30 december 2008

Året som gått och ett gott nytt år

Idag ska jag göra som många andra gör, nämligen summera året som gått...



I januari visade sig en blek vintersol några dagar.



I februari föddes vårt andra barn, lilla M. Tio dagar innan hon kom till världen målade jag om köksstolarna, sex stycken!!! Den enda förklaringen till varför jag orkade det, som jag kommer på just nu, är att jag måste varit olidligt trött på foglossning och sammandragningar... Eller så var det bara "boa-genen" som slog till hårt, jag vet inte.



I mars visade jag lite påskpasteller. Jag längtar redan nu efter björkris med pastelliga fjädrar, de här blekblå äggen och knoppigt blåbärsris. Tror jag måste springa ut och plocka blåbärsris imorgon för att stilla det värsta vårbegäret!



I april var det toppenväder och vi köpte nya utemöbler, som vi hade stor glädje av och är jättenöjda med. Somliga köp verkligen älskar man.



I maj hade vi dop för M och trädgården grönskade. På bilden syns kryddskyltar i emalj i ett gammalt Höganäskurs, framför ett av mina symaskinsbord.



I juni shoppade jag en massa barnrumsprylar och så sydde jag vimplar och kuddar av New England-inspirerade tyger till J.



Under juli hade vi semester, fick en barnfri kväll (den enda på hela året!) som tillbringades på härlig restaurang i skärgården, åt jordgubbar, jobbade på utbygget och släppte hästarna och fåren på sommarbete. En intensiv men bra månad!



I augusti började mitt dille för svart. Många saker råkade ut för svarta penseln, här ett vinställ. Jag gillar fortfarande att ta in svarta detaljer i den annars ljusa inredningen.



I september fyller pojkarna i vår familj år och det är också då jag börjar tända ljus på allvar inomhus. Pumpor hör hösten till, tycker jag!



Redan i oktober började jag pyssla med saker inför julen, bland annat det här hjärtat som kläddes med gamla spetsar. Fast det kan nog nästan hänga uppe året runt, eller vad tycker ni?



Under november månad var jag ruskigt effektiv. Jag målade om lilla toaletten till vitt, betsade alla kökets bänkskivor till mahognybrunt och verandan fick en ny outfit i grått och svart. Och så blev jag själv ett år äldre.
Teckenstorlek


I december har jag mest bara njutit av julstämning och småpyntat. Jag använder mig av kvistar från en, gran och tall samt kottar, apelsiner, kryddor och andra enkla naturliga ting. Varför krångla till det?

* * *
.
Nu önskar jag er en härlig nyårsafton imorgon och väl mött igen år 2009!

29 december 2008

Innan julen ska ut

Jag tänkte visa er några julbilder från vårt hem innan jag städar bort julen och släpper in våren. Lika mycket som jag älskar att julpynta redan i slutet av november så hatar jag att ha kvar det juliga efter nyår. Igår sken solen så fint så då passade jag på att fotografera lite. Idag är det också soligt och den hittills kallaste dagen, -8,5 grader var det när vi vaknade i morse!
















Gott nytt år på er allihopa!

28 december 2008

Spreading the words...


(Bilden är lånad från Leilas egen hemsida, www.leila.se)

Som en liten julklapp till oss alla... Leila Lindholm startar tillsammans med Bonnier Specialtidningar ett eget lifestylemagasin som heter Leilas Country Living. Första numret beräknas komma ut i mars och ska innehålla "vintage, inredning, recept och trädgård" för att citera källan. Läs mer här i pressreleasen från Bonnier. Det blir alltså två härliga tidningar att se fram emot i vår, den andra jag tänker på är Jeanne d'Arc Livings magasin som jag skrev om tidigare.

27 december 2008

God fortsättning!

Idag har det funnits lite tid att sitta framför datorn, så jag önskar er härmed alla en god fortsättning och gott nytt år! Vi har haft en kanonbra jul, men såhär i efterhand kunde jag ju önskat att jag inte hade ätit så mycket julgodis... nåja, det är ju bara jul en gång om året!

