31 mars 2010

Karameller till påsk

Här kommer några bilder på riktigt färgglada karameller till påsk. Jag önskar jag kunde säga att jag skulle hålla mig till såhär nyttigt godis, men det kommer jag inte... hrm! GLAD PÅSK på er alla och tusen tack för att ni tittar in här och lämnar trevliga avtryck! Jag läser varje kommentar med stor glädje och tacksamhet, tyvärr hinner jag inte med att svara i den mån jag skulle vilja.
.

.
Jag kom på att ett gammalt kuddfodral i linne med vinge runt om kunde bli utmärkt som bordsduk... så nu får det agera bakgrund till de knalliga tulpanerna.
.

.
Ha nu en riktigt bra påskhelg och så håller vi tummarna för att vädret blir härligt vårigt!

29 mars 2010

Ris och ros

Nu är det påskvecka! Tiden går fort! Även i år får den rosa emaljkannan agera hemvist för påskriset. Nytt pynt för året är de små knypplade äggen, som min mamma har gjort (ja, hon kan allt i handarbetsväg). Ser ni att det är små pärlor fastsydda på kanten? (Bilden är klickbar.)
.

.
För övrigt kan jag bara konstatera att vårt badrum är långt ifrån färdigt, på onsdag börjar de kakla. Så det blir en påsk med badkar och toalettstol i matsalen *fniss*, vilken tur att vi inte själva ska ha kalas här under helgen!
.

.
Jag har just nu lite dille på "halsdukar" på kannor och andra kärl... går och knyter dit ett band. Här är det brunt med vita prickar, tyckte det kändes lite påskigt...

24 mars 2010

Badrum pågår

Vårt badrum börjar ta form. Idag har det flytspacklats, kanske kommer golvläggaren och lägger klinker imorgon. Jag tittar just nu på massor av badrumsbilder för att få inspiration att inreda och visar här tre bilder som jag lånat från underbara bloggtjejer.
.
Den första bilden tror jag kommer från den tyska bloggen White Living. Underbart vackert, eller hur? Tycker det blir så vackert med slitna, grå detaljer mot det vita.
.

.
Ett annat badrum jag inte kan se mig mätt på, är Carinas badrum. Hon har bloggen Made in Persbo. Hon har det mest personliga badrum jag sett, tror jag! Fullt av härliga lösningar som verkligen är annorlunda i positiv bemärkelse. Grått och vitt går igen även här (ni märker min faiblesse för detta!).
.

.
Sist men inte minst, så tycker jag också Maries badrum är helt outstanding. Hennes blogg är ju Min lilla veranda. Där går allting vitt-i-vitt, så vackert, så vackert...
.

.
Om ni går in på ovan nämnda bloggar och söker på inläggen om badrum så hittar ni fler bilder och mer inspiration! Ha nu en fortsatt bra vecka i tövädret - äntligen känns det som om våren har kommit!

20 mars 2010

Påskpyssel på mitt sätt

Inte kan man beskylla mig för att vara en trendsättare direkt. När alla har hållt på och pysslat ihop vita påskägg i flera år, så har jag gjort mina trevande försök först nu. Jag rensade bland barnens påskägg - som var väldigt många i antal - och tillät mig att konfiskera tre stycken. Jag är långt ifrån en duktig pysslare, jag är otålig, vill att det ska gå snabbt och blir irriterad om det är för pilligt eller avancerat. När man besitter dessa tre rätt värdelösa egenskaper så blir det som det blir, man tager vad man haver, för att orka vänta på att inhandla rätt grejor nästa dag är inget alternativ! Alltså blev äggen målade två gånger med vanlig vit snickerifärg som jag hade hemma. Jag rotade bland stuvbitar och hittade vita och oblekta linnetyger, som jag sytt kuddar och gardiner av tidigare, och klippte små bitar av dem och klistrade på de målade äggen, med trälim, för det var det klister vi råkade ha. Min låda med gamla spetsar och snören kom fram och till sist rev jag runt i knappburken och scrapbookinglådan efter dekorationer. Voila, så här blev det...
.

.

.

