30 januari 2015

Vintervitt

Vintern är inte min favoritsäsong. Det är den årstid jag har svårast att förlika mig med. Jag gillar inte kylan och jag gillar inte snön. Men utan vinter kan man ju inte få vår, så det är ju bara att gilla läget. Som tur är, märker man redan hur dagarna blir ljusare och det är ju underbart! Och nu är det fredag också, det är ju aldrig fel...

Ett smalt band i ljusaste, ljusaste rosa med vita pärlor...

Det godaste doftljuset man kan tänka sig. Jag skulle nästan kunna äta upp det!
Som duk har jag använt en linnehandduk, vävd i fiskbensmönster.

Mitt älskade vita porslin i tallrikshyllan, sett genom glasdörrarna i matsalen.



27 januari 2015

Ett skåp till, eller hur jag numera hänger ihop med Gustav III

Idag ska jag skriva om något som jag är bra på. I alla fall om ni frågar min man. Jag är jättebra på att nosa upp saker på Blocket som han sedan får hämta. För det mesta muttrar han inte alltför högt utan delar min förtjusning över det jag har hittat. Tack snälla, snälla S.

Månades januarifynd är ett skåp med proveniens. "Proveniens är ett begrepp inom konstvetenskap och i musei- och arkivverksamhet som innefattar uppgifter om ett värdefullt objekts ursprung samt ägar- och annan historia", står det på Wikipedia. Nu vet jag inte om detta skåp kan kallas värdefullt, men det är ju i varje fall gammalt och i originalskick. Det ska ha tillverkats till Claes Depken Anckarström (1627-1702) på Sågarbo herrgård i Älvkarleby, norra Uppland. De vi köpte skåpet av hade själva ägt Sågarbo och flyttat skåpet därifrån, så historien är alltså sann. Jag hade ingen aning om vem Claes Depken Anckarström var, men om man, som jag, älskar 1700-talet, klingar ju namnet Anckarström bekant. Jacob Johan Anckarström var den som sköt Gustav III på maskeradbalen den 16 mars 1792. Efter lite googlande så konstaterar jag att Jacob Johan var barnbarns barnbarn till Claes Depken, som 1676 adlades Anckarström. Claes gifte sig med Helena Honnon, som hade två söner med sig i boet från sitt första äktenskap. Dessa pojkar adopterades av Claes, och det var så ätten Anckarström levde vidare för Claes och Helena fick aldrig några egna barn tillsammans. Eftersom Claes dog 1702, är nog skåpet förmodligen tillverkat på 1600-talet, det har en typisk barockstil. Den Anckarströmska ätten övergick till att heta Löwenström efter kungamordet, men nu är den utdöd på både svärds- och spinnsida. Vill ni läsa mer, rekommenderar jag Wikipedia eller Adelsvapen.

Bland de mest romantiska och roliga träffarna var denna, där det berättas en kärlekshistoria med Depken inblandad. Där hittade jag också en bild på Sågarbo herrgård, där skåpet alltså ursprungligen stod.

Underbart vackert hus om ni frågar mig!
(bild lånad från www.leijel.se)

I vilket rum tror ni skåpet stod? Man börjar ju genast spekulera!
(bild lånad från www.upplandia.se)

Såhär ser skåpet ut. Vår son som är tolv år tyckte det var det fulaste han sett och sa "menar du på allvar att du har betalat pengar för det här, mamma..." när vi kom hem med det. Själv tycker jag att det är vansinnigt häftigt. Inte snyggt, men härligt. Sådär råcoolt. Bilden är tagen innan vi ens har tvättat av skåpet så det är fortfarande lite dammigt och skräpigt. Vi ska lämna in det till en möbelrenoverare som ska hjälpa oss att laga i flisan som saknas nere till vänster, och sedan får vi se om vi ska återställa skåpet nertill, där det trillat av en bräda (under dörren) samt golvlist. Eller så får det vara som det är, vi får se vad experten säger. Jag tycker hur som helst att det är tillåtet att vara lite skamfilad när året man tillverkades under började på 16...


23 januari 2015

Garderob - före och efter

Idag ska jag visa uppdateringen av min garderob i sovrummet, där jag har mina kläder. Den har tidigare varit snygg på utsidan men bedrövlig på insidan... Äntligen gjorde jag slag i saken och piffade till den lite.

Såhär ser garderoben ut från utsidan. Den är platsbyggd och går från golv till tak, något jag starkt förespråkar! Det blir så himla snyggt, tycker jag, det smälter in bra i rummet och ger maximalt med förvaring. Sidorna är byggda av hyvlade, spontade brädor. Samma golv- och taklist som i övriga rummet har använts upptill och nedtill. Ett par gamla skåpsdörrar som passade höjdmässigt köpte vi från en byggnadsvårdsbutik. Bredden på garderoben bestämdes utifrån dörrarna. Hela tanken med garderoben är att det ska se ut som ett gammalt skåp som står där.



