28 juli 2009

Sommarpyssla med loppisfynd

Vilken fin idé det här var att ta efter, den hittade jag på Elle Interiör (ni märker att jag inte är hemma eftersom jag bara lämnar inspirationsbilder, ni får hålla till godo med detta ett tag till!). Dessa finns att köpa på Designtorget för 195 kr/st. Men att själv limma ljushållare på udda loppisfat blir ju avsevärt billigare...

26 juli 2009

Ett vitt torp

Det här ljuva torpet har varit med i Sköna hem för några år sedan. Eftersom vi är på semester fortfarande så delar jag med mig av inspiration igen och inte av egna bilder.








25 juli 2009

Tid för tankar

Nu är vi på Värmdö igen. Här finns inte direkt något att göra, mer än onyttiga och barnsliga saker. Gå till stranden och bada (gäller inte tjejerna i familjen då vi är riktiga badkrukor), kasta kottar, åka en sväng med båten, planera vilken skärgårdskrog vi ska besöka nästa gång, meta aborre från bryggan (J fick fem igår kväll), plocka blåbär runt husknuten, läsa gamla pocketböcker... Eftersom huset verkligen är pyttelitet och saknar all form av standard, så bygger hela tillvaron på att man kan sitta ute och äta, leka etc. Mer än ett par dagar med regn och trist väder här så längtar jag hem, till moderniteter och bekvämlighet och framför allt mer space! Men med hyffsat väder så är detta en plats där man rensar hjärnan och verkligen kan koppla av alla "vardagsmåsten" man annars har. Inplanerat den här svängen är bl a loppisbesök imorgon (jag gillar verkligen bakluckeloppisen här!), köp av Swedish Grace-muggar i färgen "snö" på Gustavsbergs Fabriksförsäljning och så lite kulturell berikning, vi ska till Wasamuséet.



(Bild lånad från Sköna hem, såhär fint är det absolut inte här hos mig...)

21 juli 2009

Rosa men inte Barbie

Äntligen kan jag visa lite bilder från lilla M:s flickrum. Där är det som sagt rosarandig tapet, men jag verkligen försökt att komma så långt från Barbiestuket som man kan komma genom att använda gamla möbler och undvika nytillverkat i möjligaste mån (självklart har hon moderna leksaker också, men dessa förpassas till Ikeas plastbackar).


.
Jag har sytt vimplar till hennes rum också, av prickiga tyger i rött, rosa och äppelgrönt.
.

.
I fönstret står trähästar på hjul. Den svartvita lekte jag med när jag var liten, den stora vita köpte jag på Tradera förra året. Den lilla beigegröna hittade jag i pappas antikaffär.
.

.
Den här jättesöta lilla skolbänken fick M av sin mormor och morfar. Härligt nött och sliten, kommer absolut inte att målas vit! Det dröjer ju innan hon kan använda den, så än så länge har jag den bara till att förvara barnböcker i.
.


Pallen köpte jag i Moheda för 75 kr, den var redan vitmålad och klar! Klockan hittade jag på en annan loppis där, kostade 40 kr. Kulramen fyndade jag för 5 kr på bakluckeloppis på Värmdö.
.
I rummet har vi också ställt två små vita pinnstolar och en gammal docksäng. Jag letar efter ett litet bord att ha till stolarna och ska sy om ett örngott till docksängspåslakan. Lite pyssel återstår alltså.

20 juli 2009

Maratonloppis

Igår var jag och lillasyster på loppis i nio timmar. Jag hinner ju nästan aldrig med några loppisar nu för tiden, så att få ägna en hel dag åt att åka runt och leta saker var en väldig lyx. Vi började med Östregårds i Moheda, fortsatte sedan med två andra loppisar längs samma väg och tog sedan Brottsahemmet utanför Lammhult. Vi avslutade med besök i pappas nyöppnade lilla antikbod i Vrigstad.



Bleckplåt är mitt nya favoritmaterial. En fyrkantig box och julgransljushållare hittade jag hos pappa. Halvlitersmåttet hos Brottsahemmet för 60 kr. I bakgrunden två gamla bakformar för 10 kr/st.

.
Jag hittade två grovvävda linnehanddukar med blå ränder för 40 kr/st, jag tyckte de påminde lite om gamla mjölsäckar så jag köpte dem för att sy kuddar till soffan av dem.
.
.
Den här blåturkosa stolen i slitet skick blev jag helt kär i. När jag kom hem tyckte jag mest att den var väldigt... BLÅ. Jag har inget annat i denna färg hemma, men tycker det är så snyggt hos andra. Är inte säker på om den passar in här hemma. Jag hade tänkt den till skrivbordet i lekrummet, men vi får som sagt se. Jag hittade också trärullar att linda spets på. Jag tror det är till gamla spinnrockar och egentligen inte riktiga trådrullar, men för 10 kr/st så kunde jag inte motstå dem. Knoppbrädan hittades hos pappa.
.

