30 oktober 2011

Sidobord

Matsalen har en ganska temporär framtoning just nu. Förra helgen lämnade vi in månborden till snickaren och förhoppningsvis får vi ett nytt matsalsbord gjort av dem till julen. Kristallkronan vi haft här är också inlämnad, till en elaffär för att dra om nya sladdar så att vi kan använda den med elektrisk belysning och inte bara stearinljus.

Mitt lilla sidobord har i alla fall kommit på plats. Visserligen är det även här en del jobb för att få det fix färdigt. Färgen ska bort, jag ska måla om det i en smutsgrå linoljefärg, tänkte jag, och göra skivan i svart. Skivan behöver limmas och det fattas en knopp till den lilla lådan. I väntan på att den rätta tiden och orken för att ta tag i detta ska infinna sig, får det se ut såhär. Det har precis rätt storlek och höjd, det är lättplacerat och skulle passa nästan var som helst i huset. Bordet är från början av 1800-talet och passar därmed bra in med min karljohansoffa. Ovanför bordet ska tallrikshyllan sitta så de små inramade handskrifterna får byta plats.



Ljusstakar i gjutjärn (Affari), från Louise interiör. Bord och krus från pappas antikaffär. Handduk i linne, loppis.
Pastejformar i gul lera, stämplade Höganäs, inropade på Tradera.


27 oktober 2011

Nymålat var det här

Idag visar jag mitt senaste målningsprojekt, chiffonjén jag köpte på Blocket. Efter mycket velande så bestämde jag mig för att prova Gysinges snabbtorkande linoljefärg färdigbruten i färgen "grå umbra". Jag var inte överförtjust sist jag målade med linoljefärg (av annat märke, kan jag tillägga) men nu kände jag att jag var redo för ett nytt försök. Jag blev jättenöjd. Färgen är lätt att måla med, behöver inte spädas, torkar på fyra timmar (mot 24 h som annan linoljefärg), är dryg och blir vackert matt i finishen. Nu har jag fått blodad tand, så jag har faktiskt också provat att bryta en egen färg precis som färgproffset Eija gör, men det får ni se en annan gång.

Såhär såg chiffonjén ut från början. Avlutad och med jugendbeslag.

Nu ser den ut såhär och passar in fint i sovrummet, den ska snart få nya beslag.

Resultatet blev en ljust grå möbel. Jag har slitit ned färgen lite med stålull här och var. Beslagen i jugendmodell, som inte var original, är bortmonterade och jag ska sätta dit nyckelhålsbrickor vid varje nyckelhål och dragringar i byrålådorna så att de går lätt att öppna istället. Det får jag i födelsedagspresent från mamma och pappa, kul med en sådan finfin present!

24 oktober 2011

Om man kisar...

Nu ska det hända grejor i vår matsal! Fast på bilden ser det just inte så mycket ut för världen... men om man kisar så kan man tänka sig att borden hänger ihop och så får man helt tänka bort det grå mittenbordets ben... Vi har nämligen lämnat in halvmåneborden (inköpta på Blocket förra sommaren för 1400 kr tillsammans) till en firma som ska göra iläggsskivor till det så att vi får ett matsalsbord med rundad avslutning åt varje håll. Tre iläggsskivor à 50 cm ska det bli, så att vi kan sitta riktigt många! I dagsläget har vi det grå bordet. Visserligen jättepraktiskt, det går att dra ut skivor på varje sida så att den totala längden blir 2,20 m, men det är ju fyrkantigt och rummet blir lite stelt och styltigt med det tycker jag. Ett rundat bord kommer mjuka upp hela rummets framtoning. Enda nackdelen är att jag nu behöver fler stolar i rokokostil, som de på bilden. Så är det några som har sådana över så hojta till...

Vi ska också få hit en ny matta. Det behöver bara kombineras med en resa till svärmor i Göteborg så är den gamla och blekta orientaliska mattan av gigantiska mått vår. Sedan ska det gamla engelskt röda 1700-talsskåpet kånkas in hit och den stora skänken (som skymtas till vänster) åker ut på logen. Och just det, jag höll på att glömma bort, jag har lagt beslag på ett gammalt sidobord också från 1800-talets början från pappas gömmor, det tog jag hem i helgen. Sedan är det inte mycket piff kvar, tallrikshyllan ska flyttas till över det lilla bordet, en annan liten grå hylla får maka på sig och stolarna tänkte jag skulle få nytt linnetyg på sitsarna. Som ni märker, inte alls mycket kvar ;-) fast fråga inte S, han tycker säkert annorlunda.

Ja, det är en "titta-tryck-bild". Inte särskilt konstnärlig och jag har inte ens städat undan stöket på skänken...
men det bjuder jag på idag!
Tänk att det alltid händer något i inredningsväg hemma hos oss. Jag kan nog helt enkelt inte nöja mig med att ha det som jag alltid haft det, utan ändrar om successivt. Hoppas vi hinner få klart det rundade bordet och hämta mattan innan jul, det skulle vara så fint!

