31 oktober 2010

Kontraster

Nej, jag ska inte säga att jag längtar efter julen än, då åker jag nog på nöten. Men det är ju inte utan att jag har fått julkänslor. Vill så hemskt gärna hålla på med kransar, mossa, hyacinter, kanelstänger och annat mysigt som hör advent till. Den här helgen har jag hunnit med massor, och med så skilda kontraster som att göra julkort (för alla kommande helger i november är jag uppbokat med annat och hinner inte pyssla ihop kort) och plocka in utemöblerna (vilket var på tiden). Sedan har jag lagt sista handen vid ett antal texter som ska in till olika tidningar och börjat måla om det skruttiga skåpet. Nu ska jag bara dammsuga lite, så känner jag mig rätt så nöjd sedan med min produktiva helg.

Hoppas ni har haft det lika bra som jag!

Långa kanelstänger med bunprickigt band - inte riktigt julkänsla, bara höstigt.
Porslinsform för gelé eller paté i förgrunden, och nyköpt kruka i bakgrunden på gammalt nysiverfat.
Bara höst. Inte advent. Fast jag skulle vilja!

27 oktober 2010

Shoppinglust

Oj, nu har jag shoppat en hel del på sistone. Att kunna handla snygga saker på nätet är verkligen en lycka när man bor på landet och långt från "fina affärer" som jag. Först handlade jag lite nödvändigt julpynt från Alvas hus. Sedan attiraljer som behövs inför julpyssel och julkortsmakande från Panduro Hobby. Och när Jenny visade att de underbara betongljusstakarna hade kommit in i Madame Petites sortiment igen, kunde jag inte motstå att klicka hem två sådana heller. Vilken himlans tur att jag fyller år i november och att S inte hunnit skaffa något annat till mig, nu får jag dessa i födelsedagspresent...

Det senaste jag har klickat till mig är en weekend på trevligt hotell för mig och S, vi kan verkligen behöva en barnfri minisemester. Vi ska till Margretetorps Gästgifvaregård utanför Ängelholm. Tänkte nu fråga er om tips på trevliga kaféer, butiker, loppisar etc där i närheten. Bohemian Hapserie i Ängelholm och Qvesarums byggnadsvård i Löberöd ska vi försöka ta oss till (även om det är en bit bort), har kollat att öppettiderna stämmer för vår del. Har ni fler utflyktsmål att rekommendera? Jag är medveten om att det är "off season" och alla godbitar säkert inte är öppna...

Betongljusstakar av Tove Adman, bild lånad från Madame Petite, foto Jenny Tidemo



26 oktober 2010

Tisdagstema: Förvaring

Fabrikens tisdagstema är förvaring, och det är något man inte kan unna sig att glömma bort i ett gammalt hus! Hos oss är det ont om garderober och andra förvaringsutrymmen, så det gäller att tänka till över hur man kan få in och få undan alla prylar. I ärlighetens namn bör väl tilläggas att förvaringsmöjligheter löser inte allt, utan det som gäller är att ständigt rensa bland sina saker. Jag försöker vara duktig på att rensa bort sådant som är trasigt eller urvuxet, eller sånt vi inte använder längre. Jag skulle nog kunna vara duktigare, men jag har å andra sidan blivit bättre med åren på detta så det kanske kommer?

Jag har inga nytagna bilder utan hänvisar er till alla inlägg märkta med förvaring. Mina bästa tips är att hålla utkik efter snygga lådor, askar, kistor, korgar och trälådor på loppisar och i antikaffärer. Och skåp så klart! Jag älskar skåp och skulle nog kunna ha hur många som helst, om inte väggarna tog slut! Det finns otroligt mycket gamla saker som lämpar sig för att agera modern förvaring. Om man som jag gillar allmogestilen får man ju möbler anpassade för compact living (ofta ihopfällbara möbler som hade flera funktioner, eller som också erbjöd förvaringsmöjligheter) på en gång! Jag tänker på utdragssängar, fållbänkar, slagbord... Här kommer några urvalda (gamla) bilder på hur vi förvarar saker hos oss.

Nött trä som är så vackert... både kistan och tråget har vi faktiskt hittat här i gårdens bodar.
Båda möblerna förvarar vi textilier i.


En lösning jag är jätteförtjust i - gammalt skåp jag hittade för några hundralappar på Blocket.
Efter att det målats om i vitt (det var värsta bajsbruna färgen) och fått mittenhyllan utsågad,
rymmer det nu vår TV och tv-box, dvd-spelare etc. Vi har satt hjul på det så det går enkelt att flytta.


1800-talsbyrå köpt avlutad på Blocket och ommålad av mig.
Nu står den på vår veranda och rymmer alla vantar, mössor och halsdukar som behövs!
(På bilden står den i vårt vardagsrum.)


Fållbänk helt i original från Karl Johan-perioden, kommer från pappas antikaffär.
Rymmer massor under locket!!!


Vitrinskåpet från 1910-talet i bakgrunden har vi fått i julklapp av mina föräldrar.
Dörrspeglarna av trä ersattes med handblåst glas för att göra det luftigare och för att man
 ska kunna se in. Ommålat av mig i en duvgrå nyans. Här står nu vårt finporslin och glas.
 Ha en bra fortsatt vecka!

