06 april 2012

Det har hänt igen

Jag törs knappt skriva det, men nu har jag bytt ut mina köksstolar igen. För inte så länge sedan köpte jag ju fyra stolar på Blocket i gustaviansk stil, men de hade två nackdelar. Först och främst var de ju ganska nytillverkade, och jag gillade aldrig deras finish på färgen, sprutlackerade som de var. Det andra som störde mig var att de var liiiite för låg sitthöjd på (eller så är det kanske vårt gamla matbord som är något för högt, jag vet inte). Vi fick i alla fall alltid använda dem med dyna, för att inte få ont i axlarna varje gång man skulle äta mat. Och så går det ju inte ha det i längden.

Nu hittade jag två jättefina gamla stolar från Magnus och Therese med Herbret Antik. Observanta läsare minns kanske att jag köpte ett så fint litet grått bord från dem och blev så nöjd. Jag blev precis lika nöjd den här gången och vill verkligen slå ett slag för dessa urtrevliga antikhandlare. Bra kommunikation, snabba fraktlösningar och så - det viktigaste - fina varor!

Fast det är klart, ett fel hade ju stolarna... de var bara två och inte fyra! Men kanske hittar jag några liknande längre fram, man vet aldrig och det ger en viss krydda i tillvaron. I väntan på det använder jag de två "nya" stolarna tillsammans med ett annat par stolar jag har fyndat på Blocket för flera år sedan. Det fungerar ganska bra ihop, de har samma sitthöjd, alla har spjälor i ryggen och är målade i gråvita färger. Stolarnas ålder är också ungefär samma, slutet av 1800-talet, det känns nog så viktigt.

Nu tror jag faktiskt att jag kommer ha dessa stolar ett tag. Jag går mycket på känsla när jag inreder och när jag hittar rätt, så känns det verkligen i magen. Nu har jag verkligen en bra magkänsla! Tycker stolarna väl representerar den stil jag är ute efter att skapa i vårt hem; en sengustaviansk känsla men med det här "provinsiella" utförandet snarare än dyrgriparna med guld och krusiduller utförda av mästarna i städerna (som jag för övrigt inte ens skulle ha råd att köpa ett enda stolsben av).

Vackert utskuren dekor på ryggen, och fina ryggspjälor med räfflor.

Stolarna är målad i någon gråvit färg, men man skymtar en mer gräddvit färg under.
Kanske sommarnöjet att ta bort det övre färglagret?
Bakom skymtar en av de stolarna ur det andra paret jag redan hade.

4 kommentarer:

Ett Vitare Hem sa...

Åh vilka vackra stolar!
Ha en riktigt mysig långfredag!
Kram/Lena

Johanna Stålros sa...

Så vackra!!! Önskar dig en fin påskhelg. Kram Johanna

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej Kristin
haha,,,,,,,ja sånt händer ju:)
GLAD PÅSK på DIG
å missa nu inte....

H
A
P
P
Y

E
A
S
T
E
R

P
A
R
T
Y


VÄLKOMMEN :)
Håkan

Anonym sa...

Hej Kristin!
Tusen tack för de vänliga orden, och roligt att Du blev nöjd.
Och vi hoppas ju verkligen att du tar Dej tiden i sommar och skrapar fram originalfärgen,
vilket kommer att lyfta stolen ytterliggare :-)

Ha nu en fortsatt trevlig påskhelg
Magnus & Therese
Herbret Antik