.
Som de flesta andra gånger när jag ska göra något (kommer ni ihåg när jag målade korgar?), måste ju allting anpassas till familjen eftersom jag inte har möjlighet att pyssla "barnlöst". Under tiden jag äggpysslade så hann jag med att ha M i badet och efter det J i duschen (medan M stortjöt for hon ville bada mera). Tvätta hår, torka, klä på, borsta hår, klippa naglar... och så lite pyssel emellan... in med lammkotletterna i ugnen... pyssla lite till... limmiga fingrar och slingrande spetsar... pilligt och enerverande! Lösningen blev att sätta på en film till de rena barnen så jag kunde avsluta mitt verk. Två och en halv timme tog alltihopa, men som vanligt får man räkna med 20% effektiv tid och 80% barnpassning när det gäller mig.
.
Än har jag inte listat ut exakt vad jag ska göra med äggen. Vad gör ni? Fyller med (vuxen)godis eller har bara till prydnad? (Jag hade tänkt vira björkkvistar till ett rede och ha äggen i, men mina björkkvistar vill inte bli rede, så det får jag ge upp. Ytterligare ett exempel på att min pysselgen inte håller hårda prövningar.)
.
Till er som undrade om "framtidspostning" i mitt förra inlägg. Såhär gör man: Precis till vänster i nederkanten när man skriver ett inlägg finns en pil där det står "Alternativ för inlägg". Där kan du bl a skriva in inläggets datum och tid. Om duväljer ett datum fram i tiden kommer inlägget att publiceras då, även om du inte är uppkopplad mot Blogger. När du ställt in datum och tid så trycker du på "Publicera inlägg" som vanligt (alltså inte "Spara nu").

18 mars 2010

Boklåda

Vi är en läsande familj. Vi har jättemånga böcker och en hel vägg i vardagsrummet består av inbyggda bokhyllor. När vi gjorde den tyckte vi att vi fick massor med löpmeter att fylla med böcker, men nu är alla hyllor slut... trots att pocketböckerna (både jag och min man konsumerar pocketböcker ungefär som snacks!) har fått flytta upp på andra våningen för länge sedan och bara de inbundna böckerna står kvar. Det bär mig verkligen emot att kasta böcker, så jag har nu utökat hyllsystemet med boklådor. Jag använder vanliga gamla trälådor. Den här innehåller mina "dyrgripar" som jag bläddrar i om och om igen, Jeanne d'Arc Living Magasinen. Lilla M blev dock fruktansvärt inspirerad, så hon tryckte ner sina dyrgripar, Mamma Mu-böckerna där också. Vilken härlig mix!
.

.
En gammal margarinlåda är det...
.

.
... som någon senare uppenbarligen förvarat potatis i, för det är textat "Tidig" med svart tusch på två av sidorna. Förut tyckte jag det förstörde hela lådan, och jag var noga med att förvara den med någon av de två oförstörda sidorna utåt, men nu kan jag tycka den är lite charmig i sin fulhet. Jag vet inte om det finns en potatissort som heter "Tidiga röda", men det var i alla fall vad min farfar alltid sa. Han odlade sådana potatisar och de smakade gudomligt och var så knubbiga och rosenröda i skalet, det var sådan potatis man kunde äta utan något annat till än en smörklick!
.
PS: Tänk vad bra att man kan "framtidsposta" sina inlägg här på Blogger. Jag hade aldrig haft tid att göra inlägg den här veckan, men jag preparerade en hel hög i söndags! :-)

16 mars 2010

Metalliskt

Jag hinner inte baka i veckorna (jag jobbar ju heltid och är rätt kvällstrött, efter att ha lagt barnen och tagit hand om djuren), men det kliar alltid lite i fingrarna när jag tittar upp på mina gamla bakformar som står på översta hyllan i nischen vid köksbordet. Snart kanske dagarna känns så ljusa att man orkar ta itu med en smet eller en deg när man kommer hem från jobbet!
.
Den översta är i koppar (med mässingshandtag) och är arvegods, sedan kommer en modern sockerkaksform från Ica, därefter en loppisfyndad bleckplåtsform och underst den franska gamla pajformen som jag köpte från Madame Petite. Den fyrkantiga boxen till höger kommer från min pappas antikaffär och i den förvarar jag värmeljus.
.

.
Jobba på väl, själv har jag en jobbig arbetsvecka den här veckan... en sådan man typ bara hinner äta-sova-jobba i, om ni förstår...

15 mars 2010

Inspiration: kök

Nej, jag har inga planer på att ändra på några stora saker i köket, men det är ändå alltid så inspirerande att se vackra kök! Därför tänkte jag idag visa bilder från fotografen Paul Masseys kök, hämtade från Living etc. De har figurerat på många andra bloggar, men jag lägger upp dem även här (mest för min egen skull, så jag har dem sparade). Vita bakgrunder blandat med gamla möbler är aldrig fel! Addera sedan gamla köksredskap och en bukett blommor... några detaljer som känns lite "ruffa" som plåtlampor, gammalt trä och något i svart... mmmm! Skulle så gärna vilja ha en köksö i mitt kök, men det är så svårmöblerat som det redan är, så jag får nog slå den idén ur huvudet. (Tjock labrador, som på bilden nedan, finns dock redan!)
.

