlärig byggnadsvårsmänniska, det förstår ni ju, men jag tycker man måste kompromissa mellan renovering och familjeliv och för oss passar inte linoljefärg.

28 juli 2008

Ogräs med tur

I vårvintras hade jag den här zinkkrukan fylld med mossa, några kvistar med lav på och så en rund sten som dekoration. Sedan ställde jag undan den på baksidan och glömde bort den. Nu hittade jag den, och märkte att det är något som börjat växa där i... jag vet inte riktigt vad, hallon kanske? Eller mer troligt något ogräs. Inte kan man väl slänga bort den tursamma lilla växten? Den får stå på ett bord på baksidan så länge.



27 juli 2008

I C:s trädgård

Vi har bekanta som bor på en gård i härheten, de har ett jättestort hus med en jätteträdgård som är jättefin. Jag har frågat C om jag fick fota där och lägga ut på bloggen, och det gick bra, så här kommer lite inspiration från en härlig trädgård! (Det går att klicka på bilderna så att de kommer upp i större format om man vill se lite mer detaljer.)



Här är det stora landet, som innehåller mängder med grönsaker som sallad, spenat, vitlök, sockerärtor, potatis, tomater, morötter och säkert en massa andra saker som jag har missat. Alla tre barnen i familjen har varsin liten ruta att odla i, och så finns det en massa yviga blommor i olika färger och former längs kanten, som t ex dubbel rosa vallmo, gurkört, salvia och dahlia. C gillar att det är yvigt och mycket färger.

Kanten på landet är lagd av granitstolpar, det är en idé jag funderar på att ta efter, då den röda graniten är så vanlig i våra trakter och vi har gamla stenstolpar liggande lite överallt på vår mark.





Lite lekfulla inslag i trädgården... en mås gjord av en trädrot och en glittrig groda under floxen. Barnen har ett eldorado här, då de har en egen borg och rutschkana, två gungställningar, sandlåda och linbana och en härlig kastanj att leka under.



En blommande rabatt med kant av gamla telefonstolpar.

Vy ner mot den gamla entrén (mot stora vägen), som inte används längre, men som C har valt att behålla för att bevara den ursprungliga trädgårdsplanen. Här står brudspirea och äppelträd på rad.

Ett av de gamla fruktträden



Solbrud

24 juli 2008

1 kr bjudet!

Puh, är inne och vilar mig (och M) från värmen och passar på att göra ett inlägg till idag. Flitigt, va? Tog några bilder på mitt nyaste fynd, ett ljusblått durkslag i emalj för 1 kr! Jag är ju lite svag för ljusblått och ljust turkost, så jag föll för det på en gång! Hålen sitter i form av små stjärnor, det var också ganska sött, tyckte jag.







Jag hoppas ni alla får en skön och trevlig helg nu när det äntligen har blivit lite "riktig" sommar igen!

Kannor på rad

Jag har egentligen inget nytt att bjuda på idag, men visar två bilder från köket. Jag har ändrat om lite på den lilla ommålade loppishyllan (såhär såg det ut förut) och ställt en del av mina vita kannor där. När jag höll på att fotografera där, så satte det sig en liten fjäril (eller nattfly är det väl egentligen) på tapeten. Vit så klart, så att den matchade inredningen!



23 juli 2008

Bilder från bygget

Vår utbyggnad går det sakta med. Jag kan inte säga "sakta men säkert" eller att det ens börjar närma sig slutet, men så är det ju när man ska försöka hitta tid till att bygga själv mitt bland småbarn, heltidsjobb och en gård med djur att sköta. Idag isolerar S innertaket, det är det sista som ska isoleras, sedan är det dags att spika skivor. Jag tänkte visa lite bilder från bygget idag. Känsliga tittare varnas för starka inslag! De är inte speciellt roliga att titta på för oss som är mitt i det, men kanske om ett år eller så, så kan man titta på dem och tycka att man var duktig som klarade av det hela...