Då kommer här hur garderoben såg ut på insidan... (ursäkta dålig bildkvalitet, det är en mobilbild). Insidan av dörrarna var omålade, murstocken som utgör garderobens "baksida" var omålad, skohyllan var omålad och hyllplanet upptill var av spånskiva som slagit sig på mitten. Klädstången var brun och ful och återanvänd från något annat projekt. Fråga mig inte varför snickarna valde att göra så när de byggde garderoben åt oss, men det har stört mig sedan dess!




Förvandlingen innebar följande:

  • Ett nytt övre hyllplan gjordes av spontade och hyvlade brädor, som vi hade liggande ute i brädförrådet. Extra kul är att brädorna är uppsågade på en lokal såg av vår egen skog (vi använde dem till nytt golv på höskullen, så dimensionen är egentligen lite för grov för vad man behöver i en garderob, men man tager vad man haver...). Längst fram handhyvlade min man med en profilhyvel som vi köpt på en bondauktion för många somrar sedan, så att vi fick en fin avslutning på kanten.
  • Dörrar, väggar, tak och hyllplan grundades och målades med matt väggfärg i nyansen "Kalk" som är en mjölkvit färg.
  • En ny rundstav inhandlades och målades i samma kulört. Upphängningsbeslagen återanvändes.
  • Botten och väggar tapetserades med tapeten "Edelweiss" i rosa från Rusta. Endast 49 kr/rulle, här kände jag att jag verkligen hade råd att misslyckas flera gånger om om det inte skulle ha blivit bra! Men det blev riktigt okej, trots att jag faktiskt aldrig har tapetserat innan. På ett ställe blev det ett litet veck men det har jag accepterat, då det döljs när kläder hänger i garderoben.
  • Plastlådor med små hjul, som gör dem lätta att dra ut, inhandlades också på Rusta. Jag hade turen att hitta lådor med mått som passade precis att få in på översta hyllplanet! Här har jag nu lagt scarves i en låda och i en annan tänkte jag ha bröllopsklänningen nedpackad. Kommer köpa fler lådor att ha på golvet i garderoben.
  • Jag gjorde en utsortering av kläderna, vilket slutade med att det blev en hel del plagg som jag nu ska skänka till någon klädinsamling. 
  • Kläderna hängde jag tillbaka i färgordning. En insikt jag fick i och med detta moment var att jag behöver inte en endaste blus till i åskmolnsblått och inte någon mer stickad grå klänning heller, haha!
Såhär blev det! Lite skillnad, eller hur? Känns mycket ljusare, fräschare och mer
funktionellt nu!

Hrm, blågrått är typ min färg... 

Ser ni den fina profilerade kanten? Det kändes trevligare med en sådan avslutning
än bara en rak kant.

Här syns golvet i garderoben. Jag tänkte komplettera med fler lådor, och ska också
investera i skoblock!

16 januari 2015

Garderober och förvaring i gamla hus

I ett gammalt hus sitter kvadratmetrarna ofta på fel ställen. Missförstå mig rätt, jag älskar gamla hus med deras vinklar och vrår och snedtak. Men för moderna människor med (alldeles för) många saker är det svårt att få till förvaring som räcker till. Förvaringsfrågan är för mig alltid en utmaning och här har jag samlat mina tankar kring just hur man får plats med alla sina prylar - främst kläder - och jag hoppas det kan vara till glädje för någon!

Vi är nog också många som inte kan avvara ett helt rum för att bygga en walk-in-closet, vilket annars är en bra idé då det gör så lite ingrepp i husets struktur som möjligt. Att strunta i att bygga någon förvaring är en möjlighet, men att ha synlig förvaring för t ex kläder skulle jag inte trivas med ur rörighetssynpunkt.


Vad gör man då? Ja, man börjar med att rensa i sina saker så att man verkligen bantar ner antalet prylar/kläder, och sedan stavas lösningen p-l-a-t-s-b-y-g-g-t. Att utgå från ditt eget hus och göra mesta möjliga av den yta du har där.

När vi flyttade in i huset 2001 byggde vi en garderob i vårt sovrum, där en rörspis fanns tidigare. I och med att vi sänkte taket något för att få tillräckligt med isolering, så hade vi ändå inte kunnat elda i spisen (som för övrigt var rätt ful) så därför beslöt vi att ta bort den och bygga en garderob istället. Vår garderob är byggd av råspont och går från golv till tak. Vanlig golv- och taklist ramar in garderoben som smälter in på ett bra sätt i rummet i och med detta. Är det något jag är allergisk mot, så är det garderober eller köksskåp som slutar ett par decimeter under taket och bara skapar en dammsamlande yta. Det är dessutom så vansinnigt fult, så försök undvik detta! Vi köpte gamla skåpsdörrar från en byggnadsvårdsbutik till vår garderob. Jag har hittat en beskrivning på hur man gör en platsbyggd garderob som blir väldigt lik vår lösning, även om den är byggd mot ett hörn och inte mitt i rummet som hos oss.


Här är en variant på platsbyggd garderob med skjutdörrar, som dessutom har varierande djup för att inte stjäla mer ljus än nödvändigt i rummet. Skjutdörrarna är egentillverkade, men en idé är att använda gamla spegeldörrar och hänga på rullisten, det har min syster i sitt gamla 1940-talshus (som jag tyvärr inte har någon bild på), en fin lösning där man återanvänt husets gamla dörrar som bytts ut vid något tidigare tillfälle. Listen som dörrarna rullar på har här dolts av en list - snyggt tänkt.


