30 september 2008

Jag har tjuvlyssnat

Igår satt jag i väntrummet hos reumatologen och fick då höra detta från en kvinna i min ålder, sagt till en son i min sons ålder, när de bläddrade i en inredningstidning:

Nej, men titta vad fult, det är vitt överallt! Man kan ju inte göra någonting när det är sådär vitt, det blir ju fläckar direkt! Vilken tur att det inte ser ut så hemma hos oss!

Jag var ju tvungen att snegla lite åt deras håll för att se vad det var hon ondgjorde sig så mycket över, och det var ett hem i vit/dansk/fransk/lantlig/shabby chic stil. Alltså sådant som jag älskar och själv försöker implementera (med diskutabel framgång) överallt här hemma. Visst, smaken är ju som baken, det vet jag ju... men jag vet inte om jag håller med om att det skulle vara så värst mycket sämre ur fläcksynpunkt? Min erfarenhet med barn säger mig att de där fläckarna uppstår oavsett vad du har för färg på väggar och möbler, skillnaden är bara att på ett t ex brunt underlag så syns det inte lika väl. Men skiten sitter ju där ändå, om ni ursäktar uttrycket. Och då väljer jag nog hellre att se fläckarna och kunna ta bort dem, än att ha ingrodd barngröt på ett ställe som det inte syns på...

Dessvärre fick jag (oväntat) en spruta i ena knäet på läkarbesöket, så mina storstilade planer att köpa höstblommor och springa runt i inredningsaffärer rann ut i sanden. Ett kort och haltande besök på Blomsterlandet blev det ändå, jag rafsade åt mig några perenner till halva priset och ska försöka åstadkomma en utekruka av det när knäet är bättre. För er som bor nära en Blomsterlandet-butik kan jag varmt rekommendera ett besök där nu, de hade hur mycket fattigmanssilver som helst! Jättesöta vaser, krukor och ljuslyktor... jag köpte bara två små ljuslyktor men hade gärna tagit ett par vaser också om jag hade haft tid och ork att gå omkring i affären. Här är lyktorna tillsammans med prydnadspumpor, pilbollar och ett doftljus på en rostig bricka - härlig höststämning!





29 september 2008

Städning och nytillskott

I helgen skulle vi plocka in utemöblerna, för en gång skull i tid innan de fått vara med om första frosten (vi är alltid så sena annars). Det borde väl ta en timme ungefär, tyckte jag, så det hann vi väl med innan lunch? Men jag hade inte tänkt på att vi inte har plats i förråden, så vi fick börja med att röja ut ett av dem, där det ändå stod massvis med bråte som vi inte orkat slänga tidigare. Jag hittade en massa saker som jag helt glömt bort att jag hade, bland annat flera gamla konserveringsburkar och patentflaskor i glas och en massa bestick i den gammalsvenska (spets)modellen som jag tycker är så enkel och snygg. Flera gamla gardinstänger stod i en spånkorg - precis en sådan modell jag letat efter... tänk att jag redan hade en sådan! Gardinstängerna ska jag använda till matsalen sedan, det är svarta, sirliga stänger i empirstil från 1800-talet så det kommer bli så snyggt!

Till det mer udda vi hittade var ett par regnbyxor (ja, det kan ju alltid komma till pass såhär på hösten) och en gammal ytterdörr, som kan bli jättefin på något hus vi bygger någon gång... All städning resulterade till slut i en jättehög med skräp på gårdsplanen men utemöblerna kom i alla fall in i förrådet. Och hur lång tid det tog? Givetvis gick hela dagen åt detta... var det verkligen någon som hade trott något annat, när man kan ska försöka sysselsätta en 5-åring och en 7 månaders bebis samtidigt som man försöker städa?



Det blev väldigt kalt på uteplatsen, trots att vi lämnade båda symaskinsborden ute och två bryggeristolar. Jag hann inte fixa något igår, det går ju höja mysighetsgraden (minst sagt)...



Mina växter ser inte så roliga ut, jag ska köpa nya idag när jag ändå ska till Jönköping, tänkte jag... Annars passar rostigt och zink året om! Prydnadskål gillar jag så det brukar jag ha på hösten...



Min syster har nu blivit mamma till en liten pojke, han föddes i lördags. Därmed är jag moster och barnen har fått en kusin på min sida - jättekul!!! Eftersom hans föräldrar inte varit så meddelsamma har vi inte fått veta de kritiska måtten eller hans namn än, men det kommer nog... Så det blev en pojke istället för farfar som lämnade oss. Man kan inte låta bli att tänka, som S uttryckte det, om det var farfar som bara var uppe och vände? Jag blir lite glad av den tanken i alla fall.

