24 september 2010

Flyt

Hej på er! Tack för alla sjukhälsningar, nu är jag på bättringsvägen! Har redan kört ett antal tvättar ;-) Skämt åsido, det är underbart att känna att det vänder och att jag blir bättre och bättre. Vilken hemsk upplevelse det var den här sjukan...
.
Bortsett från sjukdagarna så har jag haft en väldigt bra tid nu de senaste två veckorna. Det rullar verkligen på, vi har bra flyt nu, jag och Lotta. Vi har sålt flera reportage och fått höra så många uppmuntrande ord, det får man spara i hjärtat och ta fram när det sedan går tungt, för motgångar kommer ju med jämna och ojämna mellanrum. Ibland tänker jag på att det är ganska fantastiskt vad man kan åstadkomma om man har mycket vilja och envishet. För ett år sedan hade varken jag eller Lotta gjort ett enda reportage, nu har vi helt plötsligt sålt ganska mycket och fått bra kontakter. Jag får ofta mail från andra tjejer som är i samma sits som mig och Lotta, nämligen att de ska starta eget (inte nödvändigtvis som fotografer/skribenter), och jag försöker peppa alla så gott det går. Det verkar finnas så oerhört mycket kreativitet och talang hos så många och jag önskar alla som brinner för något ett stort lycka till - våga satsa på din dröm! Bättre att prova på och misslyckas, än att ständigt gå omkring och fundera på hur det hade blivit om du inte hade vågat.
.
Jag har lagt upp en blogg som kommer handla om min frilansverksamhet. Den finns här: Kristin Fägerskjöld. Just nu är den lite bildfattig, men det kommer byggas på allt eftersom reportagen publiceras.
.

Tunikor på tork! Världens bästa sätt att torka tvätt på,
bara att hänga kläderna på stången framför vedspisen. Snart är det dags att börja elda
och då kortas torktiden avsevärt!


22 september 2010

Sängläge

Hej och hå, här har inte veckan varit bra alls. Min hemska förkylning som suttit i i sex veckor blev något annat i söndags, och efter diverse läkarbesök, provtagningar och röntgen i måndags och tisdags har jag nu fått veta att jag har lungsäcksinflammation. Jag har fruktansvärt ont i ryggen (lungan) när jag rör mig, är trött och orkar ingenting. Jag har typ sovit de senaste 22 timmarna... om jag är uppe en kvart tänker jag att jag måste få lägga mig ner igen då jag inte orkar vara uppe längre. Att prata, snyta sig och hosta (vilket jag ju gör rätt mycket) är en stor pina, för det känns som om någon sticker en kniv rätt i ryggen. I måndags natt höll jag på att tuppa av för att det gjorde så ont. Nu har jag fått mediciner och jag hoppas verkligen att det vänder och går åt rätt håll.
.
Jag har fått ställa in helgens övningar, vi skulle ha visat häst på premiering på lördag och gjort reportage på söndag. Jag kan inte med ord säga hur besviken jag är på detta, men det går inte genomföra.
.
Men nu till något roligare. Tack för alla kommentarer om tisdagstemainlägget! Det är så roligt att det dyker upp "nya ansikten" på bloggen och jag hälsar alla VARMT VÄLKOMNA hit! Till er som undrade (jag har fått frågan förr), tallrikshyllan har jag köpt av Anna med My Lovely Things, den är gjord av hennes morfar och alltså nytillverkad.
.
Jag hoppas allt kan gå mot det bättre nu. Jag är inte van vid att vara hemma och inte orka/kunna göra någonting. Alltid när jag är hemma - oavsett om jag har feber eller ej - så gör jag ju hushållssysslor ändå. Men så inte den här gången faktiskt. Jag tycker synd om min man som drar ett tungt lass nu. Tänk va, inte många gånger man faktiskt längtar efter att plocka i och ur en diskmaskin eller starta tvättmaskinen... men så är det nästan nu, jag hoppas snart jag är där igen!

21 september 2010

Tisdagstema: bästa loppisfyndet

Veckans tisdagstema på Fabriken är bästa loppisfyndet. Jag har funderat, men jag kan faktiskt inte komma på ett enskilt bästa fynd! Däremot har jag fyndat mycket fint porslin på loppisar och därför visar jag min tallrikshylla i matsalen. Här har jag udda uppläggningsfat och en samling kannor, alla i lite olika vita och gräddvita nyanser. De är mina favoriter och jag använder dem nästan jämt. Det är så roligt att leta efter nya fat eller kannor, man vet aldrig vad nästa del till samlingen blir!
.

19 september 2010

Kalasdags

I helgen har vi haft kalas här hos oss då J fyllt 7 år. Till barnkalaset har det nästan blivit tradition att baka chocolate chips cookies och här får ni receptet till de otroligt goda kakorna...
.


