29 mars 2013

Må bra för 39 kr

På mig funkar snittblommor lika bra som lyckopiller, skulle jag tro, om jag hade behövt några! Jag mår väsentligt bättre om jag får stoppa ner en bukett tulpaner när jag ändå är och handlar. Väl investerade pengar... Den här humörhöjaren i eldrött fick följa med nu senast. Kanske inte direkt någon påskfärg, men den får mig att le varje gång jag kastar en blick på matsalsbordet, där vasen står.




28 mars 2013

Glad påsk

Skickar nu en påskhälsning till er alla och hoppas ni får en härlig helg. Själv kommer jag vara på hemmaplan och vakta på högdräktiga tackor och ett av stona, för att vara med om det skulle hända något. Egentligen tror jag att de också längtar efter att värmen ska komma, så förmodligen blir det nog varken något lamm eller föl nu till helgen utan de kniper nog lite till..

Den här underbara keramikkrukan kunde jag inte motstå när jag såg att Matilde & co tagit hem den. Med expressleverans hann den hem till mig innan helgen. Så fin, så fin... som ett smycke på bordet! (Vi får se om minipåskliljorna hinner slå ut, tyvärr fanns det bara såhär outslagna krukor när jag handlade idag.)


.


22 mars 2013

Marängbakelse

Idag blir det något annat än inredning, nämligen ett recept på världens godaste efterrätt som jag fick pröva på bokcirkelträff i förra veckan hemma hos Mia. En underbar chokladmaräng fylld med glass och toppad med bär... absolut inte lchf men väldigt, väldigt god och lyxig! (Jag har knyckt Mias foto, om någon undrar.)


Marängbakelse (10 st)


Maräng:

3 äggvitor
1 dl strösocker
2 msk kakao
2 dl strösocker

Fyllning:

3 äggulor
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker



Garnering:
Färska bär eller frukt
Vispgrädde

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 150°. 
  2. Vispa äggvitor och första decilitern socker hårt till ett fast skum. 
  3. Sikta ner kakao i 2 dl socker och rör ner det i äggvispet. 
  4. Klicka eller spritsa ner smeten i muffinsformar, 10 cm, stora amerikanska. 
  5. Sätt in på andra falsen i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt formarna svalna. 
  6. Vispa äggulorna med 2 msk socker. 
  7. Vispa grädden, smaksätt med vaniljsockret och blanda sedan ner äggulorna i grädden. 
  8. Tryck hål i mitten på de avsvalnade marängerna. Klicka ner glassen i formarna. Skaka till formen så att fyllningen fördelar sig bättre. 
  9. Ställ in formarna i frysen. 
  10. Ta ut formarna ur frysen 5-10 minuter innan servering. 
  11. Garnera med lite vispad grädde och årstidens bär eller frukt.

20 mars 2013

Uteblivna vårkänslor

Nähä, nu får det vara slut på snöandet och kylan. På det här sättet blir det ju ingen vår. Idag snöar det för tredje dagen på raken och det känns som om blåsten och kylan går rätt igenom kroppen. Jag är faktiskt trött på isgata, snöstorm och sjutton lager kläder på mig nu. Jag har verkligen svårt att uppskatta snöfall vid den här tiden på året - jag säger knappast hurra, det blev en femte månad med vinter! Tack, men jag tar hellre värme och vår nu...

Man kan inte tro att det är påsk om en vecka, jag har i-n-g-a vårkänslor kvar längre. Igår när jag handlade fick jag tvinga mig själv att bunkra lite påskstämning trots att snön yrde över parkeringen. Körsbärskvistarna har redan lurats att tro att det är vår inne. Så varsågod, en liten hörna med vår blev det ändå, trots snön utanför!
 


Emaljkanna "Sockerärt" från Ikea, linnelöpare från Himla.
Fjädrar från Blomsterlandet. Prickiga ägg och hängande ägg i pastell från Textilhuset i Nässjö.

12 mars 2013

Tidningar säljes: Jeanne d'Arc Living Magasin

Inget ont som inte har något gott med sig, jag har haft tid att rensa bland papper och tidningar här hemma nu när jag är sjukskriven för min handledsoperation. Det är ungefär den belastningen som jag orkar med i dagsläget, och det är bättre än att inte göra något alls.

Nu hade jag kommit fram till mina Jeanne d'Arc Living Magasin-tidningar. Samtliga tidningar är i mycket fint skick, jag läser alltid böcker och tidningar "snyggt". Passa på att komplettera om du saknar något nummer! Nypriset var 89 kr/st, jag säljer dem för 40 kr/st eller 4 st för 150 kr. Hör av dig till mig om du vill köpa något nummer, så meddelar jag fraktkostnad (jag skickar med posten). Mailadressen är kristin.fagerskjold@gmail.com. Ange vilket eller vilka nummer du vill ha.


