25 augusti 2008

Awarder + boktips = måndag

Först måste jag bara tacka för alla fina kommentarer jag fick om våra kökshyllor och då särskilt nischen som vi satte in hyllor i! Vi är själva väldigt nöjda, det gav en hel del förvaring till vårt lilla och svårmöblerade kök. Hyllplanen är gjorda av gamla golvplank som vi hade liggande i en bod, vi handhyvlade dem för att få en slät(are) yta och sedan är de profilhyvlade i framkant. Till sist är de linoljade, för att få en lite mer härdig yta. En billig och bra lösning, med andra ord!
Från Marie med bloggen Gula villan i vallen har jag fått två fina utmärkelser, som jag blev så glad över!!! STORT TACK, Marie! Titta in hos henne om du är det minsta intresserad av scrapbooking och cardmaking, hon gör så fina saker!



Här kommer reglerna för awarderna;

1. The winner can put the logo on her blog.
2. Link the person you received your award from.
3. Nominate at least 7 other blogs.
4. Put links of those blogs on yours.
5. Leave a message on the blogs of the girls you’ve nominated

De sju bloggarna jag väljer att skicka vidare awarden till är följande:

Karin med bloggen Karin Lindström, alltid lika trevligt att besöka hennes blogg!

Anna med bloggen Ett hem på landet, relativt ny blogg för mig, som jag gillar skarpt.

Helena med bloggen Vitbalansen, hur proffsig som helst både på layout, fotografering och inte minst att pruta numera!

Hannis med bloggen Hannis hem, som gör de mest fantastiska fynd och visar det ena efter det andra som är vackert.

Kamomilla med bloggen I lilla Kamomillas villa, som kan behöva extra uppmuntran då hon är sjuk, men trots det bloggar friskt.

Tjejen med bloggen Vitt, blandat och lite annat (som det slår mig nu, jag inte vet vad hon heter!) - en nyfunnen bekantskap som intresserar sig för udda djur (!!!) utöver underbara vita interiörer...

Fröken Fräken med bloggen Tusen idéer och en fröken, som är hur kreativ som helst och gör mycket, mycket vackra ting.

Sist men inte minst så kan jag rekommendera boken White on White, av Stephanie Hoppen, om du har 144 kr över och vill titta på inspirerande vita interiörer. Den kom med posten till mig idag, en liten lyx som jag unnade mig nu efter ett halvår som mammaledig. Man kan behöva sånt också!


22 augusti 2008

På mina hyllor

Det finns en utmaning som startades av Timeless home och som går ut på att visa sina kökshyllor. Jag hakar på den (tänk att jag hinner med två inlägg på en dag, jag är mitt emellan blåbärspaj och rådjursstek i matlagningen och M sover, så då gäller det att utnyttja tiden!).



Vi har bara en liten hylla på väggen i köket, men vi har den här nischen (som det en gång i tiden satt en kakelugn i, men den var borta när vi flyttade in) som vi har satt in hyllplan i. Den är precis vid matplatsen. Om ni undrar över "von oben"-perspektivet så var det mina 162 cm som förlängdes genom att jag klev upp på en pall och tog kortet för att få med den översta hyllan lite bättre...



Översta hyllan med stora vita skålar. Gammal tvättbalja till vänster och nya skålar i mitten, och så en gammal kaffekanna och en gammal tillbringare till höger.



På nästa hylla står ett flaskställ och några vita kannor. Nytillverkad nattljusstake i emalj.





På hyllan närmast bordet har jag sådant man kan behöva när man äter, typ servetter och sockerströare, en burk med sockerbitar och en burk med tepåsar. Ni skymtar vinstället till vänster och några gamla nysilverfat längst bak.



Den enda vägghyllan i köket, den har ni ju sett förut och det är väl kanske inte så roligt att se igen. Men jag gillar den, så den får vara med en gång till!



Jag är så förtjust i min samling senapsburkar med text, som står på det undre hyllplanet.

