28 februari 2010

Sovrumsinspiration

(Varning - det här är ett jättelångt inlägg...)
.
Här hemma håller jag på och bråkar med vårt sovrum. Det började för två veckor sedan då jag fick ett ryck och flyttade om sängen från att ha stått framför fönstret till under snedtaket.
.
Jag tycker feng shui är väldigt intressant och har minst fem böcker om detta hemma, jag läser en massa på nätet och följer flera feng shui-bloggar. Ur en feng shui-synvinkel tror jag att vårt sovrum är rätt så svårmöblerat, jag har till och med tagit upp frågan hur vi skulle möblera på en föreläsning, men jag fick inte ett entydigt svar tillbaka. Rummet är stort, men det är ett gavelrum så det är snedtak på båda sidor. Rakt fram på gaveln finns ett fönster. Motstående sida består av garderobsdörr, platsbyggd garderob och dörren ut till hallen. På båda sidor under snedtaket finns små "kattvindsfönster", fönster som sitter nästan vid golvet. Hittills har alltså sängen stått framför fönstret (den enda platsen där det inte är snedtak - men samtidigt mitt i chi-draget), och möblerat med byråar under snedtaket.
.
Jag är en människa som sällan sover bra. Jag vaknar flera gånger varje natt (antingen för att barnen ropar eller för att de inte ropar, om ni förstår...), jag har ofta huvudvärk, jag har ju min reumatism som gör att jag titt som tätt har ont i kroppen och så vidare. Sömn är därför jätteviktigt för mig. Vårt sovrum har aldrig känts mysigt eller optimalt, snarare opersonligt och kalt, trots att det varit fyllt av våra saker. Därför tyckte jag att det var dags att prova någon ny möblering.
.
Jag började med att ställa sängarna under snedtaket åt söder, byråarna hamnade under snedtaket i norr. Det gjorde stor skillnad på hur rummet upplevdes, men ack så dåligt jag sov. Vi härdade ut i en vecka (jag sov dåligt varje natt och vaknade med huvudvärk tre av fem dagar), sedan gav jag upp. Visserligen har jag förstått att snedtak inte är bra att sova under, men att det skulle vara så tydligt? Vi fick också båda två en väldigt olustig känsla när vi inte kunde se ut genom söderfönstret (sängen stod ju för).
.
För en vecka sedan flyttade jag om möblerna igen. Ställde sängen under snedtaket åt norr istället, och byråarna i söder. Vilken skillnad! Visserligen sover vi även nu under snedtaket, men det känns verkligen att vi har hamnat i "kraftposition" i rummet och det uppväger nog nackdelarna. Jag har rensat ut i sovrummet och flyttat ut en massa saker, nu vill jag bara ha saker som är enkla, stilrena, tidlösa!
.
Några saker måste jag handla till sovrummet, och så ska jag måla om väggarna, de ska bli svagt, svagt sidengrå. Jag hittade dessa bilder från Norrgavels hemsida och de visar precis det jag är ute efter. Ni vet väl vid det här laget att jag är ytterst svag för det enkla och speciellt när det går i dessa färger: vitt-grått-jord! Norrgavel har dessutom enbart miljövänliga produkter, som t ex sängkläder i ekologisk bomull och trämöbler som är Svanenmärkta. Passar mig utmärkt, tills vi kommer till plånboken... ;-) Men som inspiration fungerar bilderna utmärkt!
.

.
Det här är en tiopoängare! Väggfärgen (och panelen) och sängkappan är så vackra. Bäddlinnet charmigt med sina knytband längst ner. Jag hade nog valt en gammaldags knoppbräda och en annan lampa, men som sagt, helheten är ändå väldigt, väldigt bra!
.

.
En aning för modernt snitt för mig, men rummet i sig utstrålar lugn och ro och känns välbalanserat. Sänggaveln gillar jag, och vita örngott tycker jag alltid är lyxigt. Skön matta att sätta fötterna på när man stiger upp!



