30 april 2012

Alla mår bra när solen skiner

Äntligen har vårvärmen och solen hittat till oss. Man mår genast ungefär tio kilo bättre bara för att solen skiner och man kan vara ute i bara tröjan. Just nu exploderar ju allting ute, det är nästan som att man ser gräset växa... Nu har jag hunnit städa huset och hängt ut tvätt för torkning, ska snart laga till en smarrig efterrätt till kvällens eldning i goda vänners lag.

Vårvindar friska, men ljumma idag! Lycka är att hänga ut tvätt,
tänk vad man sover bra i sängkläder som torkat ute...


Delar med mig av lite vårsköna bilder på hästarna också, som ni ser är det inte bara människor som njuter av solskenet...

Vadå dreglar, säger Siandi... Man har faktiskt rätt att få sova och tappa underläppen så man visar tänderna!
Alla behöver sin skönhetssömn!

Hela gänget samlat med lilla M... från vänster Ekbäckens Sparrow, Mosshults Spitfire, Mosshults Siandi och
Mosshults Sider. Vårt stuteri har prefixet Mosshult, ponnyrasen heter welsh mountain och är världens vackraste,
om ni frågar mig!
Ha nu en skön valborg allihop!

28 april 2012

Vårbukett vid sängkanten

Nu är blomstersäsongen här, åh vad jag njuter av att kunna gå en runda utomhus och komma tillbaka med en liten bukett blommor. Jag har älskat att plocka blommor så länge jag kan minnas. Det behöver inte vara en pampig storslagen bukett, det räcker med några enkla blommor, kvistar eller till och med ogräs. Idag plockade jag och lilla M var sin bukett med vitsippor, minipåskliljor, outslagna smörblommor, kirskålsblad och vildhallonkvistar. Grönt, vitt, gult - precis som våren känns! Min bukett hamnade på nattduksbordet, riktigt bra feng shui och vilken humörhöjare när man vaknar.

Ljuvlig bukett med blandade vårblommor i ärvd glasvas.

Lampskärn och lampfot från Åhléns, nattduksbord och säng från Mio (gamla modeller som jag
målat om i vitt, finns inte kvar i sortimentet längre), linnesängkläder från H&M Home.
Lite Anna Gavalda, "Tillsammans är man mindre ensam", hoppas jag läsa under helgen!

25 april 2012

Nybygge i New England-stil

Nu finns det härligt vita, nybyggda huset i New Englandstil, som jag och Lotta besökte en försommardag förra året, ute i tidningshyllan. Det är familjen W:s hem utanför Tranås jag pratar om. Det ståtar på omslaget till Drömhem & Trädgårds specialtidning Bygga nytt & Renovera nr 1/2012 och inne i tidningen hittar du hela vårt reportage.


Här bjuder jag på ett axplock av de många fina bilderna vi fick från dagen. Fotograf är antingen jag själv eller Lotta, vi brukar faktiskt fotografera båda två när vi är ute på uppdrag (jag fotar mest helhetsbilder, Lotta har tagit omslagsbilden och här nedan alla detaljbilder).





Jag tror bestämt att jag i mitt nästa liv får köra New England-stil, jag tycker den är befriande avskalad och stilren kombinerat med vitt. Jag verkligen njuter av stillheten och lugnet i en sådan här inredning.

24 april 2012

Sammetslila

Äntligen börjar våren komma tillbaka efter en iskall april. Ikväll sken solen in så vackert i matsalen och jag såg genast två motiv där; körsbärskvistar i vitt och en pensé i lilasvart. Bandet runt vasen med kvistarna är nästan exakt samma nyans som penséerna, svartnande lila sammet. Så ljuvligt i kvällssolen... det finns hopp om vår och värme, trots allt!

 

PS: Förstår inte att så många skäller på Bloggers nya gränssnitt? Tyckte det var avsevärt mycket bättre såhär...

16 april 2012

Soffpotatis

Den här helgen gick alldeles för snabbt och nu är det ny vecka igen... pustar ikväll ut i sofforna utan att göra särskilt mycket nytta.

Vi har vridit om sofforna i vardagsrummet, från att ha varit ställda mitt emot varandra till att stå i vinkel mot varandra istället. Tänk vad en liten förändring gör stor skillnad. Just nu njuter jag av att det känns mer öppet och luftigt i rummet på det här sättet. Även om våren är här så har jag ännu inte plockat bort fårskinn eller plädar, det är fortfarande mysigt att ha det lite ombonat när kvällen kommer...



Soffor och fotpall är från Ikea. Kviltarna från Greengate är köpta hos Julias vita drömmar.
Fårskinnet är från våra egna får. Soffbord och sidobord antika, från pappas antikaffär resp
Herbret Antik. Hissgardinerna är hemsydda i hellinne. Klocka från nu nedlagd nätbutik.
Antikt tennfat köpt på Tradera, ljuskoppar från Bloomingville och Åhléns. Ullmatta från Mio.
Bokyllorna är inbyggda vita Billybokhyllor från Ikea.

15 april 2012

Luftigt hus med rymd i Leva & Bo

Idag har jag och fotografen Hasse Bengtsson med ett reportage i Expressens helgbilaga Leva  & Bo som vi gjorde förra våren, hos Sofia och Mattias i Västergötland. Sofia har bloggen Hildas hem och ett reportage från hennes fina klädkammare var med i Hus & Hem tidigare i år. I Leva & Bo visas hela deras vackra hem, konsekvent inrett med vackra tapeter i blått, gedigna material, vita egenritade möbler och många finurliga förvaringslösningar. Här ser du några bilder från Sofias och Mattias mycket ljusa och härliga hem.

Sofia och Mattias i köket, med den vackra ugnen och hörnskåpet.

