29 februari 2012

Drömmar av glas

Varje år vid den här tiden genomgår jag samma fas, jag får en nästan outhärdlig längtan efter ett hus av glas! Inte för att odla så mycket i, utan för att kunna ha som ett krypin och sitta och njuta i när vårdagarna fortfarande är kyliga, sommarkvällarna inte är så varma som de ser ut eller när höstkylan börjar göra sig påmind igen. På mitt nattduksbord ligger sedan en vecka tillbaka boken ”Drömmen om ett orangeri”, av Paula Ahlsén Söder och Stefan Söder, som jag verkligen rekommenderar till alla som funderar på att bygga ett litet hus i trädgården för nytta och nöje.

Jag stegar omkring i trädgården och försöker bestämma mig för var det här lilla huset skulle ligga. Nu tror jag att jag har hittat platsen. Egentligen var det den plats vi sett ut åt den gamla lekstugan vi ska flytta hem till M, men den får maka på sig och istället ta plats lite längre upp i sluttningen. Även om jag nu alltså tror jag har bestämt platsen, så blir det inget bygge av i år heller. Men jag hoppas och tror att jag är ett år närmare byggstarten! I höstas fick vi genom mitt jobb möjlighet att rädda en massa fina fönster från en gammal kulturbyggnad som skulle rivas i stan, så nu har jag alla fönster vi behöver. Även en dörr med samma spröjsindelning som fönsterna följde med. Jag tänker mig en byggnad med murad sockel, därpå stora fönster längs hela södra långsidan, ingång på östra gaveln med fönsterdörren, mindre fönster på motstående gavel och hel plankvägg på norra långsidan. Taket har jag inte tänkt göra i glas eller plast, utan lägga enkupigt lertegel på, så att det smälter in väl i miljön med gårdens alla andra hus. Får jag fantisera fritt så önskar jag mig också en gammal gjutjärnskamin att sätta i ena hörnet, så att man kan elda där för att ytterligare få upp värmen. Golvet skulle jag vilja ha gammalt handslaget tegel till, men det tror jag blir för dyrt, men någon form av marktegel blir det nog. Sedan ska hela härligheten inredas med fina hyllor, en arbetsbänk och givetvis ett bord med stolar runt och en ljuskrona i taket. Tänk om man bara kunde säga simsalabim och det var klart!

Nej, det blir ingen byggstart på detta projekt i år. Vi ska göra så mycket annat, som visserligen känns ”tråkigare” men som definitivt är mer ”nödvändigt”. På vår agenda står rödfärgning av några tillbyggnader vi har gjort och att anlägga en grusplan söder om lagården. Ja, ni hör ju själva hur oromantiskt det låter, men det är nödvändigt och jag tror inte vi kommer ha varken tid eller pengar över för att hinna börja bygga ett orangeri också.

Visar lite ”drömbilder” från mitt album "Green houses" på Pinterest så länge – vackra drömmar av glas…

Härlig känsla, med en massa krukor i olika storlekar och material - jag gillar den bohemiska blandningen!
Fast trägolv... det känns inte så hållbart?

Nästan exakt sådana här stora fönster kommer vi ha på södra långväggen...
Dörren vi kommer använda har träspegel nedtill och fyrdelad spröjs upptill.

 
Man behöver inte alltid bygga symmetriskt!

Gillar: bordet, kristallkronan, blandningen av fönster och brädor på väggarna.
Undrar dock över hur praktiskt det är med ett trägolv - återigen?


Såhär kommer jag stå i mitt orangeri hela dagarna och se vacker ut! (Ha ha!)
Gillar dock idén med trasmattor och det är precis ett sådant tegelgolv jag drömmer om...
Finurligt också med "stalldörr", dvs delad dörr. Då kan man ha övre eller båda halvorna öppna.

Den här bilden är från Rikke Larsens växhus på Honning og Flora.
Trevlig sittplats, men jag skulle inte välja singel som golvmaterial.


