29 juli 2008

Minsta hallen

Idag tänkte jag visa er några bilder från vår hall, den tar första pris i tävlingen om världens minsta hall. Egentligen är det väl en passage bara, då vi använder verandan som hall. Vi har världens brantaste trappa också, som ni ser. När vi fick J var jag jätterädd för hur det skulle gå med ett barn och denna trappa, men det har visat sig att barn lättare kan gå (klättra) i vår trappa, som är rak, än en som är svängd med olika breda trappsteg. Någon gång har han drattat på ändan nerför (halva) trappan, men värre än så har det inte varit.

När vi tog över huset var det en ännu brantare trappa här, den var verkligen modell hönsstege. Så hittade vi den här trappan, som kom från ett annat hus, men den var för bred för att passa i hallen. Vi lämnade det till ett snickeri som tog bort ena sidan på trappan och kapade varje trappsteg på längden, så att trappan blev smalare och kunde sättas på plats. Om vi inte hade gjort det, hade vi inte kunnat ha någon öppning mellan hallen och köket, och det ville vi inte vara utan. Då hade planlösningen blivit väldigt instängd och "krånglig".

Jag har sett många som målar sina trappor och golv, men det kommer vi inte att göra. Jag gillar den gamla trappan och våra gamla såpskurade, kilsågade golv. De kommer få behålla sin trärena färg. Väggfärgen på pärlspånten i hallen är en egenblandad linoljefärg som är nougatfärgad och som vi också är mycket nöjda med. Taket är målat med äggskalsmatt, vit linoljefärg liksom murstocken (väggen som syns till höger om trappan).

Det var innan vi hade barn som vi målade med linoljefärg. Jag vet att alla förespråkar denna färgtyp till gamla hus, och visst blir det väl vackert, men jag tycker ändå det är många nackdelar: den har otroligt lång torktid (2-3 dygn), barn ska inte vistas där det är nymålat. Sista gången jag målade med den vita linoljefärgen inomhus så blev resultatet väldigt gulaktigt, jag tycker det ser jättefult ut. Jag läste någonstans att det då kan ha varit för mörkt när det målades. Öhhhh... går det alltså inte att måla annat än årets ljusaste månader då, eller? Det blir jag irriterad på. Därför använder vi numera Alcros Servalac, som får en sidenmatt yta som starkt påminner om linoljefärgens. Torktiden är bara några timmar och eftersom den är vattenbaserad är det ingen fara för barn att andas in den. En modern färg kan man ju dessutom bryta till vilken nyans man vill, med linoljefärgen får man experimentera med färg och pigment och prova sig fram (vilket i och för sig kan ha sin tjusning - det framhålls ju ofta som en stor fördel med linoljefärg). Ja, jag är ju inte någon renlärig byggnadsvårsmänniska, det förstår ni ju, men jag tycker man måste kompromissa mellan renovering och familjeliv och för oss passar inte linoljefärg.

10 kommentarer:

Drömrum sa...

Vilka fina golv ni har! De är verkligen vackra! Jag tycker inte heller att ni ska måla!
Om ni har världens minsta hall så har vi världens minsta vardagsrum... :-) Det är mer som ett TV-rum och jag har inte visat några bilder där än för jag är inte nöjd med hur det ser ut... Det kommer så småningom.
Kram
Helen

Hem och Lycka sa...

Jättefin hall även om den är liten. Vi har inte heller så stor hall direkt och i förra lägenheten var den ännu mindre.

Superfin trappa, tycker du gör rätt i som låter den vara. kram!

Kamomilla sa...

Er trappa och era golv är underbart vackra!! låter som en hel vetenska det där med färger...

Mitt Egnahem sa...

Vilken vacker hall!!! Ser nästan ut som en tanke. Jag skriver också om linoljefärg i mitt inlägg! Fast lite mer positivt då... hihi. Men vem har sagt att inte barn får vistas i linoljefärgslukt? Hade jag ingen aning om. Trodde det var lösningsnedlet som var hälsovådligt, och väljer man en linoljefärg utan lösningsmedel, borde det vara helt ok. Jag har aldrig blandat egen i och för sig, och då kanske man blandar ut pigmenten i balsamterpentin. Och DEN luktar starkt. Vit linoljefärg kan bli gulaktig inomhus. Därför är det bra att bryta den lite åt grått. En aning bara, så slipper man det gula! Bekvämt är det att beställa färdigblandad färg, med naturliga pigment och utan lösningsmedel. Och den torkar på ett dygn! Låter som värsta försäljaren, men den färgen finns! Många heta hälsningar från Värmland! Mitt Egnahem

Lilla huset på prärien sa...

