26 september 2012

En renoverad släktgård

I Gård och Torp nr 8/2012, ute nu, har jag och min pappa med ett reportage om en släktgård som har fått tillbaka sin 1700-talskostym. Jag har fotograferat och pappa skrivit texten. Pappa kan ju det här med byggnadsvård, då han konsultar inom området. Det är mitt första reportage som jag har fotograferat allt till. Faluröd stuga i den ljusa nyansen kombinerat med grå fönsterfoder och ockragul dörr, visst är det vackert? Även invändigt fortsätter färgerna, köket går i samma färgsättning som fasaden.








I varje hem man besöker finns det alltid detaljer man fastnar för och idéer man tar med sig hem. I det här hemmet blev jag bland annat förtjust i de höga panelerna av kilsågade plank. Vansinnigt snyggt, tycker jag!

19 september 2012

Höstgirlang

Usch, nu är det hektiskt. Mycket på jobbet, mycket med jordbruket och gården, och mycket med egna firman! Dessutom mycket i familjen, vi har firat en 9-åring här och hämtat hem en ny kattunge. Bor man på landet är det knappast en lugn stund... men det är charmen med det hela, jag tror jag skulle dö av leda och tristess om jag bodde på något annat ställe.

Den här girlangen svängde jag ihop i morse, innan jag stack iväg på reportagemakande. Den var rekvisita i fotograferingen men nu hänger den här i min tallrikshylla. Jag tycker det är roligt att dekorera med det som finns ute i trädgården och naturen för tillfället och denna girlang var ett utmärkt exempel på vad man kan samla ihop och skapa på nolltid. Jag trädde nypon, äpplen och rödlök på en ståltråd - klart på fem röda!!!! För att få det hela lite mer rustik och lantlig lät jag nyponen vara lite "oborstade" med skaft och blad kvar, och valde olika sorter för att variera färg och form. De bulliga nyponen är från vresrosor (en del ser nästan ut som små tomater!!), de avlånga är från mandarinros och de små är "vanliga" nypon.



08 september 2012

Äppeltider, hej hej!

Nä, vi fick inte några fina äpplen i år heller på våra träd. De gamla träden är nog just för gamla för att ge stor och fin frukt, och på de nya trädens äpplen kalasade getingarna så nu är det inget kvar. Hur gör man egentligen för att hindra getingarna från att äta upp skörden? Tur att man kan köpa svenska äpplen i affärerna. Är det äppeltider så är det, jag skäms inte för att bjuda på äppelpaj nästan jämt nu, och jag tror jag har hittat årets favorit...



 

05 september 2012

Gul(d)kant på tillvaron

I förra numret av Lantliv var det så fina produkter från Idyllien med i ett spareportage. Jag hade aldrig hört det butiksnamnet innan, så jag var tvungen att kolla vad det var för något. Det visade sig vara en mysig liten affär i Visby, som även sålde över nätet. Så nu har det landat fina, naturliga produkter i mitt badrum som ska sätta riktig gul(d)kant på mina bad framöver!

Av de olika produktlinjerna valde jag "Idyllien citrus" och jag kan intyga att det doftar underbart nu här hemma (jag har äntligen börjat känna dofter nu igen sedan förkylningen gått över). Ahhh, nu längtar jag efter nästa bad!

Den fina ljusplåten i zink är köpt hos Millygarden Design. Jag har två av dem och de är så fina, man kan använda dem till både hyllplan, bokstöd eller ljuslampett!




02 september 2012

Från ett utifrånperspektiv

Jaha, så var det dags för en mulen dag till då. Det passar mig ganska bra, jag ska hänga upp nya gardiner som jag har klickat hem och förnya med andra textilier i vardagsrummet. Sedan ska jag läsa nya numren av Lantliv och Hus & Hem som kom i brevlådan i veckan och som jag inte hunnit med än. Till det en äppelpaj. Sedan tror jag att jag är ganska nöjd med dagen. Jag har varit förkyld nästan hela veckan (efter att jag kom hem från reportageresan i mitten av veckan har jag knappt tagit mig upp ur sängen) men idag känns det lite lättare.

Jag har kommit in i en riktigt negativ spiral när det gäller sjukdomar, och eftersom jag är reumatiker och äter immunförsvarsnedsättande medicin, betyder det att min kropp i princip står och gapar "välkomna hit alla baciller, fri entré!". Sedan i början av maj har jag behövt äta sex penicillinkurer för olika infektioner. Jag garanterar er att det finns roligare saker att pyssla med! När den här förkylningen började trodde jag det var dags för en halsfluss till, men som tur var, var det bara ett vanligt virus och jag behövde inte gå på antibiotika. Tänk att man kan bli glad för en förkylning, va?

Nej, nu ska jag inte tråka ut er med mina sjukdomsbesvär mer, utan bjuder på en så fin vy från det vackra huset jag besökte i veckan. Om jag talar för mig själv, så glömmer jag ofta att tänka på hur det ser ut utifrån, när man tittar in genom fönstren. Kanske för att vi bor på landet utan grannar ;-) Skämt åsido, det är ju inte alls tokigt att skapa vackra vyer som håller även från ett utifrånperspektiv, eller vad säger ni?

Ett litet olivträd i en vacker grön kruka, några gamla böcker, en plättar-i-luften i en sliten lerkruka -
 tänk vad lite det egentligen behövs, för att det ska bli vackert.
Fönsterrutans gamla buckliga handblåsta glas gör det ännu vackrare!
(Vet inte var den gröna krukan är köpt, men liknande lejonkrukor finns på Gysinge byggnadsvård.)