Det var mina hyllor det. Jag skickar vidare den här utmaningen till alla som läser min blogg och som känner att de vill visa upp vad de har på sina egna hyllor!

Nu går det fort!

Nu är det redan fredag, jag tycker dagarna går så fort! De senaste dagarna har jag målat lite mer svart, bland annat ett gammalt flaskställ som vi använder som vinställ. Det fick jag av min mans mormor, det hade stått i hennes gamla jordkällare och var rostigt och hemskt. Då (det var väl 8-9 år sedan) så målade jag om det i ljusgrönt, jag tyckte det var så tjusigt, jag kommer till och med ihåg vad kulören hette: salvia. Nu har jag sedan en längre tid tyckt att det har rimmat dåligt med övriga köket och prylarna där, så det fick bli svart nu när jag ändå är igång med den färgen. Och vips, det blev visst fyllt med lite vinflaskor också... som nog provsmakas i kväll!









Det blev definitivt stiligare i svart, tyckte jag.

Jag önskar alla en trevlig helg och jag ber om ursäkt för att jag just nu är dålig på att skriva kommentarer hos andra, jag har helt enkelt inte tid.

19 augusti 2008

Svartmålning

SVART! Ja, det är vad jag målade igår. Ända sedan jag var på Betty's i Borås, som hade så många fina svarta inredningsdetaljer, har jag gått och klurat på vad jag skulle kunna svärta ner här hemma. Jag började i liten skala igår, med några saker jag inte använde...



En metallhink för klädnypor, som jag idiotiskt nog skurade för att få bort lite fläckar - och då blev färgen alldeles flammig och ful, en liten metallburk i en konstig pistagegrön färg som jag aldrig använder och så ett brevställ i mörkt trä, köpt för evigheter sedan på ett loppis och sedan bortglömt i ett skåp. Alltså tre helt värdelösa saker.



Såhär blev brevstället, mycket bättre i svart än i mörkt trä! Vi har inget annat i mörkbrunt trä så det kändes så udda förut. Nu får stället stå jämte telefonen och hålla ordning på bland annat adressboken, vykort och närmaste pizzerians meny.



Burken fick bli pennställ.




Tvättnypehinken blev fin i färgen igen, det enda trista var ju att bokstävernas vita färg blev övermålad men det orkar jag inte sitta och dutta för att fylla i med vit färg. Det får vara såhär istället, jag är helt klart nöjd, nu får den börja användas igen.

Jag målade med Alcros Servalac Aqua, en färg som passar på både trä och metall. Den är halvblank, kanske hade jag önskat ett högre glanstal på metallsakerna, men det får bli till nästa burk med svart färg. Nu ska jag måla lite fler grejor, när jag vet att det funkar!

Min mans kommentar: "Menar du att du har köpt en burk med svart färg? Men du har ju nyss målat över våra mörka möbler till vitt? Och nu ska du göra tvärtom?". Hmmm. Korrigering: jag målade vår gamla matsalsgrupp i dyster, svartbetsad ek i vitt. Jag tycker inte det går att jämföra en dominant möbel i svart med några små detaljer i svart... ;-) Tanken är ju inte att jag ska måla allt till svart, men att införa några svarta inslag här och där.

18 augusti 2008

Mer sköna hem

Idag håller jag på och målar, ni ska få se imorgon vad det blev... så jag visar istället vackra bilder från Sköna hem. Jag måste verkligen slå ett slag för den tidningens nätvariant, det finns gedigna arkiv och mycket inspiration att tillgå (varför gör inte t ex Lantliv likadant? Är man rädd för att tappa läsare av papperstidningen?). Tyvärr är väl deras inriktning lite för modern för mig, men ibland hittar man guldkorn, som det här hemmet eller sovrummet jag visade tidigare.







Vitt, skavt och så inslag av mjuka pasteller - sånt gillar jag!

Hoppas ni får en bra vecka och en särskild hälsning till min yngsta syster, som idag börjar jobba och har blivit "stor på riktigt" - lycka till Å!

