Frågor och svar

Jag får en hel del frågor och svar på bloggen och har valt att göra en sida här, så att du kanske hittar svaret på din fråga här.

Vad har ni för tapet i köket?
Tapeten i köket heter "Therese" och kommer från Duro. Vi satte upp den när vi flyttade in, vilket var 2001, och den finns inte kvar i Duros sortiment nu.

Hur gör du när du målar?
Jag brukar använda Alcros vattenbaserade färg Servalac när jag målar. Till snickerier använder jag halvblank färg, men till gamla möbler tycker jag det är vackert med matt färg. Jag är långt från någon expert på målning och jag har ofta ganska lite ork och tålamod, så jag brukar inte skrapa bort någon gammal färg på möbeln innan jag sätter igång. En omgång med målartvätt brukar räcka. Jag använder alltid grundfärg vid första strykningen, därefter två gånger med täckfärg i önskad kulör. Låt därefter möbeln torka ordentligt, torktid står på färgburken. Vill man att möbeln ska se lite sliten ut kan man därefter sandpappra för att få bort färgen på hörn och kanter eller andra ställen där möbeln skulle kunna vara naturligt nött och avskavd. Att gnida med stålull gör ytan sammetslen.

Tidigare har jag målat med linoljefärg då det egentligen passar bättre till ett så gammalt hus som vårt, men jag upplever en hel del nackdelar med linoljefärg. Torktiden är lång och färgen kan förändras av solsken (jag minns speciellt att vår vita färg gulnade väldigt mycket). Det finns numera linoljefärg som torkar snabbare och man kan bryta med lite svart pigment eller umbra för att bevara det vita i tonen, har jag lärt mig, men det har ändå inte fått mig att prova igen. Linoljefärg finns i ett fåtal färdigblandade kulörter eller så bryter man själv, med hjälp av olika färgpigment i lösvikt. Det är alltså inte lika enkelt som att gå in i en måleributik och begära en viss färg utifrån NCS-systemet. Till linoljefärgens fördel hör att den är dryg att måla med, åldras vackert och har en underbar sammetslyster.

Äggoljetempera är en färgtyp som jag inte har provat att måla med själv, men jag tycker det ger en mycket vacker yta och det skulle jag gärna vilja prova framöver.

Observera att detta är mitt tillvägagångssätt och mina personliga åsikter. Färgproffs rekommenderar säkert ett bättre underarbete och är ni intresserade av helt korrekta målningstips så hänvisar jag till fackböcker eller beskrivande sidor på nätet hos t ex färgproducenter.

Säljer du virkade kakor?
Nej, jag virkade bara egna kakor till min dotter för att leka med för några år sedan. Det finns flera duktiga tjejer på nätet som virkar och säljer, ni får vända er till dem istället!

Säljer du fårskinn?
Ja, i mån av tillgång säljer jag fårskinn från gårdens egna gotlandsfår. Dessa är i olika grå nyanser, priserna ligger från 1000 kr - 1400 kr beroende på storlek och kvalitet. Kontakta mig på kristin.fagerskjold@gmail.com för att få mer information.

Vad har ni för hästar?
Vi har uppfödning av welsh mountainponnyer i liten skala. Vårt stuterinamn är Mosshult (klicka på länken så kommer du till stuteriets hemsida). För närvarande har vi två ston i avel, vår egna uppfödning Mosshuls Sider f 2007 och inköpta Ekbäckens Sparrow f 2008. Welsh mountainponnyn är en utmärkt ponny för barn att rida på, och för vuxna att köra. Den är känd för sitt underbara temperament. Att den dessutom är vacker att titta på och har fina gångarter, är ju ingen nackdel! Vi har ofta föl och unghästar till salu så tveka inte att höra av dig till mig om du är på jakt efter en ponny att rida, köra, avla på eller ställa ut.