Förra julen sa vi att "nästa år måste vi äta julbordet i matsalen", bygget var ju igång redan då, men det tar ju så förb--- lång tid att få det färdigt. Det var ju inte klart i år heller, men två kvällar före julafton fick vi världens ryck jag och S, och flyttade över vitrinskåp och skänk och satte in matsalsbordet ändå... så vi åt faktiskt julbord i matsalen, trots att det är långt ifrån färdigt. På väggarna sitter endast spånskivor och golvet är ett högst provisoriskt arbetsgolv i ohyvlat plank (alla gäster ombads ta med sig tofflor!), fönstret saknar karm och det finns inget innertak... Nu när vi mikromöblerade redan innan det var klart fick vi en föraning om hur det kommer att bli, och vi är väldigt nöjda. Det blir ljust, luftigt och rymligt - precis som vi har hoppats på och längtat efter.




Kohuden på golvet fyndade vi på Blocket precis före jul, jag har varit på jakt efter ett koskinn med vit bas och mindre stänk/fläckar på en längre tid. Det här var jättestort, 250 x 190 cm, och kostade under tusenlappen - helt otroligt billigt, tyckte vi... (Vi har ett brunvitt skinn tidigare i vardagsrummet, som är mindre, och som vi gav 1500 kr för, vilket var ett pangpris även det!)

22 december 2008

Här finns bara snälla barn

Titta här, mitt senaste pyssel till jul... bräda med text! Jag fick för mig att göra något med ändstumparna på de gamla takbrädorna som vi ägnat helgen åt att spikrensa och skrubba. Så när M sov sin förmiddagslur åkte stämplar och svart färg fram, och sedan stämplade jag lite hipp som happ (med flit) på brädorna. Jag tyckte det var lite rufft och fint att ha kvar den gamla limfärgen. En annan smart sak var att varje stump har ett gammalt spikhål längst upp, så det går att trä in ett snöre och hänga upp brädan om man vill.
.

.

.
Jag gjorde flera stycken brädor, och nedanstående är faktiskt till salu ifall någon fattar tycke för den... 100 kr vill jag ha och så tillkommer frakt med 55 kr inom Sverige. Maila mig (adress finns i vänsterlisten) ifall du skulle vara intresserad! Måtten är 23 cm bred, 53 cm hög och ca 3 cm tjock. Det är en rätt så stadig pjäs med andra ord, gjord av ett 1800-talstak som suttit i ett gammalt torp... Tänk bara på att eftersom brädan har kvar sin limfärg så går det inte att torka av den med fuktig trasa - då släpper färgen!

OBS! Brädan är såld!
.

.
Kram nu på er!

20 december 2008

Världens bästa Karin!

Igår kom ett paket till mig på posten, det var den helt underbara vintagekudden jag hade beställt från Karin Lindström Shop. Det är duktiga Karin som syr helt fantastiska, unika kuddar, och den här kunde jag bara inte motstå! Jag försökte faktiskt första gången jag såg den i shopen, men det gick bara i några timmar, sedan blev det ändå ett mail till Karin om att jag ville ha den... "Denna kudde är sydd av ett sandfärgat linnetyg med vintagespetsar och en applikation från Jeanne d'Arc Living", har Karin krivit om den i shopen. Den ska få bli finkudde hos mig, och jag ska ha den i en fåtölj som jag kommer köpa så småningom. Jag har nu noga instruerat både min man och min son att denna kudde knölar man inte med, den ska inte kastas omkring med, den ska inte rivas ner på golvet eller på något annat sätt lekas med. Den ska bara ligga och vara fin hela tiden!!! Och så får man luta sig lite försiktigt mot den när man sedan sitter i fåtöljen då förstås... *fniss*



Karin är alltid så himla gullig och hon slår in paket så fint och skickar alltid med ett vackert kort. Titta här vad hon hade skickat med till mig den här gången, helt fantastiska små flätade julgransprydnader! TACK KARIN, du vet verkligen vad jag gillar och du har så god smak! Karin har blivit min "huvudleverantör" av kuddar på sistone, för jag köpte även de här Himlakuddarna från hennes bloppis tidigare (för er som inte vet vad bloppis är så är det en blogg-loppis!). Jag kan verkligen rekommendera ett besök hos Karin om ni inte redan känner till hennes blogg, shop eller bloppis.



Nu ska jag gå ner till köket och rulla tryfflar! En sort gjord på mörk choklad smaksatt med kardemumma, och en gjord på vit choklad smaksatt med hjortronlikör. Jag tror det blir jättesmarrigt och vi får hoppas att det finns några kvar till julafton... *fniss*

18 december 2008

Städa, städa varje fredag och så varje jul...

