30 januari 2009

Fredagsmys

Jag blev så exalterad över skåpet tidigare, så jag glömde att lägga ut bilderna jag egentligen hade tänkt mig såhär på fredagen. För 5-årige J är fredagsmys = godis, festis och chips senare på kvällen. För mig är fredagsmys = några rosor i en vas, tänt ljus och en oläst inredningstidning. Gärna ihop med en kopp kaffe med mycket mjölk. Som föräldraledig till två barn så får man inte många minuter att sitta ner och göra egna saker, så en sådan stund känns oerhört lyxig.





Kram till er alla, jag förstod på kommentarerna på mitt skåpsinlägg att det finns andra skåpälskare! Då är jag inte ensam med min last! *ler*

Mer orange...

Åååååå, idag blev jag alldeles pirrig efter att ha sett detta skåp på Blocket! Kastade mig på telefonen och fick tag på säljaren - jag var första som ringde - så det blir mitt för 500 kr. Tidigare i veckan såg jag ett likadant skåp för 800 kr, som jag gick och funderade på om jag skulle ringa på eller ej, sedan var det sålt när jag väl hade bestämt mig... Ser ni vilken läcker orange färg det har - not!!! Men det blir nog fint i vitt eller grått.


(Foto: säljarens bild från Blocket.)

I ärlighetens namn har jag inte 100% klart för mig exakt var det ska stå i huset (ssschhhh, säg inget till S). Jag läste precis en artikel i Antik & Auktion om paret som har Mormorsgrufwans antik i Östergötland, och där sa ägarinnan att man visst kunde köpa på sig möbler utan att veta var de skulle stå. Den detaljen löser sig själv, sa hon, för skåpet hittar sin plats i hemmet... så i trygg förvissning om att detta nu sker, ska jag varsamt frakta hem mitt vackra orangebruna skåp imorgon...

Vad roligt att många tyckte Barnrumsidéer-bloggen var ett roligt initiativ. Jag tackar er allihopa för det, och särskilt er som jag har fått löfte om att låna bilder av och lägga ut där.

Ha nu en bra helg!

PS: Vi har förresten två fårskinn till salu för den som är intresserad, läs mer i kolumnen till höger!

28 januari 2009

Den nya bloggen



Jag har precis idag startat upp en ny blogg som heter Barnrumsidéer. Titta gärna in där! Jag hoppas den kan ge någon som, liksom jag, letar efter tips, idéer och inspiration till trevliga barnrum för både pojkar och flickor.

Matplatsen

Idag blir det bilder från vårt kök, närmare bestämt matplatsen. Det är nog en hel del ni har sett innan...



Matbordet är ganska litet, två stolar går in på varje långsida. På yttre kortsidan sitter M i sin Tripp Trapp-stol (ej med på bild). Om vi blir fler brukar vi sätta in en bänk på andra kortsidan.


Stolsöverdrag från Nyblom o Kollén i ljusbeigerandigt. Oooooootroligt praktiskt när man har barn, bara att tvätta i 60 grader - man slipper byta tyget på sitsen när det blir fläckigt!


Den här medicinboxen köpte jag i helgen på min "permission" från familjen. Kommer från Clas Ohlsson och kostar endast 149 pix. Det är många bloggare som har köpt den, jag har sett den hos både Vita villa vila och Tusen idéer och en fröken. Den passade så perfekt i mitt vita och grå kök att den fick stå framme i hyllan ett tag.



En gammal gråmålad trälåda som hyser lite papper och bredvid, på diverse små plåtbrickor, står gamla franska salt- och pepparströare som jag köpt på Tradera.



Några av kokböckerna jag älskar ser ni här. Har ni inte dessa bör ni införskaffa dem genast: "Rosendals trädgårdscafé" (en klassiker), "Sommarljus" (gör att man vrållängtar efter sommaren), "Festligt runt bordet" (av min favoritinredare och -stylist Bitte E:son Forsberg), "Kärlek, oliver och timjan" (massor med god mat), "A piece of cake" (Leila gör en aldrig besviken) och "Njut en liten smula" (riktiga mormorskakor och helt otroliga tårtor...).
.

