29 november 2010

Julros

Såhär ser min julros ut, jag köper nästan bara vita julblommor (cyklamen, tazetter, hyacinter). I år är undantaget en knallröd amaryllis som får bryta av. Jag läste någonstans att julros är släkt med pionen, vilket ju syns på bladen och att blomman påminner om en enkel ofylld pion. Inte konstigt att jag älskar julros då, jag som älskar pioner!

Tänk om man hade en riktigt fin Sturehofskruka! (Blink, blink tomten!)
Den här krukan "Tiara" från Rörstrand har jag hittat på loppis för 10 kr, för att det är en liten nagg i den...
jag vänder alltid det stället bak, och tycker krukan är fin ändå!

28 november 2010

Första advent

Vilken tidig vinter vi har! Helt otroligt, jag är inte helt glad i det. Men det blir ju åtminstone lite ljusare när det är snö på marken, både inne och ute. Igår gjorde jag och Lotta det sista reportaget för året (ett adventsjobb som kommer i Året runt nästa år), och idag har jag hängt upp stjärnor, satt samman en adventsljusstake och tagit fram lite annat pynt och arrangerat lite julblommor. För första året har jag köpt mig en julros, jag hoppas jag kan klara den nu. Ute vrålsnöar det igen, fastän jag inte vill tro på det så börjar jag undra om inte den där polska meteorologen hade rätt i alla fall, att vi kommer få den kallaste vintern på tusen år...

På Bohemian Hapserie fanns sådana här gamla syltburkar med värmeljus i på varje kafébord,
en idé som är lika trevlig som lätt att ta efter! I emaljljusstaken ligger stjärnanis, det doftar underbart!

25 november 2010

Skånehelg del 2

På söndagen, efter att ha satt i oss världens största hotellfrukost, körde vi in till Ängeholm och besökte Bohemian Hapserie som drivs av Nina Hartmann med Vintage by Nina. Precis som väntat fanns det mycket som var fint! Tro det eller ej, men jag köpte faktiskt ingenting... däremot fikade vi och det var den godaste chai latten jag druckit på lääääänge. På eftermiddagen hann vi sedan med att åka till Slottstallet och två loppisar på vägen hem.

Bilderna jag visar idag är från Bohemian Hapserie.

Själva entrén...

Underbart skåp och så skymtar man en av alla Tolixstolar i cafédelen

Jag älskar gråvita, nötta möbler!

Dessa skönheter stod jag länge och begrundade, men nej, det blev inget inköp den här gången...

Jättefint sidobord! Perfekt i storlek, och med hylla nedtill att lägga saker på. Jag blev lite kär!

Öppen hylla där småprylar visades upp, visst hade det gjort sig fint i ett lantligt kök?

23 november 2010

Skånehelg del 1

Vilken himla tur att hela snöovädret väntade med att vräka igång tills igår, så att jag och S hann med vår Skåneresa! I helgen var vi nämligen runt i flera skånska antikaffärer som jag velat åka till länge, och bodde och åt gott på ett skönt hotell. Riktigt lyxigt för oss i vår småbarnstillvaro... det har inte inträffat förut att vi fått en helg för oss själva sedan M föddes (och hon blir 3 år i februari!).

En affär som jag velat besöka hur länge som helst är Stenhuset Antikhandel. Det var precis så fint som jag inbillat mig. Läs här vad jag har skrivit om familjen Nilsson-Hall, som driver antikhandeln, tidigare. Alla bilderna nedan är tagna i Stenhuset. Vad vi handlade får jag visa en annan gång.

Det vackraste bordet jag sett på länge... det blev helt klart min favorit!
S gillade de gräddfärgade pallarna mest, tror jag.

Vackert vitt porslin i en söt liten hylla. På en loppis på söndagen
hade jag turen att hitta en liknande, fast lite mer gräddgul än den här på bilden.

Gamla glasburkar - så vackert i sin enkelhet att bara ställa fram! Det behövs inte ens blommor...
Notera också den väldigt smarta galgställningen som kläderna hänger på,
fiffigt med krokarna, eller hur?

Grått och vitt, porslin och glas. Stilrent!!!

Favoritbordet i bild igen... och ett underbart gustavianskt hörnskåp i bakgrunden.

Stilleben framför spegeln. Det här fyrkantiga fatet köpte jag.

19 november 2010

Trevlig helg

Jag vill önska alla en trevlig helg och samtidigt tacka för alla era positiva kommentarer om mitt grå skåp! Här hos oss snöar det lite och vi sitter inne med tända ljus, eld i vedspisen och fredagsmyset uppdukat. Skönt med fredag. Det blir en bild från sovrummet idag, å, jag ska nog lägga mig tidigt idag - är så trött...

