29 november 2008

Lördagsgodis

Åååååå, idag kändes det nästan som julaftons morgon när vi vaknade! När vi kom ner till köket så luktade det hyacinter, kanel och nejlikor... igår kväll hade jag hängt upp en liten ljusslinga och pysslat med lite andra julattiraljer. Det var så fint!



Igår kom också mitt paket från Me and my home, äntligen, som jag väntat! Det innehöll Julboken från Jeanne d'Arc Living och en stor och fin klocka, som ni ser på bilden. Framför klockan står en samling nysilverljusstakar, ni kan ju låtsas att det är tennljusstakar, för det hade jag velat ha en samling av, men (än) äger jag inte en enda.

Nu har vi precis fikat med en mjuk pepparkaka, gjord efter recept i Leilas A piece of cake, så det känns verkligen som om julen är i antågande. Jag tror jag ska sätta mig i soffan och bläddra lite till i julboken, det var ju mycket som var sååååååå fint, som jag skulle vilja göra. Om jag inte hinner med allt jag skulle vilja i år, så får det bli till kommande jular!

Ha en bra helg nu!

27 november 2008

Köksjobb

Nu har det gått en hel vecka sedan sist, helt ofrivilligt! Här hemma har det varit fullt upp, vi har varit en förkyld familj med allt vad det innebär, men jag har också tagit tag i ett av mina projekt som stått på min lista, nämligen köksbänkarna! De har varit så fula, blekta och fläckiga så jag har länge velat uppdatera dem lite.
.
På bloggen I lilla Kamomillas villa såg jag hur Kamomilla hade betsat sina bänkar och därefter använt hårdvaxolja, och den idén härmade jag (jag märker att jag i flera inlägg nu på sistone bara har redovisat idéer som någon annan har kommit på - jag är uppenbarligen en riktig copycat). Det var rätt så svårt att få det att bli fint, och jag ska inte säga att jag är 100% nöjd med resultatet, men det beror inte på betsen eller vaxet, utan på att bänkarna var oljade tidigare och därmed inte sög upp färgen så bra. Efter en hel del pillande och olika strykningar så är våra bänkar nu mörkare i alla fall, jätteskönt, för jag var så enormt trött på det rödaktiga bokträet!



Såhär såg det ut före... jag ber om ursäkt för den dåliga bildkvaliteten men det var helt hopplöst att fota utan att ha lite lampor tända... dagsljuset är ju noll och intet just nu, känns det som. Och ni får helt ostylade bilder också, med vattenkokare på bänken och skrynklig handduk - det bjuder jag på idag!





... och såhär blev det efteråt. Jag använde nyansen "ebenholts" så bänkarna är rätt så mörka (hade de varit obehandlade från början hade de nog blivit svarta, nu är de mörkbruna). För den som undrar är det produkter från Osmo som vi har använt. Den här lösningen duger åt oss tills vidare, ett år eller så kanske. Sedan får det nog bli nya bänkskivor - drömmen vore svarta granitskivor, läckert... det enda jag inte gillar med dem är prislappen. Mer troligt är att det blir andra träskivor som är svartbetsade och hårdvaxade direkt från tillverkaren, det har jag kollat upp att det finns.
.
Jag tror ändå, att med den nya spisen som vi har tänkt att köpa i julklapp till oss själva (en svart Nostalgi från Gorenje), så kommer köket funka ett tag till utan några fler ingrepp. Jag är minst lika trött på vår vita, hemska spis som jag var på bänkskivorna, så jag hoppas verkligen att tomten inser hur snälla vi har varit i år, och att vi verkligen förtjänar den här spisen!



(Bilden är lånad från Gorenjes hemsida.)

Men... med mörka bänkskivor och en ny spis så kommer jag förmodligen inte kunna låta bli att måla om köket också, så att pärlsponten (nu åskmolnsgrå) och luckorna (nu vaniljgula) blir ljust, ljust grå. Men det blir inte riktigt än... måste samla kraft först!

21 november 2008

Små spår av jul

Idag bjöd vädret på strålande solsken, flera minusgrader och någon centimeter alldeles kritvit pudersnö, och därför blev jag så sugen på att fotografera några jultecken som "smugit" sig in hos oss...



Liten gran med rötterna kvar, i gammal glasburk. Hur trendigt är inte det i år, om jag får fråga??? Har synts i både Allt i Hemmet, Hem & Antik och Lantliv... Jag snodde idén, så klart, och kan alltså känna mig lite trendig för en gång skull, jag som annars är den mest otrendiga som finns! (Det jag gillar, gillar jag oavsett om det är "inne" eller ej.)







Nu väntar städning inför helgen, det är inte alls lika kul som att fotografera och blogga... Ha nu en bra helg allihop!
.
PS till min yngsta syster: Nej, det är INTE första advent på söndag!!!!

