19 december 2009

Bästa lussebullarna ever

Hej i kylan!
Jag lovade ju att skriva upp receptet på lussebullarna jag bakade i år. Det är det bästa receptet jag provat, jag tror hemligheten med det är att det är BÅDE kesella och ägg i det. Nu kanske ni inte bakar några fler lussebullar i år, men spara i så fall receptet till nästa år... det är absolut värt det, jag lovar! Fluffigare och godare lussebullar får man verkligen leta efter...
.

.
Här ligger några av lussebullarna på ett cremefärgat uppläggningsfat som jag köpt från Carinas bloggloppis.
.
LUSSEBULLAR, ca 30 st
.
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella 1%
½ tsk salt
2 dl socker
1 g saffran (2 påsar)
1 ägg
16-17 dl vetemjöl
.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och saffranet och ljumma till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och rör tills det har löst upp sig. Tillsätt ägg och arbeta i så mycket mjöl att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
.
Arbeta degen i några minuter i degbunken. Knåda in resten av mjölet. Baka ut lussebullarna och lägg på plåt. Låt jäsa under duk till knappt dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen i 250 graders värme ca 8-10 minuter.

6 kommentarer:

Annika sa...

Har bakat med kesella de senaste åren o det är som du säger ett kanonrecept... verkligen värt att testa.... mums.. Kram Annika

Lilla huset på prärien sa...

Perfekt! Jag tänkte baka nya imorgon eftersom mina är slut! Då ska jag testa ditt recept minsann :) Måste iväg och köpa saffran bara... dyra bullar blir det.

Men gott...

God Jul! Kram Jenny

Kamomilla sa...

*lägger bakom örat* Tack!

Karin Lindström sa...

Hej Kristin!

Hoppas allt är bra med er! Har ni kallt och mycket snö? Hos oss är det riktigt mysigt med 25 cm snö fast det har blåst så mycket så det ligger i lite olika nivåer.

Jag som aldrig bakar lussebullar måste nog ta och prova ditt recept. Om du tycker det blir bra så måste väl jag klara av det:)

Ha nu en riktigt mysig fjärde advent!
Många varma kramar
Karin

Marie/Mison sa...

Jag bakar precis enligt samma recept. Undrar om du inte fått det av mig till och med. Spelar dock ingen roll. Gott så det förslår är det i alla fall. Alla här hemma hämpnar över hur lika vara små bruttor är. Jag också... Mamma tittade lite misstänksamt på kortet och undrade om det inte var konstigt att din dotters pappa också heter SVen... Tur att det är oss de två sötlopporna är lika! Ha nu en helt underbar jul familjen F.

Britt-Inger sa...

Tack för receptet, dom blev jätte goda.. :O)
Kram.