Stora porslinsskålar på översta hyllan.


Socker, kryddor och annat man behöver när man äter. Står praktiskt på en zinkbricka på ett av hyllplanen.



Matbordet köpte jag för några hundralappar i Moheda. Det såg verkligt inte mycket ut för världen då, men måtten var de rätta, och med lite vit färg på underredet och linolja på bordsskivan så blev jag kanonnöjd.



Till sist en bild på ljuskronan som numera tillhör favoriterna, sedan knopparna blev vita istället för engelskt röda. Tänk att en sådan yttepyttedetalj kan göra så stor skillnad...

27 januari 2009

Före och efter den ljusgrå färgen

Äntligen har jag hunnit med att ta några bilder som visar den ommålade pärlsponten i kök, trapphall och bakre hall.

Vi börjar med den bakre hallen... såhär såg det ut innan. Ser ni att panelen är riktigt åskmolnsgrå, och så är dörren till toaletten röd. Nu har dörren blivit vit och panelen ljusare grå. Hela detta hörnet blev så oerhört mycket ljusare och trevligare! (Men det är ändå ett rätt mörkt hörn då det ligger i norrläge och det inte finns mer än några små glasrutor över ytterdörren som släpper in ljus.)


.
Och så trapphallen då. Den var som sagt beige/kolabrun innan och såg ut såhär (bilden är lite överexponerad så väggfärgen ser ljusare ut än vad den egentligen var).
.

... och såhär blev det med den grå färgen. Samma som i köket, på den andra bilden syns det tydligare. Det är ju inte särskilt ljusa dagar (än), så bilderna är rätt så mörka och ser lite dystra ut men ni får stå ut ändå.
.
.
Imorgon tänkte jag visa lite mer bilder från köket. Må så bra så länge!

26 januari 2009

Klädkrokar

För att fortsätta på "nöjd-temat" så visar jag idag klädkrokarna på verandan. Verandan är verkligen inte stor (ca 1,5 x 2 meter), så det gäller att ha möjlighet att hänga upp kläder här då vi inte har plats för någon garderob eller hatthylla. Vi löste problemet genom att göra fyra krokbrädor, två på varje sida om dörren - en på vuxenhöjd och en på barnhöjd. Krokarna kommer från min farfars barndomshem och vi har behållt den ursprungliga svarta färgen, även om den är lite avskavd och rostig. Brädorna målades vita och min man gjorde den fina avrundningen i kanten.

Här ser ni förresten också den grå färgen som jag nu även målat kökspanelen i, och som det lutar åt att jag målar köksluckorna i också. Igår hann jag också måla om den lilla trapphallen som är innanför verandan i samma grå färg, och det blev så himla snyggt när det är samma färg i både köket, hallen och på verandan! Andra hade kanske tyckt att det var trist med samma färg i alla tre utrymmena, men vi tycker det blev konsekvent och så hålls rummen ihop bättre.





.
Huslarm är ett nödvändigt ont, känns det som. Jag är väldigt glad att vi har det, men särskilt snyggt är det inte även om jag är glad att larmenheten är vit i alla fall... Här ser ni också J:s gympapåse som jag sytt av en stuvbit. Han vill nog ha en tuffare variant (typ med Spiderman eller Jack Sparrow) när han börjar skolan men än så länge får han hålla tillgodo med vad mamma syr...
.


Ha nu en bra vecka, jag laddar upp med mer färg och ger mig inte än!