.
Inspirerad av Carina med bloggen Made in Persbo så handlade jag gamla glas på Östregårds. Jag gillar att ha värmeljus i dem och använder dem faktiskt inte till dryck.
.
Alla affärerna vi besökte har öppet på söndagar. Pappas affär Patina Antikviteter hittar ni på Växjövägen 1 i Vrigstad och där är det öppet kl 10-17 varje söndag, här finns kontaktuppgifter. Om Moheda blivit en loppisby så är Vrigstad en antikby där det ligger fem antikaffärer vid det här laget. Räkna alltså inte med att loppispriser råder i Vrigstad. Men standarden på grejor är betydligt högre i Vrigstad än i Moheda. Annars kan jag rekommendera att köra från Lammhult på slingriga vägar ut i mörkaste smålandsskogen för att komma till Brottsahemmet. Mycket fina saker och bra prisläge. Östregårds tyckte jag faktiskt hade tappat lite av fyndfaktor. Dels var priserna mycket högre nu än när jag var där sist och det var inte lika mycket roliga grejor (och då var vi ändå där precis när det öppnade).
.
I nästa inlägg får ni se M:s rum!

18 juli 2009

Ljuset i tunneln

Ja, så känns det nu... jag börjar se ljuset i tunneln. Slutet på allt målande. Botten på målarburken. Nu är det "bara" att måla de små inbyggda hyllorna och de platsbyggda garderoberna i pärlspånt i barnrummen. Och karmarna till dörrarna där. Och så J:s köpmansdisk. Oj... det var visst inte så lite kvar som jag tyckte...

Jag har inte ens tagit i kameran på flera dagar så därför visar jag bilder från ett hem som jag verkligen gillar, det är hämtat från Hus & Hem och var med i en tidning i vintras. Det är kul att både Hus & Hem och Sköna hem har bra nätarkiv där de lägger ut mycket publicerat material. Allt i hemmet är inte alls lika bra på nätet, och Lantliv ska vi inte tala om - de har inte ens en egen hemsida... (men tidningen i pappersform är en av mina favoriter).

Nåja, inpiration var utlovad, här är bilderna från ett rött dalatorp med vit insida!

16 juli 2009

Prinsessängen

Nu har jag precis gjort åt med sista färgslurken i den 3 l stora burken med vit täckfärg. Det betyder att jag har målat 30 kvm vitfärg den senaste veckan, utöver ca 15 kvm med grundfärg! Och detta bara på lister, foder och så M:s säng då så klart. Som ni förstår, så var vårt hem inte särskilt berikat med lister före vi satte igång förra veckan. Det fattades både i utbyggnaden och i den gamla delen av huset, men nu är det snart åtgärdat!

Ja, här är sängen - nu i vitt! Den blev så fin. Den var avlutad innan och tiden då jag gillade avlutade möbler (för sådär 15 år sedan) är verkligen förbi. Här ser ni också lite av M:s rum med en smalrandig rosavit tapet från Midbecs kollektion Keek-A-Boo, samma som finns i J:s rum fast där är den blåvit, och som finns i den lilla hallen utanför barnrummen, men i beige-vitt. På håll ser tapeten ljusrosa ut men går man närmare så ser man de smala ränderna.


.
I sängen ligger en blommönstrad grön kvilt som jag köpte på rea förra året från Ellos, och så några kuddar jag har sytt själv. De prickiga tygerna har jag köpt i min lokala tygaffär, Textilhuset i Nässjö, men det blommiga, rosarutiga och grönrutiga tygerna är köpta på nätet från Stoff & Stil. På kuddarna har jag sytt fast band och spetsar jag hade i mina gömmor sedan tidigare.
.
Ni får ser mer av M:s rum när jag har pysslat mer med det. Jag har det sköna bekymret att inte riktigt veta hur jag ska inreda det, men detta i-landsproblem kommer säkert att lösas inom kort!

14 juli 2009

Psalmer och rosor

Tack för alla era trevliga ord om vårt lekrum! Vi blir så glada! Jag hinner tyvärr inte svara er alla men jag är verkligen tacksam för alla kommentarer.