.
CHOCOLATE CHIPS COOKIES
ca 24 st
.
200 g smör
2½ dl strösocker
1½ dl farinsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
2½ dl vetemjöl
4½ dl havregryn
1½ tsk vaniljsocker
100 g hackad choklad
1 dl russin
1 dl jordnötter
.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och bakpulver pösigt. Tillsätt ägget. Blanda i mjöl, havregryn, vaniljsocker och choklad, russin och nötter. Gör 24 st bollar av degen och platta till något, lägg på plåt - max 8 st per plåt då de flyter ut mycket! Grädda ca 10-13 minuter och låt sedan svalna på galler.

16 september 2010

Rönnbär

Idag har jag botaniserat i mitt bildarkiv och visar en bild jag tog förra hösten, men aldrig publicerade på bloggen. Förra året hade vi så mycket fina rönnbär! I år har vi nästan inga. Det sägs ju att om det är ont om rönnbär, så går rönnbärsmalen på äpplena, och det stämmer, för vi har bara fula, prickiga äpplen som inte går att äta (hästarna blir nog glada när de får så mycket äpplen att mumsa på framöver). Det sägs ju också att en höst med mycket rönnbär (alternativt om rönnbären sitter kvar sent på hösten), så blir det en kall vinter. Betyder det att jag kan räkna med en smidig, lätt liten varm vinter det här året då? Det skulle faktiskt sitta fint, för förra vintern var en riktig rysare.
.
Jag är ju ingen vintermänniska, jag är inte den som älskar snö eller vintersport. Jag älskar inte tjugofem minusgrader i en månad i sträck heller, och framförallt älskar jag inte frusna vattenledningar ut till stallet, vilket betyder att man måste bära hinkar med vatten varje morgon och kväll. Trots att vattenledningen ligger på s k "frostfritt djup" så frös den förra året och den tinade inte förrän den första maj! (Jag skojar inte...) Inte för att jag tycker slask och sörja är bättre, men en vinter med bara någon decimeter snö, och att det håller sig runt snälla fem minusgrader, det kan jag tycka är okej. Så en sådan order lägger jag inför den här vintern.
.

14 september 2010

Tisdagstema: stolar

Jag har äntligen kommit mig för att gå med i Fabriken, så nu ska jag visa "tisdagsteman" och "söndagsbilder" är det tänkt. Kanske inte varje vecka, men jag ska försöka vara med så ofta jag kan. Veckans tema är stolar, och jag kom direkt att tänka på den här blå stolen som jag köpte förra året på loppis. Den är en pärla och jag blir glad bara jag tittar på den!

12 september 2010

Efter frukost

Hej på er, är man småbarnsförälder får man vara morgonpigg... Nu är klockan inte ens åtta på morgonen och jag skriver ett inlägg som heter "EFTER frukost". Nåja, jag är mer morgonpigg än kvällspigg, så jag klagar inte jättemycket. Dessutom gör hostan att jag har svårt att ligga kvar i sängen ändå.
.
Dagen till ära blev det o'boy till M, kryddigt te till mig, och "brunt bröd" som M säger - en filmjölkslimpa jag bakade igår. När Lilla M och jag har klarat av frukosten började hon titta på Bolibompa. Jag plockade undan på köksbänkarna, satte igång en tvättmaskin och började sedan bläddra i Leilas "A piece of cake" i stearinljusskenet, fortsatte med mitt te och hade det bra. Det är inte särskilt ofta man hinner sitta och njuta länge vid frukostbordet så det gäller att ta vara på de stunder som uppstår... Ha en skön söndag!
.

11 september 2010

Något litet och slitet

Inte nog med att det är gråväder hos oss, jag och M har otäck förkylning med rethosta och vi snörvlar ikapp. Grabbarna i familjen är på Värmdö och drar upp båten och städar stugan inför hösten så kvar här hemma är vi sjuklingar. I förmiddags skulle vi åka och handla, men då startade inte bilen! Det var bara att lomma tillbaka in igen. Som tur var så kom toppenvännen M förbi med mjölk, ägg och mjöl åt mig (tack snällaste rara!). Timmarna går väldigt långsamt och jag har inte ork till just någonting egentligen. Vi har i alla fall bakat bullar, tyckte vi kunde unna oss det när det är så synd om oss...


