28 februari 2011

Sista vinterdagen?

Nej, jag tror inte vintern slutar fastän februari tar slut idag och kalendern säger att det är vår imorgon. Här är fortfarande snöigt och kallt… Varje dag för vi ett krig mot vattenledningen ut till stallet, som är på väg att frysa pga tjälen gått ner så långt i marken nu. Jag vill inte att det ska hända nu, när våren är i sikte! (Förra året frös vattenledningen redan strax efter nyår och den tinade inte upp förrän 1 maj, helt otroligt, men tjälen var djup!)

I senaste numret av Sköna hem är Maries underbara kök med. Hon har det finaste köket jag vet och jag skulle kunna byta med henne vilken dag som helst. Hon har allt det där som jag inte har plats för, en rejäl köksö, hög takhöjd så man kan hänga saker i taket, kökssoffa, väggar med plats för små skåp eller en stor tavla… Dessutom har hon öppna hyllor istället för överskåp (mitt ständiga aber ni vet) och jag är verkligen avundsjuk på bänkskivan i kalksten och de snygga lamporna. Alla bilderna är lånade från Sköna hem.



27 februari 2011

Badrumsspegel

Här kommer ännu ett inlägg med spegel i huvudrollen. Vi har bytt ut spegeln i badrummet mot en ny. Den förra spegeln var arvegods, visserligen charmig men ramen var tung och spegeln hängde lite snett ut från väggen - något vi inte tyckte om. Den nya spegeln är House Doctors minsta kaminspegel, inköpt hos Maud med butiken Gårdsromantik. Passar så mycket bättre, och jag gillar verkligen formen (rundad upptill) och den fina pärlkanten in mot spegelglaset. På ömse sidor av spegeln satte vi upp lampetter i mörkt trä från Indiska, inköpta för massvis med år sedan. Det är mysigt att ha dem tända när man tar ett bad, eller väldigt praktiskt att ha lite ledljus när strömmen går!

Egentligen borde jag vara jättenöjd nu, men nu tycker jag att handdukshängaren inte riktigt passar in... *suck* Jag vet, är det inte i-landsproblem på hög nivå?! Funderar på att måla om i vitt eller svart, eller ska den bytas helt mot något annat? Har ni idéer? Det känns lite "plottrigt" nu på väggen med spegel, lampetter och så hängaren. Dessvärre har vi ingen annanstans att ha handdukarna hängande, så det måste nog bli där. (Lampetterna är lätta att kroka av och ta ned, så blir det för jobbigt med dem så får de åka in i hörnskåpet och bara tas fram "vid behov".)

Vit kaminspegel från House Doctor köpt på Gårdsromantik.
Kran från Nacka byggnadsvård, handfat från Svedbergs, krokhängare från Me and My Home.
Lampetter från Indiska (köpta för flera år sedan), lampa från Ikea.


22 februari 2011

Spegel, spegel på väggen där

... säg vem som magsjukast är...
Vi har precis överlevt en magsjuka. Nätt och jämt, känns det som. Manglad, matt och punkterad, enkelt uttryckt. Nu har vi i alla fall haft det allihopa, då kan det väl bara gå åt rätt håll, eller? 

Hämtade upp en bild från tidigare i månaden som jag inte visat. Det är vårt matsalsbord sett genom en gammal oval spegel med ram i alrot. Spegeln har hängt med mig ända sedan jag flyttade hemifrån (1993) men den har stått undangömd i många år nu. Tyckte dock att matsalen var så ljus, så att ramen inte störde för mycket (jag tycker nämligen alrot är rätt så flammigt och svårmatchat, egentligen är den inte min smak längre). Får se om den blir långlivad eller ej, jag gillar formen och det gamla glaset som är lite "buckligt".

18 februari 2011

Eldiga tulpaner och randiga kuddar

Fredag igen, så skönt, fast inte lika bra är att våran lilla M har feber och hosta igen. Hoppas hon inte blir så dålig denna gång, för hon fyller 3 år på söndag och då vill vi ju att hon ska vara pigg och glad!

Jag har varit hemma med M på eftermiddagen och fixat och donat i dagsljus här hemma. De eldiga brandgula tulpanerna riktigt glödde i solljuset! Två fina kuddar, som jag köpte på Par Courrier i Stockholm i veckan när jag var där på konferens, får nu pryda vår karljohanssoffa. Se till att besök Par Courrier om ni har vägarna förbi St Eriksplan/Odenplan, för det är en riktig liten pärla och Magdalena tar väl hand om er!