24 oktober 2010

Knyt ett band

Här är det ruskväder! Man vill inte gärna sticka nosen utanför dörren! Då passar det att sitta inne och mysa, och tända ljus. Jag har lite dille att knyta på band på allt möjligt, så även på glasburkarna med ljus i...

20 oktober 2010

Kommer vintern?

Idag har vi sett de första snöflingorna här, det ska ju bli riktigt ruskväder enligt väderprognoserna. För säkerhets skull - vi bor ju längs Sveriges sämsta elledning - så har jag burit in ved, tänt i vedspisen och tappat upp lite vatten ifall strömmen skulle gå. Nu ska vi bara mysa!

Hjärtat av lavar och mossa gjorde jag förra vintern. Det får komma fram nu igen
för det passar så bra på vintern!

17 oktober 2010

Söndagsjobb

Tjolahopp, då var beställningsjobbet plåtat och klart. Eller vad säger jag, inte klart, för min del återstår ju att fila på text och Lotta har ju mastodontjobbet att redigera bilderna framför sig. Men själva skapandet, arrangemangen och grupperingen är klar. Tanken med det här jobbet är att det ska komma ut i Året runt i januari, och vi har fått äran att plåta omslagsbilden. Spännande! Så här har varit riktig vårkänsla med tulpaner och blåbärsris. Vad gör man inte för konsten? *ler* Nu återstår att packa tillbaka all rekvisita, och det är inte fullt lika kul.

Den här terrinen lånade jag från pappas antikaffär och jag blev så hemskt förtjust i den. Ska nog fråga om jag inte kan få köpa den.

Vacker terrin, "Anna original" från Rörstrand, med plättar i luften i.

16 oktober 2010

Från hyllorna

Tusen tack för alla råd och tips för hur jag ska göra med skåpet i förra inlägget! En kopp med vinäger har åkt in, och nu hoppas jag lukten åker ut så småningom! Kommer nog inte börja måla det än då jag har annat för mig i helgen, men det lutar nog åt något grått i alla fall. Ni får se när jag är klar!

Idag visar jag er lite från min hylla i köket. Ni har nog sett det förut, men jag har inte så mycket nytt och roligt att visar er längre *ler*.

Hoppas ni alla får en skön och fin hösthelg! Idag jagar mina grabbar älg (igen), och imorgon kommer Lotta hit och så är det reportagejobb igen, denna gång ett illsnabbt beställningsjobb. Kul kul!

Gammal flaskhållare, en trave fat och skålar, och några slitna kakformar.

Älskar zink och bleckplåt... De mindre burkarna är alla gamla (de två mittersta är
nyinköpta) och den stora burken längst bak är nytillverkad. Den fyrkantiga boxen
rymmer förrådet av värmeljus.

 

Gammal hushållsvåg som jag har ropat in på auktion.
 
Ljus måste man ha nära till hands! Bokstödet (som egentligen är en dörrstopp)
är nytillverkat från Byarums bruk.

12 oktober 2010

Smakråd om ett skåp

Jag har bytt till mig detta skåp från pappa. Det är i väldigt dåligt skick, vi har tvättat av mängder av fågelbajs och spikat fast lister som halvlossnat upptill och nedtill. Det kändes inte alls fräscht innan dess... Invändigt saknas hyllplan, som ni ser (vi ska sätta in nya), och det är målat med en äcklig gul och blå färg. MEN: proportionerna är fina, det är ett rätt så smalt och litet skåp och det passar in i vårt vardagsrum där det inte är så högt i tak eller gott om plats.
.
Nu till frågan, det ska målas om (för det är inte originalmålningen man ser, vare sig på in- eller utsidan) - i vilken färg??? Helt vitt vill jag inte ha det, men jag tänkte måla matt kritvitt inuti. Utsidan kan jag inte bestämma mig för vad det ska vara för färg på. Jag var lite inne på svart, men hur läckert det än kan tyckas, så tror jag det blir lite för dominant i rummet. Vad säger ni om grått (mörkgrått? rökgrått? ljusgrått?) eller ska jag gå på den "smutsbeiga" skalan och ta någon färg som mullvadsbrun eller potatisbeige? (Färgnummer till sådana färger mottages i så fall också tacksamt.) Jag är ju en sådan färgfegis, så jag vill inte måla det i någon retrofärg som turkost eller orange, de tipsen kan jag vara utan ;-)
.
En följdfråga blir då; ska skåpet vara enfärgat? Ska speglarna/någon av spegelramarna/någon list gå i någon annan ton? Eller blir det för mycket "dala-allmoge" i negativ bemärkelse då? (Missförstå mig rätt, allmoge i original tycker jag är fint, men jag är inte förtjust i ommålningar så som skåpet redan ser ut idag).
.
Om det kan vara till någon hjälp, så är vardagsrummets tapet vit- och ljusbeigerandig, sofforna är vita/beige, här finns ett grått soffbord och ett gråvitt skåp med runt krön, samt det vita skåpet som innehåller tv, vit kakelugn, vita gardiner, vit bokhyllevägg och golvet är såpskurade plankor. Ett inlägg som visar våra möbler i rummet väl hittar du här.


