16 januari 2012

Titta på bilder

Dagens inlägg tänkte jag skulle handla om att hämta inspiration från sådant man ser på bild. Det är väl självklart, säger ni, och det är ju helt sant! Bloggar och andra sidor på nätet erbjuder hur mycket inredningsinspiration som helst, dygnet runt, det finns ständigt nyligen uppdaterade sidor. Dessutom har ju tidningsmarknaden ökat lavinartat, nu finns det dubbelt så många inredningstidningar att tillgå på marknaden som för bara några år sedan. Kommer ni ihåg hur det var innan det fanns internet och de inredningstidningar som fanns kom ut max en gång i månaden? Jag minns när Lantliv startade, 1999, och tidningen kom ut fyra modiga nummer per år (och hur glad jag blev när den övergick till sex nummer per år några år senare)!

Men tillbaka till vad bilder kan vara bra för. En bild kan ge mig inspiration om hur jag ska sätta samman olika ting, det kan vara två saker som jag inte själv skulle ha kommit på att kombinera. Den kan visa mig hur man kan använda färg och form på ett sätt som är nytt. Jag kan inspireras av bilder på mat, trädgård, natur eller människor och se hur man kan utnyttja nya färgkombinationer eller objekt till att dekorera med, det kan alltså finnas en vinst med att inte bara titta på inredningsbloggar. Nedanstående bild gav mig känslan att stänkmålade väggar faktiskt kan vara fina, och att konsoler målade i en färg och hyllplan i en annan faktiskt går att ha nu också, det var inte bara på 90-talet man kunde ha det!

Bild lånad från Norrgavel.
Är man det minsta fotointresserad bjuder en bild även på teknikaliteter – var ligger skärpan, hur är bilden uppbyggd (komponerad), vad är det för ljus och vinkel? Här kan man också gå vidare och tänka – hur skulle jag ha fotograferat bilden; skulle jag ha vridit mig lite, fått med mer av förgrunden, lagt skärpan annorlunda osv. I bilden nedan hade jag försökt få med hela fönstret, det vill säga både tagit med mer ovanför och under bilden. Jag undrar nämligen hur fönstret ser ut upptill? Och vad är det som sticker fram nedtill, det måste vara ett bord som ljusen står på och stolsryggar som skymtar?

Bild lånar från Alvhem Mäkleri.
Ibland ser man en bild som man direkt känner något extra för, sådana samlar jag i mina inspirationsmappar. Men har ni egentligen koll på varför ni gillar vissa bilder? Är det för att det är någon möbel ni skulle vilja ha, på bilden? Eller för att den visar en snygg tapet, en bra möblering eller fina färgkombinationer? Inte sällan gillar man en bild för att det finns en känsla i den, och då spelar det faktiskt nästan inte någon roll vad det är för detaljer i bilden. Så är det med bilden nedan - den visar snarare på en känsla av ett varmt, ombonat och hemtrevligt rum än att den tilltalar mig just för att det är en viss lampa eller ett visst bord. Jag gillar kontrasterna, att man har blandat trä med vitt och svart men även att det finns mycket mjuka inslag (textilier, trä) som balanserar det hårda i eldstaden och det blanka parkettgolvet.

Bild lånar från Alvhem Mäkleri.
Ser jag en inredningsbild som visar en stil som inte tilltalar mig, brukar jag köra leken ”3 saker som är bra”. Den här bilden visar ett romantiskt sovrum, lite för rosa och blommigt för min smak.  Jag utmanar mig själv till att hitta tre saker på bilden som jag kan ha nytta av, på så sätt blir det intressant att läsa om och titta på en stil som kanske inte är min egen högsta dröm. Här tycker jag att idén med en bit slät panel mitt på väggen skapar spänning. Hyllan och krokarna skapar bra förvaring. Sänggaveln är också annorlunda och fin och skulle passa i andra stilar.

Bild lånar från Alvhem Mäkleri.
Att ställa sig frågan varför man inte gillar något är ytterligare ett sätt att konkretisera sin stil. Nedanstående bild visar ett vardagsrum i modern stil, inte det som ligger mig varmast om hjärtat precis. Lamporna tycker jag är för moderna och i och med att de är svarta blir det väldigt starka kontraster i rummet. Hade intrycket blivit annorlunda med en annan lampa i taket? Och en annan golvlampa? Varför gillar jag inte den här soffhörnan? Det finns ju sköna kuddar, mjuka fårskinn, varma plädar... jo, det är soffan som är mitt problem, den är för rak och strikt. Bordet skulle jag inte heller ha valt, det för mina tankar åt funkis, vilket är en stil som jag verkligen inte gillar. Jag tror rummet hade tilltalat mig mer med ett bord som inte var så stramt, för det finns ändå många saker jag gillar i bilden: ljuset, mattan, stolen och tavlorna.

Bild lånar från Alvhem Mäkleri.
Att träna sig på att definiera vad man tycker om gör att man blir mer noggrann när man köper saker till sitt hem, man kommer inte hem med saker som i affären var jättefina men som inte visar sig passa i det egna hemmet. Att veta vad man tycker om respektive vad man inte tycker om, är nästan a och o för att skapa sin egen stil och konsekvens i hemmet.

Prova att göra det här med några bilder så upptäcker du att du lär dig en hel del. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel, allt handlar om att du ska lära känna din egen smak. Det finns hur mycket som helst att upptäcka på nätet, och garanterat något som kommer inspirera just dig! Allt är dessutom gratis att ta del av. Iväg och surfa med er nu!

4 kommentarer:

Lilla Kråkslottet/ Angelica sa...

Nu kommer jag att se p åbilder på ett annat sätt, efter dina klocka ord. Att se utmaningar i att utbilda sig själv och se bra saker!
Tack!
Kram kram!

StrandviksVillan sa...

JÄTTEBRA inlägg!!
Tack för det! :)

Ha en trevlig vecka!
kram, Ann-Christine

Kamomilla sa...

Bra talat kristin! Och fint valda exempelbilder!

mormorMärtas sa...

Veklig inspiration!!
Titta gärna in hos mej... du har fått en liten utmärkelse♥
Kram Annika