30 oktober 2013

En prästgård från 1700-talet

I höstens nummer av Gård & Torp (nr 9/2013) finns ett reportage med som min pappa och jag har gjort tillsammans. Pappa har skrivit texten och jag har tagit bilderna. Det är en småländsk prästgård från 1700-talet med en fantastisk trädgård, ett flertal intressanta byggnader och många, många vackra gamla möbler. Bilderna är från juni 2012 och känns härligt somriga! Här kommer ett urval bilder, några som är med i tidningen och några som inte valdes ut, men som jag gillar ändå.

Fasad mot norr, det första man möts av
Fasad mot söder, ner mot sjön Sommen, med köksträdgården i förgrunden
Det gamla garaget som har byggts om till ett orangeri, eller "limonaia" som ägarna själva säger

Ingången till limonaian samt egenhändigt gjord vindflöjel till en av trädgårdsskjulen 


Halvmånebord i salen respektive rokokomöbler i matsalen 

Köket med sina engelskt röda stolar och en av de vackra blåvita kakelugnarna 

En stor hästkastanj är vårdträd

Gustavianska möbler i salen
Charmigt gammalt utedass med valmat tak

28 oktober 2013

Höstens tankearbete

Det har inte varit någon vidare fart på bloggen detta året. I början av 2013 kunde jag skylla på att jag opererat handleden, gått gipsad och sedan sjukskriven i ett par månader, men i maj förföll den bortförklaringen. Jag har helt enkelt inte haft tid och lust att blogga som tidigare, det har varit så mycket annat som jag har prioriterat istället. Under sommaren har jag haft en hel flock hästar här, mina två avelsston levererade var sitt prima stoföl, och därutöver har jag ett tvåårigt sto och ett inlånat ettårssto. Nu är det bara några veckor kvar, så ska alla ungstona försvinna till ny ägare. Här nedan ser ni dem, längst bak tvååringen Siandi och längst fram fölungarna Shablis och Sittelle. Ettåringen har redan åkt hem till sin ägare, hon var bara här på sommarbete.


Under hösten har jag sprungit på anställningsintervjuer och fått ett jobb som jag verkligen vill ha. Nu håller jag på att "avveckla" mig själv på mitt gamla jobb för att börja på mitt nya, Distriktsveterinärerna, som verksamhetscontroller om en månad ungefär. Sådant tar kraft. Det är ju jättekul att få chansen att gå vidare till en ny position men det är samtidigt jobbigt att lämna sin gamla arbetsplats med alla upparbetade relationer man har där. Och att vara ny på jobbet... det är ju superjobbigt, innan man vet hur saker och ting fungerar och vilken kultur som råder. Men det är "roligt jobbigt"!

Jag har också tänkt en hel del på bloggens framtid. Ska jag lägga ner helt? Det har känts ganska lockande. Själv gillar jag bloggar som uppdateras ofta, och det kan man kanske inte riktigt säga att min gör längre. Att gå över till Instagram, som många har gjort, känns dock inte som min grej. Jag är inte förtjust i det formatet utan tycker om att kunna påverka layout och bilder lite mer än vad Instagram tillåter. Facebook är för mig mer privat och personligt, det jag skriver där handlar sällan om det jag skriver om här på bloggen. Jag har kommit fram till att jag behåller bloggen, men att den får fortsätta halta fram i en ojämn takt. Jag har inte jättemånga kommentarer här längre, men samtidigt så är det ganska många inne och tittar på bloggen enligt statistiken, så kanske är ni några ändå som uppskattar att bloggen finns?

26 oktober 2013

Fynd i dubbel bemärkelse

Igår gjorde jag två mycket trevliga fynd på Blomsterlandet. De sålde ut vita julrosor för 39 kr/st och hade fått in en ny serie med urnor som ser ut som om de är gjorda i gjutjärn, fast det är något konstmaterial (poly-någonting...). Dessa två urnor var näst minsta storleken och kostade 99 kr/st. Fin och klassisk form - precis vad jag gillar! Man får gå riktigt nära och nästan lyfta urnorna innan man inser att det inte är gjutjärn, så "naturtrogna" är de. Jag ska nog åka tillbaka och handla på mig fler modeller.

I och för sig tycker jag det är långt kvar till jul, men jag kunde inte motstå julrosorna... så det blev ett arrangemang med dem på det kvarlämnade trädgårdsbordet, gjort av ett symaskinsunderrede, framför köksfönstret. Lite halm från fårhuset och en nedblåst kvist med lavar från vår gamla lönn så blev det ett vackert blickfång. Den rostiga lyktan är köpt på Claes Ohlsson eller Biltema för några tior, lämna den ute en vinter så rostar den till sig och ser mycket trevligare ut!




06 oktober 2013

Årets stenbockar

När jag skriver det här, är årets Stenbocksäpplen redan plockade och uppätna. Jag hann inte lägga ut någon bild när det var dags utan det får bli i efterhand istället. Jag slår ett slag till för detta goda äpple, jag har tidigare skrivit om det här. Visst ser de nästan ut att vara gjorda av marsipan, och lätt duttade i kanel så att de rodnar på sidorna?


05 oktober 2013

Se rött

I veckan som gick räddade jag in chiliplantan med de sista frukterna, och fick några dahlior från farmors trädgård. De fick göra de gröna tomaterna sällskap på fönsterbrädan i köket. De röda inslagen fick mig att börja tänka på röda amaryllisar, men nej, jag ska inte konstatera att det är mindre än två månader till advent...





03 oktober 2013

Rundgång, eller utsikt från en soffa

Den senaste månaden har vi haft riktig otur med baciller. Barnen har varit sjuka båda två, M har haft två halsflussar och nu denna veckan har jag samma sak. Trist och irriterande är bara förnamnet! Men nu har vi fått penicillin allihopa, så att vi verkligen ska ta kål på alla otäcka bakterier. Samtidigt har det gått löss i skolan och J hade kryp i håret - första gången vi har fått det i familjen trots att det funnits i många omgångar tidigare både i skolan och på förskolan - och då kändes det hopplöst och eländigt, skulle allt sådant hoppa (bokstavligen!) på oss? Men dessa otäckingar har vi fått bukt med. Nu hoppas jag streptokockerna ryker all världens väg de också.

Så om ni undrar. Jag har suttit mycket i soffan den senaste tiden. Och legat i soffan. Och halvlegat i soffan. Jag bestämde mig för att puffa upp kuddarna i den soffan jag inte suttit/legat/halvlegat i, så ni får se vyn...

Linnerullgardin från Ellos, ljusstakar från Tove Adman, lampa och skärm från Watt & Weke, rutig fleecepläd från Brisak, vit linnekudde från Rost interiör, linnekudde med tryck samt rutig kudde köpta på nätet.
Det blev ganska ombonat och höstigt när jag bytte ut de blågrå kviltarna som sofföverdrag mot vanliga vita igen, och kompletterade med linnebeige färg. Fleecefiltarna är extra stora så de är riktigt härliga att svepa in sig i. Vi har börjat elda i kakelugnen igen och det är ju så mysigt. Jag har investerat i ny vinterjacka (härlig parkas från Didriksons) och nya vinterkängor också, så nu är jag även rustad för höstvindarna!