.
Och jo... höll ju på att glömma. Är det någon som har ett bra tips för att få skåpet att lukta fräschare inuti? Just nu luktar det lite unket sådär som gamla, lite fuktiga möbler brukar göra. Jag tycker det blir bättre (det har stått inne i två veckor nu), det luktar bara om man öppnar dörrarna. Hoppas ni kan ge mig några riktigt bra tips både på färg och luktborttagning!

Tisdagstema: sovrum

Veckans tisdagstema på Fabriken är sovrum. Jag tänkte jag skulle visa fyra favoriter därifrån. Det blir detaljbilder för hela slanten för när jag kom på att jag skulle fotografera till detta, så var ljuset så dåligt att det inte gjorde sig på bild med helbilder. Ni får hålla tillgodo med detta istället...




Madonnan är en favorit, hon står på halvmånebordet tillsammans med en hög Jeanne d'Arc Living-tidningar under ett betonghjärta. Knopphängaren älskar jag också, den är så fin och avskavd i färgen. Kuddarna med volanger är relativt nya, men som den sanna smålänning jag är så är det inte "äkta vara" i form av Himla, utan den grå kommer från Hemtex och den vita från H&M Home.
-
Är det förresten bara hos mig som det krånglar med att föra över bilder om man använder den nya redigeraren? Jag måste ställa om och använda den gamla, för att kunna få in några bilder över huvud taget.

10 oktober 2010

Lite grått, lite grönt...

Vilken fantastisk höstdag vi hade igår. Högt i tak, solsken och härlig luft. Inte så varmt visserligen men här har vinterjackorna åkt fram ändå, så bara man hade ordentligt på sig så var det underbart ute. Jag fick mitt nya objektiv igår och var ju tvungen att prova det direkt, jag är helt klart nöjd! Det ger skarpa bilder och fin bakgrundsoskärpa. Tyvärr vill inte Blogger ladda upp bilder på det vanliga sättet så jag kan inte få dem större än så här (just nu). Visst är det fina nyanser - grått, grönt, turkost...

Idag ska jag försöka hinna med en eftersatt städning i hela huset och hämta lite rekvisita från pappas antikaffär till ett beställningsjobb jag och Lotta ska göra nästa vecka. Nu ska jag tända i kakelugnen och vänta på att resten av familjen vaknar.

TILLÄGG:
Eftersom det var några som frågade, så talar jag om vilket objektiv det var jag hade köpt. Sigma 24-70/2.8 EX DG Macro är det fullständiga namnet. Passar egentligen bäst på fullformatskameror och inte på croppade hus (som t ex Eos Canon 400D som jag har idag) då det inte blir särskilt mycket vidvinkel, men eftersom jag kommer byta upp mig till en Canon Eos 5d mark II inom kort så valde jag att skaffa objektivet redan nu när jag fick ett bra pris. På önskelistan står också ett Canon 70-200/2.8 eller 4.0. Jag måste helt enkelt bara sälja lite mer reportage först *ler*.


















Uppifrån och ned:
1. Vår gamla pump på stallplanen
2. Nyckel och nyckelålsbricka på en förrådsdörr
3. Murgröna



09 oktober 2010

Väldigt mycket höst

Här hos oss är det jättemycket höst nu. Jag har nog fått hösttrötthet, jag orkar ingenting på kvällarna. Sitter helst i soffan under en filt istället för att ta itu med saker som behöver göras. Skönt att det är helg så man har lite mer tid!

Kram på er!


Ljusstaken och trådkorgen är båda från Frankrike. Ljusstaken köpte jag hos Madame Petite
och trådkorgen på Tradera. Glaskaraffen är ett billigt loppisfynd.

05 oktober 2010

Tisdagstema: Höstdekoration

Det var så fint väder nu i helgen, så Fabrikens tisdagstema med höstdekorationer passade ju utmärkt. På min trappa står en zinkhink med lite sprakande höstfärger i, det gör sig fint i solen!





I zinkhinken har jag ljung, vit cyklamen, prydnadskål, murgröna och några pumpor.


03 oktober 2010

Skafferi

Nu har en hel vecka rasslat iväg och jag har inte hunnit skriva något på bloggen. Är man sjuk och borta en vecka från sitt jobb så har man lite att ta igen, så bloggen har helt enkelt inte hunnits med.

Igår var jag hos Lotta och fick äntligen se hennes härliga hus och trädgård och möta hennes mysiga familj. Lotta och jag slet och jobbade hårt och fotade två olika jobb i hennes skafferi. Lotta har nämligen lyckan att ha ett gammaldags kallskafferi, hur fantastiskt är inte det? Sådär fint med avfasade hyllor, litet sött fönster och gammal knoppbräda...

Bilderna har jag lånat från Lottas blogg och de är från skafferiet, dock såg det inte ut såhär på de bilderna vi plåtade - men håll med om att det är fint! Greengate passar fint in i skafferiet med sin lantliga och romantiska framtoningen och tillsammans med zink och glasburkar kan det inte bli fel!