Jag hoppas alla får en bra vecka!

26 september 2008

Jag är veckans blogg

... hos Romantiska hem! Klicka här för att komma till det inlägget. Jag hade nästan glömt bort att det skulle vara min blogg den här veckan, i all villervalla som har varit den senaste veckan, men det är ju en jättekul grej och jag är väldigt tacksam, Petra, tusen tack!!!

Här knallar det på nu och det blir nog bra även om alla fortfarande är lite ledsna och slitna. Fortfarande ingen bebis för min systers del (fast jag har inte kollat med henne idag, i och för sig).
Nu ska vi göra helg och ha det skönt i höstsolen - det kan man glädja sig åt åtminstone! Kram på er alla och tusen tack för era snälla hälsningar i förra inlägget, jag har inte hunnit orka skriva hos er. Ni får några muffins så länge... jag har äpple i det mesta nu när jag lagar mat och bakar.

24 september 2008

Idag tänder jag ett litet ljus...


... för min farfar som gick bort i natt, efter en lång tids sjukdom. Han blev hela 87 år gammal och fick ett långt och rikt liv, men var sjuk sedan flera år tillbaka. Jag sitter här och tårarna rinner, men samtidigt är jag ändå glad att det för hans del är slut på kämpandet. Jag tror han har det bättre nu. Istället får jag se fram emot att min systers lilla bebis snart ska komma (beräknad till imorgon). Någon sa en gång att det är så vanligt att någon i en familj försvinner och någon annan tillkommer inom en kort period. Så blir det nog för oss den här gången. Nej, nu måste jag samla mig och gå ner till barnen igen.

Kram till er allihopa och ta väl hand om er.

22 september 2008

Äppelskörd

Jag, J och M i vagnen har varit ute och tagit reda på äpplen. Vi har ju ganska många - om än gamla - äppelträd. Flera av äppelträden står i hästhagen, så där har hästarna haft kalas och det finns inga äpplen kvar. Från en vildapel har vi plockat jättegoda äpplen, jag tycker de påminner om honungsmelon i smaken. Ett år gav detta vildapelträd helt enorma äpplen, varje äpple vägde 2-3 hg styck (de såg ut som affärernas Granny Smith)! I år verkar alla äpplen vara mindre, och ganska fula i skalet. Vi plockade ändå och gjorde sedan äppelmos - det har jag aldrig gjort förut. Med tanke på att äpplena var små så var det ett evigt skalande... och när jag hade fått ihop 1 kg oskalade äppelskivor gav jag upp och kokade det. Tre burkar med jättegott mos blev det i alla fall, smaksatt med kanel och vanilj. Nu är det gamla äppelträdet på tomten som ska plockas av, men det är höstfrukt på det, så det får vänta lite än.



Här är äpplena innan vi högg in på dem och gjorde äppelmos. Skålen är ett gammalt tvättfat och duken är från Nyblom o Kollén.

Hoppas ni har en bra vecka! Här går allting bra, men jag är onekligen rätt trött på kvällarna...

19 september 2008

Gräsänka och vardagsrum

Jaha, idag är första dagen som gräsänka. S har åkt på konferens. Det är väl inte så konstigt med det, det som är konstigt är att den för det första är 10 dgr lång och för det andra är förlagd till Mallorca. Så här sitter jag med två barn, fyra hästar, åtta får, två katter och en hund att ta hand om medan jag antar att han sitter med en paraplydrink vid poolkanten. Nej, jag är inte cynisk... än... och än så länge har jag läget under kontroll (jag lär väl tröttna betydligt vartefter veckan går). För att inte misströsta har jag fått låna en hel trave gamla Hus & Hem från kompis C som plåster på såren (ni ser dem bakom glaslyktorna).



Jag småplockat hemma i vardagsrummet, vilket betyder att jag flyttar omkring grejor tills jag tycker det blir bra. Eftersom jag brukar få julkänslor redan i september (och nu blir jag inte längre förvånad över det), så gillar jag att ha lite mörkare inslag i vardagsrummet. Det här höstiga med en färgskala i plommon/aubergine/lila är inte min grej, jag går direkt på det vintriga och gillar grått och kanelbrunt. Alltså har det åkt fram lite ljuslyktor dekorerade med grovt salt och kaffebönor. Jag hittade ett par linnekuddvar i en av mina lådor, de är hemsydda (av mamma) för evigheters evigheter sedan men jag tyckte att de passade att ha i sofforna nu. I förra veckan hittade jag dessutom två nya kuddar på Ikea, de heter "Aina" och kostar endast 49 kr/st - vita och fina i måttet 50x50 cm och av en lin- och bomullsblandning var de klara fynd!