Det här är vår röriga framsida (jag orkade inte släpa bort grillen eller andra saker som var i vägen). Huset har förlängts och där de franska dörrarna sitter ska det bli matsal. Rummet ovanför ska bli J:s rum.



Här är gaveln. En hemsk bild!!! Hur kul tror ni det är att ha en elcentral på det fula viset, på väggen? Och framför grunden är det bara som ett sandigt dike... suck! Man ser i alla fall barnens fönster på andravåningen och så matsalsfönster på nedanvåningen. Utbyggnaden i ett plan till vänster ska bli badrum.



Här är barnrummen, J:s rum till överst och M:s nederst. Om ni undrar så ska det INTE vara en fall-lucka i M:s rum - den har vi gjort nu för att komma mellan våningarna på ett smidigt sätt. Golvet som ligger är bara provisoriskt... Det blir nog bra när det blir klart, men det känns så himla långt dit. Det gäller bara att inte fastna i byggträsket så man blir alltför deppig över hur långsamt allt framskrider.

21 juli 2008

Utmaning om patina

Från Anna med den otroligt härliga bloggen Ett hem på landet, har jag fått i utmaning att fotografera något från vårt hem med naturlig patina. Det blev två ganska lätta val för min del. Först får ni se en närbild på mitt älskade skåp med rundat krön, som står i vardagsrummet (du ser hela skåpet här). Färgen är bortnött och det saknas både lås och nyckelbricka - det måste väl räknas som patina om något?



Sedan kommer en bild på mässingshandtaget på vår ytterdörr. Mässing är ju lite speciellt, det mörknar ju om man inte använder (sliter) ytan. När vi satte upp handtaget var det helt mörkt. Nu har vi tagit i dörrhandtaget så mycket att den riktiga mässingsfärgen börjar lysa igenom. Häftigt! En sådan effekt får man inte på nya lås och handtag som är "antikbehandlade". De är ju infärgade i en och samma färg och ändrar sig inte efter slitage eller väder och vind. Handtag och nyckelbricka kommer så klart från min pappas antikaffär.



Ser ni äppelkransen förresten? Jag blev inspirerad av Minna med bloggen Blomsterverkstad så jag kopierade hennes idé. Jag trodde först inte att kransen skulle vara särskilt hållbar, utan att äppelkarten skulle bli skrumpna och missfärgade på en gång, men de har stått sig sedan i fredags utan att det syns någon skillnad. Jag gjorde en ljusmanschett också som är lika fin inne som kransen som hänger ute så jag kan verkligen rekommendera er att klippa en bit najtråd och leta upp nedfallna äppelkart!

Loppisar och antikaffärer i Småland

Jag har fått många mail som handlar om om jag kan rekommendera några loppisar i Småland, så jag tänkte därför skriva ett inlägg om det jag brukar svara. Först vill jag bara säga att Småland är stort, och jag bor i norra delen, så jag känner inte alls till särskilt mycket. Det här ska ses som ett högst personligt svar - ingen heltäckande guide.

Tidningen Antikvärldens nätupplaga har en jättebra översikt med loppisar, antikaffärer, antikmässor och byggnadsvårdsbutiker i hela landet. Där kan man gå in och söka på landskap eller på kategori, vad man nu är intresserad av. För att hitta Smålands utbud kan du följa den här länken.

Mina absoluta favoritställen är Östregårds Antik i Moheda ett par mil norr om Växjö. De har öppet bara söndagar i maj-september, så det gäller att passa på!!! Där är det den underbara kombinationen av massor med prylar och billiga priser som gäller, så det kan knappast bli bättre. Utanför Lammhult ligger Brottsahemmets Antik. Där är det också mycket prylar och låga priser, man kan nog inte kalla det loppis, men det är en väldigt bra antikaffär med många roliga saker. Dessa båda ställen ligger inte med mer än ett par mil emellan, så man hinner besöka båda på samma dag.

