28 maj 2011

Prisbelönt hus

Idag har jag debuterat som reportagefotograf, jag och pappa har varit iväg och gjort ett reportage om ett gammalt hus i närheten som fått kommunens byggnadsvårdspris. Man får alltid så mycket intryck och många idéer att ta med sig hem, när man är ute såhär. Det här huset var ett otroligt vackert hus, som gjort en resa från sönderrenoverat à la 60-tal tillbaka till "rötterna". Hela huset präglades av genuina materialval och lyste av hantverkskänsla. Även trädgården var genomtänkt med gammaldags torpväxter som syren, aklejor, rosor och humle. Sådana vackra minnen lever man länge på!

Reportaget kommer i Gård & Torp så småningom (vet ej nummer), och ni som gillar gamla hus och renovering i gammal stil kommer inte bli besvikna, lovar jag. En bild visar jag er så länge som ger en försmak av hela reportaget. Jag står alltså för bilderna, och min pappa Roger Lindbom för texten.

26 maj 2011

Vår veranda och hall

Hej och tack för era önskemål och frågor! Tusen, tusen tack - tänk att det ändå fanns några därute som funderade över något ;-) Jag ska försöka beta av det som önskades. Här börjar jag med att visa lite bilder från vår hall och veranda.

Verandan är ljus men inte så varm på vintern, till olivträdet passar dessa förutsättningar perfekt!
Ljusslingan med rislamporna är köpta för många år sedan på Granit, de ger ett mysigt sken på kvällarna.

Verandan är en glasveranda som byggdes på 1910-talet när huset flyttades hit där det står idag (från början stod huset på en gård 1 km bort). Vi gjorde i ordning verandan efter att vi hade bott i huset ett par år och blivit trötta på att få bomma igen den helt över vintrarna. Då den var oisolerad och hade enkelglas i fönsterna blev det helt enkelt för kallt för att använda den vintertid. Vi kände inte att vi ville gå in "bakvägen" i huset halva tiden på året och därför valde vi att isolera verandan i väggar, tak och golv. Vi har lagt klinker med golvvärme här på golvet, det är tåligt och smidigt för här blir det mycket leriga stövlar och skitiga hundtassar. När det gäller fönsterna har vi valt att behålla originalfönsterna med spröjs och har satt ett extra glas (modernt glas) innanför det spröjsade fönstret, på så sätt får vi mer isolering där utan att synintrycket förtas.

Många byggnadsvårdsexperter avrådde oss från att införliva verandan i huset och göra den till en året-runt-bostadsyta, då de tyckte karaktären av gammal glasveranda skulle gå förlorad. Så tycker inte vi, vi är glada att vi gjorde i ordning verandan. Nu får vi ju njuta av den och kan använda den året runt istället för att inte ha den tillgänglig halva tiden av året!

Pärlsponten på verandan och även den i hallen är målad i den varmgrå nyansen Kobbe från Alcro. Krokbrädorna har min man gjort med gamla krokar från min farfars föräldrahem. Vi har inte stora förvaringsmöjligheter här på verandan så vi kan inte ha särskilt mycket kläder framme, vi hänger kläder i tvättstugan som "komplement" så här finns egentligen bara jackan-man-använder-just-nu. I höstas ställde jag in en gammal byrå här, den slukar mössor, vantar och strumpor. Den nätta lilla utdragssoffan är perfekt att sitta på när man tar på sig skorna och så kan man förvara saker under locket. Sånt gillar jag!!!

Verandan och lilla hallen innanför.

Favoriter i vår; ljusblå kofta från Rabalder och randiga kuddar från PB Home.
Verandan är alltså ganska liten, och hallen innanför verandan är ännu mindre! Jag tror knappt golvytan är två kvadratmeter. Här finns inte en chans att ens hänga upp en krok för en jacka! Till höger om hallen ligger vardagsrummet och till vänster köket. Än så länge hänger verandans innedörrar kvar här, tanken är att de ska flyttas och sitta i dörröppningen mellan köket och matsalen så småningom. Här tar de egentligen bara upp plats och fyller inte längre någon funktion då vi alltid har öppet ut mot verandan, men vi vågar inte ta ner dem och ställa dem i något förråd för då slår de sig innan de kommer upp i matsalen...