20 november 2008

Tazetter

Idag tänkte jag visa mina tazetter som jag planterat i den loppisfyndade skålen. Jag tänkte det var dags nu, eftersom det är första advent på söndag. Det var före jag öppnade min kalender (i ett annat syfte) och konstaterade att det dröjer ännu en vecka innan det är dags för första advent. Nog för att man blir lite blind på dagar och veckor ibland när man går hemma med barnen, men att tro att första advent infaller i mitten av november, var väl lite väl magstarkt... (det var därför jag tyckte det var helt okej att köpa hyacinter också, måste jag erkänna).







I skålen har jag lagt lavar som "topping". För att fortsätta med mina pekpinnar från föregående inlägg om mossa: gå nu inte ut och plocka lavar från grenar och kvistar!!! Dessa hittade jag nedblåsta på gräsmattan efter en stormig natt. Om man ska vara försiktig med mossa, så är lavar ett stort no no.
.
Ser ni vad fin kanten är på skålen? Lite vågig, och det vet ni ju att jag är svag för.
.
Ha det så bra och hoppas alla får en skön helg (fredag imorgon)!

18 november 2008

Den första hyacinten

Igår köpte jag mina första hyacinter! Kunde inte låta bli, jag älskar när de är såhär knubbiga och gröna. J undrade varför jag planterade broccoli i en kruka med mossa... och tja, är man 5 år så kanske en knoppig hyacint har vissa likheter med broccoli...

Mossan hämtade jag ute i trädgården. Tänk att jag alltid behöver mossa en dag när det är fruset så att jag får stå och dra och dra innan mossan lossnar! Satte i några (fusk)pärlor också, det är vackert med grönt mot pärlemor, tycker jag.











Nu tänkte jag peka med hela handen: om ni plockar mossa, så snälla plocka på något ställe där det inte syns så uppenbart. Jag tycker det är så fult när man skalar av en hel sten så att den står alldeles "skallig" och bar. Ta mossa på kanten av stenar eller på stenar som ligger lite undanskymda. Tänk vad lång tid det har tagit för mossan att växa, och det är ett ögonblicks verk att riva bort den. (Jag gillar inte när man fäller träd heller, av samma anledning, men det är en annan historia.)
.
Idag sitter vi mest inne, det är blåsigt och regnigt och kallt. Vilken tur att vi har vedspis!

12 november 2008

Lärk och silver

Höst är kottar, och lärkkottar är lyx! I alla fall om man som jag bor långt ifrån lärkträd. Varje år när vi åker till Huseby, som vi gjorde i helgen, så brukar jag hoppa in från vägen och plocka lite lärkgrenar. I år trillade min syster ner i ett lerhål i jakten på lärk, så ni förstår att grenarna känns dyrbara... *ler*
.
I kväll bjuder er på några bilder från soffbordet med de härliga lärkgrenarna, ljuslyktorna i fattigmanssilver och så pomandrarna. Tre ting jag verkligen gillar just nu. Datorn har strulat idag och jag vet inte om jag ska skylla på den eller Blogger. Jag har skrivit flera kommentarer hos era bloggar som inte "går igenom" och publiceras. Nu har jag inte längre koll på vilka jag har skrivit hos och vilka som det misslyckades hos. Om ni "saknar" mig på era inlägg så beror det nog på mitt datastrul...







Tävlingen fortsätter så klart, har du inte lämnat en kommentar än är det bara att scrolla ner och göra det!

09 november 2008

Silverkulor och svart låda

Igår var vi på julmarknad på Huseby bruk utanför Växjö. Det är tradition. Det är också tradition att jag där handlar en massa mat... goda rökta korvar, mariannelundskonfekt, tomatmarmelad, kryddblandningar och julte... På vägen hem stannade vi också i Öhr, det är ju helt omöjligt att åka förbi där utan att gå in i Klockaregårdens trädgårdsbutik! Där fann jag två julkulor i fattigmanssilver, en tredje hade jag hittat på julmarknaden.
.
Jag har lagt silverkulorna i en gammal pressglasskål à la Susanne med bloggen Me and Alice. I reportaget i novembernumret av Lantliv hade hon gjort precis så. En riktig härmapa är jag, men jag tyckte idén var så fin! De stora kottarna och pomandrarna köpte jag i växthusbutiken på Huseby.











Jag köpte några fina band och ett underlägg i fil de fer på Klockaregården också.




.
Den här svarta lådan fick följa med mig hem för 150 kr. Ser ni vad fint sliten den är på locket? Den inhandlades på Gammalt & Nytt i Hjälmseryd utanför Lammhult.





Vi hade en toppendag och det känns alltid som om julen och julpyntandet kan starta på riktigt, efter Husebybesöket!

06 november 2008

Allt ljus på mig idag

... om nu 34 år är något att fira... ;-) Imorgon blir det lite fika med familjen, idag har vi annat för oss. Jag väntar ivrigt på mitt paket från Me and my home, jag har beställt Jeanne d'Arcs julbok och en stor klocka och får det i present!
.


