30 juni 2010

Å andra sidan

Så underbara kvällarna är nu, jag vill inte gå in! Men när solen går ner kommer knotten fram, så då får man ge upp ändå... Jag passade på att ta lite bilder innan solen lämnade trädgården helt. Håll tillgodo. Det är alltså den "fula gaveln" jag visar nu...
.


.
Jag har en massa krukor framför stentrappan till vår entré. Rabatten bakom ger mig lite ågren för den är helt igenväxt nu, men jag försöker intala mig att jag inte kan gräva upp och flytta något därifrån än, förrän trädgården är mer färdig...
.
På bild två syns Min Mans Stolthet, den gula gamla grävaren som har underlättat så mycket grävarbete i trädgården nu i vår och sommar! Duuuuuuktig traktor! Stenmuren har vi byggt på två helgdagar. Det är tur det är gott om sten i Småland, alla stenar är naturstenar som kommer från trädgården eller närliggande omgivningar (nej, man får inte riva gamla stenmurar och plocka sten där ur, om någon trodde det!). Nu ska gången toppas med granitsingel och så ska gräsmattan planas ut för att möta på fint upptill mot muren (grävaren ska få jobba lite igen alltså).
.
Utemöblerna har hamnat lite provisoriskt på gräsmattan, men dessa dagar har det varit väldigt skönt att sitta i skuggan och njuta. Efter två (regniga) somrar har teakmöblerna äntligen fått den där grå färgen som jag tycker är så fin. Så ni som tycker att jag har skött om mina möbler dåligt och att de skriker efter en inoljning - det håller jag inte med om... *ler* Plymspirea i förgrunden, i bakgrunden syrenhäck och så vår stora lönn som är vårdträdet på gården. Älskar den!
.
Den fjärde bilden visar ett äppelträd som uppenbarligen har nio liv. Det är ett Gyllenkrooks Astrakan som vi fick i bröllopspresent 2002. För några år sedan fick det rötterna uppätna av sorkar, lossnade från jorden och flöt upp så att det nästan låg ned... vi stampade det tillbaka i upprätt position och hoppades på det bästa, och det överlevde! Efter den hårda vintern i år så har hararna gått rätt hårt åt det, men det verkar klara det också. Med det i bakhuvudet tycker jag att det är ursäktat för att inte ha växt så mycket.
.
Ja, det var uppvärmningen med de "hyffsade" bilderna. Nu kommer lite mer hard core...
.

.
Den första bilden visar baksidan av huset och stenmuren vi gjort där (som också syntes på bild 2 ovan). Som ni ser saknas muren på andra sidan trappsteget till höger. Vi vet inte heller hur vi ska fortsätta trädgårdsplaneringen i förgrunden, så därför ligger här nu bara en tillfällig avgränsning med smågatsten för att inte allt grus ska rinna iväg ut i gräsmattan. Förmodligen ska vi fortsätta grusytan, men det får vänta lite för framsidan känns viktigare att få färdig. Dessutom ser ni att vi har lite målning kvar att göra också...
.
Framsidan är alltså på bilden till höger ovan. Puh, det är här vi sliter nu! Här var bara en liten grusyta förut. Eftersom huset är förlängt (vår utbyggnad som blev klar förra året) så behövde även uteplatsen förlängas. Vi har nu skrapat av grässvålen från ytan, lagt markduk och därefter väggrus på den yta närmast verandan där utemöblerna sedan kommer stå. Utanför de dubbla franska dörrarna till matsalen ska det bli en trappa av granitblocken som jag hittade på Blocket för två år sedan. Det gäller att vara förutseende och se behov man kommer ha i framtiden. Vissa säger att det är att samla på sig saker, jag tycker det är insiktsfullt! Under presenningen ligger en stomme av ihopmurade lecastenar och härdar. Snart kommer det pilliga jobbet att få stenstegen på plats! Efter det är det "bara" att lägga markduk och väggrus även här, och sedan toppa alltihop med granitsingel samt lägga gatsten som kant mot gräsmattan.
.
Ja, sysselsättningsproblem har vi inte i alla fall. Men det gäller att ta lite i taget. Det gamla talesättet "Rom byggdes inte på en dag" känns skönt att luta sig emot. Man kan inte göra allt man vill, helt enkelt, det finns varken tid eller ork. Man måste ju hinna leva och ha kul emellan också. Det är därför våra projekt tenderar att dra ut på tiden. I gengäld hinner vi tänka igenom dem flera gånger, ändra oss på vägen och det slutar med att vi blir väldigt nöjda, det är ju huvudsaken!