Liten matplats i köket, och till höger döljer sig skafferiet.

Sofia blandar gärna nytt och gammalt. Här Laminofåtölj och gammal kista.

Matplatsen har öppet upp till nock och ljuset flödar in.
  
Sovrummet har utgång till balkong.

Detalj av skåpsluckor till ett vitrinskåp som Mattias byggt själv efter Sofias ritningar.

Liten kakelugn på andra våningen. Längst bort skymtar den vackra klädkammaren.

Alla bilder är fotograferade av Hasse Bengtsson.


09 april 2012

Flickrum version 1.2

Något uteväder blev det ju inte den här påsken, så vi har istället ägnat oss åt röjning och allmän uppsnyggning av utrymmen och det behövdes, kan jag säga... Flera sopsäckar åkte ut med skräp och som vanligt mår man ju utmärkt när man har rensat och städat ur!

M, som ju hunnit fylla fyra år nu, fick en liten uppgradering med ett skrivbord som vilat ett tag i ett uthus. Här kan hon nu sitta och pyssla och rita. Ut åkte två små stolar och leksaksspisen, som får ta plats i lekstugan som vi ska flytta hit lite längre fram i vår/sommar.


Skrivbordet köpt på Blocket. Stol och litet bord i förgrunden från loppis. Tallrikshylla från
Ikea, lampa och lampskärm från Åhléns. M:s gammelfarmor har vävt trasmattan.Vimplarna
är sydda av mig av Brukatyger. Tapeten är smalrandig i rosa och vit (den ser enfärgad ut på
bilden) och kommer från Midbecs kollektion Peek-a-boo.
 

Nästan allt är prickigt och går i rosa eller rött i M:s rum.
Jag gillar Lena Andersson, så därför finns både vykort och bok av henne i hyllan.


 Spargris från Jabbadabbadoo, mugg från Åhléns, skylt från nu nedlagd nätbutik (men finns i
flera andra butiker, t ex In my house). Sängen är bäddad med småmönstrat påslakanset
från Åhléns i rosa och vinrött. Utdragssängen är köpt på Blocket och ommålad i vitt.



En liten platsbyggd bokhylla utnyttjar utrymmet mot garderoben maximalt. Här samsas
saker i rött och prickigt, en del gammalt och en del nytt.

06 april 2012

Det har hänt igen

Jag törs knappt skriva det, men nu har jag bytt ut mina köksstolar igen. För inte så länge sedan köpte jag ju fyra stolar på Blocket i gustaviansk stil, men de hade två nackdelar. Först och främst var de ju ganska nytillverkade, och jag gillade aldrig deras finish på färgen, sprutlackerade som de var. Det andra som störde mig var att de var liiiite för låg sitthöjd på (eller så är det kanske vårt gamla matbord som är något för högt, jag vet inte). Vi fick i alla fall alltid använda dem med dyna, för att inte få ont i axlarna varje gång man skulle äta mat. Och så går det ju inte ha det i längden.

Nu hittade jag två jättefina gamla stolar från Magnus och Therese med Herbret Antik. Observanta läsare minns kanske att jag köpte ett så fint litet grått bord från dem och blev så nöjd. Jag blev precis lika nöjd den här gången och vill verkligen slå ett slag för dessa urtrevliga antikhandlare. Bra kommunikation, snabba fraktlösningar och så - det viktigaste - fina varor!

Fast det är klart, ett fel hade ju stolarna... de var bara två och inte fyra! Men kanske hittar jag några liknande längre fram, man vet aldrig och det ger en viss krydda i tillvaron. I väntan på det använder jag de två "nya" stolarna tillsammans med ett annat par stolar jag har fyndat på Blocket för flera år sedan. Det fungerar ganska bra ihop, de har samma sitthöjd, alla har spjälor i ryggen och är målade i gråvita färger. Stolarnas ålder är också ungefär samma, slutet av 1800-talet, det känns nog så viktigt.

Nu tror jag faktiskt att jag kommer ha dessa stolar ett tag. Jag går mycket på känsla när jag inreder och när jag hittar rätt, så känns det verkligen i magen. Nu har jag verkligen en bra magkänsla! Tycker stolarna väl representerar den stil jag är ute efter att skapa i vårt hem; en sengustaviansk känsla men med det här "provinsiella" utförandet snarare än dyrgriparna med guld och krusiduller utförda av mästarna i städerna (som jag för övrigt inte ens skulle ha råd att köpa ett enda stolsben av).

Vackert utskuren dekor på ryggen, och fina ryggspjälor med räfflor.

Stolarna är målad i någon gråvit färg, men man skymtar en mer gräddvit färg under.
Kanske sommarnöjet att ta bort det övre färglagret?
Bakom skymtar en av de stolarna ur det andra paret jag redan hade.

05 april 2012

Pastelligt

Glad påsk till er alla där ute! Själv har jag inte hunnit göra så mycket förberedelser för påsk, men det får gå ändå. Påsk är en sådan högtid som vi vanligtvis mest brukar umgås med familjen på och inte göra så stor affär av. Nu har en envis huvudvärk precis släppt också, så nu känns det väldigt avkopplande med några dagars ledighet som hägrar.

Gammalt tennfat med ägarinitialer har jag hittat på Tradera, lila ljuskoppar och glasskål på fot
kommer från hemstadens enda trevliga butik Textilhuset.

Spillkum från början av 1900-talet från pappas antikaffär, turkosa ägg med prickar är
egentligen påskprydnader att hänga i påskris. Andra ägg är av keramik eller sten och
hittade på loppisar lite då och då. Det rostiga järnkorset passar väl bra nu till påsk?

Ute blåser det som bara den. Jag kurar i soffa med senaste inredningsmagasinen. Man kan ha det sämre!