Ovan: Doftljus "Cotton Flower" från Par Courrier
Nedan: Randiga kuddar också köpta på Par Courrier



Jag önskar er alla en skön fredag och trevlig helg!

14 februari 2011

Jag ♥ er

Jag vill önska er alla en trevlig alla hjärtans dag! Här har inte funnits tid till att baka, fixa någon egengjord present eller ens knäppa en egen alla hjärtansdagbild... måste packa ikväll för två konferensdagar i Stockholm (med ”vanliga” jobbet). Lite extra mysigt blir det ikväll i alla fall hemma hos oss, köpta vaniljhjärtan funkar utmärkt.

Många stora kramar skickar jag till alla som jag känner och särskilt till alla er jag kommit i kontakt med via bloggen på ett eller annat sätt. Ta väl hand om er och ett stort tack för att ni finns!

PS: Vad roligt att så många gillade mitt pysselskåp i förra inlägget! Tack för alla era kommentarer!

Bild lånad från Affari.

13 februari 2011

Pysselskåpet

Tada, nu är mitt "pysselskåp" färdigt! Äntligen kan jag samla alla mina småsaker och pysselgrejor på ett och samma ställe.

Kommer ni ihåg hur skåpet såg ut när vi fick hem det? Urk... Fult ommålat utanpå, snorgult invändigt, det saknade hyllplan och det luktade äcklig gammal sommarstuga när man öppnade det. Tack vare råd från er bloggläsare så fick jag bort lukten med hjälp av en burk vinäger som stod där - länge... Sedan blev skåpet vitt invändigt och duvgrått utvändigt. Min man gjorde fina hyllplan till det med handhyvlad profil längst fram (tack S). Igår målades de och idag spikades de fast och sedan har jag gjort det roligaste - samlat ihop alla mina saker och arrangerat fint.

Här har jag nu pennor, knappar, penslar, ståltråd, band och snören, presentpapper, inspirerande kataloger och mina scrapbookinggrejor. I en burk har jag alla stämplar, i en förvaringslåda finns sysaker som trådrullar, extra nålar, måttband etc. I små pappkartonger har jag samlat presenttags och andra dekorationer. Det är verkligen lyxigt att ha dem på ett ställe och slippa springa runt och leta på olika ställen. Tyvärr är skåpet för grunt för att rymma pärmar och mina scrapbookingpapper, så det har jag fortfarande på ett annat ställe.

Jag har försökt hålla mig till förvaring i zinkfärg och vitt. Här finns gamla bleckplåtsburkar, nytillverkade zinksaker, förvaringslådor i vit papp från Ikea och gamla glasburkar.





Vinnare i boktävlingen

Godmorgon allesammans, nu har jag med hjälp av slump.nu dragit en vinnare i min boktävling.

Det blev nr 6 som vann, dvs Ulrika som gjorde den 6:e kommentaren. Jag mailar till dig så får du höra av dig till mig med din adress!

12 februari 2011

Söta små puddingar

Idag ska jag visa mitt senaste inköp till hemmet, inspirerat av Jes med bloggen Vita Villa Vila. Det kommer förvånande nog från Ica Maxi och är tio stycken små porslinsformar. Hos mig kommer de användas till crème brûlée, panna cotta och chokladpudding, som på bilden, men de passar säkert till hundra användningsområden till. Små och söta, alldeles lagom för en liten efterrätt, och med ett delikat pris också: 9,90! Det finns även frukostskålar i samma form för 19,90 på Ica Maxi. Mina små skålar är i färgen "creme" och de fanns även i grönt och blått.


PS: Glöm inte att du kan tävla om boken Nordliv här hos mig ända fram till midnatt! Imorgon drar jag en lycklig vinnare. Läs mer här.

11 februari 2011

Gamla möbler... igen

Ni får stå ut med att jag är inne i en "antikvitetsperiod" just nu. Dagens inlägg visar en härlig köksbild från ett reportage som är med i Sköna hem. Titta och njut! Tenntallrikar och rokokostol står på min önskelista. Tallrikshylla, skomakarlampa, griffeltavla, nattljusstake och spillkum har jag.

