26 juni 2009

En dörr mot sommaren

Uppe tidigt, godmorgon på er! Ville visa er när solen skiner in på verandan... Nu vill man bara ha mer sol, mer värme, fler sköna kvällar med klarblå himmel. Man vill aldrig gå in! Nu jobbar jag bara en vecka till, sedan är det semester... jag lägger in en beställning på ovanstående och hoppas det levereras utan problem!


.
PS: Till er som undrat över dörren... det är alltså original-innerdörrarna till vårt hus... de är inte köpta någonstans utan har alltså suttit här sedan 1910-talet när verandan byggdes. Vi använder inte innerdörrarna egentligen, utan ska ge dem en ny plats till matsalen istället. Ni kan se här hur det blev när vi provade oss fram... Liknande dörrar kan man dock finna på Blocket eller byggnadsvårdsbutiker.

25 juni 2009

Sol(o) och inspiration

Tjenamoss mitt i veckan! För närvarande är jag solo hemma med hunden sedan övriga familjemedlemmar åkt på minisemester till Värmdö. Jag försöker måla undan en massa jobb medan jag är ensam. Igår blev det nästan tre timmars målande efter jobbet och jag siktar på något liknande idag. Det är förvånansvärt vad man hinner och orkar, när man inte hela tiden blir avbruten av någon som vill ha mat eller behöver nattas. Visst saknar jag mina kära, men det är rätt så skönt att vara ensam några dagar och hinna med sådant som annars blir nedprioriterat.

Min dator krånglar och vill inte samarbeta så nu uppdaterar jag från jobbet... det får bli ett inlägg utan egna bilder. Jag hittade härlig, vit sommarinspiration i ett reportage från Hus & Hem. Här hittar du det fina reportaget gjort av de duktiga tjejerna Helena Skarp och Mari Eriksson. En härlig mix av vitt och sommarsköna pasteller, tycker jag!













Ha en fortsatt bra vecka!

21 juni 2009

Fått och ärvt

Idag blir det några bilder från matsalen. Den är just nu matsal igen, efter att ha agerat målningsutrymme ett tag åt golvlisterna till barnrummen. Nu ska jag snart måla taklisterna dit istället, så det gällde att passa på att knäppa några bilder nu innan ordningen försvinner igen.

.
Glittret och glamouren har hittat även till oss, vi har fått upp den fina kristallkronan som vi fick i julklapp av mamma och pappa.
.
.
På bordet har jag en gammal linneduk, monogrammärkt med NP. Jag kommer inte ihåg om den är fådd eller ärvd, men gammal är den i alla fall. Skrynklig är den också, då jag faktiskt tycker det är helt okej att ha ostrukna linnedukar på bordet (vilket inte min mamma tycker).
.
.
Silver och vitt är ett tema som jag tycker passar året om. Jag tycker det är lika snyggt på vintern som på sommaren! Blommorna är plockade av min son, därav olika längder och sorter...
.

.
Tenntallrikarna är riktiga släktklenoder, ärvda från min mans mormor och morfar. De har vapensköldarna för deras respektive familjer ditlödda. När jag precis träffat min man, så undrade jag om de föreställde "en blomma mellan två svärd". Jag förstår nu att jag uttryckte mig väldigt vanvördigt då det är en ros mellan två hillebarder. Det gör ju hela skillnaden! *ler* Egentligen tror jag tenntallrikarna är tänkta att hålla maten varm, men vi brukar använda dem (kalla) att ha som underlägg till mattallrikar.
Besticken är också ärvda, liksom servettringen, och servetterna är i linne men nytillverkade.
.
Hoppas er midsommar var fin. Hos oss var den hyffsad, vi fick rusa hem mitt i en hagelskur men bortsett från det så klarade vi oss bra. Ha nu en bra vecka, och tack förresten för alla era kommentarer om J:s rum!!!

18 juni 2009

J:s pojkrum

Äntligen, här är några bilder från J:s rum. Nu har han bott där sedan i söndags och han trivs så bra och vi är allihopa väldigt nöjda! Vi har kånkat möbler och fixat och donat så jag har inte hunnit ta några bilder förrän idag. Det återstår en hel del att göra, jag ska sy en gardin, det ska upp fönster- och dörrfoder och så ska jag måla hans köpmandisk vit. Men något ska man väl spara till semestern, eller vad säger ni?

Temat i rummet är i alla fall "stars and stripes". Det är en blårandig tapet från Midbecs kollektion Keek-a-Boo på tre väggar, på den fjärde väggen sitter en mörkblå tapet med flygplan ur samma kollektion. Vi har försök hålla oss till blått-rött-vitt på det mesta så att det blir mer enhetligt.



Röd skrivbordslampa från Ikea och ljusblå tygstjärna.



Blå gammal pinnstol från en av våra bodar, tygpåse från H&M Home. Det vita skrivbordet från 1920-talet har ni ju sett innan, när det mellanlandade i vår matsal.



En lite stökig bild... här ser ni att fönstret inte är färdigt och att köpmansdisken i furu tittar fram...



På den här bilden måste jag till mitt försvar säga att jag började försöka bädda sängen och göra den fin, men först skulle lilla M klättra upp och sedan kom J infarande som en raket, så det var bara att lägga ned det projektet... Det är väldigt rart att han älskar sitt rum så mycket, det är vi glada för! Vimplarna och stjärnkuddarna har jag sytt själv med tyger från Grandma's i Göteborg.
.
Närbild på några av vimplarna.