17 november 2010

Nu blev det grått

Igår gick M:s feber ner och då fick jag lite tid över, så jag målade om skåpet i vardagsrummet, det har ju stått och retat mig där ett tag i sin rödbruna uppsyn (såhär såg det ut innan). Jag hann bara en omgång med mörkgrått, så ni får inte se några bilder av det färdiga resultatet. Får se om jag hinner stryka en gång till idag. Egentligen hade jag tänkt att den mörkgrå färgen skulle vara underlag och att jag skulle ha en ljust grå färg över, men nu tyckte jag att den mörkgrå nyansen blev ganska snygg... så det får nog vara såhär ett tag, det går ju alltid måla det ljusgrå senare.

Om någon undrar, så är det nyansen Pigeon Grey från ad10 som jag har använt. Färgsorten är, som alltid när jag målar, Alcros matta vattenbaserade Servalac.

Jo, glömde säga - den dåliga lukten från skåpet är i princip borta så era tips om att sätta in en burk med vinäger som skulle "dra ut" lukten fungerade jättebra!


Det - numera - grå skåpet i vardagsrummet. Linnekuddar från HM Home, ljusstake från
Madame Petite, emaljkanna med fuskamaryllisar från Ikea (ja, jag vet, jag som hatar konstgjorda
blommor, men på håll tycker jag faktiskt de är fina och passar nu när det går mot julen!)

16 november 2010

Silver

Hej alla, idag är jag hemma och tar hand om M som är sjuk igen. Vi har haft en helt hopplös höst, hon och jag, ständigt sjuka. Nu har hon jättehög feber och vill ingenting, lilla stackaren. Det får bli en dag i "soppan" (hon kan inte säga f). Hos oss var det kallt och klart idag, underbart väder, men vi kommer nog inte utanför dörren tyvärr.

Ljuskoppar och ljusstake i fattigmanssilver, nytillverkade men ändå fina i morgonljuset...

14 november 2010

Kanel

Kanel är en av mina favoritdofter, och inte bara till julen. På julmarknaden förra helgen köpte jag ett kaneldoftande ekologiskt ljus och på Indiska har jag handlat en fair trade-tvål med kanellukt - exempel på två produkter som faktiskt gör skillnad att handla! Men det duger ju att bara lägga fram vanliga kanelstänger också. Dessa små "tjockisar" fick jag av min yngsta syster förra året och det sitter i lite doft än.

13 november 2010

Nordisk uppmärksamhet

Ja, jag blir tvungen att göra ett inlägg till idag. Två roliga nyheter har nått mig. För det första så ska reportaget om oss som gjordes förra sommaren av Johanna Flyckt publiceras i den norska tidningen Bolig Dröm nu också, jag vet dock inte när... (Alltså samma reportage som var med i Lantliv i somras.) Och sedan har en av mina favoritbloggare, nämligen I Lilla Kamomillas villa blivit omskriven i sitt hemland Finland (du hittar en nätutgåva här), och vad nämner hon där om inte min blogg som en av sina två favoriter? Jag bugar och bockar djupt för detta. Tack vännen, och du vet att jag är lika förtjust i din blogg!

Första julprydnaden uppe

I helgen hann jag med att göra en mosstjärna och sätta upp vid entrén.En liten kvist med lärkkottar fick vara den enda dekorationen. Sedan kom all snö, och helt plötsligt kändes stjärnan helrätt, även om det inte är advent än. (Nu har vi regn och snön är nästan borta, men stjärnan får ju vara kvar ändå!)


Önskar er en skön helg allihopa!

09 november 2010

Iskristaller

Hej på er, nu var det länge sedan jag uppdaterade här. Tiden räcker inte till just nu. Jag tillhör skaran som inte gillar att vi har ställt tillbaka klockorna till vintertid, det blir ju så mörkt på eftermiddagarna. Jag tycker att det där futtiga extraljuset man får på morgonen inte alls kompenserar att det är kolsvart när man kör hem från jobbet. Egentligen skulle jag nog bäst passa för att gå i ide om vintern för min aktivitetsnivå går verkligen ner när mörkret kommer.

I helgen fyllde jag år (som några observanta noterade i kommnetarerna till förra inlägget, tack för det tjejer!) och jag var på julmarknad i Huseby utanför Växjö. Det har blivit en riktig tradition. Jag kom som vanligt hem med en massa ätbart: glögg, svagdricka, konfekt, salami osv. Jag köpte tazettlökar billigt också som jag ska plantera i veckan bara jag har köpt lite mer marmorkross att sätta dem i. Dessa små iskristaller med klämma kunde jag inte heller motså, visst är de söta? Satte dem på mina björkkransar och det blev ganska fint med isblommor...

Ute är det just nu över 1 dm nysnö så nu har jag riktig vinterkänsla!