Här snickras det på för fullt. Min man tillverkar fönster- och dörrfoder på löpande band och jag hinner inte måla i samma takt som han blir klar. Nu gör han i alla fall sista dörrfodret så snart ska jag väl kunna komma i kapp. Jag ska måla lilla M:s utdragssäng också, minns ni den, som vi köpte på Blocket? Den har stått i vår matsal men idag skulle vi bära upp den till M:s rum, då vi fått dit alla lister och foder nu och kan börja inreda rummet. Det var bara det att sängen var för bred eller trappan för smal, eller hur man nu vill uttrycka det (S använde betydligt fulare ord). Valet stod mellan att skruva ned trappräcket eller såga av gavlarna på sängen. Det blev det sistnämnda, så nu är sängen i fyra delar. Nu får väl M sova i den här rackarns sängen tills hon flyttar hemifrån om sisådär 18 år, för detta har vi inte lust att göra om snart!

Ja, det om det, ni får se sedan när jag är klar hur M:s rum ser ut. Det är som en prinsessbakelse i rosa och vitt, kan jag i alla fall avslöja.




Dagens bilder är på en liten avbruten kvist av honungsros på en bunt gamla psalmböcker och biblar. Böckerna har tillhört en f d ägare till huset och hittades här. Jag tyckte det blev ganska vackert ihop med den gräddiga rosen mot de mörka bokpärmarna. "Vasen" är en gammal bläckflaska och samtida med böckerna.
Ha det så bra och så hörs vi igen när jag har gjort av med några fler liter vit färg!

11 juli 2009

Lekrummet

Hallå, nu är det världspremiär... jag bjuder för första gången på några bilder från hallen på ovanvåningen som är våra barns lekrum. Det har jag konsekvent undanhållit er bloggläsare från hittills för det har varit vårt privata jordskalvsområde, med undantagstillstånd utfärdat. Det var pizzeriagula väggar innan, och vi hade vår stationära dator här som samlade mängder med damm och hade en gigantisk sladdhärva som svans. Nu har vi kört budgetrenovering, jag köpte matt väggfärg på Ica (!) i nyansen gräddvit, och så rollade vi direkt över tapeterna. Det blev faktiskt väldigt bra resultat. Taket blev också vitmålat. Det tog en helg att fixa till, och längst tid tog själva förberedelserna med att tömma rummet och täcka golvet. Jag hade dragit mig enormt för att fixa till detta och så gick det hela smidigare än väntat, vilken lättnad!

Jag har hittat inspiration till rummet bland andra bloggar. Här finns ett härligt pojkrum från bloggen Lantlivsdrömmar. Idén om skolplansch, randigt bolstertyg i kombination med vitt och grått på väggar och möbler har inspirerat mig. Från Marie med Min lilla veranda tog jag också lite idéer. Linnetyg, randiga kuddar, skolplansch även här... Jag vet inte hur man ska beskriva stilen? Grabbigt franskt? Jaktinspirerad lantstil? Även om det finns tv, dvd och play station här och plats att leka på, så är det här vi har hängt min mans alla "jaktmemorabilia". Jag tycker det funkade rätt bra att kombinera lek och jakt!


.
Det grå skrivbordet har varit magasinerat på logen ett tag, det har hängt med mig sedan jag var tonåring, när jag var student i Linköping och sedan i lyan i Stockholm, och det var min mammas innan dess. Kul att det kan komma till heders igen! Jag ska nog leta efter en annan stol, den här extra matstolen passar inte riktigt in, men man tager vad man haver... Den svanslösa gunghästen är second hand.
.
.
Det enda nyinköpta till rummet är en liten bäddsoffa från Ikea (modellen heter Hagalund), vi blev så nöjda med att hitta en smal soffa som passade på den lilla väggstumpen utan att sticka fram i dörröppningen. Där får tre barn plats att sitta, eller två vuxna, och att det är just en bäddsoffa är ju jättebra när man som vi bor i ett litet hus utan separat gästrum. Fårskinnen är från gårdens egen produktion (du vet väl att vi säljer fårskinn - läs mer här). Soffbordet är också en möbel som har stått till sig ute i bodarna, det hade vi som soffbord i min lilla etta i Stockholm och med tiden har det blivit lagom nött!
.
.
Kuddfodralen sydde jag härom kvällen av ett randigt tyg jag hittade på Jysk tidigare i somras, 5 m för 50 kr på rea! Färgerna syns lite dåligt men det är brunt, vitt och ljusblått i ränderna.
.
.
På hyllan ovanför soffan ställde jag lite jaktrelaterade prylar. Fågeln på pinne är nytillverkad, men den svartvita vetten är över hundra år gammal. Här står också en liten skolplansch med vildsvin (skymtas till vänster i bild), M envisas med att tro att det är får, för hon säger "bä bä" varenda gång hon tittar på bilden.
.