.
Jättevacker färgskala (och ser ni den fina vita garderoben till vänster), fast jag vill nog inte sova framför ett fönster igen... Underbar grå färg på sängen och nattduksbordet!!!
.

.
Kan tänka mig allt av detta... Linne är ju ljuvligt! (Finns på H&M Home, om man inte vill köpa från Himla t ex).
.

.
... inte helt fel om något bjuder mig på frukost på sängen såhär heller! Vitt porslin är aldrig "out of style".
.
Tre svenska bloggtjejer som skriver om feng shui är dessa (där hittar jag mycket inspiration och kloka ord):

Bilder på mitt eget sovrum får komma senare, när det känns mer uppvisningsbart. När Lotta var här i fredags kändes det mest som om jag skulle ha haft en blogg med namnet "I mitt råttbo" eftersom det är så ostädat och "osminkat" nu efter att vi varit sjuka!

19 kommentarer:

mysiga heestrand sa...

Vilka underbara sovrumsbilder. Linnelakan är ju inte fel. Vi kommer att sälja Soul of Himla i Heestrand interiör fr o m Påsk. Det är en underbar känsla med linne.
Kram Marit i Heestrand

Hannis sa...

God morgon!
Vilket intressant inlägg!
Sovrummet är svårt.
Jag håller ständigt på med mitt men lyckas aldrig få till det.
Kanske ska läsa lite mer om feng shui.

Att du reagerade som du gjorde när ni flyttade sängen visar ju att det verkligen spelar in vart man placerar just sängen.

Vad kul och spännande att du börjat göra reportage!

Kram Hannis

Karin Lindström sa...

Kristin, du är för härlig. Inte borde den heta "I mitt råttbo", vilket hem kan vara stylat hela tiden *ler*.

Det var väldigt intressant att läsa om allt det du skriver. Jag har inte läst någon bok om feng shui, men jag har det i mig i alla fall. Det är jätteviktigt med flöden och harmoni. Stämmer det inte så ändrar jag om. Tänk att ni upplevde sådan skillnad på placeringen. Nu hoppas jag det blir bra med nya platsen så du får sova ordentligt. Sen är väl inte det här vädret det bästa för dig heller kan jag tro.

Tack för underbara bilder, härligt inlägg och tips på bloggar. Ska kika in till dem och inspireras.

Jag ler lite för mig själv här. Kika inte in till mig idag. Jag visar vårt sovrum och det är ju helt hysteriskt jämfört med dessa bilder *skrattar*. Men jag älskar vår tapet och jag sover alltid som en stock. Det är kanske rofyllt att sova bland grenar och fåglar tillsammans med vintagelinne som är använt och mjukt. Lite mer Wabi Sabi, hi hi.

Ha det bra och ta väl hand om dig. Hoppas du får sova gott!
Många varma kramar

Karin

Millygarden sa...

Superhärliga sovrum i Fengshui anda!

Kram Marina

Louise sa...

Mycket intressant läsning - skall bli kul när vi sedan får se era "färdiga" sovrumsbilder! Ha en skön fortsättning på söndagen!

Kamomilla sa...

Intressant och inspirerande läsning, verkligen. Härliga bilder också, tack för det! Hoppas du hittar det bästa för din sömn, det låter som att du är på god väg!!

lottens vita och gröna sa...

gu så bra skrivet, nu satte tankarna igång! ljuvliga bilder, norrgavel är heeeeeeelt outstanding på det rena vackra!
må väl, varmkram lotten

Mäster Henrik sa...

aaahh.. Norrgavel.. I love I love..

:)
Magnus

Irene sa...

Tack snälla för att Du länkar till mig :-)

Intressant med Din "sovstudie"!
Just det där rummet orsakar ofta problem, jag vet några som bytt rum helt och offrat det stora sovrummet för ett mindre, men med färre "störningsfaktorer", och därigenom kommit till rätta med sömnproblemen.

