29 december 2009

Årskrönika 2009

Ja, då var det dags igen för ett nytt år. Att lägga ett bakom sig och gå vidare med det nya, som man inte vet något om. Förra året gjorde jag en årskrönika från bloggen och den traditionen fortsätter jag med i år! Det är givetvis svårt att välja ut bara tolv bilder från ett helt år, så det är ett högst personligt och inte kanske representativt urval som kommer här...
.
I januari får jag alltid vårkänslor tidigt, typ nyårsdagen! Då vill jag ha undan julgranen och de (få) röda inslagen, och istället satsa på fräscht och ljust! Jag sydde en påspåse av en ikeakökshandduk (bilden) och målade om all pärlspontspanel i köket och hallen i ljusgrått.
.

.
Platsen man märker av vårljusets återkomst bäst i vårt hus, är glasverandan. I februari såg det ut såhär då. En glasveranda är bästa stället att övervintra små medelhavsträd som myrten och oliv. Mitt fikonträd (inte med på bilden) hade redan i februari satt små skrynkliga bladrosetter!
.

.
I mars målade jag om köksluckorna till vita. De var vaniljgula förut och jag kan bara säga att jag är mer än nöjd med med den nya looken! (Ni ser både luckorna och panelen, som jag målade om i februari, på bilden). Jag hann också med att sy nya gardiner till köket.
.

.
April var en månad full av händelser, både goda och onda. Jag började jobba på nytt jobb, efter att ha varit föräldraledig med lilla M. Sedan kom påsken och strax efter den fick min man ryggskott och var väldigt dålig... vi hade en väldig press på oss eftersom vi skulle ha in hantverkare som skulle måla och tapetsera i utbyggnaden bara några veckor senare så just då kändes allt hopplöst.
.

.
Det blev ändå en bra maj. Allt löste sig med onda ryggar och duktiga hantverkare, och vi kunde ta matsalen i besittning! Även barnrummen tapetserades, och taken på nedervåningen målades vita. Det är lycka med vita tak när man har haft mörka tak förut (jag tänker fortfarande nästan varje dag på hur härligt det är med dessa tak!).
.

.
Under juni månad fokuserade vi på att få barnrummen i ordning. Somliga lägger klickgolv på en kvart, vi lägger gamla kilsågade såpskurade golv där varje planka är 8 cm tjock och väger b-l-y. Det tar betydligt längre tid än en kvart! Såhär såg lilla M:s rum ut då. Det var en fröjd att få ställa in alla loppisfynd, blocketobjekt och andra gamla saker i barnrummen - jag hade samlat fina saker dit en väldigt lång tid...
.

.
Det sista rummet att göra i ordning var lekrummet, vår hall på ovanvåningen. Det fick ett genomgående jakttema i juli. Vi målade över de gula tapeterna med en vit färg, köpte en ny vit bäddsoffa och använde oss av min mans jaktrelaterade prylar som accenter, här ser ni hans samling av rådjurshorn i trapphallen (och ja, de är så klart inte köpta!). Det är lite extra kul att se att andra bloggare har nappat på den här "horn-trenden" - för en gång skull var jag rätt så tidig... *ler*
.

.
I augusti jobbade vi dag och natt med såg, hammare och pensel, men så blev vi också klara med alla lister överallt. Anledningen till all denna stress hela våren och sommaren? Jo, det gjordes ett hemma-hos-reportage här hos oss som senare såldes till Lantliv, ni får hålla ögonen öppna framåt slutet av sommaren 2010 för att se det! Såhär såg matsalen ut när det fotograferades här.
.

.
När september kom så var vi inte alls roade av att fixa med huset mer, så då tog vi en välbehövlig paus. Efter lite röjande bland gamla saker i bodarna ute på gården hittade vi en gammal träkista och ett gammalt trätråg som vi tog in. Jag har smugit in lite mer trärena detaljer i vårt hem sedan dess, som den här gamla trädgårdsbänken som står i vardagsrummet.
.

.
Under oktober blir jag alltid väldigt ljusberoende! Det ska tändas ljus, överallt! Den här gamla rostiga lyktan stod på verandan i höstas. Höst och rost passar ihop! Och äpplen, så klart.
.

