29 april 2015

Så fina

Finaste M och lilla lammet Elp


27 april 2015

Vårdträd

Jag vet inte om den här stora lönnen planterades som ett vårdträd här på gården en gång i tiden. Förmodligen inte, men jag tycker ändå om att tänka den tanken. För tjugo år sedan drogs vägen om och fick en ny sträckning. Innan gick vägen rakt igenom gården, med huset på ena sidan vägen och ladugården och uthus på den andra. När vägen skulle breddas och göras rakare, var vi väldigt glada över att vägen hamnade 150 m söder om gården istället för mellan husen. När man nu svänger upp på vår lilla grusväg är den här lönnen det första man ser.



Såhär står det om vårdträd på Wikipedia:

"Vårdträd är beteckningen på ett stort träd, vanligen ett ädellövträd, som står på ett tun på en gård på landsbygden. En mystisk samhörighet har ansetts råda mellan trädet och den på gården boende släkten. 
I svensk folktro förknippades trädet med släktens lycka och välgång. Att skada trädet eller ens bryta löv av det ansågs medföra olycka och sjukdom. Det finns berättelser om att hustomten, eller gårdens skyddsandar eller vättar, bodde i eller under vårdträdet, och åt dessa offrade man för att avvända sjukdom och olycka från människor och boskap. Vissa uppteckningar berättar att man hällde öl eller mjölk över trädens rötter på torsdagar eller inför helgdagar. 
Det finns också en praktisk aspekt av vårdträd, som högsta punkt på gården skyddar det byggnader från blixtnedslag. 
Vanliga arter på vårdträd är lind, alm, ask och lönn. Men det förekommer också så kallade "bärande träd", oxel, rönn, kastanj, valnöt och ek."

Den gamla lönnen är numera både knotig och medfaren. Under den är det alltid världens vackraste vitsippshav på våren, och här växer även lungört och scilla. Just nu blommar lönnblommorna och det måste vara miljontals bin och humlor som surrar där uppe i kronan. Det är en kakafoni utan dess like när man står där under.

25 april 2015

Maten blommar

Jobbar med ett reportage från vårt hus som ska publiceras i nättidningen Cheval. Det är svårt att hålla fingrarna i styr, men snart blir det kladdkaka, dagen till ära pyntad med penséer!


18 april 2015

Prio ett...

Jaha, det här är mitt prio ett nu! Som ni ser behöver det verkligen åtgärdas... mina odlingsbäddar har egentligen plattor emellan sig, men det ser man ju inte... det behövs verkligen ett krafttag här, och så påfyllning av gödsel och jord i bäddarna och ner med frön...


15 april 2015

Planteringshörnan

Min planteringshörna finns bakom hörnet på vårt utekök. Den här väggen vi byggde ut från huset är en riktigt smart sak. På ena sidan finns alltså uteköket med grill och arbetsyta och hyllor, och den skärmar av vår uteplats riktigt bra så att det blir ombonat och vindskyddat. På andra sidan har jag alltså min planteringshörna, som inte är särskilt märkvärdig. Ett symaskinsunderrede snickrade vi en bordsskiva till för många år sedan (det är nu helt grått och mossigt, men jag gillar den looken), några fågelholkar (precis utanför bild till vänster) och krokar kompletterar. Här har jag möjlighet att ställa säckar med jord, krukor, hinkar och småplantor på bevakning som kräver extra omsorg. Ser ni dekorationslisten upptill på planket? Den gillar jag lite extra!

I cementröret till höger i bild har jag planterat humle som slingrar sig uppför planket.

Syns det att jag gillar grått? Zinkhinkar i olika varianter och en fiberclaykruka med vinbär i
(som nu har planterats ut i trädgården).

Här syns bordet. Överblommade lökar står och väntar på utplantering.

Rostigt men välanvänt...det är min melodi!


12 april 2015

Grönska på gång

Hjälp så fort tiden går nu. Man skulle vilja ha tusen armar, tusen timmar om dygnet och ork till tusen! Igår höll jag på att flytta plantor i trädgården och idag väntar städning av förråden så vi kan lyfta fram utemöblerna. Äntligen har våren kommit på riktigt.

På våren skulle jag vilja ha blommande hav av vita, blå och blå blommor i trädgården. Jag planterar några lökar varje år. Jag måste erkänna att jag nog hade trott att det skulle gå fortare för dem att sprida sig, men som vanligt när det gäller trädgård, är jag för otålig... Krokus i olika färger, enkel och dubbel snödroppe, scilla i blått och vitt, vårstjärna, pärlhyacint i blått och vitt, blåsippa, vitsippa, vårlök och påskliljor är vad som har blommat eller blommar hos oss just nu.





Det var de önskade växterna. Sedan har jag en hel del oönskat på gång, kirskål och nässlor, till exempel. Förra året gjorde jag kirskålspaj för första gången och sedan dess kan jag åtminstone tycka att kirsen har något berättigande... Är du också sugen att prova på en ogräspaj, så titta till exempel här för recept!



06 april 2015

Himmelsblå tankar

Jag är så himla glad för mina gjutjärnsurnor som jag fyndade på Blocket för några år sedan. De brukar få stå på var sin sida av stentrappan och hälsa välkomna. Nu har de blivit försedda med årets första blommor, ljusblå och vita penséer. Kunde bara inte motstå de himmelsblå blommorna, precis lika svagt blå som en vårhimmel!


Med lite fjolårsgräs runt fötterna så hoppas jag att de inte fryser. Nu äntligen visar prognosen på tvåsiffrigt om några dagar. Hoppas verkligen det är våren som kommer på riktigt nu!

04 april 2015

Tussilago och ägg

Påskharen har nog varit framme här hos oss och lagt ägg i krukorna med tussilago...



03 april 2015

Inget värmerekord direkt

Årets påsk bjuder inte direkt på något värmerekord. Inifrån ser det jättehärligt ut, solen skiner, men går man ut får man inte glömma att ta på sig vinterjackan. Jag har i alla fall planterat årets första krukor ute, penséer i blå toner, men de lär kanske behöva täckas om nätterna.

Njuter annars av vardagsrummet, som fått sin nya matta jag skrev om tidigare och som jag bytt till sommaruppsättningarna av kuddar och kviltar. Å så fräscht och lätt det kändes med de gråblå tonerna! En dutt gult med hjälp av påskliljor kunde jag inte motstå.



Nu önskar jag er alla en glad och härlig påsk!