... det tycker jag är kul. Nej, knappast, städning tillhör inte mina favoritsysselsättningar. Däremot älskar jag när det är rent, undanplockat och fint och det är det jag brukar tänka på när jag valsar runt med dammsugaren. Imorgon blir det storstädning och sedan, som belöning, ska jag till frissan på eftermiddagen. Det är verkligen lyx för en trött och sliten mamma - att få sitta hos frisören, dricka cappuccino och läsa skvallertidningar (även om de är ett halvår gamla så är nyheterna nya för mig, jag läser aldrig sådana tidningar annars!) och ha någon som gör en fin i håret!
.
.
När jag köpte julklappar på Russinnet så passade jag på att klicka hem den här flaskan med "Chrismas Clean" också. Underbar! Förutom att den luktar hur gott som helst av apelsin och kanel så är den, liksom övriga produkter från Isabella Smiths serie Maison belle, skonsam mot miljön och ej testad på djur. Flaskan är biologiskt nedbrytbar och doften kommer från essentiella oljor. Sprayen rengör de flesta ytor, så det kan ju knappast bli bättre eller hur? Just kaneldoft älskar jag, och på bilden syns även mitt favoritljus från Durance, som har en helt underbar doft (Cannelle Orange heter den). Jag köpte det på Mollys hus.

17 december 2008

Här sover vi...

Här sover vi oss igenom jordskalv. Jag läste att det hade kunnat kännas ända upp till Småland och Östergötland, men vi sov och sussade oss igenom det igår... och idag försov vi oss till klockan sju (vanligtvis ringer klockan kvart över sex). Håhåjaja...

I min perfekta julvärld (det är nu ni ska le lite grand) dök det upp två orosmoln igår. De två julstrumporna jag sydde är för smala för att hysa julklapparna jag hade tänkt stoppa i dem. Jag orkar inte sy andra strumpor och jag har ingen lust att ge mig ut och ragga andra klappar heller, så tomten får helt enkelt lägga en lapp i strumporna där det står "tyvärr hade ni för små strumpor i det här huset, så jag gömde klapparna i/under/på X istället". Lösning à la Kristin...

Mina julkort som jag hade beställt kom inte och efter irriterat mailande till leverantören (som till sist lovade mig ett tillgodokvitto på framtida beställningar, efter att först ha varit så idiotiska att de erbjöd mig en ny julkortsbeställning som skulle levereras inom en vecka - dvs efter julafton...) så fick jag snabbeställa i vår lokala fotobutik istället. Tack och lov att man kan ladda över bilder på nätet, då behövdes bara en resa till stan för att hämta ut dem när de var klara. Sedan turboskrev jag alla julkorten igår kväll, letade adresser och klistrade frimärken så idag är de på lådan. Även det problemet avklarat, alltså. Puha!



Jag avslutar med en bild på ytterligare några hyacinter, jag hoppas ni inte tröttnar... Just de här står i en liten aladåbform i porslin med mossa över och istuckna pärlor på nålar. I bakgrunden står en fin hjärtljusstake från Åhléns som jag köpte förra året, en kopia av den "äkta" från Westergaard & Kovacs som inte passar min plånbok.

16 december 2008

Mera vitaminer!!!

Jag tror det behövs en hyperladdning med vitaminer till oss för att orka med den sista mörka veckan innan jul. Jag slocknar snällt om kvällarna redan vid halv tio, sover sedan som en stock och känner mig ändå som en klubbad säl när jag vaknar igen på morgonen.



.
.
Den här veckan ska ägnas åt att fixa det sista inför julen. Alla julklappar är avklarade (nätshopping kan verkligen rekommenderas!!!), mycket av julmaten är redan handlad, julgranarna utsedda (men inte huggna, det blir till helgen) och pyntet är på plats. Nu pyntar jag ju inte så mycket, så just den punkten var ganska lätt att bocka av! I skafferiet väntar sirap, grädde och choklad på att det ska bli helg då jag och J ska göra julgodis i form av knäck, kola och tryfflar. Just nu känns det som om jag har full kontroll och inte är det minsta stressad. Vilken skillnad det är på att förbereda sig inför julen när man är mammaledig kontra att jobba heltid och försöka hinna med allt...
.
Hoppas ni får en skön vecka ni också, och stöka inte för mycket!