PS: Roligt att så många fler än jag gillar Ikeas glas Pokal. Någon undrade om de håller sig fina trots maskindisk. Jag kan meddela att det gör de! Jag har haft mina gamla glas i ett par år och jag kan inte se någon skillnad på dem och de nya jag köpte, de är alltså inte repiga av att ha gått i diskmaskinen stup i kvarten. Rekommenderas alltså!

17 oktober 2011

Favorit tillbaka

Hej, har ni sett att Ikea börjat sälja glaset Pokal på fot igen? Jag passade på att komplettera mina gamla glas nu. Precis när jag skulle köpa fler gick serien ur sortimentet, men nu är de alltså tillbaka och kan köpas styckvis (om jag inte minns helt fel var de i 6-pack förra gången de fanns i varuhusen).

Förresten kan jag säga att Ikeas julsortiment verkar innehålla många godingar... det slank ner ett paket med flugsvampar i tyg, kronor i silvermetall, doftljus och värmeljus som verkligen luktade pepparkaksbak... mmm, det kommer jag bli beroende av!

Pokal vinglas 9 kr/st
Tindra doftljus 19 kr

15 oktober 2011

Fin i kanten

Ännu en frostig morgon hos oss, och jag kunde inte låta bli att springa ut med kameran och fånga de fina frostkanterna! Härligt ljus innan solen klättrat över skogskanten och frostigt, bleka pasteller. Jättevackert!




Överst till vänster: plymspirea
Överst till höger: ringblommor
Nederst till vänster: sista rosorna på Stanwell Perpetual
Nederst till höger: pepparmyntspelargon



13 oktober 2011

Karl Johan och jag

Ni har träffat honom förut, Karl Johan menar jag. Han ligger väldigt bra till hos mig och har många kvaliteter som jag uppskattar. Visserligen är det en inte obetydlig åldersskillnad mellan oss, men vad sjutton, åldern spelar väl ingen roll? Här kan vi tala om "de grå tinningarnas charm"...

För det första har han, i mina ögon, en utmärkt färg: grå, med lite svarta detaljer. För det andra är han sådär charmigt sliten, så det syns att han har använts och älskat förut. Av andra, före mig, alltså. Sedan passar han ruskigt bra in i matsalen. Nu har han fått lite nya linnekuddar som sällskap och det verkar han gilla (finns på HM Home, och är i måtten 40x70 cm till det facila priset av 149 kr/st).

 





Tar som många gånger förr Wikipedia till hjälp, håll tillgodo med dagens antiklektion...

"I Sverige används ofta stilbegreppet Karl Johansstil synonymt med svenskt empir. Begreppet kommer efter Sveriges dåvarande kung Karl XIV Johan (kronprins- och regenttid 1810-1844). De första stegen mot en förenkling av nyklassicismen, en nedtoning av färgskalan och införandet av mahogny och mässingslister, gör sitt inträde redan på 1790-talet, men brukar i Sverige klassas som en del av den sengustavianska stilen. Man för för in empirens dekorationsdetaljer men behåller den gustavianska stilens ljusa färger och enkla former. De dåliga relationerna med Frankrike försenade stilens fullständiga genombrott, och först i samband med Karl XIV Johans trontillträde. På 1820-talet övergår Karl Johanstilen i en stil som mer påminner om Biedermeierstilen, med ljusa träslag som björk och alm, med svärtade detaljer och benbeslag, även om mahognyn fortsätter vara populär."

12 oktober 2011

Knäpp, knäppare, knäppast?

I natt har jag drömt en av mina återkommande drömmar igen, nämligen att jag hittar världens bästa loppis där jag fullständigt frossar i gammalt vitt och cremefärgat porslin. Soppterriner, bålskålar, bakformar, pastejformar, uppläggningsfat, kryddburkar, kannor, you name it. Det står där i snygga travar och det ilar i mig av lycka. Jag är fullständigt i himmelriket, kastar mig över det och väljer och vrakar och hittar den ena finare pjäsen än den andra. Tyvärr brukar drömmen utveckla sig till att jag antingen tappar bort var butiken ligger när jag ska gå tillbaka till den, eller så har jag inga pengar att handla för när jag väl kommer fram till kassan. Tror faktiskt aldrig jag har lyckats komma ur den där drömbutiken med något fynd i behåll, när jag tänker efter. Hur knäppt är inte detta? Jag menar, att ha en återkommande dröm om att man shoppar gammalt porslin??? (Å andra sidan, när det är stressiga tider på mitt jobb som ekonom så drömmer jag att jag om excelark, om formler som försvinner så jag istället måste hålla reda på dem i huvudet och komma ihåg olika värden i olika tabeller och kolumner, vilket jag naturligtvis aldrig lyckas med heller... det är nog minst lika knäppt.)

Tror ni jag behöver mer porslin?
Tror ni jag har plats för mer porslin?
Nä, naturligtvis inte. Men uppenbarligen är det det jag längtar efter...

Bjuder idag på några riktiga drömbilder... precis sådär snyggt som i mina drömmar!

Bild lånad från bloggen Vintage house.

Bild lånad från bloggen Den gamla skolan.
Bild lånad från bloggen Lantlif.
Nu ska jag nog gå och sortera om lite i min egen tallrikshylla bara för att få fingra på vitt porslin i verkligheten...