Andra har "byggt ut" väggen en bit in i rummet för att inte få så starkt sluttande tak över sängen.

Kram Irene

Millas hem sa...

Så jättefräscha bilder allihop!!

Lycka till med sovrumsprojektet!

Kram Camilla

Unknown sa...

Hej, jeg er også igang (eller skal igang) med vores soverum og det er ikke helt nemt det må jeg give dig ret i... Selv om vi har et firkantet rum uden skråvægge:) Synes ligesom dig at Feng Shui (specielt Neo Feng Shui) er meget interessant, specielt i forhold til et soverum, men at få det til at gå op i en højere enhed er absolut en udfordring... Husk i hvertfald at du skal se døren når du ligger i din seng - vigtigt synes jeg:) Glæder mig til at høre mere om resultatet!
Knus; Heidi

Nina`s Lantliga med Pamp sa...

Hallå där,
Jag vet precis hur problematiskt det kan vara med sömnen. När vi flyttade in i nya huset hade vi också garderober på ena sidan och ett alldeles för lågt fönster mitt emot och däremellan bara en stor vägg. De flesta tycker att det är självklart att sängen ska stå mot väggen. Men jag kunde inte få en blund. Så ut med garderoberna och nu står sängen mot den väggen istället. Jag sover äntligen som en bäbis och rummet blev dessutom sååå mycket större. Heja feng shui!!! Gästrummets säng har också fått den placeringen då jag tror på energier som strålar via våra huvuden. Skratt, jag e inte konstig!!! Känn efter bara så hittar du rätt även om det kan se fel ut i början.
Kram, Nina

Liten Bod sa...

Usch vad ni varit krassliga, det var ju värre än mig det där :) Skönt att du hittade en sovplats som fungerar till slut. Jag skulle önska att vårt sovrum låg lite mer avskilt just nu... Med en nattuggla till karl och två vuxna barn blir det aldrig tyst och mörkt i huset när man vill sova! Kram, Tina

Fröken Fräken sa...

Norrgavels broschyrer är ju en outtömlig källa till inspiration! SÅ mycket fint, och allt känns så väldigt harmoniskt. Men nu blev jag ju otåligt nyfiken på hur ert sovrum blev efter målningen!!! För SJÄLVKLART måste man åka och handla färg fem på eftermiddagen när man känner inspirationen komma flygande!

Och tänk, min lampa har kommit upp! Pappa förstod "krisen" och kom och satte upp den på söndag kväll!!!

StrandviksVillan sa...

Läste om er förra skräckvecka, stackars er! Verkar skönt nog som om ni mår bättre nu.

Härliga inspirationsbilder du visar och jag är säker på att Lottas och ditt reportaget blev riktigt lyckat också.

kram, Ann-Christine

House number 15 sa...

Vilka härliga fina bilder du visar. Jag hade inte tackat nej till något iaf.

Ha det gott/C

Karin Krut sa...

Hej Kristin! Vilka härliga bilder jag skulle också kunna tänka mig dom färgerna i sovrummet. Vi kommer också att få ett sovrum med snedtak på båda sidor när vi bor i stugan sen :)
Jag glömde att säga att bild nummer 33 där jag har typ 33 dubbelhakor får ni inte sälja till någon tidning ;) lova det!
Kram Karin

Madame Petite sa...

"I mitt råttbo" hihihi... så härligt skrivet! Varenda kotte med lite liv att leva bor väl i ett råttbo mellan varven :) Inte har man det stylat förjämnan. Hos mig är det oftare råttbo än stylat kan jag tala om, även om jag önskar att det vore annorlunda... försöker ha det tipp topp men det går inte, bara att inse faktum.

Spännande med feng Shui... har aldrig satt mig in i det där ordentligt... bara läst en del.

Kramar från Jenny

Anonym sa...

fina vita koppar vet du var i från de kommer?

Så fint du har i ditt hem.

Kram
Eva