10 februari 2011

Glasvaser

Jag längtar efter våren, trots att vi idag är mitt i ett snöoväder. Jag har sett så många fina bilder på sistone med glasvaser, så nu ska här spanas efter fler gamla burkar och vaser att sätta blommor och kvistar i, gärna av handblåst glas med fina bubblor i. Tyvärr är vår kattherre Wiener helt fanatisk när det gäller vaser i klarglas, han bara m-å-s-t-e borra ner huvudet i dem och lapa av vattnet, med resultat att allt åker i golvet (jag behöver kanske inte tillägga att jag alltid har färskt vatten upphällt till husdjuren inomhus, så det är inte det att han verkligen är törstig). Hittills har det bara varit billiga Ikeavaser som gått sönder, så sorgen har inte varit alltför stor, men sådana här vackra vaser skulle jag inte vilja riskera för en katt... ;-)


Bild lånad från Tine K Home.

Bild lånad från bloggen På vår udde.

Bild lånad från Martha Stewart.com
Bild lånad från Blomsterfrämjandet
 Ha en fortsatt bra vecka!

09 februari 2011

Vackert kök

Dagens bild blir en inspirationsbild på ett kök som var med i Allt i hemmets senaste nummer (nr 3/2011). Tyckte det numret var en besvikelse, då det skulle vara köksspecial men de endast visar en bild från fyra olika kök. Det här köket hade jag gärna sett mer av, jag gillar speciellt:
  • lådorna i köpmansdiskstuk
  • det gamla bordet som är köksö
  • porslinsvasken och de liggande, fasade kakelplattorna
Jag tycker kök utan överskåp är så snyggt, det är läckert med bara en enkel hylla där det står saker framme. Så har vi ju inte här hemma, och jag undrar därför varje gång hur det skulle funka hos mig. Skulle jag få plats med alla mina saker (om överskåpen försvann)? Skulle hyllorna och allt som står på dem bli dammiga och äckliga? Å ena sidan tycker jag att öppna hyllplan är väldigt vackert, å andra sidan tycker jag också om förvaring bakom stängda luckor, då det ger ett mindre rörigt intryck. Allting har för- och nackdelar.

Uppdatering 110210: Såg nu att detta kök figurerat tidigare på min blogg, här kan du se fler bilder från det!

Bild lånad från Allt i hemmet.

07 februari 2011

Jobbmöte

Igår var en mycket inspirerande eftermiddag. Jag träffade min ena samarbetspartner, fotografen Hasse, och en stylist för att planera våra kommande säsongsjobb som vi ska göra åt en tidning. Fika, prat, planering och till sist en rekningstur med bilen, nu vet vi var vi ska hålla hus för de olika jobben. Jättekul, nu känns det som om jag vill komma igång på en gång med detta!

Efter att ha läst antikreportaget från Magnus lägenhet så rensade jag ur lådorna i min egen sekretär, för att få en liknande liten skrivbordsplats. Varför har jag inte tänkt på att sitta här innan? Alla lådorna var ju perfekta att förvara sladdar till kameran, usb-minnen och andra små prylar jag har. Tyvärr gick inte datorn in här när man stänger klaffen, men jag har andra ställen att förvara datorn på när den inte används. Blev jättenöjd! I det grå skåpet i bakgrunden förvarar jag mina övriga kontorssaker som t ex cd-skivor, anteckningsböcker, papper, pennor och pysselsaker som snören, stämplar och papper. När hyllplanen är färdigmålade där, får ni se det skåpet också.

Här sitter jag mitt i vägen... men med full koll på allt runt omkring. Härifrån har jag uppsikt över köket (om
 jag t ex har något i ugnen), vedspisen (om jag ska komma ihåg att lägga in ved) och barnen (om de sitter framför tv:n).

Lådorna är både smarta och söta!

Min skrivbordsstol sedan tonårstiden, en favorit som har hängt med ett tag med andra ord!
Ommålad i vitt för några år sedan, och med stolsdyna från Nyblom & Kollén.
Önskar er alla en ny vecka - jag tycker alltid man får ta ett litet extra djupt andetag på måndagar för det är ju så vansinnigt mycket vecka kvar då!

PS: Glöm inte min utlottning av boken "Nordliv" som pågår fram till lördag kl 24! Klicka här för att läsa mer och tävla.