Vy från köket in mot vardagsrummet.
(Jag orkade inte rulla bort tv-skåpet så ni får stå ut med röran!)
Vy in mot köket. Trappan är en brant historia!
Ja, det var vår veranda och hall det. Långt ifrån stor och med mycket förvaringsmöjligheter, men verandan har ju ändå en rätt stor dos charm...

23 maj 2011

Ett spöke och en prins

Nu har Smilla fölat också! I lördags kväll hittade vi henne med ett friskt, fint hingstföl i hagen. Mina värsta farhågor har därmed inte inträffat, både Smilla och fölet mår bra. Tänk att det faktiskt gick bra ändå. Smilla som varit sjuk sedan i slutet av januari, och gått på tuff medicin, stått på djursjukhuset i 2 veckor, mått dåligt, sett dålig ut... Jag tror inte jag vågar ropa hej än, men allt känns hittills väldigt normalt och bra. Fölet är inte bland de största jag har haft, men vem skulle kunna begära det, med tanke på alla problem... Nu hoppas jag att den här lille kämpen, som vi döpt till Spitfire, äter upp sig och fortsätter må bra! "Prinsen" kallar jag honom - har man en pappa som heter King så blir det ju naturligt ;-)

Årets utdelning av föl gav således ett spöke (Mosshults Siandi) och en prins (Mosshults Spitfire) - hurra!

MOSSHULTS SIANDI ("Spöket") född 2011-05-15
e Heniarth Mr Milligan u Mosshults Sider ue Heniarth Yarra-Glen

MOSSHULTS SPITFIRE ("Prinsen") född 2011-05-21
e Verdrefawr King Cole u Ekbäckens Smilla ue Heniarth Mr Milligan

22 maj 2011

Köksträdgård, del 1

Hej och hå i sommarvärmen! Är så ledbruten nu, vi har jobbat klart med vår köksträdgård. Det är muskler som hade hoppats på förtidspensionering som har fått göra ett arbetspass *ler*. Nu har jag i alla fall petat ner de sista fröna och flyttat de plantor jag skulle, och jag är så himla nöjd! Fast jag lär få gå hela veckan med handledsskydden på, ajajaj så ont det gör nu, men det var det värt.

Liten hjälpreda är duktig på att vattna!
 Jag är ju långt ifrån en trädgårdsentusiast, men jag har ändå längtat efter lite odlingsmöjligheter. Det är tur jag har en snäll och händig man, som kan förverkliga mina odlingsidéer. S har snickrat odlingsbänkar i ohyvlat trä, som jag sedan har rödfärgat med ljus falurödfärg, för att det ska passa väl in i gårdsmiljön. Insidan klädde vi med takpapp för att ramen ska hålla bättre, och längst upp sitter än ännu omålad list, den ska bli röd den också bara handlederna blir lite bättre.

Två bänkar med tre fack i varje blev det, och här har jag nu satt potatis, dill, rödbetor, rädisor, ringblommor, persilja och rabarber. Jag har bönor i blöt här inne som jag sätta ikväll. Gräslök och oregano har också fått flytta in. Sallad och mangold ska jag också få plats med på ett hörn men det har jag inte hunnit sätta än.

I bakgrunden syns planket vi byggde förra sommaren, på andra sidan ligger vårt utekök och uteplats.
På den här sidan av planket har jag min planteringshörna på det gamla symaskinsbordet.

Nu när gräsmattan är i ordning (den ska sås ikväll), så framträder våra unga äppelträd tydligare.
Äppelträdet i förgrunden är ett Gyllenkrooks Astrachan och det i bakgrunden är ett Signe Tillisch.

Mellan odlingsbänkarna har vi lagt dubbla rader betongplattor, passar perfekt att köra in en skottkärra här! På bänkarnas utsidor ligger smalare plattor, för att hålla borta gräset precis intill bänken. Vi valde att köpa billiga plattor från Cheapy.

Lilla rabarbern 'Elmblitz' är så vacker med sina smala, röda stjälkar... hoppas den kommer
trivas här i odlingsbänken ihop med större rumskompisen 'Victoria'.
Jag hoppas nu att rabarbern sätter superfart. De har hittills stått på ett så värdelöst ställe i trädgården och aldrig gett någon vidare skörd. Jag älskar dock rabarber så just nu kan jag tänka mig att ha hur mycket som helst (vi äter rabarberpaj av "fådda" rabarber idag för tredje gången i veckan!).

PS: Fortsätt gärna att skriva frågor och önskemål i inlägget nedan, så återkommer jag med svar på det senare!

