15 februari 2009

Ett allvarsamt inlägg

Idag läste jag på Karins fina blogg Ute och inne om det här med innehållsdeklarationer av bloggar (se även t ex Poppins Garden och Apelsiner och clementiner). Det det handlar om är att bloggar blir sponsrade av företag och organisationer (med produkter och/eller pengar som ersättning) som på detta sätt får gratisreklam - och utan att det nämns på bloggen att det är sponsrade produkter det handlar om. Frågan har aktualiserats då Konsumentombudsmannen ska granska Blondinbellas blogg eftersom hon bl a önskade en ny vintergarderob i utbyte mot att kläderna nämndes på hennes blogg (mycket vill ha mer, uppenbarligen...). Läs mer om det i den här artikeln på Svenska Dagbladet.
.
Jag har inte tänkt så mycket på det innan, men Karin uppmanade alla att innehållsdeklarera sin blogg, så man vet om den är sponsrad eller ej, och nu har jag också gjort det! Haka på tåget ni också!
.
För mig är det självklart att välja att skriva den här bloggen på det sätt jag vill, om vad jag vill, hur jag vill. Min blogg är alltså inte på något sätt sponsrad, och jag har också valt att göra den reklamfri då jag tycker det är störande med reklamfönster bland min text (det är dock en annan fråga som inte har att göra med dold sponsring). Den "reklam" som ändå förekommer ibland, för vissa butiker eller produkter, är när jag vill dela med mig av något jag tycker är bra. Det som skrivs då är alltid min egen åsikt, och det är jag som gjort ett eget val att sätta ut en länk till företaget eller affären. Jag får åtskilliga mail om att länka till olika företag, men jag sätter aldrig ut en länk om jag inte själv tycker det är något som tilltalar mig.
.

.
Dagens bild är en chocolate cupcake, och en ren och skär produktplacering av Leila! Nej, nu luras jag förstås... men receptet är bakat ur Leilas bok "A piece of cake" och var nog den godaste muffinsen/cupcaken som jag har ätit, trots att glasyren saknades. Nästa gång får jag se till att ha philadelphiaost hemma, så jag kan prova receptet fullt ut...

13 kommentarer:

Hannis sa...

Bra skrivet!
Alla får ju välja hur dom vill ha sin blogg men i bland blir det bara för mycket när det känns som att allt handlar om att sälja.
Det värsta just nu tycker jag är bloggare som blir erbjudna Restylane...
Och ställer upp på det.
Finns det nån logik i att å ena sidan diskutera hur fruktansvärt det är att unga tjejer vänder ut och in på sig själva för det yttre och sen å andra sidan göra reklam för skönhetsingrepp???
Jag fattar det inte!

Haha,du är rolig du!
Produktplacering av Leila!!

Ha en skön fortsatt söndag//
Kram Hannis

Karin A sa...

Bra skrivet - med glimten i ögat! Muffinset (eller vad det nu heter i bestämd form) ser supergott ut. :) Sponsring tycker jag är viktigt att man är uppriktig med. Reklam är upp till var och en men faktum är att jag nästan slutat läsa vissa bloggar på grund av att jag tycker reklamen runt inläggen drar ner läsupplevelsen.

Ha en skön söndag! Kram Karin

StrandviksVillan sa...

Har själv skrivit lite om det här för inte så länge sedan, jag har nämligen inte heller nån reklam i min blogg.
Jag gillar inte heller andra bloggar som har för mycket reklam, känns ibland som att det bara går ut på det, och mina väninnor säger samma sak.

Ha en fin dag! A-C

Malin sa...

Hej Kristin!
Håller med om att man främst ska lägga ut sånt man gillar själv, det är ju lite det bloggandet handlar om också, en liten egen plats för det man gillar =)
Blev väldigt sugen på cupcakes!
Kram Malin

Kamomilla sa...

hej!!

Du har så rätt och jag ska nog följa dina råd! Jag har hållit min blogg fri från reklam och till och med från awards och utmaningar, bara för att hålla den neutral och för att läsupplevelsen skall vara lugn och trevlig.

När jag nämnt någon affär eller skrivit mer om den, har det varit just exakt som du också säger- något jag velat dela med mig. Ingenting har jag fått i utbyte för det och så ska det ju vara.

Skönt att du tar upp ämnet, det finns så många bloggar som bara handlar om köpställen och där reklamen blinkar som de värsta neonljus och gör det hela oroligt och ointressant.

Kram, Kamomilla

Det vita dårhuset sa...

Instämmer helt!
De där skulle man kunna tänka sig att bjuda på en sommar kväll =)
Mums...

Kram Erika

Lilla huset på prärien sa...

Jag läste det där inlägget faktiskt... men så har jag ju reklam på min blogg... och trivs bra med det. Det blir någon krona extra någon gång. MEN man ser lätt vilken som är annonser och om jag skriver om någonting i texten så är det sådant som jag själv tycker om eller använder mycket av... typ Ajax *ler*

Dina cupcakes ser UNDERBARA ut - skullle kunna äta minst 14 stycken!

Kram Jenny

Liten Bod sa...

Så fina bilder du lagt ut! Sovrummet såg så härligt ut i solen... Jag tycker också att det borde vara självklart att tala om ifall man är sponsrad. Är det inte det som är tanken??? Skumt folk det finns :) Kram, Tina

Marie sa...

Så himla bra skrivet Kristin! Nu ska jag också innehållsdeklarera min blogg. De butiker eller andra saker som jag ibland nämner i min blogg är sådana ställen som jag själv gillar, blir inspirerad av och därför gärna vill rekommendera till andra. Dock är det enbart mitt eget val, absolut ingen sponsring.

Får också massor av mail från företag som vill att man ska länka eller göra reklam för deras saker, men det är inte min grej.

Ha en fin vecka!
Kramar Marie

Vitt och nött sa...

dom där muffinsarna ser underbara ut!

hoppas du haft en underbar helg!

kram ellen

irma´s uthus sa...

Vilken fin blogg du har:-)
kram irene

Hwita Villan sa...

Jag tycker det är en mycket bra idé! Jag läste om det hos oppins att hon had egjort det, och blev själv sugen på det. Det är ju faktistk väldigt intressant avd som ligger bakom det man skriver om - vinstintresse eller bara ett itnresse helt enkelt. >Bra initiativ helt enkelt!

Kram M

PS. Jag håller med dig om det där med störande reklamrutor i texten osv. Jag har också valt att INTE ha reklam på min blogg.

Hwita Villan sa...

Får jag förresten låna din innehållsdeklaration som du har på din blogg? Tyckte det var så bra skrivet.

Kram M