.
På soffbordet mina två experimentljusstakar från i höstas, det funkade utmärkt att måla vanlig svart färg på mässing. Lite suddigt i bakgrunden syns bokhyllorna som finns under hela snedtaksväggen, det är låga Billysar från Ikea. Riktig tur att den låga hyllmodellen passade in under vårt snedtak så vi slapp platsbygga alla hyllor!
.
.
Här syns trappräcket. Det fanns inget räcke på ovanvåningen när vi flyttade in, så detta har jag ritat själv och låtit en snickare tillverka. Framför en vit korgstol från Ikea, med ljusblårandig dyna från Rusta.
.

.
Här hänger min mans rådjurstroféer. ("Näsan" på rådjur nr 2 i övre raden blev avbiten av vår förra labrador i ett uttryck av väldig jaktlycka...)



.
I trapphallen hänger tre gamla gevär som min man ärvt från tidigare generationers jägare i hans familj. Just detta gevär har tillhört "farbror Sixten" (det är lite oklart vems farbror han var, då redan S:s mormor kallade honom för farbror Sixten). Den lilla pipan är en lockpipa. Om någon undrar, så är vapnen självklart pluggade och går inte att skjuta med. Annars skulle de inte få hänga framme!
.
Ja, det var ett långt inlägg... hoppas ni orkade med det!

10 juli 2009

Prioriteringar i livet

Oj, jag känner att jag måste "förklara" mig. Det är rätt så många faktiskt som undrar hur jag hinner med allting. Själv tycker jag inte det känns som om det är så himla farligt, men tänker man efter så är det ju onekligen en del järn i elden. Å andra sidan, man vänjer sig, och det är ju inte direkt snigeltempo om man är mamma till två småbarn, så redan där har man fått upp farten. Barnen kommer ju alltid i första hand. Sedan handlar det så klart om prioriteringar. Jag tycker det är mycket roligare att måla någon sak vit än att dra ett varv med dammsugaren (mina instruktioner för hur man målar med en bebis vid sidan om, från förra året, hittar du här). Jag bloggar hellre än hänger tvätt. Jag bakar hellre en kaka än röjer ur min garderob (att jag sedan röjer rätt ofta i garderoberna ändå är en annan sak). Och man hinner faktiskt ta sig en snabbtitt på bloggarna man följer medan potatisen kokar upp eller bullarna jäser, och hänga tvätt kan man göra i reklampausen när man tittar på Ernst. Den torra tvätten viks med fördel till själva Ernst (och om ni undrar över när jag stryker så är svaret: aldrig. S får stryka sina skjortor själv och jag har nästan inga plagg som måste strykas). Om lilla M vill leka i sandlådan går det utmärkt att sitta på trappan och läsa senaste inredningstidningen. Man hinner måla lite vit färg på något objekt medan M sover. Med syltsocker kokar man sylt och marmelad på 15 min. Mikro är också en utmärkt uppfinning för att tina saker man (givetvis) glömt att ta upp ur frysen. Sedan vi fick en laptop med trådlöst bredband kan jag numera sitta var som helst med datorn, tänk vilken utmärkt sak.

Eller, för att uttrycka det kort(are): man hinner det man vill, och resten får man strunta i. Jag är ingen übermensch utan är så himla kvällstrött så jag orkar aldrig jobba nätterna igenom, och skulle ni vara här just nu skulle ni få se hundra skor i hallen, miljoner leksaker på vardagsrumsgolvet och ungefär en triljon hundhår i hörnen. Klart jag inte tar reda på det, jag bloggar ju nu, och innan dess målade jag fönsterfoder. Allt handlar om prioritering. Nu ska jag vara lite social mot min man, det räknas väl inte att man sitter knäpptyst vid datorn på andra sidan soffbordet när han tittar på långfilm? Jag glömde säga att han är något jag också verkligen prioriterar.



Såhär såg det ut när vi fikade i eftermiddags.... NOT! Nej, bilden är hämtad från Sköna hem. För det mesta är det snabbkaffe och falu rågrut som gäller när vi tar en paus! Kram nu på er och ha en skön helg utan en massa måsten!!!!