25 januari 2009

Mest nöjd med

Av Marie med bloggen Vita ranunkler, fick jag en utmaning att visa det jag är mest nöjd med ur min inredning under 2008. Det var en riktigt rolig variant på utmaning, tycker jag. Jag har funderat i ett par dagar och kommit fram till att det som jag är mest nöjd med, är nog min ommålning av vår lilla toalett. Från kolabrun till brutet vitt, det är inte många kvadratmetrar vi talar om, men oj vilken skillnad det blev (tyvärr var dåligt fotoljus så det ser inte så vitt ut som det egentligen är, och toaletten är verkligen liten så det är svårt att få till bra bilder ur den aspekten också).






Den lilla knopphängaren är ett ommålat fynd från Östregårds antik och loppis utanför Moheda (som verkligen rekommenderas för er som inte varit där!!!). Den härliga tvålen är handgjord och kommer från Lilla bruket, men är köpt hos Russinnet. Lärkkottarna står i en liten vas från Ikea och hyllan är en avsågad tavellist från samma ställe.

Det finns så himla många pyssliga och kreativa människor ute i bloggvärlden, så det är svårt att välja, men Tusen idéer och en fröken, Hannis hem, Karin Lindström, Lilla huset på prärien och Vitbalansen skickar jag vidare den här utmaningen till.

23 januari 2009

Månadens "måste ha": tulpaner!

De allra ljuvligaste, ljusrosa tulpanerna köpte jag igår, visst är de som små karameller? Humöret åker alltid upp med tulpaner, tycker jag, det är verkligen en "måste ha-grej" i januari.





Oj... vad ni öste beröm över mig i mitt förra inlägg om grått i köket... det är nästan så jag blir lite generad! Och väldigt glad samtidigt! Huruvida luckorna blir grå eller ej har jag inte bestämt mig för än. Det var jätteroligt att läsa era funderingar kring detta. Just nu lutar det åt grått ändå, av tre anledningar: 1 - har man vita luckor och småbarn så kommer minsta stänk synas jätteväl, och med en ettåring i huset så blir det rätt mycket stänk hur man än städar och torkar av, 2 - med vitt tak och taklister hoppas jag att köket blir ljust nog ändå, 3 - tanken med att måla panelen i ljusare grått var att den skulle bilda en enhet med köksskåpen om de hade samma färg.

Igår hade vi en målargubbe här som mätte på tak och väggar i utbyggnaden. Vi börjar nämligen närma oss tapetseringsdags, och vår belöning till oss själva - när vi har gjort allt annat helt på egen hand utom eljobben och grunden - är att någon annan tapetserar väggarna och målar taken. När han ändå var här och mätte så fick han mäta på taken i den gamla husdelen också. Det är pinsamt att erkänna men de är inte ommålade de heller, trots att vi har haft höga ambitioner sedan vi flyttade in (och det var 2001)... Så i väntan på att offerten ska landa i brevlådan drömmer jag just nu om vita, vackra tak överallt! Kanske får jag stora skrämselhickan av offerten så att det stannar just vid drömmande, men det är ju ändå så att med ROT-avdraget som införts så behöver man ju bara betala 50% av arbetskostnaden. Om ni har missat det så läs mer på Skatteverkets hemsida.

Nu är det fredag igen. Jag vet inte riktigt vart dagarna har tagit vägen den här veckan. Jag önskar alla en trevlig helg, själv ska jag nog måla lite till och så försöka komma iväg på egen hand och titta i lite affärer. De senaste fjorton dagarna känns det som om jag bara har kunnat lämna huset till förmån för att mocka i stallet (och det ligger bara på andra sidan gårdsplanen) så jag behöver lite "frihet", känner jag.

20 januari 2009

Grått i köket

På småländska höglandet har det snöat rejält idag och vi är inne och myser, jag har bakat bröd (mer om det längre fram) men så mycket mer skapande sysslar jag inte med idag. Däremot tänkte jag visa er lite grå inslag från mitt kök. Den här "påspåsen" sydde jag av en kökshandduk från Ikea, säljs i 2-pack för 59 kr. För att bättra på den sydde jag dit lite restbitar av vit spets.