26 februari 2012

En klädförvaringsdröm

Klädkammare eller walk in closet, oavsett vad man kallar det så är det inte alla av oss som har ett helt rum dedikerat till kläder. Men hos Sofia, med bloggen Hildas hem, har drömmen gått i uppfyllelse.
Hon har tillsammans med sin man platsbyggt garderober och små fack för att få ut mesta möjliga förvaring i det före detta lilla gästrummet. Resultatet är världens snyggaste klädkammare! Jag och fotografen Hasse Bengtsson var där förra våren och nu kan du se reportaget i Hus & Hem nr 3/2012,  ute i butik nu.

Foto: Hasse Bengtsson

22 februari 2012

Vinter i lusthuset

Nu finns ett reportage som jag har gjort tillsammans med stylisten Christel Stenberg och fotografen Hasse Bengtsson i Gård & Torp nr 2/2012. Använd ditt lusthus året om, är ett tema som vi har jobbat med under förra året och tidningen kommer visa ett reportage för varje årstid. Först ut är alltså vintern, våren visas i nr 6/2012.

Ta på er vantar och mössor och njut av bilderna - det känns nästan genom skärmen hur klart och kyligt det var ute!







Alla bilder har inte varit publicerade i Gård & Torp.
Fotograf: Hasse Bengtsson

20 februari 2012

M fyra år idag

Idag fyller vår lilla M 4 år! Uppvaktning idag med frukost på sängen och paketöppning, tårtkalas igår med familjen, barnkalas på söndag. GRATTIS HJÄRTAT!


En drömdukning när man är tjej och fyller fyra år, men tyvärr inte hemifrån oss utan från Pinterest...





19 februari 2012

Sportlov, snösmältning och sängkant

Så var sportlovet över för oss smålänningar. Det känns som om barnen har haft skridskor på sig nästan lika ofta som vanliga skor. Sedan igår är det dock töväder, så nu är det slask istället för klassiskt fint och klart sportlovsväder. Själv har jag tillbringat mer än halva veckan i sängen med treo och nässpray som mina bästa vänner, men nu är jag i alla fall på benen igen om än fortfarande mycket snuvig.

Det här har varit min utsikt från sängen, den gamla chiffonjén som jag kom över på Blocket förra sensommaren. Då var den avlutad, nu är den ljusgrå och fin, målad med Gysinges linoljefärg. Jag är så nöjd med den. Sedan sist jag visade den har den fått nyttilverkade mässingsbeslag i gustaviansk stil.

Ljuslykta från Casa Linné i Göteborg, vas från Rörstrand, gammalt tryck med
fullblodssto med föl från England, 1800-tal, köpt på Antikmässan för flera år sedan.


Beslagen kommer från Qvarnarps Byggnadsvård i Eksjö.

14 februari 2012

♥ Alla hjärtans dag ♥

Ha en fin alla hjärtans dag! Hos oss blev det god frukost (fast inte så god som nedanstående kaka) och ikväll ska vi ha det barnen kallar "plockmys", dvs lite god plockmat som exotiska frukter, kycklingspett och gott bröd. Lite guldkant på tillvaron måste man få ha!

(Bild från Pinterest)


12 februari 2012

Hemma hos Eija

Nu finns min och Lottas artikel om Eija på Norrfrid ute i norska tidningen Lev Landligt. Vi fick äran att vara förstareportage i tidningen, och det är alltid kul, då det alltid brukar vara det längsta. Är riktigt nöjd med layouten av det också. Jag och Lotta hade två fantastiskt roliga dagar i Norrland i höstas, väl omhändertagna och inkvarterade i sköna sängar hos Eija och hennes familj. Vi blev imponerade av det mesta, familjens fantastiska flyttresa, det magnifika huset, den sköna stämningen och så klart alla i familjen. Tack rara Eija, för att du lät oss komma!




Reportaget kommer även i Sverige så småningom, så av den anledningen visar jag inte fler bilder här på bloggen. Det går att läsa den norska utgåvan på nätet här.

04 februari 2012

Fint i hallen

Idag måste jag nog ge oss tre guldstjärnor var, vi har varit duktiga och fixat en massa saker som blivit liggande. Vi har satt upp den nytillverkade luckan för diskmaskinen (ni vet hur naket jag tyckte det var). Jag har vikt tvätt till ett helt kompani, dammsugit och plockat, plockat, plockat...