05 februari 2011

Idag blir det 1800-talsporslin

Oj, vilken vurm jag har för genuina antikviteter just nu, vill ju byta ut hälften av vad vi har här hemma och hitta sparsmakade möbler i elegant 1700- och 1800-talsstil! Det passade ju bra att det idag var en antik- och samlarmarknad i Huskvarna som jag kunde besöka bara för att stilla den värsta köphungern. Nej, så klart man inte hittar gustavianska prylar där, det förstår ju jag med, men jag hoppades att jag skulle hitta något från 1800-talet i alla fall och så långt hade jag tur.

En skål från Rörstrand med rak stämpel från 1840-talet gav jag 150 pix för - jag prutade från 175 kr till 150, känner mig alltid så duktig när jag gör det, för jag är annars värdelös på att förhandla om sådant. Vackert! Tog lite bilder på det tillsammans med det andra Rörstrandsfatet jag köpte på Stenhuset Antik i höstas. Nu åker några nyare uppläggningsfat ut från hyllor och skåp till förmån dessa godingar.

Ovalt fat med pärldekor upptill, ca 1830-1840, mitt fynd från dagens antik- och samlarmässa.

Åttkantigt fat i rokokostil, ca 1840-1850, köpt hos Stenhuset Antik i Stockamöllan.
Pastejformen med pärlhyacinter är ett tidigare antikmässefynd.

03 februari 2011

Antik inspiration

UPPDATERING 2011-02-05: Ni hittar lägenhetsinnehavaren här: Mäster Henriks. Tusen tack Eija som tipsade om detta! Jag har också bytt ut de avfotograferade tidningsuppslagen mot riktiga bilder från reportaget, tagna av Carolina Romare, som hämtats från Mäster Henriks blogg.

Jag älskar tidningar och böcker om inredning, inredningsstilar och gamla möbler. Ibland ser jag artiklar och reportage som jag blir alldeles betagen i. Nu senast fastnade jag för det här reportaget från Antik & Auktion nr 2/2011 (ute nu) om en lägenhet i gustaviansk stil. Det visar att man faktiskt kan skapa den miljö man önskar, oavsett var man bor. Hemmet träffade mitt i hjärtat på mig, och jag tyckte följande citat var så härligt - killen har helt klart samma smak som jag *fniss*

"Jag kom ganska snart på att det inte var mahognyblänk som stod högst på listan"

Vad är det då som jag gillar så mycket med det här hemmet?
  • Möblerna: i provinsstil, dvs mer "bondska" än sina fingustavianska kusiner i mer guldig och prålig stil som tillverkades av mästare i städer. De flesta möbler har originalfärgen kvar och det passar väl in på mitt "nyårsönskemål" om att jag ska gå mer åt det genuint äkta i min inredning.
  • Färgskalan: blågrått, smutsvitt, gräddvitt, mullvadsbrunt, tenngrått. Lite dova och murriga färger som gör sig så bra mot en ljus bakgrund.
  • Materialvalen: naturmaterial som trä, linne, skinn.
  • Vackra detaljer: dekorationsföremålen är inte direkt överrepresenterade här, men gröna växter, gammalt porslin, botaniska tryck, urnor och ljusstakar sätter pricken över i:et.
  • Pryltänk: visar på att ett hem är i ständig förvandling, man köper en sak, har den till man hittar något som är ännu finare eller passar en bättre, och säljer det man hade innan. Recycling, härligt! Satsar man på gamla klassiska möbler så tröttnar man inte... 

Helt underbar soffgrupp med jättevackra kuddar i gammalt linne. Gillar också de botaniska trycken på väggen.

Vilken stol, och vilken pelargon!

Sinnebilden för sparsmakad elegans.

Skåp har jag ju en förkärlek för. Det högsmala skåpet tycker jag liknar vårt duvgrå skåp.
Slagbord med patina, ja, det bara måste jag ha någon gång!

Ljuvligt duvgrå färg på detta gamla skåp.


Liten arbetsplats vid sekretären - precis så här sitter jag och bloggar just nu
(dock med sekretär och stol från yngre datum än ovan).


Enkel och brant trappa - men en otroligt snygg inredningsdetalj.

