24 mars 2008

Mumsiga mackor

Hoppas ni alla har haft en skön påsk, trots det kalla (vinter)vädret. Helgen har ju inte direkt bjudit på sköna utestunder. Som måttstock brukar vi alltid kunna sitta ute och fika runt påsk. Nu vet jag att påsken är extremt tidig i år, men ändå, det har ju inte varit i närheten av att man ens VILL sitta ute med en kopp kaffe. Istället har jag varit inomhus och stökat i köket, medan M sover (hon brukar sova väldigt bra på förmiddagarna). Ni känner väl mig vid det här laget, jag gillar att baka, särskilt smidiga och enkla bröd, och så är jag rätt insnöad på att göra marmelad - här kommer två recept och bilder till er, så kan ni prova själva om ni har lust...

FJÄLLBRÖD
(2 st limpor)

2 dl rågkross
3 dl kokande vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk oliv- eller nötolja
2 tsk salt
2 tsk honung
12 dl vetemjöl

Häll 3 dl kokande vatten över rågkross i en bunke och låt svälla i 15 min. Tillsätt sedan det ljumna vattnet och rör ut jästen i det. Blanda i olja, salt, honung och mjöl. Degen blir väldigt lös och kletig, men det ska vara så! Häll upp i smorda 1,5-litersformar och låt jäsa i 50 min. Grädda därefter i 225 grader ca 45-50 min.



RENÉ VOLTAIRES MOROTSMARMELAD
(Receptet hämtat från Gård & Torp nr 2/2008)

½ kg rivna morötter
Finrivet skal och saft av 4 citroner
1 liter socker
3 dl vatten

Koka de rivna morötterna mjuka i vattnet tillsammans med citronskalet och -saften. Tillsätt sockret och låt koka ytterligare 15 min. Häll upp på rena och torra burkar.

11 kommentarer:

Karin Lindström sa...

Hej Kristin,
Jag gillar också att baka och dessa såg ju underbart goda ut!

Tack för dina varma ord, du är verkligen alltid så gullig. Hoppas helgen varit skön och att ni alla mår bra.

många kramar
Karin

Helena Dovier sa...

Åh, vad roligt att hitta hit till din fina blogg med så mycket vackert att titta på - inspirerande är bara förnamnet! Jättekul också att se att du bor i Nässjötrakten. Jag är uppvuxen mellan Jönköping och Tenhult och jag bodde i Eksjö mellan 2000 och 2003, så den delen av Småland ligger mig varmt om hjärtat. Självklart blir jag jätteglad om du vill länka till min blogg - jag gör detsamma till din! Glad fortsättning på påsken och kram från Helena

Solsjö - Under en vind sa...

Vad gott det låter!!!

Ha en mysig annandag! Kram!

Lillafruluva sa...

Jösses vad hungrig jag blev! ;-) Tackar för recept!

Åsa sa...

I egenskap av lillasyster och som gäst får man ju smaka på de godsaker min kära syster svänger ihop. Brödet var väldigt mumsigt och saftigt och marmeladen var verkligen verkligen gooood!

Kamomilla sa...

Här blir man ju hungrig!
men det är okej, för gubben min steker just plättar! ;)

Millygarden sa...

Hej Kristin,
Kul med med nytt recept... ska prova baka ditt bröd. Bakar offta kakor,bullar men är dålig på matbröd! Beror väll på att jag inte har något gott recept som inspirerat mig till bak.

Trevlig Kväll
Marina

Marie sa...

Hej Kristin!
Även om jag inte gillar att baka så måste jag säga att det ser väldans gott ut!

Kram Marie

Living by Milla sa...

Hej !
Härlig blogg du har! Jag har hittat hit från Karins blogg.

Gillar oxå att baka,det såg väldans gott ut !

Camilla

Willewira sa...

Mums vad gott det låter...Får nog ta och pröva receptet!

Vad gulligt med lamm!!
De är för ljuvliga, tycker jag!! Och vad spännande med ett föl!
Ska erkänna att jag blir lite avundsjuk... :-)

Ha en skön vecka!

Kram Willewira

Anonym sa...

Ditt bröd ska jag definitivt baka vid tillfälle. Det är ju hur mysigt som helst att ta med sig lite hembakt fika ut tillsammans med barnen. Börjar väl bli dags nu när min son får blodsockerdippar och helt ifrån sig...som idag. En god macka och lite saft blir det nästa gång. Fler tips på gott och enkelt att baka??