17 augusti 2008

Strandfynd

Här har jag samlat några fina strandfynd, det är korallbitar och snäckskal från Thailand, slipade glasbitar från Värmdö och runda stenar från Gotland. Nästan lite vemodigt får de ligga under glaskupan och påminna om sköna, soliga dagar. Tack och adjö, sommaren, vi ses nästa år!









16 augusti 2008

Sovrum och getingar

Jag tror getingarna känner på sig att det kommer världens regnväder imorgon, här är de som galna idag! Jag har kört geting-volley och smashat minst tio stycken inomhus. När man har småbarn (och särskilt en liten bebis) så är getingar inte inbjudna i huset!

Idag har jag inga egna fotografier på lut, så jag länkar till en artikel på Sköna hem. Lantligt, vitt och romantiskt i torpstil... titta och njut!





Det står att järnsängen är en nyhet från Ikea och kostar 995 kr? Är det möjligt? (När kommer förresten deras nya katalog, jag längtar!) Trästegen att hänga överkasten på kostar 899 hos Village (har för mig att jag läst att även Åhléns har en trästege, men för billigare peng?), jag funderar på att ha något liknande i vårt badrum framöver.

Ha en fortsatt bra helg!

15 augusti 2008

Skafferirensning

När vi var hos syster i Bohuslän blev jag väldigt inspirerad av hennes fina hyllor med specerier i fina glas- och metallburkar. I:s kök går i en pistagegrön nyans på väggarna, köksskåpen är vita. Hyllor av ek ersätter överskåp, och även bänksskivorna är i ek. Köksredskapen är främst i rostfritt, liksom spisen - kanske lite mer "modern" stil än vad jag själv föredrar och har hemma - men väldigt stiligt och smakfullt!



Här står en massa burkar med te. Jag är speciellt avundsjuk på att hon har köpt Kusmi tea (kan bl a inhandlas på nätet hos Country style).



Här är bänken vid spisen, som är extra djup - smidigt när man vill få plats med redskap och ha yta att jobba på!

I förra numret av Allt i Hemmet fanns det en härlig artikel om att skapa ett fint gammaldags skafferi (gjort av Johanna, Marie och Mari) - du kan läsa ett sammandrag här - så jag blev bara tvungen att städa i vårt skafferi när vi kom hem. Det var ganska välbehövligt, jag hittade bland annat mikropopcorn som gick ut januari 2008... (då undrar man ju hur länge sedan det var de tillverkades). Men nu är det fint och välstädat!







Jag har fyllt upp alla mina gamla konservburkar i glas (och även kompletterat med några vanliga glasburkar, för trots att jag säkert har 20 stora konservburkar så tog de slut!). Det är ju både finare och mer praktiskt att se själva innehållet. För alla dipmixer, tacokrydda, iste och refillkryddpåsar i "platta" förpackningar, samt tårtljus och annat "kakpynt", använde jag några gamla metallburkar i samma färgskala (beige och grönt).

Tyvärr har vi ingen plats för hyllor att förvara specerierna på i vårt kök - då skulle vi få ta bort överskåp och vi har redan förvaringsbrist som det är . Vi har inte heller något gammaldags skafferi som man kan gå in i (det gamla skafferiet som fanns i huset från början var vi tvungna att utnyttja som toalett), utan burkarna står bakom dörren i ett vanligt köksskåp. Det är ju inte det snyggaste, men nu möts man åtminstone av ordning och reda när man öppnar dörren!

14 augusti 2008

Bröd i all hast



Jag tänkte ni skulle få receptet på ett filmjölksbröd, enklare än så här kan det inte bli... Det tar max 5 minuter att röra ihop brödet, man behöver inte dra fram någon bakmaskin eller hushållsassistent utan det funkar utmärkt med plastbunke och en slev att blanda med. Sedan sköter det sig själv i ugnen, enda nackdelen är väl att det tar så lång tid innan det blir färdigt. Väldigt gott är det! Så syster, som nyss köpt avlånga formar, här kommer det...

