04 augusti 2010

Tada - uteköket!

Nu kan jag äntligen stolt visa upp vårt lilla utekök, eller grillhörna, eller vad man nu vill kalla det. Såhär såg det ut innan det blev klart. Idag höll det äntligen upp, så då skyndade jag mig ut med penseln i högsta hugg och rödfärgade (ljus falu rödfärg, för den som undrar)! Det här projektet har inte kostat oss mycket då det mest är byggt av sådant vi redan hade hemma. Panelen är återanvänd (den vi rev ner från gaveln när vi byggde ut huset) och övrigt virke hade vi också hemma då det är sågat av träd från gården (liksom allt trä till husets utbyggnad - det är en skön känsla att få egna brädor av egna träd...). Som bänkskiva använde vi hyvlade och spontade brädor som vi hade över sedan vi la nytt loggolv.
.

.
Grillen står alltså bakom den låga delen av planket. Insidan av planket är klädd med en plåt som vi måttbeställde från ett plåtslageri. Detta kostade ca 700 kr och var det absolut dyraste inköpet, men väl värt pengarna då vi nu inte behöver oroa oss för att virket ska fatta eld. Byggvaruhusets billigaste betongplatta i storleken 30x30 cm à 25 kr st köpte vi några och la under grillen, för att den ska stå plant. Annars är det granitsingel på marken liksom på övriga uteplatsen.
..
Bild 1: Söta krukväxter förgyller ju tillvaron! Finaste krukorna just nu har jag hittat hos Årstid på A6 i Jönköping. Fågelholken har några år på nacken och köptes då från Mio.
Bild 2: Bra-att-ha-saker på hyllorna... Korgarna är gamla från Ikea, med smidiga handtag är de lätta att bära in och ut efter behov. Jag kommer inte ha oljor, saltkvarn, porslin etc ute för jämnan utan kommer ta med det inifrån när vi ska använda uteköket, har jag bestämt. Här på bänken kommer vi även kunna ha en liten bänkspis med två elplattor att ansluta om vi behöver.
Bild 3: Jag har haft turen att hitta två stora tvättfat i emalj under min semester, det här är det sämsta. Det får agera tvättho utomhus. Bra att skrubba rotfrukter i, eller att tvätta händerna i (jag har också hittat en jättestor tvättkanna i blåvit emalj som man kan ha vatten i).
Bild 4: Diskborste från Nacka byggnadsvård, durkslaget är ett loppisfynd. Den smidda kroklisten är från Qvarnarps byggnadsvård.
Bild 5: Bestick i glasburk, bara att hämta vid behov...
Bild 6: Bänkskivan är betsad i färgen "Järnvitriol" och kommer gråna ännu mer i väder och vind. På zinkkrokarna hänger grytlapp från Åhléns och våfflad kökshandduk från Himla.
.
Är så nöjd! Nu får vi bara hoppas vädret håller sig lite fint ett tag så vi kan prova uteköket på riktigt!

11 kommentarer:

Unknown sa...

Nydeligt, Kristin! Enkelt, flot og helt i tråd med stilen i resten af jeres flotte hus og have. Håber I snart får prøvet det af - jeg for min del tror der bliver sommer længe endnu:) I dag er det ellers os der har fået regnet:( Knus; Heidi

Ett Vitare Hem sa...

Åh så bra det blev, helt underbart fint ju!
Ha en fin kväll!
Kramis/LenaS

Bittan sa...

Åhhh va fint det blev, kan tänka mej att du är supernöjd och att ha allt på ett ställe dessutom.
kanon

Ha en mysig vecka och se till att premiära det och fira in det ordentilgt :-)

Kram Bittan

Millygarden sa...

Så fint utekök ni byggt..det ska jag visa för gubben mi!

Kram Marina

Marita sa...

Vad bra det blev ditt utekök!! Precis lagom stort...smart lösning vid grillen! Fint du har gjort med krokar, hyllor och annat vackert!! Ditt utekök får vara inspiration till vårt kommande utekök!
kramar, Marita

Madame Petite sa...

Åh vad fint det blev... helt underbart! Enkelt och praktiskt och så himmelskt charmigt och lantligt!

Så fint att ni lät det flyta med huset och målade falurött!

Kram från Jenny

Kamomilla sa...

jah!! Jättesnyggt, praktiskt och just så Kristin! jag gillar-massor. verkligen just så som ett utekök ska se ut- i mitt tycke! :)

♥ Fyra årstider sa...

Sötaste Kristin. Gud vad fint det blev!!
Kram Lotta

Kia sa...

Super snyggt blev det!! Många härliga stunder kommer det bli där antar jag. Längtar tills vi ska få fixa med vår uteplats och grillbänk. Nästa år kanske?!

StrandviksVillan sa...

Perfekt!! Smälter så fint ihop med huset.
Hela vårt hus är byggt av virke från egen skog, håller med dig om att det känns bra :)

Ha så sköna stunder ute vid köket!

Min värld... sa...

Superfint och riktigt charmigt blev det! Grattis grattis :)