11 oktober 2011

Vira in sig

Jag hatar att frysa om halsen, sjal eller scarf är alltså ett måste! Nu har jag hängt upp alla på rad på den gamla knoppbrädan i sovrummet... bara att välja dagens!


10 oktober 2011

Vardagsrum med Molly

Idag visar jag bilder jag tog i helgen på vardagsrummet. Jag börjar känna att jag visat allting hundra gånger förut, och just nu händer det inte så mycket här hemma hos oss vare sig i möblering eller renovering. Jag känner mig väldigt nöjd med de möbler vi har och renoveringen är i princip avslutad, det som återstår är tvättstugan, men det får bli ett vinterjobb...

Vardagsrummet tycker jag är så vilsamt i olika nyanser av grått. Här tillbringar vi väldigt mycket tid. Barnen tittar på TV och film, och jag sitter och läser här. Vid det grå skåpet har jag också min hemarbetsplats när jag jobbar med mina frilansjobb. Det är alltid skön värme här, nära till både kakelugn och vedspis. Med fönster åt tre håll blir det också väldigt ljust och härligt.


Vy med det gamla skåpet i bakgrunden. Vi kommer nog sätta det i matsalen senare.
Sofforna är de vanliga Ektorp från Ikea. Soffbordet har jag haft sedan jag var singel i Stockholm,
det kommer ursprungligen från min pappas antikaffär. Ullmatta från Mio. Kviltar från Julias vita drömmar.
Vit linnekudde från Rost interiör och grå volangkudde från Hemtex.


Å från andra hållet... Det grå skåpet med rundat krön kommer också från pappas antikaffär.
Kakelugnen är original i huset, mycket uppskattad och älskad av oss! Skåpets snedklaff brukar jag
fälla ner och sitta och jobba med datorn vid.


Längs ena långsidan av vardagsrummet har vi byggt in vanliga Billybokhyllor.
Slukar enorma mängder böcker, vi som har hur många hyllmeter som helst... Som ni ser,
så är jag dock inte en av dem som sorterar böcker efter färgställning. Nej, hos oss kör vi
ordning efter ämne! (En städning i bokhyllan kanske ändå är på sin plats, ser jag...)

I skåpet - på hjul - i bakgrunden har vi TV, digitalbox och dvd-spelare. Vi har borrat hål i baksidan,
så att luften kan cirkulera. Det är så skönt att kunna stänga om elektroniken och rulla bort skåpet, då blir
vardagsrummet mycket mer rofyllt.  


Lilla fröken Molly i close-up, trivs ypperligt i soffan.

09 oktober 2011

Frostnupet

Nu har vi haft de två första frostnätterna här på småländska höglandet, så idag började vi premiärelda i vedspisen (kakelugnen har vi haft igång några gånger redan). Hästarna och fåren ska få börja komma in på nätterna, så idag blir det att "bädda fint" ute i stallet och fårhuset. Här inne ska jag mest göra småsaker (och tvätta, den ständiga aktiviteten på helgen...), ska försöka samla tankarna och få ner några texter till gjorda reportage på pränt. En ganska skön dag, hoppas jag det blir. Önskar er en trevlig helg också!

Jag har tagit in en liten, liten strimma lila här hemma. Lila har aldrig varit min favoritfärg, men såhär lite var faktiskt fint ;-)




05 oktober 2011

Nätartikel på Gård & Torp

Jag såg just nu att artikeln om vårt kök från ligger på Gård & Torps nätsida. Även några bilder (även om upplösningen på nätet var väldigt dålig) kan ni se där.

04 oktober 2011

Höst vid trappan

En oväntat fin kombination, de gula löven på mitt lilla fikonträd och det lila i ljungen... Fikonträdet ska jag nog rädda in till sadelkammaren och vinterförvaringen snart. Krukan har jag köpt hos Julias vita drömmar, det är Tine K Home och jag slog till på hela tre olika storlekar av samma modell, för jag har verkligen älskat den sedan jag såg den för första gången i våras! Jag tänkte plantera en massa amaryllisar i den största av dem till jul, nästan så jag längtar efter att få göra det redan nu...

03 oktober 2011

Måndagsmuffins

Så var det måndag, så var det höst igen efter helgens brittsommarväder och så var det sjukt barn... Idag är jag hemma med lilla M som är förkyld och har ont i halsen och öronen och hostar. Man får försöka hitta på lite skoj ändå, vi gjorde äppelmuffins i höstiga formar. Receptet är Leilas från "Piece of cake", med undantag för att jag inte orkade göra crumble-toppingen.


 Nu tittar M på TV nedbäddad i soffan och jag passar på att ta en mysfika... Kaffe med mycket mjölk (nästan så det är mjölk med kaffe...) och nya inredningstidningar att bläddra i. En ganska okej tillvaro!



Svarta gjutjärnsljusstakar från Affari, köpta hos Louise interiör. Muffinsformar från Åhléns.
Kaffekopp Swedish Grace, min absoluta favoritservis. Lilla fatet koppen står på samt kakfatet är loppisfynd.
Linnekudde från Axlings linne, köpt hos Rost interiör.