HÄLSOBRÖD

(2 st limpor)

5 dl grahamsmjöl
5 dl siktat dinkelmjöl
2 dl rågsikt
2 dl vetekross
2 dl rågflingor
1½ dl vetegroddar
5 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1 liter lättfil
2 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, häll sedan över fil och sirap och rör om. Degen blir väldigt lös, men det ska vara så! Häll upp den i två smorda och mjölade formar och ställ in i ugnen på nedersta falsen i 2 timmar. Efter en timme lägger man på aluminiumfolie över bröden så de inte blir för mörka.



Jag gillar ju att baka bröd, och recept på fjällbröd och fruktbröd har jag lagt ut innan. Alla är väl värda att prova!

13 augusti 2008

Fin i kanten

Idag tänkte jag visa lite fat jag har i skåpen. Jag faller ju så lätt för vitt och krämfärgat porslin, särskilt om det har någon lite fin kant med spetsmönster eller reliefer. Om man har tillräckligt mycket porslin i en och samma färg så blir det som en helhet när man dukar med det, även om det är många udda enheter.



Latteskålar i olika varianter, tror jag gav 20 kr/st för den dyraste.



Två små fat, mamma köpte det översta på loppis, det är från 1950-talet. Det undre har ni sett innan, det är mitt älskade 1800-talsfat med pärlkant!



Uppläggningsfat i ostämplat vitt porslin (40 kr på loppis) och såssnipa från Rörstrand, också inhandlad av mamma åt mig för samma peng.



Små assietter i krämfärgat porslin, ostämplade. Jag gillade kanten väldigt mycket, de passar ihop med vårt vanliga vardagsporslin från Lagerhaus som nästan ser precis likadant ut.



Fyndade en mockaservis på Tradera för 275 kr (kaffekanna + 9 koppar + 11 fat + gräddkanna), de undre faten är ur denna servis. Den är vitt med dragning åt grått, inte riktigt så gråblå som på bilden. De två små övre faten köpte jag för 2 kr/st på Övregårds Antik och loppis i Moheda, jag tror det är flaskunderlägg, fast jag har haft mina att lägga tepåsar på hittills.

Ja, nu har jag fått mitt behov av att fotografera detaljbilder stillat ett tag (ni som inte gillar för zoomade foton får ursäkta det här inlägget).

Jag vill passa på att tacka för alla som lämna kommentarer hos mig. Jag har haft lite dåligt med tid att besöka alla och skriva något tillbaka, men jag tackar på det här sättet! Det är jätteroligt att ni finns och att ni besöker min blogg!

12 augusti 2008

Efterlängtat överkast



Minns ni mina överkastvåndor? Efter att ha funderat hela sommaren så beställde jag till sist från Elsas hem i förra veckan, och igår kom det: överkastet Oliver från Greengate. Jag är så nöjd! Jag tyckte det var finare i verkligheten än på bilderna, och det passade perfekt ihop med stjärnkuddarna som jag sydde tidigare i somras. Jag trodde färgerna skulle vara dovare, men de var klara och fina. Nu känns det som om nästan alla saker till J:s rum är inhandlade och fixade (S ska bara göra en krokbräda och så ska jag sy en hissgardin, men det är ju "småsaker"...) Fattas gör bara själva rummet då ;-) Jag längtar efter att det ska bli klart, så vi kan sätta in allting på sin rätta plats.




11 augusti 2008

I jakt på inspirationen

Nu är det vardag igen, det känns definitivt som om sommaren är slut. S jobbar och J har börjat på dagis - kvar är bara lilla M och jag hemma. Skönt på sitt sätt, att få lite mer rutiner och "som vanligt" igen. Jag är en oerhörd rutinmänniska som tycker om när jag vet hur jag har det... knäppt egentligen, men när jag söker jobb så brukar det anses vara en positiv egenskap hos en ekonomichef *fniss*.