.
Den här slitna emaljljusstaken från Frankrike har jag ropat hem på Tradera. Den var fult övermålad med gul färg på områdena där emaljen släppt, men med lite kaustiksoda, en tandborste och en halvtimmes pet så gick färgen bort. Jag har hellre ljusstaken såhär, så att det slitna syns! Den bakre nattljusstaken är nytillverkad och har hittills varit en riktig älskling, men nu tror jag den får lite konkurrens från den äkta [äldre] varan... Emaljsaker är något jag det här året har fått lite dille på. Emaljterrinen, handdukshängaren och durkslaget och tvättbaljorna är numera kära ägodelar.
.
Nä, nu ska vi fortsätta mysa och hosta lite. Hoppas ni har det bra!

09 september 2010

Kökssoffa

När vi fotade här i köket förra fredagen så ändrade jag om lite på möbleringen i köket. Jag tycker det är så härligt med kökssoffor och köksöar, och nu kan man väl säga att jag fick lite av varje... Jag har länge gått och tänkt på hur det skulle bli om jag flyttade den lilla kökssoffan jag har, från verandan till köket. Sedan "vände" jag på bordet och har inga stolar längs ena långsidan, det ger lite köksökänsla. Hur vår matplats såg ut tidigare kan du se här.
.

.
Med vinklar och vrår, fönster, dörröppningar och köksskåp som ska kunna öppnas ordentligt, är det inte lätt att få till en bra möblering med bord och stolar i köket, men jag känner mig ändå rätt så nöjd med det här. Vi ska åtminstone prova det såhär ett tag (sagt för att blidka min man ssom suckar lite uppgivet varje gång jag stökar runt på möblerna). Nu ska jag ägna mig åt totala ilandsproblem som att bestämma vilka kuddar jag ska ha i soffan, om jag ska fortsätta ha ett fårskinn att sitta på eller om jag ska sy en dyna, och fundera på om jag ska byta ut de vita stolarna (ommålade Äppletstolar jag fått av en f d arbetskollega) mot lite äldre stolar.

07 september 2010

Firar & frågar

Idag kan jag fira lite extra! Först och främst fyller min man år, och så kan jag stolt meddela att jag har sålt mitt första reportage till Sköna hem. Hasse har fotograferat. Egentligen blev affären klar redan förra veckan, men jag har inte haft tid att fira förrän nu. Idag blir det däremot fläskfilétoast med trattkantarellstuvning!
.

.
Sedan har jag börjat önska mig en betongljusstake av Tove Adman (tipselitipsar som födelsedagspresent längre fram i höst!). Såg den senast igår i Norrgavels senaste katalog. Bilden ovan är hämtad från Norrgavels pressrum med tillåtelse. Visst är det snyggt och stilrent! Och betongljusstakarna syns på hyllan i bakgrunden... och ser ju ut som nedan i förstoring... Vet ni var man kan köpa den för mig som inte bor i storstan?
.

05 september 2010

Lök i blom

Till fotograferingen i fredags hade jag fått hämta grönsaker från min kompis C:s trädgård. C odlar sådär mycket och vackert, som jag gärna skulle vilja göra, men som jag inte har ork till. Jag fick ta gul lök som gått i blom. Visst är de snygga som värsta snittblommorna? Vackra blommor och blad som gulnar... satte dem i en gammal glasburk och nu njuter vi av dem i höstsolen.
.

03 september 2010

Stök i kök

Idag har Lotta varit här och stökat i mitt kök och efter att hon åkte fick jag ägna flera timmar åt att ställa tillbaka saker och ting på "rätt" ställen igen. Nej, fniss, jag stökade lika mycket - vi gjorde nämligen ett höstreportage här i mitt kök. Egentligen skulle jag vilja visa alla fina bilder vi tog men det går ju inte... ni får se några som jag plåtade efter att Lotta åkt istället.
.
.
I buketten finns: vresros, rosenskära, dahlia, såpnejlika, balsamin, ringblomma och oregano. Höstigt och fint - på hösten gillar jag dessa brokiga, klara och glada färger i buketter. Så många färger i en bukett blir riktigt lantlig, och det passar i mitt hus!
å m.
,
Rödbetor älskar jag. Det finns många goda vinägretter och såser man kan ha till rödbetor, men jag äter dem oftast bara lite flingsalt!
.
Jag är så glad att jag har hittat Lotta och börjat jobba med henne. Vi konstaterade idag, båda två, att vi tycker vi är som gamla barndomskamrater. Med Lotta är allt enkelt och jag kan vara mig själv helt och hållet, helt underbart, och att vi har urkul när vi jobbar ihop är väl knappast något jag behöver säga! Vi har precis samma bildseende och är lika "petiga" båda två med att få bra bilder. Det har hänt flera gånger att jag säger "kan du inte knäppa ett kort sådär" och så bläddrar Lotta fram en bild på kameran och visar - precis så som jag hade tänkt mig bilden.
.
Ha nu en skön helg allihopa och ät mer rödbetor!