.
I november började det klia i målarfingrarna igen, men den här gången var det ljust, ljust grå färg som inhandlades. Jag målade om vitrinskåpet i matsalen och hann också med matbordet där. När andan faller på igen så väntar fyra matsalsstolar, två karmstolar och ett bufféskåp i samma möblemang på att få samma grå färg på sig. Andan har inte fallit på än...
.

.
December präglas så klart av julen. Små granar i glasburkar är hemskt fina och väldigt mycket advent för mig. Jag tycker nästan advent är bättre än själva julhelgen, för det är allt mys, pys och pyntande som gillar så mycket. Julhelgen brukar ofta komma och gå så fort och det man inte har hunnit göra innan det blir julafton, det hinns inte med...
.

.
Nu är det snart ett nytt år igen, och nya förändringar på gång för huset. Jag hoppas vi kan komma igång med vårt badrum i utbyggnaden, det har vi "sparat" ett tag nu eftersom vi har varit ganska mätta på att bygga sedan den stora rushen i våras och somras. Ett av mina nyårslöften för 2009 var att jag skulle utveckla mitt fotograferande, och det tycker jag nog att jag har gjort, mycket tack vare ett härligt ljusstarkt objektiv och en extern blixt till kameran. Fler utmaningar i stil med denna väntar till 2010, men mer om det får ni höra en annan gång.
.
Jag vill passa på att tacka er alla som läser här på bloggen, för att ni besöker den, skriver uppmuntrande kommentarer och skickar trevliga mail. Min tid räcker inte till för att besvara alla kommentarer men mail svarar jag på! Utan er hade jag inte orkat eller velat fortsätta. Jag hoppas att ni följer med mig även under nästa år.
.
GOTT NYTT ÅR OCH HOPPAS VI SES OCH HÖRS UNDER 2010!

28 december 2009

Vintergardin

Okej, nu har jag bara några julbilder kvar i kameran att visa er... här kommer en bild på min "vintergardin" på glasverandan. Pärlhjärtan och julkulor i fattigmanssilver är upphängda i band på en vajer vi satt i taket och blir som en gles och sirlig gardin. Jag tycker den är så fin så den får nog hänga uppe ett tag till, även om julen passerat!

26 december 2009

Lite mer julstämning...

Tusen tack för alla julhälsningar som har kommit på mail och här på bloggen! Nu har vi haft ett par dagar med mycket god mat, sällskap och andra trevligheter. Idag är vi ensamma, slöar mest och äter det godis som finns kvar. Det gäller att krama ur den sista julstämningen så ni får se lite julbilder idag också, även om julen redan varit.
.

.

.

.

.
Jag hoppas ni också har det bra!

23 december 2009

God jul och gott nytt år!

Ha nu en riktigt skön och härlig jul allihopa! Jag hoppas att tomten kommer med roliga paket och att ni får trevliga dagar med nära och kära! Själv är jag lite som Alfons Åberg just nu, "jag ska bara".... Jag ska bara koka risgrynsgröt, och jag ska bara baka bröd... och så ska jag bara pynta och fixa lite till. Sedan hoppas jag julefriden sänker sig över vår vintriga gård!

20 december 2009

Kyla

Igår var det -18 grader ute när vi vaknade! Det var verkligen midvintervackert med 5 cm snö, klar himmel och rimfrost överallt. Det är så skönt att det blir en vit vinter i år, men jag hoppas att kvicksilvret kryper upp sådär 10-15 grader... nästan tjugo minus är lite för mycket för min smak.


.
Nu är det inte många dagar kvar till jul! Igår gjorde jag knäck och pepparkakskola enligt det här receptet som jag la ut på bloggen redan 2007, och som verkligen är kanonbra! Idag ska det huggas gran, städas och så blir det nog lite julgodis till. Det känns skönt att hinna med dessa saker nu, för sedan jobbar vi måndag-tisdag innan vi tar jullov.
.
Önskar er en trevlig fortsättning på helgen!

19 december 2009

Bästa lussebullarna ever

Hej i kylan!
Jag lovade ju att skriva upp receptet på lussebullarna jag bakade i år. Det är det bästa receptet jag provat, jag tror hemligheten med det är att det är BÅDE kesella och ägg i det. Nu kanske ni inte bakar några fler lussebullar i år, men spara i så fall receptet till nästa år... det är absolut värt det, jag lovar! Fluffigare och godare lussebullar får man verkligen leta efter...
.