Ännu en sittgrupp med antikviteter, den moderna soffan syns knappt!
Har försökt leta runt efter bloggar eller hemsidor i liknande stil som reportaget går i, eller gustaviansk inspiration och 1700-talsstil i stort (helst inte pråligt gustavianskt). Har ni några tips så får ni hemskt gärna dela med er! Jag har hittat dessa två platser som visar vad jag är ute efter: Gustavian Vintage och Wreta Gestgifveri.

PS: Tusen tack för alla lyckönskningar om min lilla häst Smillas tillfrisknande. Vi har fått svar nu att det åtminstone inte rör sig om något virus, varför Sider (det andra stoet) och hennes föl i magen är utom fara. Förmodligen har Smilla ödem (dvs vatten i kroppen) som beror på dräktigheten, och detta kommer kanske sitta i ända fram till fölningen och går sedan bort, det är att jämföra med havandeskapsförgiftning hos människor. Jag har hört både ledsamma och lyckliga historier om hur det kan gå med fölet när stoet har det här, så jag hoppas nu att Smilla kan hamna i den lyckosamma statistiken, men det är 3 månader kvar och det är en lång tid att vänta... Vi letar just nu efter ett kraftfoder med lågt sockerinnehåll, i övrigt ska hon bara vara som vanligt. Kanske är hon aningen mindre svullen nu. Håll era tummar!

Tävla om en bok

Här kommer den utlovade tävlingen för att jag har haft över en kvarts miljon besökare på min blogg nu. Du som vill vara med lämnar en kommentar i detta inlägg. Alla kan vara med, oavsett om man har en blogg eller ej! Tävlingen pågår fram till kl 24:00 på lördag den 12 februari. Den 13 februari drar jag en vinnare.

Priset i tävlingen är boken "Nordliv". Själv älskar jag ju inredningsböcker och denna bok är inget undantag. Den är skriven av Dorrit Elmquist med foton av Birgitta Wolfgang Drejer. Författarna har också gjort boken Nordljus tillsammans. Boken, som är på danska, visar flera olika danska hem och stilen är, skulle jag vilja påstå, "typiskt dansk". Det är något hem som är mer modernt, något mer med färg, något i slitet vitt... Jag tror att den passar den flesta med tanke på att den visar flera olika inriktningar på hemmen. Tjock, inbunden och mycket inspirerande bok kort sagt.

Hoppas ni är många som vill vara med och tävla, och lycka till!

01 februari 2011

Lottas skafferi

I senaste numret av Gård & Torp (nr 1/2011) har jag och Lotta med en bild från hennes skafferi, som pryder inledningen till deras köksspecial. Egentligen tog vi många fler bilder, men denna använde Gård & Torp som inspirationsbild. Visst blir man avundsjuk på Lottas fina skafferi? Är det något jag saknar i vårt kök så är det just ett gammaldags kallskafferi. Det fanns ett i huset från början, men det fick offras för att bli toalett. När man måste välja mellan skafferi och toalett så är valet rätt lätt faktiskt, men sedan när man väl har en toalett, så längtar man lite ändå efter det där skafferiet... ;-) Kanske, kanske, kanske att det går att "trolla tillbaka" ett skafferi vid nästa köksrenovering, men det blir först om många år. Inte läge att längta riktigt än, med andra ord.


Hur som helst, som ni kanske ser så har vi med Lottas fina kryddhylla även i detta jobb, den fanns ju med även i Året Runt-jobbet med antikviteter. Egentligen är det bara att ösa på med gamla glasburkar, zinkburkar, korgar och allehanda andra gamla köksprylar för att få den här lantliga stilen. Mycket av det som är på bilderna hittar man på loppis. Vi som inte har lyckan att ha ett helt skafferi i gammaldags stil, kan ju skapa samma känsla i ett vanligt köksskåp eller på en hylla!

Här kommer lite fler bilder från skafferiet, som inte kom med i tidningen, men som kanske kan ge lite inspiration till att städa hyllorna! Lottas och mitt bästa tips för en mer lantlig skafferikänsla är att inte använda originalförpackningarna till varorna - såvida de inte är väldigt fina, som t ex Saltå kvarns mjöler - utan packa om dem i dina egna glasburkar, tänk så fint kryddor och strössel blir i glasburkar! Ägg kan förvaras i trådkorgar. Färdigköpt sylt blir roligare i gammal glasburk också... Lycka till med "pimp your skafferi"!