.

.

.
.
.

13 mars 2010

Vårljus

Nu har ju äntligen takdroppet kommit igång, men jag är fortfarande inte nöjd! Snön smälter så långsamt - jag längtar efter riktig vårvärme, inte bara några futtiga plusgrader mitt på dagen och iskalla nätter (vi har ca -10 grader varje natt). Solen skiner i alla fall, så lite nöjd är jag ändå. Har passat på att fotografera mycket inomhus nu på förmiddagen.
.

.
Jag köpte mina första små påskliljor i veckan. Det är inte klokt att det snart är påsk! Men det är väl all snö som gör att det inte känns som påsktider direkt. Jag börjar bli allvarligt oroad över att mina små djurbebisar som kommer i vår får en hemsk kall start. Fåren kan börja lamma i slutet av mars och Smillas fölunge kommer en månad senare. Måtte det vara varmare då!
.
Ser ni den fina gjutjärnskrukan på skåpet? Den finns på Åhléns nu för en överkomlig peng... Jag gillar krukor på fot!
.
Ha en skön helg!

11 mars 2010

Kaos och badrum

Nu äntligen har vi kommit igång med att fixa till badrummet. Det är det sista av utbyggnaden som ska göras klart, vi har vilat oss länge för att orka med utmaningen. Egentligen ska vi inte själva göra så mycket, vi får hjälp av en byggfirma, så nu har vi hantverkare som går in och ut här hemma igen. Allt som vi hade hunnit proppa in i utrymmena som nu ska bli färdiga har vi fått städa ut och det finns nu diverse konstiga saker på udda platser här hemma... till exempel ligger badkaret - upp och ned - framför Karl Johan-soffan i matsalen. Barnen undrar när de får bada, jag tror att de tror att det kommer bli ett badkar i matsalen *ler*.
.
Jag är hemma med lilla M som har en förfärlig hosta, och det bidrar ju inte mindre till hela den kaosartade tillvaron. Men nu ska vi ha löst frågan med kakel, klinker och beställt alla varor vi behöver. Badkar på tassar (modell Victoria) från Westerbergs har vi redan, fyndat på Blocket för under halva priset mot nytt (och skicket är precis som nytt).
.

(Bild lånad från Westerbergs hemsida.)
.
Igår bestämde vi oss för klinker och kakel också. Det blir ganska enkla, italienska plattor. Vita och lite "buckliga" i 20 x 20 cm till väggarna och samma storlek i lite gråröd terrakottafärg till golvet. Jag vill ha tidlösa och klassiska färger och format, vi har ju inte tänkt oss att göra om badrummet på länge efter denna insats!
.
Från Nacka byggnadsvård har vi beställt gammaldags blandare till handfat och badkar (de skickar över hela landet för oss som inte bor på "hämtavstånd"). Serien heter Princeton och kommer från Badex.

.

(Bilder från Nacka byggnadsvårds hemsida.)
.
Toalett och tvättställ är beställt, här har vi faktiskt valt "moderna" varianter från Ifö. Att handla på nätet jämfört med i butik eller via VVS-installatören gjorde affären åtskilliga tusenlappar billigare... ett tips till er som är i samma sits!
.
Det här ska sedan kombineras ihop med pärlspont som ska vitmålas på väggarna och ett platsbyggt hörnskåp, också i pärlspont, till förvaring, men där är vi ju inte än. Sedan ska det upp lite hyllor och knopplister, är det tänkt. Det blir nog bra till slut!

07 mars 2010

Sovrummet, del 2

Här är fortsättningen på bilder från vårt ommålade sovrum.
.

.
På min sida av sängen ligger några gamla nummer av Lantliv som jag läser om för att hitta lite vårinspiration.
.

.
Tvåsamhet ska man betona i sovrum, enligt feng shui. Jag har därför saker i par på fönsterbrädan.
.

.
Ljusrosa pelargoner av mårbackasorten "Prins Nikolaj" - nästan finare än vanliga mårbackor, tycker jag... de är så ljust, ljust rosa som det någonsin kan vara innan det räknas som vitt!
.

.
Glaskloten formgivna av Anna Ehrner för Kosta Boda är två favoriter som jag har haft i flera år. De silar solstrålarna så vackert och är jättefina med tända värmeljus i.
.