20 maj 2011

Ordet är fritt!

För en tid sedan fick jag en önskan i en kommentar, om att jag skulle ha "frågestund" här på bloggen. Jag har hittills tyckt att det mest är stora och välbesökta bloggar som har frågestund, och funderade länge på om det verkligen skulle bli några frågor till mig… Nu har jag i alla fall kommit fram till att jag ska prova! Min variant av frågestund tänkte jag kombinera med "önskelista" - vad vill du se mer eller mindre av på bloggen? Alltså – ordet är fritt, välkommen att skriva din fråga eller önskemål i en kommentar, så återkommer jag med svar!

Bild lånad från Hem & Antik. Reportaget om denna vackra dalagård finns i numret ute nu (nr 3/2011)
och du hittar den på nätet här.

19 maj 2011

Äppelblom

Älskar äppelblom! Tur att vi har många gamla äppelträd så jag kan unna mig att plocka in några kvistar. Extra fint blir det med äppelblommens rosavita mot gammal mjölkfärgad keramik, tycker jag.

18 maj 2011

Vid sängkanten

Jag har åkt på en riktig vårförkylning och är hemma och kurerar mig. Fördelen med att vara sjuk och hemma är att man hinner tänka på en massa saker, nackdelen är ju så klart att man inte orkar genomföra alla idéer man kommer på.

Den här hörnan har jag jämte min sida av sängen. En sak som jag har funderat på länge, är om jag ska måla om ramen till den gamla rakspegeln, jag hade tänkt mig matt svart färg i så fall. Vad tror ni om det? Idag är inte läge att plocka fram penseln, men fantisera kan man ju alltid...

Madonnan och ljuskoppen är nytillverkade, violen står i en gammal aladåbform.
Rakspegeln har jag köpt på en antik- och samlarmässa i vintras - den har så fint glas!

Bordet är gammalt och kommer från min pappas antikaffär (det ser hemskt snett och vint ut, ser jag på det här fotot...). Korgen har jag köpt av Mia med Lilla Blanka Vintage Collection. Överkastet är från La Redoute.

Äntligen ett föl

Nu äntligen har mitt ena sto fölat, hon gick nästan tre veckor över tiden (det är vad de max "får" gå över, men jag vet faktiskt inte vad man gör om fölet inte kommer ändå...). Precis när Sverige gjorde 1-0 mot Finland i hockeyfinalen i söndags föddes lilla Siandi. Som ni förstår så var jag ensam om att vara intresserad av att titta på föl just då, men grabbarna i familjen kom ut senare när Finland började göra mål *ler*.

Siandi går under namnet "Spöket" för jag tycker inte hennes bläs är vidare vacker... jag "tröstar" mig med att hon blir skimmel som sin mor, och då kommer inte de vita tecknen att synas särskilt väl. Nej, huvudsaken är att mor och dotter mår bra, och det gör de, det är alltid så skönt att pusta ut och konstatera detta när man väntat på en fölunge så länge. Nu hoppas jag att Smilla, som ju är det sjuka stoet, också fölar inom kort. Hon har också gått över tiden, men bara en knapp vecka.

Extra roligt är det med Siandi då hon är andra generationen welsh mountain född här hos oss. Vi köpte hennes mormor Ekbäckens Silk som föl 2001, och så föddes Sider 2007 och nu Siandi 2011.

Mosshults Siandi, 2 dagar gammal
e Heniarth Mr Milligan u Mosshults Sider ue Heniarth Yarra Glen

Mosshults Sider och Mosshults Siandi

17 maj 2011

En blå tråd

För att spinna vidare på den blåvita tråden och längtan efter turkost, så visar jag några bilder som kommer från fotografen Mari Erikssons gamla hus (hela reportaget går att se här på Hus & Hem). Det känns både fräscht, fint och lantligt till sommaren!

16 maj 2011

Marikas hem på Öland

I senaste numret av den norska tidningen Bolig Dröm (nr 5/2011) har jag och Lotta med reportaget vi gjorde förra året på Öland hos Marika och Michael. Det var en helt underbar försommardag vi var där och sommarkänslan kommer fram väldigt väl i tidningen. Jag tycker för övrigt att Bolig Dröm är en av de trevligaste inredningstidningarna just nu, de har en mycket fin layout.

Ni kan se mer av Marikas underbara, nybyggda villa genom att kika in på hennes blogg Ljuvligt.