Som alternativ till att helt och hållet platsbygga garderober kan man utgå från färdiga garderobsstommar. Bygg in dem med lister upp- och nedtill. Eventuellt gör du egna dörrar till dem också. Sådana lösningar har vi i barnens rum och vår tvättstuga. Till tvättstugan fanns helt enkelt inte orken eller tiden till att bygga dörrar själv, så där använde vi Ikeas färdiga Paxgarderober. Fördelarna är att det finns en uppsjö av inredning till färdiga garderobssystem.

Vill man inte platsbygga och "permanenta" förvaringen så kan man alltid använda ett gammalt, rejält linneskåp att förvara i. Tänk Narnias stora skåp... det är maffigt och snyggt men det gör sig kanske bäst i ett rum som är ganska stort både sett till takhöjd och golvyta, och inte i ett torp med lågt i tak som hos oss. Riktigt stora skåp brukar inte vara så dyra på Blocket just för att de inte passar i alla hem.

 


Man kan också använda draperier till att skärma av en förvaringsyta, som här. Sätt upp tyget i en gardinskena eller en gardinstång så att det sitter uppe stadigt och är lätt att skjuta åt sidan. Är man dammfanatiker kanske man bör överväga en annan lösning...


Vansinnigt många år har nu gått och jag har länge tänkt på att uppgradera garderoben vi har, den är nämligen inte målad på insidan. Visst, det borde jag ju gjort på en gång, men när vi flyttade in fanns så otroligt många fler prioriterade saker än att måla en yta som inte syns. Men visst är det snyggt när man tar hand om insidan också?


Här har en gammal platsbyggd garderob från 1930-talet fått vitmålade trädetaljer och tapetserade väggar.


Här har en nisch i ett rum tapetserats och fungerar som garderob, fast den inte har någon dörr. Tapeten bidrar med att markera var förvaringsytan börjar och slutar. En hurts står på golvet och i den förvarar man - antar jag - mindre klädesplagg. Det man ska tänka på när man har en öppen förvaring, är att det lätt blir rörigt och upplevs "spretigt", så man måste hålla efter den mer än om man hade haft en dörr eller draperi för.



Slutligen, några andra tips till din garderob är:

  • Välj enhetlig förvaring inne i din garderob, dvs likadana galgar till alla plagg och likadana korgar om du har det. Det kan annars bli ett rörigt intryck.
  • Man kan skruva upp krokar och kanske till och med en knoppbräda på insidan av garderobsdörren för att hänga sjalar eller slipsar på.
  • Rensa ut kläder som du inte använder. Är de hela och rena - sälj eller skänk bort dem. Är de trasiga - släng eller laga. 
  • Sortera gärna plaggen efter färg. Det kan tyckas löjligt, men det ger ett snyggt intryck och du får en bra överblick över vad du har för plagg.
Jannice Wistrand som är feng shui-konsult med bloggen Simplicity har gjort många fler tips runt kläder och förvaring, se här.

Jag hade tänkt komplettera med foton från vårt hus på våra olika lösningar, men det får bli en annan gång när tiden och ljuset räcker till!

Fler snygga och smarta garderobslösningar kan du se på min sida på Pinterest i albumet "Closets & dressing rooms". Alla bilder i det här inlägget, som inte är mina egna, är hämtade därifrån.

08 januari 2015

Silverljus och tulpansug

Hittills på årets nya dagar tror jag solen har visat sig mer än hela november och december tillsammans, det är fantastiskt härligt att ha solsken och veta att vi går mot ljusare tider! Visserligen ger solskenet mig också insikten att jag måste putsa fönsterna snart... Hur som helst, mitt söderfönster i vardagsrummet känns som en lucka mot våren. Här är det silverglans som speglar sig i ljuset (och jag inser att jag har glömt kvar silverpumlan i murgrönan, jag som sa att jag plockat bort allt julpynt...).

Linnehissgardin från Himla, fönsterlampa i fattigmanssilver från Ib Laursen. Urnan i gjutjärn har jag normalt sett
ute på stentrappan med blommor i, men den (och dess parkamrat) har fått flytta in nu under vintern. Halvmånebordet
är gammalt och från min pappas antikaffär. Ljusstakarna är nytillverkade och kommer från flera olika ställen, de är samlade
under en längre period.

Nu längtar jag otroligt mycket efter tulpaner och andra vårlökar, men jag har lovat mig själv att försöka hålla mig till dess att de omblommande hyacinterna tackar för sig och de sista avklippta amaryllisstänglarna inte är fina längre. Det är ju inte vår än, så jag hinner med tulpaner tids nog...

05 januari 2015

Nytt år

Några dagar in på det nya året nu, så åker julen ut här. Imorgon ryker granarna och idag har jag plockat bort allt annat pynt. Tänkte bara dela en sista julbild med er, innan det blir fokus på något annat.



Önskar er alla god fortsättning på 2015!