16 juli 2008

Hemsläpade saker

Nu äntligen ska jag visa vad jag har dragit på mig den senaste tiden. Jag har samlat det på hög vid vår vedspis, alias skräphörnet... Tvättbrädan och tallrikshyllan är köpta på Tradera (tack Hanni för tipset!), jag hämtade hyllan på Bussgods så sent som idag. S kommentar var "... och var ska du ha den?". Den ska naturligtvis hänga i matsalen - så spika på S, så att rummet blir färdigt! *ler* Jag ska inte säga att varken tvättbrädan eller tallrikshyllan hade särskilt hög fyndfaktor, de blev varken jättebilliga eller jättedyra, men eftersom jag letat efter en tallrikshylla i över ett år snart, och en tvättbräda i ett halvår, så tyckte jag att det var lika bra att "slå till" nu när det dök upp några. Att de dessutom var "vita och färdiga" gör ju inte saken sämre i alla fall!





Den lilla gröna kryddhyllan köpte jag på Röda Korsets loppis här i stan för 10 kr. Jag ska måla den vit och så får jag se om den hamnar i köket här hemma eller i köket på Värmdöstugan. Emaljsleven är också från ett loppis.



Bakformen, med en upphängningsögla som söt detalj, hittade jag på Siggestas bakluckeloppis (inte bakfylleloppis, som S envisas med att kalla det) för 5 kr. Där köpte jag också den gamla kopparkannan för 25 kr, som har sådär härligt mörk patina. Jag tänkte den skulle få husera det mindre av mina olivträd så småningom. På samma loppis köpte S tre gamla handhyvlar och J en plastdinosaurie, ett flygplan och en Nalle Puh-bok. Till M hittade jag en söt ABC-bok som Lena Andersson gjort (den heter "ABC, sa lilla t"). Hela familjen fick ut något av besöket, med andra ord.

Brisak, som är en billighetsaffär av stora mått (ungefär som om Rusta korsas med Överskottsbolaget), och som också ligger på Värmdö, köpte jag två stormlyktor för 24 kr/st. De är så praktiska att tända när det blir strömavbrott, och det blir det här i de småländska skogarna titt som tätt.

Här ser ni skräphörnet i sin helhet. Att erkänna att jag inte vet var jag ska göra av sakerna, det gör jag inte... Och när det börjar bli höst igen så får det inte se ut såhär, eftersom vi faktiskt eldar ganska flitigt i vår vedspis.

15 juli 2008

Kanelbullekaka

Jag måste bara dela med mig av ett recept på den här sommarens favoritkaka, kanelbullekakan!!! Den smakar som kanelbulle men är en variant av sockerkaka. Prova den, jag garanterar att ni inte blir besvikna - ni ser själva vilken strykande åtgång den har på bilden! Receptet kommer ur boken Cecilias fikastunder, av Cecilia Vikbladh (finns att köpa på Adlibris för 201 kr).



KANELBULLEKAKA

Smet:
175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
(0,5 dl likör, whisky eller punsch - kan uteslutas, jag brukar inte ha det i)

Smör och ströbröd till formen

Fyllning:
1 dl socker
3 msk malen kanel
2 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda ner äggen ett och ett och därefter gräddfilen. Rör sedan noga samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda ner den torra blandningen i smeten och rör om tills smeten blir len och fin.

Blanda samman socker och kanel och ställ åt sidan. Smöra och bröa en 1,5-liters form. Häll i hälften av smeten och strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsockret. Dutta till sist över 2 msk smör. Baka i ugnen 45-60 minuter.

Jag tyckte första gången jag gjorde kakan att den blev väldigt "blöt" och kladdig (och då hade jag ändå inte haft i någon likör), så jag har nu de senaste gångerna bakat den med bara 100 g smör och det tycker jag blir bättre. Kakan blir ändå inte torr, men den håller ihop lite bättre.