12 december 2008

Några fototips

Det är en hel del som har hört av sig till mig och undrat vilken kamera jag har och hur jag tar bilder som blir så ljusa, trots att det är så mörkt just nu. Det är kul att ni gillar mina bilder!!! Idag tänkte jag därför göra ett inlägg och dela med mig av mina tips och tricks. Först vill jag säga att jag är ingen expert på fotografering, jag är helt självlärd och har experimenterat mig fram till olika saker. Om det är någon som läser det här som är fotograf på riktigt så tänk på att det här är amatörens knep till andra amatörer... *ler*

Min kamera heter Canon EOS 400D. Jag tror inte den modellen säljs längre, utan motsvarande modell ute i handeln nu är EOS 450D. Till den har jag den ganska intetsägande medföljande standardoptiken (18-55 mm) och två andra större zoomobjektiv som jag hade till min förra (analoga) systemkamera, dem använder jag inte alls nu på vintern då det är svårt att få skarpa bilder med de stora brännvidderna och de små bländarna. Jag längtar just nu efter ett fast, ljuskänsligt objektiv (typ 50/1,8), men det får bli en senare fråga.

Jag är ju mammaledig nu och det underlättar ju fotografering på vintern, eftersom jag då kan ta fram kameran mitt på dagen när det är som ljusast - även om det är mörkt även då. Jag vill verkligen inte fotografera med blixt, och eftersom jag inte äger någon extern blixt och omnibouncer (än så länge), så får jag därför fotografera i befintligt ljus. Det gör jag på följande sätt:

1. Jag väljer ISO-tal till högsta möjliga, på min kamera är det 1600. Detta innebär att man får "brus" i bilden, den blir grynigare, men eftersom bilderna här på bloggen är så små så tycker jag att det är värt att göra det här valet.

2. Jag ställer in vitbalansen på "lysrörsbelysning". Då drar inte bilderna åt gult. Om man inte passar sig så drar de för mycket åt blått. Du kan ju experimentera själv genom att välja olika alternativ under vitbalans och se vad som funkar för dig och din kamera.

3. Jag kör aldrig någon programautomatik utan väljer alltid att ställa in bländare och tid manuellt efter att ha gjort ovanstående justeringar på kameran. Kör man automatiska program så poppar blixten ofelaktigt upp och det är det sista jag vill.

4. Använd stativ när slutartiderna blir långa (här är jag själv lite dålig, måste jag erkänna).

5. Ibland använder jag Photoshop och efterbehandlar bilderna. Det här är något jag är emot, då jag tycker det är på gränsen till "fusk" om ni missförstår mig rätt. Inom viss fotografi är väl photoshopbehandling en konstart i sig, men det är inget som passar mig. Jag strävar istället efter att fotografera så bra att jag blir nöjd med bilden utan att behöva redigera den, men ibland måste jag ljusa upp något foto och då gör jag det nu på vintern.

När jag tar bilder på mina barn så funkar det inte att ha långa slutartider och ibland måste jag ha blixt nu på vintern, men knepen ovan för mig funkar om jag ska plåta något stilleben. Digital fotografering har många fördelar och det bästa tycker jag är att man ser sina bilder på en gång, och att det inte kostar något att ta en massa bilder och prova olika inställningar! Gör det, knäpp och knäpp och knäpp... våga att prova att göra olika val, kör inte bara på de automatiska programmen!

Lycka till nu, och har ni fler tips så tar jag tacksamt emot dem!

11 december 2008

N som i nysnö

Idag när vi vaknade hade det kommit några centimeter pudersnö så hela världen såg ut som reklam för julstämning. Så vackert! Precis såhär önskar jag att det ska se ut på julafton! Jag passade på att springa ut och ta några kort innan blå timmen var över.




Under veckan som gått har jag också fått en award från Jenny med Lilla huset på prärien, det tackar jag så mycket för! Den här awarden var så fin, tyckte jag, så den skickar jag glatt vidare till:

Hannas form, Inredningsgalen, Karin Krut, Karin Lindström, Milly garden, Tusen idéer och en fröken och Vitbalansen (fast jag vet att du har "tillfälligt avbrott" nu...).
Imorgon är det lucia på dagis. J ska vara tomte, som vanligt. Undrar hur lilla M reagerar? Det återstår att se... Kram på er tills dess!

