22 april 2011

Örter

Måste tipsa er om de fina blomkrukorna som finns att köpa på Blomsterlandet just nu. Passa på att handla, om du inte har lyckan att äga "äkta" patinerade lerkrukor. Mina stora krukor till örterna kostade bara 39 kr st inkl fat, och de är "fuskpaterinerade" (och en snyggt också, till skillnad från andra mer misslyckade försök man kan se). Det finns en hel del olika varianter att välja mellan. Jättefina!

Rosmarinen kommer till pass redan idag, det blir lamm...

Här kommer det grillas under helgen...

21 april 2011

Glad och solig påsk

Jag tror det blir den bästa påsken på länge! Det kommer ju vara fortsatt toppenväder och vi ska träffa nära och kära hela helgen och äta en massa gott. Imorgon är det beräknat fölningsdatum för mitt ena sto (inte hon som varit sjuk), vi får se om det blir ett påskföl. Men jag tror nog hon håller på överraskningen ett tag till ;-) Glad påsk på er allihopa!

Jag grävde upp några tussilago och satte i en liten gräddsnipa.
Oljelampan kommer från Granit - ett fynd för endast 59 kr (finns en storlek större också).

14 april 2011

Verandan

Lite kalt och omysigt runt verandan än så länge, men nu har vi städat oss fram till utemöblerna i förråden, så snart blir det lite trevligare här... som vanligt vill man att allt ska hända på en gång på våren, man är ju så ivrig.

Fikonet har vaknat och fick flytta ut från vintervilan i sadelkammaren,
men får nog komma inomhus om det blir frostnätter igen.

Humlorna har vaknat!

12 april 2011

Trädgårdsfix

Vilket underbart väder det var i helgen, jag tror alla jag känner tillbringade den utomhus ;-) Så gjorde vi också och vi fick mycket gjort. Storstädning i våra olika förråd och även lite trädgårdsfix som att köra bort gamla lövhögar som vi aldrig hann innan snön kom så tidigt i höstas. Jag tillhör nog minoriteten i Sverige som inte utbrister "det ska bli sååååå kul att jobba i trädgården" så fort tjälen gått ur jorden. Jag är jättenöjd med mig själv efter att jag har jobbat och fixat med trädgården, men jag tycker aldrig det är särskilt kul att hålla på och kratta, rensa, gräva eller vad det nu är. Vad tror ni, är jag ett hopplöst fall? Dessutom har jag inte heller förlikat mig med det faktum att allt tar sådan tid med trädgård. Inredning är bättre - målar man en vägg så ser man resultat direkt, ställer man dit en ny möbel så får det effekt på en gång osv. Men trädgård... ja, planterar man en buske så får man väl i bästa fall se den i full storlek om sådär tio år? Det är väl det alla trädgårdstokiga tycker är så ljuvligt, men för mig är det bara ett frustrationsmoment.



Som några gissade innan så är det så klart en hundvalp som flyttat hem till oss. Det är en liten svart jaktlabradortik som heter Jaspis, nu tio veckor, som kommer från Kennel Gravel's. Hon charmar alla och är så underbar, även om tänderna är sylvassa! Det är riktigt kul att se vår gamla labradortik Speja (tio år i år) och lilla Jaspis jämte varandra. Jaspis är aldrig still så jag fick inte någon sådan fin bild, men här är en annan (sämre) istället.

11 april 2011

Planteringsdags

Snart är det dags... att plantera ute. Jag har inte orkat dra upp några egna små plantor från frön i år utan kommer satsa på att köpa färdiga småplantor att sätta i krukor och på friland. Här visar jag några foton som är från mitt och Lottas reportage om Anna (mycket tjat om det nu, men jag tycker Anna hade det så fint och Lotta har verkligen lyckats fånga det med sin kamera).




Stockrosor är något jag vill ha i min trädgård! Jag inbillar mig att de skulle trivas på vår södersida vid uteköket vi byggde förra året. Månadssmultron kommer också planteras, Anna har sina i krukor men jag tänkte ha dem som kantväxt i min rosenrabatt. Jag brukar fylla en stor zinkhink med olika sorters kryddplantor, i år ska den få stå precis vid grillen så att det är nära till hands. På tal om grill, så hade vi grillpremiär igår i vårt utekök, härligt att börja säsongen!