Grytlappar köpta på Åhléns härom veckan, 45 kr/st, jag tyckte de passade på det grårandiga temat!



Här ligger det nybakade filmjölksbrödet, invirat i de andra gråvita kökshanddukarna från Ikea, och bara väntar på att vi ska sätta tänderna i det! Jag har just nu lite dille på att göra filmjölksbröd. Jag har tidigare gett er ett recept på ett sådant bröd (du hittar det här), men jag vill dela med mig av ett till...



FILMJÖLKSBÖD MED RUSSIN
(1 limpa)
.
7 dl filmjölk
1,5 dl sirap
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
7 dl vetemjöl (jag brukar ta siktat dinkelmjöl)
3 dl rågflingor
2 dl fullkornsdinkel
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl russin
.
Blanda allting väl i en skål och häll upp i en smord 1,5-2-liters form. Smeten blir väldigt kladdig så man måste använda sked till det. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 min i 200 grader, sänk sedan ugnen till 175 grader och lägg över folie och fortsätt grädda i 30 min. Tänk på att det är svårt att skära när det är precis varmt och nybakat, så det är bättre att låta brödet svalna innan man börjar äta det.
.
*
.
Till sist tänkte jag ge er en glimt av den nymålade kökspanelen. Jag hade ångan rejält uppe innan magsjukan drabbade oss, nu har jag inte kommit igång igen efter den. Vi hade grå panel här även innan, men en åskmolnsgrå, ganska mörk och "hård" nyans, den här nyansen är bättre, tycker vi. Kulören heter "Kobbe" och är från Alcro, det är samma grå färg vi har på vår veranda. Tanken var att jag skulle måla om köksluckorna i den här färgen också men nu börjar jag fega ur... blir det för mörkt?
.
Nedanstående bild kanske känns lite konstig, men jag ville få med både tapeten (den hade vi förut också) och en vit stol, så att ni ser hur det blir ihop med övriga färger i köket.



Ha en fortsatt bra vecka allihopa!

18 januari 2009

Tillskott i orange

Höjde ni på ögonbrynen nu, när jag skrev "tillskott i orange" i rubriken? Nej, det är inte min senaste favvofärg (vitt, grått och svart duger fortfarande utmärkt, tack) utan några söta leksaker som M fick i julklapp.



En söt hundmamma med tillhörande fyra valpar. Ser ni att valparna har kardborrenosar? De går att fästa på mammans mage (som också har kardborre) så att det ser ut som de diar... Från mormor och morfar, vet tyvärr inte inköpsställe...



Den här fina rullelefanten i turkost och orange, från Åhléns, fick M av sin moster Å. Den får en perfekt sving för att slängas iväg om man håller i snabeln, har hon upptäckt. Att det är meningen att den ska rulla på hjulen har hon inte riktigt fattat än...

För övrigt ligger jag hopplöst efter med allt från städning till bloggläsande eftersom magsjukan verkligen tagit knäcken på oss i en hel vecka nu, men jag kommer nog i kapp så småningom.

16 januari 2009

Närmast hjärtat

I julklapp av mina systrar fick jag ett familjesmycke från Linda med Dreams of Pearls. Det svåra var att fundera ut hur jag ville att det skulle se ut, men när jag väl hade gjort det så dök halsbandet upp nästan sekunden efter att jag tryckt på mailprogrammets sänd-knapp! Tusen tack Linda, jag är så nöjd med halsbandet, det är jättefint! Och tack I & Å som gav mig den här julklappen - nu har jag mina älsklingar närmast hjärtat.



Hoppas ni får en bra helg i det bistra (men vackra) vintervädret! Här tror jag inte det blir många knop...