Från år 2010 (samtliga nummer på danska)
Nr 1 Vinter, tema sovrum
Nr 3 Sommar, tema sommarstugor
Nr 6 Höst, tema kök i lantstil



Från år 2011 (samtliga nummer på svenska)
Nr 1 Vinte, tema kontor
Nr 2 Vår, tema barnrum - SÅLD
Nr 3 Vår, tema sovrum
Nr 4 Sommar, tema uteliv och sköna sommarhus
Nr 5 Sommar, tema badrum





Från år 2012 (samtliga nummer på svenska)
Nr 1 Vinter, tema sköna vardagsrum
Nr 3 Vår, tema vårens fester med mycket om inbjudningskort, presenter, tårtor - SÅLD
Nr 5 Sommar, mycket om trädgård och växter! (finns 3 st ex)
Nr 9 Höst, tema sovrum




09 mars 2013

Drömma sig bort med bilder

Jag fortsätter att visa fina bilder på den kommande grönskande säsongen. Det vore ju härligt om det kunde bli vår nu och alla snö smälta bort för gott... men det är nog en rätt så lång tid kvar innan det blir varmt och grönt på riktigt, åtminstone för oss som bor på småländska höglandet.

De här bilderna blir jag nästan lite nostalgisk över, de är från mitt och Lottas första reportage tillsammans, våren 2010. Reportaget publicerades i den norska tidningen Bolig Dröm. Här och här hittar du mer om reportaget. Jag blir fortfarande så väldigt glad när jag ser dessa bilder, för jag minns vilken härlig känsla det var i hemmet vi besökte och att det faktiskt var starten på mitt och Lottas fina samarbete.


 

Foto alla bilder: Anne-Charlotte Andersson

07 mars 2013

Hönan eller ägget?

Snart är det ju påsk, och det är den högtid jag pyntar minst till. Jag gillar inte pynt i bjärta färger och just påskpynt är det inte lätt att hitta något jag gillar. Därför blir det minimalt med pynt, ungefär bara några björkgrenar och så det här arrangemanget med ägg och fjädrar - då slipper man bekymra sig för om det var hönan eller ägget som kom först! Sedan är det bara att tillsätta lite vårblommor och några små söta chokladägg, så har jag nog med påskkänsla...


06 mars 2013

Solig dag i mars

Det här söta citatet hittade jag på Pinterest. Visst är det passande nu när solen värmer? Det kan inte kallas sommarvärme riktigt än men å vad det är skönt att det går på rätt håll nu!
Jag har börjat köpa lite fröer och funderar på att plantera om lite plantor. Jag är ingen storodlare och mina fingrar har inte någon nyans av grönt, så jag satsar på säkra kort. Luktärt, krasse och squash ska jag dra upp här inne. Potatisar ska jag också förgro i sadelkammaren nu. När det blir varmt nog ska jag sätta ringblommor ute direkt i landet. I mina upphöjda bäddar ska jag ha rucola och rädisor. Jag ska också titta i örtbädden och se om någon persilja lyckats fröså sig (det har aldrig hänt tidigare så det tror jag inte händer i år heller) och komplettera med nya kryddplantor så jag får en härlig örtagård att skörda från. Det är ungefär så mycket odling som jag orkar, hinner och vågar ge mig på.

Nedan en fin bild från en härlig örtagård jag fotograferade förra året. Reportage kommer i Gård & Torp under våren/sommaren så jag vågar inte visa fler bilder därifrån. En riktigt klassisk, symmetrisk och strikt örtagård med öländsk kalksten som "golv" där kryddorna odlas i kvadrater. I mitten står ett litet citronträd i kruka. Ser ni förresten vad fint hus som har byggts för att härbärgera redskap och annat man behöver?


PS: Jag har beställt boken Köksträdgårdens historia av Marie och Björn Hansson, på Adlibris bokrea. Bara 95 kr! Passar jättebra nu när jag behöver lite inspiration och tankestöd inför odlingssäsongen. Samma par har även skrivit Kryddväxter, som jag fick i födelsedagspresent av mina systrar i höstas. Jag gillar att känna till historian kring saker och ting, det känns extra viktigt när man som jag bor i ett gammalt hus i en gammal odlingsbygd... Dessa böcker rekommenderas verkligen!



05 mars 2013

Uppe med tuppen

Uppe tidigt för att släppa ut kissnödiga hundar. Vilket märkligt ljus det var i matsalen... blått och ändå på något sätt skarpt... Skyndade att föreviga det.


04 mars 2013

Vardagligt

Det blir några bilder från vardagsrummet även idag. Det lilla bordet tycker jag mycket om, sedan vi ställde det där har vardagsrummet fått en plats för "display" av olika saker. Bordet köpte jag hos Herbret Antik, som alltid har så mycket fint! Det känns som ganska röriga bilder, för jag har inte plockat undan något, men det kanske är det som passar till ett vardagsrum, att det är lite vardagligt...

Klocka från nu nedlagd nätbutik. Lampskärm och -fot från Watt & Veke. Gjutjärnsstatyett  köpt
på Tradera.
Vardagsröra i vardagsrummet!

Jag har börjat leta efter ny tapet till vardagsrummet, därav alla tapetböcker på bordet. Den ljusbeigerandiga tapet vi har nu har suttit där sedan vi flyttade in 2001. Jag är sugen på något mer grått och jag tror jag har hittat något som skulle kunna passa. Tanken är att jag ska hinna boka upp en målerifirma som kan skrapa taket på gammal färg och måla om taket i vitt samt tapetsera om innan min sjukskrivning slutar. Vi får se om jag lyckas.