Hej!

Jag älskar din trappa och tycker det är bra att du behåller den trären.

Själv är jag precis nyförälskad i linoljefärgen. Jag har målat mitt första bord idag (ikväll) och tyckte att den var fantastisk att måla med. Men jag trodde inte att torktiden var så lång! Det blir att hålla barnen borta då *ler* Ja, jag har ju tre barn... så vi får väl se hur det går med linoljefärgen då...

Kram Jenny

Karin sa...

Hej Kristin!
Men vilken fin hall ni har, trots att den är liten. Vi har målat med samma färg hör jag, vi har också använt äggskalsmatt till murstockar och vissa tak. Det är nog den som barn inte ska inandas för i den är det lösningsmedel.

Tack för din omtanke hos mig, snart så blir det lugn och ro.

Sköt om er i värmen, kändes lite svalare hos oss i kväll!

Många varma kramar
Karin

Anonym sa...

Vilken underbar minihall :)

Vitbalansen - Helena sa...

Ja, den trappan var verkligen hur fin som helst. Och golvet likaså! Skyhög charmfaktor på dem :-).

Kul att höra att du också är i "utställningssvängen", om än med hästar i stället för med hundar. En av mina kompisar har varit hästuppfödare på heltid, och när hon sedan började ställa ut sin hund hade hon en enorm fördel av all rutin hon hade. Det gick som en dans, minst sagt :-).

Om jag kan bidrar jag gärna med några Ölandstips inför er höstresa dit. Några kommer på bloggen inom de närmaste dagarna, så håll gärna lite utkik där :-). Lite lurigt är det ju dock att så många ställen på Öland är öppna på sommaren och stängda under resten av året, så man får nog vara beredd på att chansa lite när man åker runt.

Sist men inte minst vill jag tacka så mycket för utmärkelsen som jag fick av dig för ett tag sedan. Jag blev så glad och stolt över den!

Kram från Helena, och blöta slafsar från Justus :-)

Maria sa...

Vilken vacker trappa ni har. Tycker ni gör helt rätt som inte målar den, den naturliga färgen på träet ger bara huset charm och personlighet (kan en trappa ha personlighet?? ;)).

Tack för titten, jag kommer med all säkerhet tillbaka...en fellow smålänning som jag är.

Maria sa...

Oj, 3 dygn! då har du målat för tjockt! Vi målar med ospädd linoljefärg, torkar på nåt dygn, inga hälsovådliga ångor. Däremot tycker jag att det är superbra att inte ytan stängs på några minuter, man har lång tid på sig att stryka färdigt ytan så man slipper helt alla fula penseldrag man ser överallt på plastfärger.

Och du behöver inte måla när det är ljust, hihi, det är oljan i färgen som gulnar på sikt om den inte utsätts för uv-ljus, men det gäller helvita färger, vi målar med bruten vit så det är inga problem här.

Plastfärg är inte så ren som man tror, den innehåller aldehyder (kommer du ihåg diskussionen om spånskivor för 20 år sedan? limmet där är aldehyder) och ftalater som är ett hormonrubbande ämne och förbjudet i barnleksaker. Senaste 15 åren har normalviktiga barn kommit i puberteten 1 år tidigare och har höga halter ftalater i blodet och nya rapporter (senast på rapport för någon månad sedan) visade att det är höga halter ftalater i hem och dagis mm. Därför har vi valt bort "moderna"färger, spånskivor och MDF här hemma.

Det är nog inte gamla hus man ska måla med linoljefärg, utan trä. Modern färg lägger sig på ytan och är snabb och fin, men efter nåt år börjar den flagna och det ser gräsligt ut. Lätt fånget lätt förgånget! Däremot gör du helt rätt i att inte måla golvet! Det är superfint som det är!

ha det bra!