11 januari 2009

Pardörrar

Hos oss pågår ju en utbyggnad som bl a ger oss en matsal i markplan, ni fick ju se en skymt av den tidigare. Tanken är att vi ska ha ett par gamla pardörrar mellan kök och matsal. Vi kommer återanvända verandans innerdörrar och sätta där, för tillfället har dessa dörrar bara stått ute i ett förråd. Igår tog vi in dem och provade dem till matsalen, bara genom att luta dem mot väggen. Det blev så fint! Jag hade aldrig trott det skulle bli så bra!
.
Såhär kommer det se ut från köket sett in mot matsalen... (please bortse från alla hemska sladdar och annat byggskräp). Vi måste göra en ny karm, minska ner dörrarna genom att kapa lite i dörrbladen både på bredd och höjd men sedan ska vi faktiskt inte göra mer - vi tänkte låta dörrarna vara som de är med sin avskavda färg.
.

.
Vi hängde på dörrarna på verandan, där de ursprungligen satt, så att de inte ska behöva stå ute i fukten mer. Väldigt ovant att ha dem där igen (det blir så trångt och mörkt i vår pyttelilla hall) men man vänjer sig nog och det är ju inte för evigt!
.

.
För övrigt kan jag meddela att jag har målat färdigt kökspanelen i ljusgrått, det blev väldigt bra (ni får se senare), snart ger jag mig på köksluckorna också, men inte idag... Jag är ensam hemma med barnen, S jagar nere på Österlen. M hade magsjuka i natt och jag vet fortfarande inte om jag och J får det. Magsjuka är verkligen bland det äckligaste som finns... Nu är M bättre men det känns inte som att jag hinner med att måla något idag.

07 januari 2009

Vardagsrum och digitala bebisar

Efter det här inlägget så lovar jag att jag ska visa annat än vårt vardagsrum här på bloggen. Det har ju blivit lite mycket därifrån nu... men det beror nog på att jag nästan blivit lite nykär i det här rummet sedan skåpen flyttades bort och det blev luftigare.

.
Vardagsrummet fotograferat från min nya sitthörna, som jag visade i förra inlägget...
.
.
... och så rummet från andra diagonalen, med det älskade skåpet med runt krön i bakgrunden.

Jag måste också berätta en rolig historia. Igår satt jag och läste ikapp mig på en massa andra bloggar, samtidigt som lilla M kröp omkring här i jämte mig. Rätt som det var poppade det upp ett fönster på datorn med texten "ny maskinvara har installerats". Ehhh???? En snabb titt ner på M, jodå, hon var orsaken... hon satt med kamerans USB-sladd i munnen och den var fortfarande kopplad till datorn. Sekunden efter dök fönstret med texten "fel på maskinvara, var god kontrollera alla anslutningar" upp. Det var ju nästan tur att hon inte kunde koppla upp sig på datorn utan att hon var en oigenkänd maskinvara... Jag skrattade i flera minuter efteråt...!

06 januari 2009

Sitthörnan

Nu har jag haft årets första målarverkstad här hemma! Det blev de två gamla karmstolarna, som hör till matsalsmöblemanget, som blev vita(re). Hela matsalsmöblemanget målade jag med vit linoljefärg för ett antal år sedan men det har gulnat jättemycket och blivit rejält fult - trist, särskilt som det var ett riktigt hästjobb att måla allting. Tanken är att jag nu ska måla om det i vitt och även klä om sitsarna med ett ofärgat linnetyg. Då kommer de att bli likadana som våra Äpplet-stolar vi har vid matplatsen i köket, och då kan man komplettera med dessa när man är många - stolarna kommer matcha varandra även om modellerna är olika.