.
Egentligen hade jag slängt ut skrivbordet från sovrummet, för man ska helst undvika att ha arbete omkring sig när man sover enligt feng shui. Men så ska vi börja göra i ordning vårt badrum och klädkammare i utbyggnaden i nedervåningen, och vi har fått röja ut allting därifrån. Eftersom det är där min man sitter och jobbar hemifrån så har hans arbetsplats nu blivit förflyttad upp hit tillfälligt (på bilden har alla hans saker inte fått landa på skrivbordet än!). Skrivbordet hade min mamma som ung och stolarna är en i ett par jag köpte på Blocket nyligen. Trasmattan är jättegammal och har så härligt dimmiga pasteller (den syns tyvärr inte så mycket på bilden), den är vävd av min farfars mor Hilma en gång i tiden...
.

.
Knoppbrädan är riktigt gammal och har en härlig patina. Hjärtgalge från House Doctor. I övrigt hänger här (syns på föregående bild) en tvättpåse från H&M Home och ett litet zinkhus från Walther & Co.
.

.
Mitt emot sängen under snedtaket hamnade våra byråar. De är från Ikea, ommålade i vitt av mig och med utbytta knoppar.
.

.
På den ena byrån står några trälådor där jag förvarar småsaker som smycken och scarves. Visst har den svarta lådan härligt sliten yta? Träbokstäverna talar om vilka som sover här, och här ligger också några stenar med kärleksfulla texter.
.
Ha nu en skön söndag!

06 mars 2010

Vårt "nya" sovrum, del 1

Vad roligt att så många tyckte mitt förra inlägg om sovrum och feng shui var intressant! Tusen tack för era kommentarer och tips. Förbered er på ännu ett långt inlägg om sovrum!
.
Det verkar som om flera än jag har problem med sömn och snedtak. Nu sover vi i alla fall bättre, kan jag rapportera. Sängen står nu i kraftposition, dvs med "stöd" i ryggen (mot väggen) och sidorna (nattduksbord) och med uppsikt över dörren. Ett gott tecken är att vår hund gärna smiter upp och lägger sig i sängen, jag läste i en feng shui-bok ("Det sunda hemmet", av Gina Lazenby) att hundar inte sover där det går kurrylinjer, så helt klart måste vår säng nu vara kurrylinjefri ;-)
.
Idag tänkte jag visa er lite bilder från hur vårt sovrum blev efter "förvandlingen". Här kan ni se hur det såg ut innan. Det är väldigt gamla bilder, då vi fortfarande sov alla fyra i rummet för att utbyggnaden med barnens rum inte var klar. Men ni ser den gröna tapeten som allt mer började gå mig på nerverna. Och ni ser att taket inte var vitmålat och inte sänggaveln heller, det gjorde vi förra sommaren.
.
Förra helgen fick jag i alla fall ett ryck och målade om väggarna i sovrummet. Färgen heter "sidengrå" och är en ljusgrå färg som varierar med ljuset i rummet. Ibland tycker jag den går åt det vita hållet, ibland åt det blågröna och ibland lite åt det beige hållet. Jag gillar den i alla fall och är så nöjd över att jag äntligen bestämde mig för att måla.
.
Jag har medvetet hållit rummet väldigt enkelt och sparsamt möblerat och dekorerat. Allting går i färgskalan vitt-grått-linnebeige.
.


.
Här är vyn från hallen in i sovrummet. Hästtavlan är ett handkolorerat 1800-talstryck och under skymtar min älskade blå kista.
..

.
Kviltat vitt överkast och dito kuddar från La Redoute. Linnekuddarna är från H&M Home. Sängkappa från Ellos. Som ni märker så har jag inga dyra textilier...
.

.
Här ser ni ett av nattduksborden. Lamporna är nästan de enda nyköpta sakerna till sovrummet, foten kommer från Åhléns och skärmen från Ikea. Ett bra tips om man inte vill omge sig med energifält från t ex mobiltelefonens klocka eller andra elektroniska klockor, är att skaffa en radiokontrollerad väckarklocka. Vi har en modell som är styrd av atomuret i Tyskland, då riskerar man inte heller att missa att ställa om till sommartid eller så ;-) En annan stor fördel - när man är så lättväckt som jag - är att den inte tickar så högt, som gammaldags väckarklockor gör.
.

.
Min gamla kista har ni sett förut. I den förvarar jag vårt sänglinne. Det är den mest färggranna möbeln här inne... Lite gisten och skev, men den har den mest älskliga turkosblå färg! På den ligger kudde från Ikea och överkast i grå sammet med rosablommig baksida från La Redoute.
.

.
Linnebeige knytgardin, nyanskaffad från Åhléns för det facila priset av 179 kr. Ett fynd!
.

.
Sött litet hjärta med brodyr hänger på sovrumsdörren. Det har jag fått från en vän, och det passade så fint in i stilen och färgskalan till sovrummet nu.
.
Ja, det var lite bilder från vårt "nya" sovrum. Jag tänkte visa er fler imorgon!