13 maj 2011

Körsbär och kväll

Puh, då var arbetsveckan över... på fredagkvällarna brukar jag inte ha problem att somna! Bjuder på en kvällsbild som jag tog förra helgen då körbären fortfarande stod i blom (nu är de överblommade här och äppelträden tar vid istället). I helgen väntar färdigställandet av "projekt matjord" och jag hoppas jag hinner peta ner sättpotatis, frön och gräva upp plantor!

10 maj 2011

Blåvitt

Blått och vitt ger sommarkänsla, det matas man ju med i varje inredningsmagasin den här tiden på året. Själv har jag haft ganska svårt för blåvitt en längre tid, förmodligen för att jag hade det så mycket i mina lägenheter på 90-talet och början av 2000-talet (och då inte bara på sommaren). För mig har det känts ”uttjatat” och ”tråkigt vanligt”. Nu verkar det ha svängt om, på senare tid har jag nästan längtat lite efter blå och vita kuddar till sofforna, problemet har bara varit att jag inte hittat den milda randning jag tänkt mig. På 90-talet hade jag mycket marinblått, nu vill jag hellre ha himmelsblått som en vacker sommarhimmel!

Nedanstående bild har jag hittat på Hus och hem. Blommig tapet är nog inget jag skulle våga mig på hemma (för jag tröttnar väldigt lätt på mönstrat), men det var väldigt vackert ihop med den vita kakelugnen och gamla sängen.

09 maj 2011

Ett sommarhus

Igår var jag och fotografen Hasse i Västergötland hos Sofia och Mattias i deras vackra hus. Det var som att stiga direkt in i sommaren! Jag fick en riktig "vitamindos" med sommarkänsla där. Så vackert, så ljust, så säkert inrett, så duktiga, så söta... ja, listan kan göras lång på detta fantastiskt trevliga par. Tusen tack för en trevlig dag! Sofia har bloggen Hildas hem och därifrån har jag lånat nedanstående bild på deras walk in closet (är inte lite avundsjuk på en sådan lyxig klädförvaring!).

Foto: Sofia Brolin, Hildas hem
Ha en skön vecka!

07 maj 2011

Golvresultatet

Förra söndagen blev vi klara med golvet i matsalen och jag måste ju visa en bild på det färdiga resultatet.

Fantastiskt att ha golvet klart och alla möbler tillbakaflyttade!

Även Jaspis verkar nöjd med att golvet är på plats!
Imorgon ska jag ut på reportage till ett hus jag är otroligt nyfiken på, skriver mer om det sedan!

01 maj 2011

Golvade

Våren är nog årets mest hektiska tid och det finns inte mycket tid över för att sitta vid datorn, är lätt att konstatera. Sedan i påskas har vi ägnat oss åt att lägga golv i matsalen. Äntligen hade pappa hittat ett golv långt nog för att räcka till. Och som vanligt, när vi fixar med huset, så är det ju inget som går snörrätt eller av sig själv... det går åt mycket bullar, mat och kärlek för att blidka S när han sliter med detta nästan ogörliga... Fint blir det i alla fall! Nu äntligen kommer vi ha ett likadant golv i matsalen som överallt annars i huset - gamla, tjocka kilsågade brädor som ska såpskuras!

Här är brädorna rensade i sponten, avtvättade och står och torkar i halvskuggan
i den ordningen som vi ska ha brädorna på golvet.
(Vad mycket grönare det är nu än bara för en vecka sedan, när denna bild togs!)

Här har vi lagt nästan halva golvet... det blir så fint!!!!

PS (tillagt 2011-05-02): Ja, alltså... hela poängen är att det SKA vara ett GAMMALT golv. Vi är inte alls intresserade av moderna varianter. Jag skulle aldrig i hela mitt liv lägga in ett klickgolv eller något som inte ens är av trä utan bara ser ut som det... jag är av åsikten att gamla hus kräver gamla material, det är det som gör dem så vackra. Så tyck inte synd om oss för att vi har "kämpat" så mycket med ett gammalt golv, vi är tvärtom hur nöjda som helst - det är ju detta vi har väntat på i ett och ett halvt år! Vi hade kunnat köpa ett nytillverkat kilsågat golv, men det var vårt sista alternativ, vi ville hellre försöka hitta ett "äkta gammalt". Jag älskar att det är långt ifrån perfekt och att det har patina från början. För mig är detta jättevackert... men jag vet att smaken är som baken och tur är väl det också! :-)