.
Här ligger några av lussebullarna på ett cremefärgat uppläggningsfat som jag köpt från Carinas bloggloppis.
.
LUSSEBULLAR, ca 30 st
.
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella 1%
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran (2 påsar)
1 ägg
16-17 dl vetemjöl
.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och saffranet och ljumma till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och rör tills det har löst upp sig. Tillsätt ägg och arbeta i så mycket mjöl att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
.
Arbeta degen i några minuter i degbunken. Knåda in resten av mjölet. Baka ut lussebullarna och lägg på plåt. Låt jäsa under duk till knappt dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen i 250 graders värme ca 8-10 minuter.

13 december 2009

Luciahälsning

Hej på er, hoppas ni har en mysig luciadag! Här är det pepparkakor, ljus och soffmys just nu. Jag och lilla M är hemma, förkylda, pojkarna är ute i skogen på luciajakt. Jag tror vi har det skönast ;-) Med en kakelugn som sprakar, filt i soffan och M som tittar på Lotta på Bråkmakargatan och jag som bläddrar i inredningstidningar, så har vi det ganska bra trots att vi är snuviga.


.
Mer rött än såhär blir det inte hos mig om jularna... Jag tycker det är vackert med små röda detaljer, men sedan räcker det...
.
Det får bli julgodistillverkning nästa helg. Igår bakade jag i alla fall lussebullar (på världens godaste recept, jag lovar lägga ut det). Förutom att jag har högtflygande planer på julgodiset så känner jag inte någon särskild julstress. Det viktigaste för mig är att vi är tillsammans under julen så jag är inte den som vrålstädar varje skrymsle eller bakar sju sorters kakor. Sedan vi flyttade ner hit till gården, och särskilt sedan vi fick barn, har vi skapat några egna traditioner som känns viktiga att följa. Det är vare sig dyra eller avancerade sådana, men det är våra, och de ger mig riktig julkänsla.
.
Ha det nu riktigt mysigt!

08 december 2009

Vita sjalar

Veckans "pausbild" blir en bild på två av favoritsjalarna just nu. Den tunna med spets på är från Kapp Ahls serie "Vintage stories" och den stickade har min mamma gjort. Sjalar är ett måste för mig på vinterhalvåret som är så frusen av mig...

06 december 2009

Andra advent

Hej på er, den andra advent! Tänk att det bara är två helger kvar innan det är jul... det känns som om det är jättemycket jag ska hinna med innan dess. Jag har inte ens hunnit baka lussekatter än och inte gjort något julgodis... julpyntandet går det också sådär med, jag tar fram, är inte nöjd och plockar ner igen [och då måste jag, till mitt försvar, säga att jag inte är den som direkt har frossat i julpynt förr om åren!]. Less is more stämmer verkligen in på mig just nu, är rätt så trött på alla prylar jag har överallt och försöker skala bort, skära ned, plocka undan. Göra julpyntet enklast tänkbara... jag har i princip bara tallkvistar, små granar i stora glasburkar och hyacinter framme kombinerat med silver och zink.
.

.
Det är så lätt, tycker åtminstone jag, att samla på sig många fina saker. När en sak är nyinköpt så vill jag ofta ha den framme - och helt plötsligt finner jag att jag har alldeles för mycket saker framme. Tyvärr, märker jag också när jag försöker stoppa undan lite saker, är det redan fullt i skåp och lådor. Jag tror jag ska försöka ordna en loppis här på gården till våren/sommaren någon gång... Minimalism är inte min grej, men jag gillar absolut inte när det blir för mycket prylar framme heller. Då ser man inte skogen för alla träden!
.
Jag önskar er en skön söndag!

03 december 2009

Ren och skär reklam för min syster

Hej på er, idag ska jag göra ett reklaminlägg! Det är för min systers klädmärke Makrill Design. Hon syr så mycket fint till småbarn, jag blir alldeles full av habegär och hoppas så klart att någon klapp till lilla M ska vara kläder från henne ;-)


För den som är intresserad av att köpa kläder, så går det bra att kontakta syster via hennes blogg!

01 december 2009

Bloggvinst

Det här fina vetehjärtat i linne hade jag lyckan att vinna hos Karin Krut! Det var som gjort för vårt hem, jag älskar ju linne och det lilla röda monogrammet passar väl in nu till jul. Tusen tack, Karin!