Om bara rengmolnen bestämde sig för att lätta lite kunde man kanske njuta av en mörk augustikväll med en vacker måne, jag tycker det är magiska kvällar i augusti. Mörkret är mjukt som sammet. Utanför våra fönster flyger det fullt med fladdermöss så här års, de bor i närheten (jag vill inte riktigt veta var), och de är ju så klart inte lika magiska, men efter sju år i det här huset vet jag att de också hör till den här årstiden.



Jag försökte fotografera en liten blåklocka i kvällsljuset men det blev inte det där magiska blå skenet trots att jag försökte ändra både bländare och tid fram och tillbaka på en mängd olika sätt. Ni får se det bästa försöket och så får jag jaga vidare efter "receptet" på en blå bild.

Egentligen borde jag jaga efter lite inspiration också, jag har ju en del loppisfynd som ligger och väntar på att jag ska fixa till dem med vit färg. Just nu kan jag i alla fall skylla på att jag inte har någon grundfärg hemma... Annars är augusti helt klart en tid för avstamp och nya tag, även om man som jag är föräldraledig och är hemma.

Hoppas ni får en bra vecka, med eller utan höstkänsla!

08 augusti 2008

Vilda behag


Jag passar på att göra ett snabbt inlägg innan jag måste börja med maten till gästerna ikväll. Jag önskar jag kunde säga att det var från mina odlingar dessa tomater kom, men de är från Ica, deras "vilda ekologiska tomater". Jag köper alltid dem, det är så nära hemodlat man kan komma, de smakar otroligt mycket och så gillar jag att det är en salig blandning på färg och form!

Vad roligt att ni gillade systers trädgård i förra inlägget, jag ska framföra detta, jag tror hon blir väldigt glad! :-)

Ha nu en skön helg allihopa och håll i hatten om det blåser och regnar för mycket!

07 augusti 2008

Systers trädgård

Här kommer bilder från min systers trädgård i Bohuslän. Både min syster och hennes sambo O är mycket trädgårdsintresserade, och O är landskapsarkitekt med egen firma - han har lite på plussidan när det gäller att anlägga en trädgård, minst sagt.

I trädgården är det flera nysatta fruktträd, och två magnolior (till min stora avundsjuka). Ut mot gatan är en oxelhäck nyplanterad. Fem år tar det tydligen innan den är något att hänga i julgranen, enligt O... Alla rabatterna och landen är nygjorda, men de har använt sig av gamla stenar som fanns på tomten sedan innan.



Här är själva uteplatsen, skönt skuggad av ett gammalt äppelträd. Utemöblerna är från 1950-talet med skönt gung, vilket matchar systers övriga stil i huset (50-talspasteller och mycket teak). Nedanför äppelträdet står en zinkbalja med vattenväxter och på en äppelgren hänger en gammal lykta. Mysigt!





I och O har en rätt så stor tomt, men klipper inte allt gräs på den. Istället har de låtit det växa högt och bara klippt vissa partier, som till exempel en rundel. Min man, som inte har någon större känsla för trädgård, undrade om det var något väldigt smart arkitektoniskt drag - och det var det ju så klart *fniss*.



I odlar mycket dahlior och lavendel. Allt blommande går i en skala från rött (dahlior) över vinrött (pioner, dahlior igen) och lila (lavendel) till blått (riddarsporrar, bolltistlar).



Här växer det mangold (fast I var inte nöjd med utfallet), och så en närbild på den härliga svarta stockrosen.



Vid trappan finns en massa örter, dels i rabatt och dels i kruka. Längst in mot väggen finns en svart stockros som jag bara tycker är för läcker. Jag har försökt med stockrosor i flera omgångar hos mig, men de trivs inte.







Vår trädgård känns inte hälften så inspirerande, tycker jag. Men till nästa år ska vi åtminstone börja ta i den, nu har den bara fått vara i två somrar medan vi har grävt och byggt på tomten.