10 april 2011

Grönt och turkost

Vårens färger är för mig grönt och turkost. Inte för att jag klarar dessa färger i särskilt stora doser, men som inslag på detaljer och accessoarer tycker jag det är jättefint. Idag bjuder jag på fler bilder från reportaget vi gjorde hos Anna som nu finns att se i Bolig Dröm, Anna hade ordnat det så vackert med just lagom inslag av vårgrönt, turkosblått och hela hemmet sprudlade av vårkänsla. Det är Lotta som har tagit bilderna.





Jag har fått riktiga vårkänslor nu, så det kändes så bra att ta fram dessa bilder och titta igenom och få lite inspiration och idéer. Gammalt porslin med grönblått mönster, som på skålen ovan, hittar man ofta på loppis. Namn på serviser att leta efter är t ex Venus, Asiatic Pheasants och Anna Original (som senare kom att kallas Grön Anna). Just nu finns det mycket vaser och ljuskoppar i grönt och turkost glas i affärerna - bara ut och leta! Gamla patentflaskor skimrar ofta i ljusblått och är jättesnygga med en enkel kvist som får grönska eller en ensam snittblomma i. Om du inte har tagit fram egenövervintrade pelargoner så finns det stora möjligheter att hitta vackra ljusrosa mårbackor eller limegröna vita rosenknoppspelargoner i blomsterhandeln nu, och de börjar också "riktiga" kryddplantor - hur underbart är inte det? Jag brukar ofta köpa en basilika eller salvia och ha i köket bara för doftens skull! Eller förnya med några nya turkosa frottéhanddukar till badet (förresten, läs här om vad Jannice skriver om grönt i badet), eller blåvita kökshanddukar (Himla, Nyblom o Kollén och GreenGate har alltid handdukar i dessa färger). Det finns många sätt att ta in våren på!

09 april 2011

Vårigt skånereportage

I norska Bolig Dröm nr 4/2011 har jag och Lotta med det första reportaget vi gjorde tillsammans förra våren, nästan precis ett år sedan var det. Det charmiga tegelhuset tillhör gulliga Anna och hennes man Rickard (som sedan reportaget gjordes har blivit föräldrar till tvillingar - dubbelt grattis!!!). Anna har verkligen en magisk känsla för att få de mest vardagliga ting att skimra och bedåra, jag och Lotta hade kunnat flytta in direkt om vi bara fått! Det var också en upplevelse att åka hemifrån ett gråtrist Småland utan särskilt mycket vårkänsla, och komma ner till södra Skåne och uppleva riktig vår. Tänk att det skiljer så mycket mellan våra landskap.

Här kommer en bildkavalkad från Anna och Rickards hem. Klicka på bilderna om ni vill se dem i större format.

Ett högst personligt kök med vacker vägg av gammalt frilagt lertegel,
och med en spis som värmer gott i den skånska blåsten.

Matplats med hemsnickrat köksbord.

Diskho och arbetsbänk finns bakom en vägg i snygg "halvhöjd". Disken syns inte från
matplatsen och hyllan längst upp är både vacker och praktisk att sätta saker på.

På bjälkar hängde både korgar och pynt.

"Pysselbordet" i köket - så att det alltid är nära till hands.
 
Ett hörn av vardagsrummet. Visst är det gamla gjutjärnsfönstret vackert?

Den lilla men praktiska hallen.

Ljust och luftigt vardagsrum med rutiga textilier.

Sovrum med många charmiga vinklar och vrår, sedan man öppnat upp taket och frilagt takbjälkarna.

 Jag visar fler bilder från detta härliga hem i nästa inlägg och då blir temat "vårigt, grönt och turkost".

05 april 2011

Min favoritbutik

Länge sedan det blev ett inlägg här igen nu… och länge sedan jag gjorde något inlägg på Fabrikens tisdagstema. Jag ligger helt klart efter – världen snurrar lite för fort just nu.
Min favoritbutik är helt klart Julias vita drömmar som drivs av Julia Khouri utanför Nynäshamn. Sortimentet är noga utvalt och alla produkter harmonierar väl med varandra, och Julia tar själv bilder på alla varor så att de blir riktigt lockande. Här kan man lätt ruinera sig *fniss* Dessutom skickar alltid Julia varorna snabbt och packar väl. Absolut högsta betyg från mig!

Nedan visar jag några lånade bilder från Julias vita drömmar. Sätt igång och dröm!






PS: Anledningen till att jag just nu har ännu mindre tid än innan till att blogga får ni fundera på… men det rör sig om någonting som har en förkärlek för att kissa på mattan, knycka strumpor och pussas…