Jag fastnade för Jannices inlägg om hallar och feng shui, så därför ägnades vår veranda lite extra omsorg. Enligt feng shui, är hallen den viktigaste platsen i hemmet. Här strömmar energin in i huset. Genom att ha ordning och reda i hallen, blir energin "omhändertagen" på bästa sätt och kan lättare ta sig vidare in i hemmet. Handen på hjärtat, hos oss är det inte alltid den snyggaste platsen. Alla som har småbarn vet hur ofantligt mycket kläder det är i omlopp dessa vintertider, typ en miljon vantar och nittioåtta mössor (mysteriet med hur det ändå kan vara svårt att hitta matchande vantar eller en enda mössa återstår att lösa...).

Eftersom temperaturen nu stadigt ligger (långt) under nollan, plockade jag bort fleecefodrade gummikläder till barnen och vips var ju hallen femton kilo lättare. Vantar, mössor och halsdukar åkte utan undantag i en korg, som hängdes upp och inte fick fortsätta stå mitt på byrån. Där ställde jag istället en bricka med ett doftljus och lite pynt, som fick bli syrenkvistar i en emaljkanna. Ahhh, det kändes, helt plötsligt var det ju fint på verandan igen!

Har ni sett hur vacker kvällshimlen är i bakgrunden? Fräsch och fin, precis som hallen nu!
(Emaljkanna från Ikea, doftljus från Affari.)

Fler tips från Jannice om bra feng shui-lösningar för hallen:
  • Ska man börja med feng shui någonstans, är det i hallen.
  • Hallen står för livsväg och karriär inom feng shui.
  • Hallen är det första du ser när du kommer hem och det sista du ser när du går. Det måste ge ett bra intryck.
  • Satsa på dold förvaring, så att det inte blir rörigt.
  • Skapa en plats och pryd med färska blommor och ett doftljus.
  • Det är extra gynnsamt att arbeta med vattenelement som svart, assymetriska former, glas och vatten.

02 februari 2012

Mitt lantkök

Blev så inspirerad av att ha läst om franska lantkök i Allt i hemmet och inlägget om rustika kök, att jag beslöt mig för att ta några bilder av mitt eget kök i "fransk lantstilsanda". Nu tycker jag inte direkt att mitt kök är franskt, snarare är det ett enkelt, svenskt bondkök om man nu ska sätta etiketter på det.

Basen är vit, med vita köksskåp (som jag inte visar här) och vitmålad nisch, där det en gång i tiden stod en kakelugn (som inte fanns kvar när vi flyttade in). Vad skulle vi göra med nischen? Ett förslag var att göra om det till skåp, dvs fästa dörrar på sidorna och använda i princip som skafferi. Det hade säkert blivit jättebra, men då hade man inte kunnat utnyttja ytan framför, där vi idag har vårt bord. Rummet är relativt svårmöblerat som det är, så vi valde att bara göra hyllor istället. Hyllorna är gjorda av gamla takplank som vi handhyvlat en profil på längst fram. De är bara linoljade utan någon mer behandling.

Möblerna är grå i olika nyanser, jag gillar grått, då det ger ett "äldre" intryck än vitt. För att få in lite färg är det lätt att välja blommor efter säsong i någon glad och uppiggande färg.


Bordet hittade vi i ett uthus, och stolarna köpte jag nyss på Blocket.
Snedtaket till höger beror på trappan upp till andra våningen och utrymmet där under utnyttjas till förvaring.



Nästan allt på bilderna är från loppis eller antikaffärer. Undantagen är vispskålarna på
mellanhyllorna, som är från Ib Laursen och ljusstaken som är från Affari.


Orange är inte min färg i vanliga fall, men orange tulpaner tillsammans med blåbärsris känns vårigt och fint.
Jag skulle aldrig stå ut med att ha ett kök i starka färger - det räcker med accenter för min del...

01 februari 2012

Liten skål

Blev så glad när jag hittade den här skålen. Det är en gammal glassform, tror jag, eller möjligen en aladåb- eller patéform. Men jag tror egentligen mest på någon form av efterrättsform då mönstret i bottnen är en ros. Älskar denna lilla skål, den är så tunn och fin och nött och sliten. Den passar bra ihop med grovt linne (en gammal kökshandduk) och mitt mörka köksbord.