.
Karmstolarna satte vi nu in i vardagsrummet för att täcka "hålet" efter granen och jag kunde bara inte fortsätta ha dem gulvita (det var en rätt så stor kontrast till övriga vita möbler i rummet) så de blev först ut att möta penseln igår kväll.
.
Jag älskar verkligen den här sitthörnan i vardagsrummet, jämte halvmånebordet som jag visade för något inlägg sedan. Egentligen hade vi tänkt köpa en liten fåtölj att ställa här men nu tror jag nästan att karmstolen få stå kvar... med ett fårskinn på sitsen så sitter man faktiskt rätt så mjukt! Halvmånebordet tänker jag nog förresten låta vara som det är, dvs med den fläckiga skivan.
.
Den uppmärksamme noterade våra omålade golvlister i vardagsrummet. Det är nästa punkt på agendan. Jag håller också på att måla en gammal garderobsdörr idag och sedan hoppas jag peppa mig själv tillräckligt mycket för att komma igång med köksluckor och pärlspånten i köket också... så jag kommer inte ligga på latsidan framöver.
PS: Det var jättekul att läsa att ni tyckte så mycket om vår kakelugn!

05 januari 2009

Vedeldning i kakelugnen


Tänk vilken tur vi har, som har kvar en gammal kakelugn att elda i, när det är så kallt som det är nu. Jag är extra glad över att det är en rak, enkel och vit kakelugn som sitter här i vårt hus (de som kan det här med byggnadsvård menar att det är en kakelugn av billigaste modellen och knappast något att skryta med, men jag gillar den enormt mycket ändå - eller kanske just därför). Här ligger björkveden i den stora kopparkitteln och bara väntar på eftermiddagens brasa. S har jobbat med att ta hand om nedfallna träd idag så nu tryggar vi kommande års vedbehov också...

03 januari 2009

Vintervitt

Tack för alla era nyårshälsningar i förra inlägget! Ni är toppen!!!

Nu när granen lämnat huset och två skåp flyttats över till matrummet, så är vardagsrummet nästan lite för tomt i mina ögon. Vi har tillfälligt ställt halvmånebordet här (en fåtölj är på ingång så småningom). På bordet ställde jag lite björkris, jag ignorerade att snöflingorna föll när jag var ute och knipsade av det. Även om det inte är vår än på länge så vill jag ha lite ljus och vårig känsla inne i alla fall!


.
.
Bordet, ljusstaken och silvervasen är från pappas antikaffär och tre riktiga favoriter hos mig. Jag gillar bordets underrede där den gråvita färgen flagnar. Bordsskivan är trären och full av mörka fläckar och det vet jag inte hur jag ska göra med. Jag vill inte gärna måla över originalfärgen på benen, men jag tror inte jag kan måla skivan så att den passar ihop med underredet? Någon som har tips eller idéer?

Det är många som gillar min stora, vita klocka som jag har ovanför bordet. För er jag inte hunnit svara, så är den köpt på Me and my home. Jag tycker den är ett kap för 299 kr!
.
.
Det lilla älsklingsfatet med pärlkant, med runda gotlandsstenar i = loppisfynd respektive strandfynd.
.


Marmeladglas från Betty's med svart sammetsband från Klockaregårdens trädgårdsbutik. Nedan ett underbart järnkors med härlig, rostig patina. Jag önskar bara det hade varit sådär 40 cm högt istället för ca 15-16 cm som det är.





Idag snöar det som sagt, och det känns som en utmärkt dag att äta våfflor på - jag tror minsann det får bli det i eftermiddag!

01 januari 2009

Solklart

Idag är det så soligt så det nästan gör ont i en stackars sömntörstande mammas ögon - men vilken vacker start på 2009! Jag passade på att fotografera de vita blommorna som står i köksfönstret, håll tillgodo... Känner ni hur vitt och krispigt det är, som själva essensen av ett nytt år?

.

.
.
.

.
Det är så mycket man vill göra i början på ett nytt år, man tänker sig hinna med så mycket och man har goda intentioner för de flesta områden i sitt liv. Jag brukar aldrig ge några nyårslöften - jag är tyvärr alldeles för dålig på att hålla dem - men en sak jag vill fokusera på i år, är att försöka utveckla mitt fotograferande mer. Vi får väl se hur det går med det.

Den här dagen kommer nog inte gå i många knop, men jag tror jag ska plocka ner de sista julsakerna och välkomna våren i huset istället. Och så skickar jag årets första kram till er!