09 juli 2008

Torr som en melon

Vi är skärgården på Värmdö och har semester i vår lilla stuga. Det är primitivt leverne som gäller, med utedass och vatten i dunkar. Killarna har badat i havsviken, men inte jag, jag är en riktig badkruka! När J hade torkat sig meddelade han att nu var han "torr som en melon". Han har börjat förstå att man säger "klok som en uggla" och "envis som en åsna" och konstruerar därför egna liknelser. Så idag är han torr som en melon, punkt slut.

I eftermiddag har vi fått barnpassning för båda barnen så vi sätter kurs mot Grinda Wärdshus och äter, bara jag och S. Lyxigt!



Jag försökte hitta några fina bilder på Grinda på nätet, men den här var det närmaste jag kom (bilden lånad från Allt om Stockholm.) Huset där restaurangen och hotellet ligger, är en enorm villa från 1906 som ligger längst upp på en höjd. Det byggdes för Nobelstiftelsens första ordförande eller något liknande. Nedanför vid vattnet finns gästhamn och en enklare servering. Vi ska dock äta uppe på värdshusets terrass. Det är dyrt men gott, småbarnsföräldrar som vi är kan vi dock behöva något lyxigare än bara makaroner på vår semester! På söndag ska vi på bakluckeloppis på Siggesta gård som ligger nästgårds från vår stuga. Läs mer om det här, om du är intresserad. Vi får se om jag gör några fynd, förra året blev "skörden" ett antal plastdinosaurier och en Flexitrack-bilbana till J - det är ju inte alltid det blir vita, skavda saker man fyndar...

06 juli 2008

Sommarbete



Igår gjorde vi våra djur lyckliga, då släppte vi dem i en ny hage på två hektar som S slitit med för att få färdig. Hagen är så stor så båda "flockarna" (fåren och hästarna) får gå tillsammans. Det värmde i hjärtat att se dem nöjda ströva omkring och ta en tugga här och en tugga där.



Snart är det dags även för oss att få komma på grönbete, så om det blir lite glesare mellan inläggen så vet ni varför...

04 juli 2008

Mynta och tobak



Igår var jag på Plantagen och skulle handla några utplanteringsväxter. De brukar ha så roliga kryddplantor så jag brukar göra en "kryddhink" varje år och sätta vid trappan. Nu slank äppelmynta, spansk grönmynta och ingefärsmynta, och så två tobaksplantor till det, ner i korgen. Jag satte det i en zinkkruka, jag har rätt många sådana, köpte ett gäng när Överskottsbolaget sålde ut sina för 25 kr/st! Det blev jättefint med en helt grön och vit komposition och doften är helt fantastisk! I krukan jämte, i samma färg men av fiberclay (vilket material det är förresten, jag gillar det skarp! Lätt, frosttåligt och samma färg som zink!), står en liten marguerite och två vita pelargoner (som just nu inte blommar så mycket).



Myntorna ovan är: spansk grönmynta, ingefärsmynta och äppelmynta. Vita tobaksblommor är också härliga, särskilt knopparna som skiftar i lime!

02 juli 2008

Solsken



Härligt med sol, härligt att kunna gå i linne och shorts redan på morgonen! Såhär ser grusgången upp till huset ut just nu. Ser ni världens mest vildvuxna gräsmatta... vi har inte tid att klippa den just nu (inte för att vi är särskilt duktiga på det annars heller, men i år har vi ännu mindre tid än vanligt).

Fönstret till höger är vardagsrummet, det lilla fönstret ovanför det är till vårt sovrum. Till höger om verandan (som inte syns riktigt på bilden) ligger köksfönstret, och ännu mer till höger om det tillbyggnaden som ska rymma matsal i bottenplan och barnrum på andra våningen.

Jag är så glad för lönnarna som står vid grindstolparna, de var små och taniga när vi flyttade in 2001. Vi sparade dem och nu har de växt rejält, och bildar som ett "valv" över grusgången. Det känns så mysigt att gå igenom där!

Ut och njut av solen nu!