29 juni 2010

Den snygga gaveln

Som jag sa förut så håller vi på att gräva och dona i trädgården. Vi har just nu en snygg gavel, där det är lite lummigt, grönt och blommande, och en gavel som är raka motsatsen: uppgrävd, dammig, stökig. Vilken jag tycker är vackrast just nu borde inte vara svårt att lista ut. Här kommer en bild på den snygga gaveln, åt öster. Plymspirea i förgrunden, vid knuten en brudspirea. Det gamla äppelträdet, som skymtar till vänster, har varit så vackert nu - helt översållat av kaprifolblommor på kaprifolen som klättrar runt den gamla stammen. Hängbjörken till höger rasslar skönt i vinden. Den måste bara rensas från rotskott vid stammen så är den en mysig koja igen.
.

27 juni 2010

Första rosorna

Nu i helgen har de första rosorna slagit ut hos mig. Inte för att jag har många, eller stora, buskar men ändå - det är ljuvligt att kunna plocka en ros och ta in från den egna trädgården! Finlands vita ros (Plena), slår troget ut i midsommarhelgen!
.
.
Som ni ser så läser jag Franske Förnimmelser, Jeanne d'Arc Livings trädgårdsbok. Vi är i full färd med att göra i ordning uteplatsen på framsidan och jag lusläser bok på bok för att få idéer. Jag hoppas kunna visa några halvfärdiga bilder snart...
.
Hoppas ni har haft en underbar midsommarhelg!

25 juni 2010

Glad midsommar

Glad midsommar allihopa! Det ser ut att bli en härlig dag! Passade på att ta lite bilder i matsalen nu på morgonen innan solen ligger på in i rummet. Nu vaknar resten av familjen och jag ska börja stöka lite i köket. Kram!
.

24 juni 2010

På bättringsvägen

Tack alla ni för krya-på-dig-önskningarna till lilla M i förra inlägget. Och jodå, isglass och vanlig glass har vi försökt med... det gick INTE ner, inte heller jordgubbar eller ens godis när det var som värst. Nu är lilla fröken dock på bättringsvägen! Febern har gett med sig lite och matlusten har kommit tillbaka. Så vi hoppas nu att hon orkar med lite midsommaryra imorgon.
.


.
Visar idag stämningsfulla och sommarhärliga bilder från Julias vita drömmar. Visst är dessa ljuskoppar och kakelplattor helt bedårande? Jag suktar efter dem varje gång jag går in på Julias nätbutik (och det är ganska ofta, då den är min absoluta favorit när det gäller inredning på nätet).

23 juni 2010

Dricka

M har inte blivit bättre så det blir en hel sjukvecka för hennes del. Vi kämpar med att få i henne dryck, vilket inte är lätt. Jag känner mig snart som ett uppslagsverk med tusen alternativ till hur man kan servera något drickbart: saft i olika färger, i olika roliga muggar och glas, med färgglada sugrör, med isbit, varmt, kallt, festis i paket, ur sportflaska med rolig pip, puh... igår kom jag på att vi kunde skåla, jag och M, och se... då gick det i ett glas saft till!
.
På dryckestemat så visar jag två bilder från köket. I en trådkorg har jag samlat några vin- och champagnekorkar. Korgen kommer från Julias vita drömmar, ljusstaken från Ellis Corner. Den gamla rostiga lyktan är från pappas antikaffär och knoppbrädan har jag h-i-t-t-a-t i ett uthus här - vilken lycka! - och bara målat en gång med vit grundfärg.
.



21 juni 2010

Sovrumsglimtar

Jag är hemma och VAB:ar idag med lilla M som har hög feber och inte alls mår bra. Jag hoppas hon hinner bli frisk till midsommar.
.
Jag tänkte visa några bilder från vårt sovrum, som också drabbades av möbelomflyttningen. Skrivbordet åkte ut från sovrummet till barnens lekrum och in kom istället det här bruna skåpet. Jag köpte det billigt för flera år sedan på Blocket innan vi hade byggt ut huset och då hade vi inte plats för det inne. I höstas kom det in i huset och jag gjorde om det till en garderob för barnens hängande kläder. Det går under namnet "Narniaskåpet". Det ska målas, för jag gillar inte ytan på det. Gamla möbler kan vara snygga i mörkt trä, tycker jag, men det här skåpet är inte ens halvgammalt och inte särskilt fint som det är. På skåpet står en samling vaser, jag gillar dessa bulliga och räfflade modeller.
.