09 december 2008

Virkprojektet

Under hösten har jag ägnat mig åt virkning emellanåt, det var ungefär hundra år sedan jag gjorde det sist, men jag har blivit riktigt biten! Ni har ju sett mina virkade blommor tidigare, och nu har även lilla M:s filt blivit klar att slå in som julklapp. Filten heter Tiramisu Baby Blanket och har figurerat på en del bloggar tidigare (förra hösten/vintern), men jag är ingen turbovirkare, så det är inte förrän nu som jag har haft tid att slutföra den. Såhär blev mitt exemplar, virkat i vitaste vitt och med ett rött band från Russinnet. Jag satte även dit några virkade blommor för att piffa till den ännu mer. Mönstret till filten finns gratis att ladda ner från nätet, här hittar du en beskrivning i pdf-format.


.
Nu tror jag att jag ska släppa virkningen ett tag och försöka ge mig på stickning. Sist jag stickade var på högstadiet, och då var stickning = evighetsprojekt = inte kul. Vi får se om jag klarar av det bättre nu. Min syster är värsta sticktanten och gör så fina saker, kolla här får ni se hennes senaste alster...

08 december 2008

När dagen aldrig gryr

Fy sjutton vad mörkt det är hela tiden, bara en grå sörja! Man får verkligen lura ljuset för att få till några fina bilder. Idag räckte inte ljuset mer än till att ta några bilder från ett av vardagsrumsfönsterna, där jag har ställt en tennliknande vas med enris.







Ljusstaken, en av två likadana, är fyndad på Tradera förra året och ljuslyktan är från Mio. När jag hade knäppt den här bilden så kom jag på att jag glömt visa mina nya tekoppar från Indiska, så de fick komma med på en egen bild (nedan). De är vita med mönster i vitt och kostade endast 39:50 kr/st... så i väntan på att någon ska ge mig ett halvt dussin drömmuggar från Anna Wrigstad Östberg tyckte jag att dessa budgetbaljor från Indiska fick duga!





Hoppas nu att ni får en bra vecka allihopa!

07 december 2008

Hyacinter, lummer och något att läsa

Grått, grått, grått...! Visserligen har vi lite snö, men det är töväder och under snön sticker gegga och grus fram (och sådant har vi mycket av, vi som bor på landet). Molnen går knappt över trädtopparna och luften är disig. Jag glädjer mig åt att det inte är långt kvar till midvintersolståndet, jag längtar så efter ljuset igen. Man vill ju aldrig gå ut nu!

Idag tänkte jag bjuda på några bilder av hyacinter igen, den här gången ihop med lummer och lärkkottar i en vitmålad trälåda.







Tidigare idag var jag och lilla M och handlade mat. Hon är så lätt att ha med sig för tillfället, hon fascineras av allt. Hon sitter i varuvagnen och tittar upp i taket på alla lampor. Förmodligen tycker hon det är väldigt fint, för hon säger begeistrat " 'ta! 'ta!" hela tiden (detta betyder "titta"). Att man kan bli så glad av att köras omkring bland konservburkar och frysdiskar gör mig varm om hjärtat. "Ja, titta en lampa!" säger jag, och hon svarar lyckligt " 'pa!". Hur många svenska barn säger inte "titta" och "lampa" före de säger t ex "mamma" och "pappa"?
Med mig hem från Ica hade jag senaste numret av Tove. Jag köper den tidningen då och då, ibland finns det jättefina reportage där i, ibland är det nummer som inte alls passar min smak. Detta numret (nr 1/09) var ett fint nummer, tycker jag, då Guàs hem (med bloggen Hvitur Lakkris) var med där.



Den här nyheten läste jag också om, nämligen att Vakre Hjem övertas av Aller-koncernen från och med årsskiftet, och att det därmed inte kommer vara några fler reportage av och med Jeanne d'Arc Living-tjejerna (det är för deras reportage jag köpt tidningen...). De har istället gjort en egen tidning som ska säljas hos deras återförsäljare och komma ut med 6 nr/år. Nu återstår alltså bara att se vilka återförsäljare här i Sverige som kommer ta in tidningen i sitt sortiment, och om man kan beställa den över nätet? För jag bor väldigt långt från en Jeanne d'Arc Living-återförsäljare om jag inte har helt fel för mig...