De nya kuddarna i soffan; vit från Ikea och linnefärgad från mamma.



Jag har som tradition att alltid ha vita cyklamen på hösten. Här har jag stuckit ner en blomsterpinne, som från början hade ett ljusrosa hjärta - det blev svart för en tid sedan, häftigare så...



Den stora ljuslyktan, som jag fyndade för endast 49 kr på Casa Linné i Göteborg i somras, står på halvmånebordet som fortfarande inte fått skivan fixad.



Grått gammalt fönster på väggen och en enkel Ikea-lampa framför.

Så det är mitt vardagsrum... av icke-färger... ljust beige, lite grått, lite vitt, bara naturfärger och nästan inget som sticker ut. Och jag gillar det hur mycket som helst! Fast jag har fel om det med att sticka ut, för närvarande ståtar en solros i ensam majestät som snittblomma, den fick J på födelsedagen. Den bryter faktiskt av fint mot alla andra lugna färger.

17 september 2008

Sommarens sista rosa

Jag har knipsat några rosa lupiner från vägkanten, det känns som om det är sommarens sista. Det får väl symbolisera den sista resten av sommaren, nu är hösten här, ingen återvändo, bara att sätta igång och längta till och pyssla inför julen!



Idag firar vi J, 5 år! Jag har beställt en extra läskig tårta med svart marsipan och döskalle (en "svart prinsesstårta"). Vad gör man inte för att få lite extrapoäng...

16 september 2008

Att måla en korg

Titeln på det här inlägget ska egentligen vara: "Att måla en korg (eller: hur du lär din bebis att uppskatta att titta på målarfärg som torkar)", men det gick ju inte in i titelfältet... här kommer i alla fall den fullständiga beskrivningen för er som funderar på att apa efter.

Uppskattad tidsåtgång: 2 h 50 min om du har barn, för dig utan barn går det endast åt ca 25% av tiden

Detta behövs:
1 st halvårsgammal bebis, ganska gnällig
1 st ful korg som behöver målas om
1 st köksbord
1 st pensel
1 st burk vit grundfärg
gamla dagstidningar för att täcka bordet med

Såhär gör du:

1. Börja med att täcka bordet med tidningarna. Räcker inte tidningarna? Skarva lite, och hoppas att det inte rinner ner färg emellan. Se upp så att bebisen inte är för nära tidningarna, då river hon ner dem på golvet.

2. Jag sa att du skulle sätta bebisen längre bort, nu river hon ju i tidningarna.

3. Börja med att måla korgens botten.

4. Plocka upp bebisens leksak från golvet så att hon har något att leka med, annars blir hon otroligt gnällig.

5. Fortsätt måla korgens sidor.

6. Plocka upp bebisens leksak från golvet. Om hon är otroligt gnällig, sätt in nappen i munnen på bebisen.

7. Ignorera att det börjar lukta sur mjölk. Det är faktiskt inte den otroligt gnälliga bebisen som har kräkts, utan spånkorgen som börjar lukta illa. Konsistensen på korgen börjar nu också kännas som blött knäckebröd. Lägg den här punkten på minnet under resten av projektet.

8. Plocka upp bebisens leksak och napp från golvet.

9. Nu har det gått så lång tid att färgen faktiskt har torkat på botten av korgen, du kan alltså vända korgen och måla den inuti.

10. Ge din son ett mellanmål bestående av Risifrutti, det kan du göra med vänster hand utan att släppa taget om penseln med högerhanden. Maka undan tidningarna på en kvadratcentimeters yta av köksbordet så att han kan sitta där och äta. Har du tur blir bebisen intresserad av vad storebror äter, så hon inte är så otroligt gnällig de närmaste tio minuterna. SKYNDA DIG DÄRFÖR ATT MÅLA INSIDAN AV KORGEN.

11. Tala om för din son att det som luktar illa inte är bebisen, utan korgen. Bry dig om att svara på följdfrågan ("Varför då?"), det har du ändå ingen aning om.

12. Nu är korgen färdigmålad första gången. Låt den nu torka medan du tar hand om dina båda barn på ett lite mer trevligt sätt.

13. Måla korgen en andra gång så fort färgen är stryktorr, bry dig inte om att det står att man ska vänta längre i instruktionerna på burken. Som tvåbarnsmamma har man inte tid med sådant tjafs.

14. Placera med fördel bebisen i sin säng så att du slipper repetera punkt 6 och 8 alltför många gånger. Hon kommer förmodligen fortsätta vara otroligt gnällig men försök bortse från det och tänk istället på att den andra strykningen alltid går mycket fortare än den första.