.
På väggen med fondtapet sitter en vitmålad hylla från Ikea. Här står lite "fina" saker, bland annat två metallskyltar med Superman respektive Titanic som motiv, nytillverkade och köpta på Flagstore. Röd brevlåda från Bruka.
.
.
Jag har samlat några fina plåtburkar här också. Den gamla Mazettiburken är köpt på loppis, medan den mindre burken är från GreenGate. En mörkblå burk med stjärnor kom utanför bild.
.


CD-spelaren är i samma röda metallicfärg som lampan och köpt på Biltema. Det ska bli skönt att få bort furufärgen på köpmansdisken så småningom, och så ska jag måla om dörren också som syns i bakgrunden, den ser lite väl shabby ut nu mot de nyuppsatta tapeterna!
.
Det är ett ganska smalt och litet rum, men det är ändå ett eget krypin, och det är väl det som är huvudsaken när man är 6 år och har en lillasyster som bara vill stjäla allt ens lego och andra saker...
.
Kram nu allihopa på er och försök ha en så bra midsommar som möligt, även om inte vädergudarna kommer vara på festhumör!

13 juni 2009

Sommarstart

Nu har J slutat dagis och har sommarlov innan han börjar skolan till hösten. Som på många andra ställen så öste regnet ner här igår, men vi firade ändå sommarstarten med jordgubbs- och marängtårta (mycket uppskattat av 1-åringen som hade maräng i hela ansiktet och håret). Förhoppningsvis kommer solen och värmen tillbaka, för igår var det nästan höstkänsla på vädret, tyckte jag.



(Min rosa emaljkanna har ni sett förut, men Coca Cola-skylten är ny, ett nytryck av en gammal skylt som M ska få på sitt rum, köpt på nätet hos Flagstore. Den träfärgade lilla fönsterbågen kommer från en av våra gamla bodar och har fått bli prydnad inomhus nu istället.)

I helgen hoppas vi få klart golvet i M:s rum, och sedan ska Den Stora Flytten äga rum. J ska få flytta in i sitt rum och hans säng ska flytta ut från vårt sovrum, det ska bytas skrivbord i matsalen eftersom det är J:s, en byrå i hallen ska flytta in till M och en massa annat hit och dit. Nästa inlägg hoppas jag alltså blir på J:s rum... Kram på er!

09 juni 2009

Inramat

Jag har äntligen tagit tag i att rama in gamla dokument och kartor. Eller jag och jag, rättare sagt är det Gallerix som fixat det hela. Bilden nedan visar de två gamla dokumenten. Det ena är ett brev från 1692 till min mans anfader, som var överste, från kung Carl XI. Det handlar om kompanier hit och dit, vi har inte riktigt lyckats tyda allt. Det hittade jag på Tradera faktiskt! Hur stor sannolikhet är det??? Det andra dokumentet är från 1896 och det hittade mina föräldrar i vårt hus. Det har överskriften "Hvad hvarje husmoder bör hveta" och ger handfasta tips på hur man får segt kött mört och hur man tar bort fläckar.

Det gör så mycket när en bild eller dokument hamnar i en riktig ram med snygg passepartout - det blir verkligen ett riktigt konstverk då! Jag är lite allergisk mot bilder man ramar in utan att sätta en passepartout runt om. Nu jobbar Gallerixtjejen på att rama in våra nytryck av gamla kartor över vår gård (beställda från Lantmäteriet som jag tipsat om förut). Sedan ska alla tavlor sättas upp på en vägg i matsalen, som en "historievägg". Fast det blir först när vi vågar spika i vårt nytapetserade rum... *fniss*







Ha en fortsatt bra vecka!

07 juni 2009

En svart pjäs

Oj, det blev en hel veckas paus, det var inte meningen. Nu går verkligen allting i hundra knyck, tycker jag. Man hinner inte allt man vill, men man hinner en hel del. Vi har fått vår nya svarta spis "Nostalgi" från Gorenje, det var ett lyft för hela köket, tycker jag. Såhär såg det ut innan. Jag ser nedan att jag inte lyckats dölja kaffebryggaren till vänster, men ni får väl blunda för sladd och apparat... ;-)



Nu ska jag snart skjutsa J till hans tredje barnkalas den här helgen. Som sagt, det går i hundra knyck...

01 juni 2009

Med guldkant på tillvaron

Åååå, man kan inte annat än njuta av sommarvädret! Helt underbart har det varit de senaste dagarna! Syrenerna håller på att blomma över i värmen, och jag tar in kvistar för att njuta extra mycket av dem. Jag lyckas inte få dem att stå så länge inomhus, men vi har så mycket syrener så jag knipsar istället några varje dag och byter ut. Det doftar ju helt ljuvligt...

Idag tänkte jag visa ett traderafynd (jag har ju sagt tidigare att jag är den som håller Traderas omsättning på en konstant hög nivå...). För en tjuga kom jag över såskanna och terrin i vitt porslin med guldkant längst upp. Terrinen saknar locket, men vad gör det när jag ändå hade tänkt att använda den som blomsterkärl! Frakten gick på fyrtio kronor, men även för sextio pix totalt så tycker jag att dessa pjäser platsar i kategorin "fynd".

.
Här är terrinen! Det syns inte på bilden, men den är lite oval i formen. Kommer bli kanonfin till vintern och nästa vår med lite lökväxter, tror jag.
.

.
Här är såskannan och annat vitt porslin i mitt vitrinskåp. Ser ni att även äggkopparna har guldrand?
.
Barnrumsgolvet blev bara halvfärdigt, så än kan jag inte visa något från J:s rum. Men det halva golvet som är lagt blev helsnyggt... *ler*