Tänkte visa en bild på några udda ljusstakar i mässing jag hade, inköpta på loppis och rätt så nya, alltså inget större värde i dem. Just den gula mässingstonen tycker jag är svår att matcha med annat här hemma, men jag provade att måla över med svart färg, och det funkade jättebra! (Tillägg: halvblank Servalac Aqua - som jag använt även till trä och till vinstället och klädnypehinken.) Här står de framför ett gammalt 1800-talstryck. Nu har jag snart inga fler svarta inslag att visa från vårt hus, så då får ni annat att kika på...
.
TACK för era ord om vår veranda!!! Vi gillar den också jättemycket. Visst skulle det vara ett utmärkt ställe att sitta med en kopp varm choklad, en filt och en bra bok - men i realiteten är det inte genomförbart just nu när jag är hemma med två barn som max tillåter mig att ta en kopp snabbkaffe...

05 november 2008

Vinter på verandan

Verandan är ju vår entré, och jag tycker entrén ska spegla årstiderna. Somrigt, lätt och ljust på sommaren och mer ombonat på vintern. Jag har ändrat om lite där nu så att det har blivit lite mer vintrigt och årets tema är grått med några svarta inslag (ha ha - det hade ni väl aldrig kunnat gissa va? Jag har riktigt dille på svarta detaljer just nu, som ni ju har fått se i tid och otid...). Som ni kan ana av bilderna ligger snön kvar och vi hade -4 grader i natt... jag som inte vill ha vinter redan! Här kommer några bilder på verandan i soluppgången i morse...




På den lilla kökssoffan har jag lagt fårskinn från gårdens egna produktion, och så har jag satt Himla-kuddfodralen jag köpte från Karin Lindströms bloppis där också. Tack Karin, de var jättefina och passade perfekt, som du ser!
.

.
På andra sidan verandan står den gamla bänken, som har fått nya kuddar. Jag hittade dessa på Jysk för endast 20 kr/st!!! Ljusslingan i taket har några år på nacken och kommer från Granit.

.
.
En stormlykta är aldrig fel, när man bor på landet och det är höst/vinter, så vet man aldrig när elen går...

.
Min cyklamen blommar än och trivs på den kalla verandan.
.
.
Stenar med budskap.
.


Blompinnen till cyklamen fick sig en omgång med svart färg den också.
.
Tack alla ni som tyckte att toaletten blev bra. Själva är vi jättenöjda och jag fattar inte hur jag kunde stå ut så länge med kolafärgen...!
.
PS: Fårskinn liknande de jag har i kökssoffan ovan, kommer att vara till försäljning längre fram. De är i olika nyanser av gråsvarta. Det är våra grannar (som köpt får av oss) som har dem, jag kommer lägga ut bilder här på bloggen när det blir aktuellt. Tyvärr kan skinnberederiet inte lämna någon leveranstid så jag vet inte om de kommer hinna bli klara före jul... men om det är någon som är intresserad kan jag ta preliminära förhandsbokningar redan nu (maila då till mig, adressen finns i listen till vänster). Skinnen är tvättbara i maskin och pris meddelas senare.

03 november 2008

Lilla toalettens förvandling



Nu är kamerans batteri uppladdat igen, så nu kommer bilderna på toaletten! Det var svårt att fotografera så att det blev bra bilder, så jag ber om ursäkt för att det är lite si och så med kvaliteten (jag vill inte fotografera med blixt så därför är några bilder lite mörkare). Jag fick ett ryck i fredags kväll klockan åtta, när barnen hade lagt sig, att sätta igång och måla om på vår toalett. Jag har stört mig på hur den sett ut hur länge som helst, dels på väggfärgen (en beige nyans som mest liknar fudge och som jag är innerligt trött på) och dels på att alla kvistar har trängt igenom färgen.

Egentligen började det med att jag målade om den rödbruna lådan/hyllan i svart, och kom på att den kunde stå på toaletten. Jag satte dit den, knäppte en bild och då blev det allt för uppenbart att väggfärgen var FEL FEL FEL och att jag inte orkade ha det så längre. Nu är toalettens väggar istället i en bruten vit nyans (den s k "stockholmsvita") och jag är så nöjd, så nöjd!



Här är bilden som fick mig att börja jobba...



... och såhär blev det när väggarna var vita (nästan samma vinkel).







Detaljer på hyllorna ovanför toaletten, en trådkorg med bomullspaddar och en svart ljusstake, i den svarta hyllan står en emaljskål med tvålar. Jag valde att plocka upp det svarta i andra detaljer, så att hyllan fick lite "sällskap".
.

Egenhändigt gjort halsband som matchar... svart och vitt med ett stänk av silver och pärlemor är min absoluta favoritfärgställning just nu.


.
Handdukshängaren vid handfatet är handsmidd och kommer från Qvarnarps byggnadsvård. Handdukarna är nya - det enda förutom färgen som jag köpt nytt - och kostade 100 kr för 3 st på Jysk. Hör och häpna är kvaliteten jättebra, tjock och stadig, rekommenderas!



Det är inget märkvärdigt med vår toalett egentligen, men skillnaden är enorm! Jag som tyckte vi hade en ljus toalett förut... Jag funderar just nu på hur det skulle bli att måla om köksluckorna och panelen i köket - som jag också upplever som ljust - och se vad det skulle göra för skillnad... fast det är ett större projekt som jag inte ror i land över en helg.