.
Pyntade om knoppbrädan med några florabilder på fläder, äpple och smultron - somrigt! Madonnan är nyköpt, jag tyckte hon passade i fönstret jämte textbrädan.
.
Nu ska jag se om det går att lura i lilla fröken lite saft och kex, hon äter nästan ingenting när hon har feber. :-(

20 juni 2010

Det "nya" kakfatet

Det här kakfatet har jag precis köpt. Ett kakfat av just den här modellen med "handtag" att hålla i har jag letat efter länge. Därför blev jag extra glad när jag hittade ett i rätt modell, som dessutom var helvitt och med en härligt sliten gulddekor!


19 juni 2010

Kökshylla

Vi har haft lite råttan-på-repet-effekt hemma hos oss nu, möblerna har fått skutta från ett rum till ett annat. Börjar man i ena änden så vet man inte var man slutar ;-) För kökets del resulterade det i alla fall med att den gamla kökshyllan kom tillbaka, tallrikshyllan som satt här innan tyckte jag var lite för stor. Som tur är så ville min arbetskamrat C ha den, så den har fått ett nytt hem!
.

.
Vitt porslin och metall i zinkgrått är mina favoriter, som ni ser!

13 juni 2010

En blodröd pion

Den här fina pionen hittade jag som snittblomma i mataffären. Den såg mörkrosa ut som knopp, men när den slog ut blev den nästan blodröd! En väl "vågad" färg för mig som annars fegar med pasteller för det mesta... men lite läcker ändå. Här står den i fönstret med den gamla spegelramen jag hittade för några veckor sedan.
.

12 juni 2010

Sommarlov och sommarmat

Igår var det skolavslutning för första gången för J. En mycket grå och regnig dag, men tänk, det blir sommarlov ändå ;-) När vi kom hem från kyrkan och hade sjungit "Den blomstertid nu kommer" och "Idas sommarvisa" så åt vi färskpotatis, sill, lax och köttbullar och avslutade med glass, grädde, maränger och jordgubbar. Syrener på bordet, och ett ljus tänt, det gick det åt igår i regnet. Sedan bara njöt vi av att det nu officiellt är sommar!
.

.
Glad sommar på er allihopa!

08 juni 2010

Smultron till prydnad

När vi var hos Anna så hade hon prydnadssmultron på båge. Så rart!!!! Sedan dess har jag letat efter det, och det är bara att konstatera att Österlen helt klart har ett bättre plantutbud än småländska höglandet. Men så igår hittade jag äntligen en liten smultronplanta på båge, på (relativt) nyöppnade butiken Årstid på A6 i Jönköping. Där fanns så mycket fint, och den gråbruna krukan som smultronen står i fick också följa med mig hem. Idag köpte jag en liten duk på Textilhuset här i stan. Somriga vackra färger som sandstrandsbeige och himmelsblått... duken kommer från Linum. Det blev genast sommarkänsla på mitt lilla bord hemma, typiskt då att solen försvann bakom molnen igen.
.

.
Ha nu en fortsatt bra vecka!

06 juni 2010

Denna ljuva sommartid

Det kryllar av syrener bland bloggarna nu, men jag kan ändå inte låta bli att visa några syrenbilder jag också. Det är ju så fantastiskt vackert ute nu! Idag var vi på dagis trädgårdsgudtjänst under blommande äppelträd, hörde på barnen som sjöng fint och njöt av sommarvädret. På fredag är det J:s första skolavslutning i kyrkan, det ser vi också fram emot!
.
Igår var jag ute med Lotta och gjorde reportage igen. Nu har jag varit iväg tre av fyra helger! Den här gången styrde vi kosan mot Öland och hälsade på hemma hos Marika. Vi fick fantastiska bilder (men vi vill inte visa något nu, men om ni följer länken till Marika så hittar ni lite bilder som hon tog...) och hade en sååååå trevlig dag. Tänk så lyckligt lottad jag är som får ägna mig åt så roliga saker!
.


.
Nu får vi se när jag bloggar igen... det vackra vädret gör att jag inte riktigt har ro att sätta mig vid datorn, jag vill hellre vara ute och fixa med annat.

01 juni 2010

K

Den här fina schablonen från Frankrike har jag lyckats hitta! K som i Kristin, kärlek, kyss, kompis eller varför inte kök, där den hänger nu. När jag vågar och hinner ska jag nog prova att använda den till något textiltryck på en kudde eller så.
.