09 juli 2009

Skruttväder

Idag är det riktigt regnigt här. S har börjat spika foder runt dörrarna i utbyggnaden. Jag har målat lite taklister, sytt färdigt vimplar till M:s rum och väntar på att få börja måla en enkel vägghylla. Det är en inne-fixar-dag, med andra ord. I kväll tror jag att det får bli en brasa i kakelugnen och så ska jag baka scones.




De här bilderna tog jag igår, nyplockade blommor i rosa toner från trädgårdens vildare delar (hrmmm... dvs nästan hela trädgården...). Idag inbjuder det inte till någon blomplockning alls. Nej, hoppas på bättre väder nu snart igen... det är ju ändå semester!

08 juli 2009

Nytt kök för 70 kronor

I helgen skaffade jag ett nytt kök, för sjuttio spänn! Nej, det är inte världens bästa budgettips på hur man fixar till sitt befintliga kök, det är ett litet leksakskök... på bakluckeloppisen så fanns detta kök samt en massa emaljkastruller för fyrtio spänn. Hos en annan försäljare hittade jag sedan ett bakkit från Tupperware för barn för trettio spänn, så för sjuttio totalt så fixade vi en köksvrå för lilla M att vara i.



(När det är sommar så får man gå omkring i bara blöjan om man bara är 1½ år, tycker jag, för er som undrar över klädvalet... Jenny - ser du tröjan som jag köpte från dig???)







Det lilla bordet hittade vi i en bod, det var slemgrönt så jag målade om det igår. Samma grå som på pärlsponten i köket fick det bli. Kakorna har jag virkat själv. Den rosa plåthinken med bakredskapen kommer från Ica, 25 kr på rea just nu.
På samma loppis hittade jag en gammal kulram för 5 kr, en gunghäst för 50 kr, två gamla konserveringsburkar i glas för 10 kr tillsammans och ett nysilverfat för 20 kr, så jag var jättenöjd.

04 juli 2009

"Say mama"

Idag bloggar jag från skärgården. Efter att ha slutat jobba igår så åkte jag hem, packade in mig och hunden och några väskor och körde upp till Värmdö för att ansluta till resten av familjen. Nu ska vi ha några dagar här uppe innan vi vänder neråt igen. Förhoppningsvis hinner jag med en loppis och ett besök på porslinsfabriken innan dess, liksom någon matbit på trevlig skärgårdskrog.

Det var så mysigt att se familjen igen, J har varit uppe här i 10 dgr nu så honom hade jag saknat jättemycket! Han har blivit så solbränd på kroppen och blekt i håret så han ser ut som en äkta Kalles kaviar-pojke! M mötte mig genom att säga "mamma". Hon har bara kallat alla för "pappa" innan så gissa om mitt mammahjärta smälte...

Kram på er, nu ska vi dricka saft och äta bragokex på solig gräsmatta!

02 juli 2009

Garderob

Det är inte mycket som går säkert här hemma för vita penseln, jag har nu målat om garderoben i sovrummet. Jag tyckte den var fin när den var grå förut, men eftersom vi har en grågrön tapet som inte riktigt matchar till, och som jag inte får måla över för min man, så fick jag istället måla över garderoben! Det blev mycket bättre såhär, så slipper garderobens grå färg konkurrera med tapetens grågröna. Jag har köpt fina zinkgalgar också, för att hänga plagg på dörren.







Tvättpåsen från H&M Home får komma med på ett hörn också. Jag måste verkligen slå ett slag för deras kollektion igen. Helt underbar kvalitet med stentvättat linne! Nu senast köpte jag påslakan och örngott och jag tycker de är otroligt snygga och sköna! Dock skrynkliga, så om man känner att man måste ha släta sängkläder så är det här inget att satsa på. Men jag gillar ju skrynkligt linne så för min del är det utmärkt...

01 juli 2009

Gräsligt roligt

Hej på er i värmen! Jag har fortfarande problem med datorn, och den enda lösningen är nog att inhandla en ny, så det är därför det blir så glest mellan inläggen. Vi har också jobbat jättemycket på huset och förvandlat ett helt pizzeriagult rum till ett vitt och härligt rum, men det får ni se bilder av senare när jag "pyntat" färdigt.


.
Att jag gillar ogräs vet ni nog sedan tidigare. Här är den senaste ogräsbuketten bestående av vildhallon, timotej och vitmåra. En vårig ogräsbukett ser ni här.
.
En annan rolig sak är att min besöksräknare tickade över 100 000 besökare!!! En för mig smått fantastisk siffra, och jag hade tänkt att ha en liten utlottning framöver, ni får alltså ha ögonen med er.
.
Kram på er, nu ska jag jobba två dagar till och har sedan semester!