15. Se till att den andra strykningen går mycket fortare än den första.

16. När korgen är färdigmålad, glöm inte att skölja ur penseln ordentligt och tvätta bort alla färgfläckar från dina händer...

17. ... och från bordet, eftersom det inte var täckt ordentligt...

18. ... och från bebisens händer, eftersom hon satt för nära. (Detta steg kan göras senare, om bebisen mot förmodan har råkat somna.)



Ja, nu är korgen målad i alla fall! Den blev avsevärt mycket trevligare i vitt. Men det var ett rätt trist projekt, den luktade som sagt väldigt illa under målningen...! Nu ska den få stå i hallen, jag hade tänkt att ha barnens mössor och vantar i den, det är ju hög tid att plocka fram dem nu (här hos oss har det inte varit mer än 6-9 grader varmt i flera dagars tid nu). Jag vet inte vad det är med den otroligt gnälliga bebisen, kanske är det tänder på gång, eller så är hon bara frustrerad över sin tillvaro (att hon vill mer än hon kan). Hur som helst så känns det ändå ganska uppåt här, även om jag har väldigt lite tid över till "mina" saker. Jag följde Kamomillas råd om att markera alla inläggen på Bloggkoll som lästa och nu har jag bara läst ikapp mig på mina absoluta favoritbloggar. Känns otroligt mycket mindre stressande på det sättet.

Imorgon fyller min son 5 år. TÄNK ATT HAN ÄR SÅ STOR! Puss på dig J, min storis!

10 september 2008

Stressad?

Hmmm, om man inte hinner blogga och än mindre läsa andras bloggar, visst blir man då stressad av att gå in på Bloggkoll - och mötas av att ha 125 olästa inlägg från bloggar som jag prenumerar på... hu! Det sätter ju igång värsta stressreaktionen hos en. Jag som hittills har tyckt att Bloggkoll var ett väldigt bra redskap...

Här pysslas det med barnkalas (pirattema - går av stapeln på lördag), sjuk hund (fick infektion i såret så nu äter hon en ny kur penicillin), dammsugning (tyvärr, då hunden fäller sjukt mycket - med betoning på sjukt) och så det sedvanliga "plocket" med disk, tvätt och saker som bara har lagt sig på fel ställe (och som uppenbarligen bara jag i hela familjen märker). Inte särskilt roliga pyssel som ni märker. Hinner inte sätta mig och göra det jag vill... lilla M har bestämt sig för att dra in en sovpaus på dagen och vägra sömn de övriga gångerna hon ska sova, så vi har en evig kamp att hon ska somna. Men som tur är (eller kanske just därför?) så sover hon bra på nätterna, somnar vid 21-tiden på kvällen och sover till 06.30 på morgonen (och äter en välling i sömnen vid kl 23).

Är förvånad över att det ändå är några som tittar in här (ni har uppenbarligen inte Bloggkoll-bevakning på min blogg *ler*). Jag hoppas kunna bättra mig, för jag gillar själv inte bloggar som står still länge mellan inläggen.

02 september 2008

En annorlunda kista

Nu måste jag uppdatera bloggen så det händer något här! Tack för era krya-på-er-hälsningar, vi har kommit över förkylningen och Speja blir bättre och bättre. Hon är enerverande påfrestande nu med sitt gnäll över att ha sin strut, men såret läker fint och det är ju huvudsaken!

Jag tänkte visa bilder idag på den senaste inhandlade möbeln här hos oss. Kom ni ihåg att jag skrev att jag hade sett en så fin kista på ett av loppisarna vi besökte när vi var hos min syster i Bohuslän? Jag kunde inte få den där kistan ur tankarna, så jag bad syster åka och handla den till mig. Sedan fick den stå hos henne ett tag, och så forslade mamma och pappa hem den när de var där för någon helg sedan.





Hela kistan är klädd i zinkplåt med metall- och läderdetaljer - visst är den lite "rå" och häftig? På låset kan man läsa "Patent May 54 Feb 62 May 68" och vi talar så klart 1800-tal! Det finns också lite instansade stjärnor och så kan man se att det står "PHILA---[oläsligt]", vi tolkar det som att det kanske har stått Philadelphia? En amerikakoffert, med andra ord? Invändigt är kistan dekorerad med gamla bilder och har två "lönnfack". Den är i ett härligt orört skick och jag ska givetvis låta den vara som den är. Jag har aldrig sett något liknande och jag gillar den skarpt. Den ska få förvara lite extra kuddar och täcken här hos oss.
Ha en bra vecka!