21 juli 2008

Utmaning om patina

Från Anna med den otroligt härliga bloggen Ett hem på landet, har jag fått i utmaning att fotografera något från vårt hem med naturlig patina. Det blev två ganska lätta val för min del. Först får ni se en närbild på mitt älskade skåp med rundat krön, som står i vardagsrummet (du ser hela skåpet här). Färgen är bortnött och det saknas både lås och nyckelbricka - det måste väl räknas som patina om något?Sedan kommer en bild på mässingshandtaget på vår ytterdörr. Mässing är ju lite speciellt, det mörknar ju om man inte använder (sliter) ytan. När vi satte upp handtaget var det helt mörkt. Nu har vi tagit i dörrhandtaget så mycket att den riktiga mässingsfärgen börjar lysa igenom. Häftigt! En sådan effekt får man inte på nya lås och handtag som är "antikbehandlade". De är ju infärgade i en och samma färg och ändrar sig inte efter slitage eller väder och vind. Handtag och nyckelbricka kommer så klart från min pappas antikaffär.Ser ni äppelkransen förresten? Jag blev inspirerad av Minna med bloggen Blomsterverkstad så jag kopierade hennes idé. Jag trodde först inte att kransen skulle vara särskilt hållbar, utan att äppelkarten skulle bli skrumpna och missfärgade på en gång, men de har stått sig sedan i fredags utan att det syns någon skillnad. Jag gjorde en ljusmanschett också som är lika fin inne som kransen som hänger ute så jag kan verkligen rekommendera er att klippa en bit najtråd och leta upp nedfallna äppelkart!

7 kommentarer:

LantlivsAnette sa...

Åhhh det var riktigt fin patina både dörren och det vackra handtaget..
Ojj vilken vacker äppelkrans du har gjort..
Men..har din Pappa en antik affär !! Wow alltså..där är du väl ofta och kollar kan jag tro..
Kram Anette

Hem och Lycka sa...

Vilken fin patina både på dörren och handtaget! Och kransen var ju ljuvlig.. kram!

Karin sa...

Hej Kristin!
Dina bilder är så fina, och vilket vackert skåp! Vad kul att inspireras av andra bloggar, visst är det underbart! Och underbart vacker blev din krans, jag måste nog göra en jag också!

Vet du, jag är också en riktig ensamvarg. Jag tycker det är jätte skönt att vara hemma och "pula". Det är inte alls konstigt tycker jag. Sen är det ju väldigt roligt när man har lite vänner hemma eller hur!

Jag har tänkt mejla dig, men har haft fullt upp i butiken sen jag kom hem. Det är ju högsäsong och vi har haft riddardagar där också.
Nu har tvisten löst sig, tack och lov och jag har sålt butiken för andra gången! Nu hoppas jag verkligen att dessa köpare är ärligare! Jag är bara kvar en vecka till, kan du tänka dig. Nu hinner jag ju vara ledig lite innan skolor etc börjar igen. Det ska bli så skönt. Kan ju erkänna att det varit tufft att öppna och börja om igen, men det mesta går ju trots allt. Ska snart berätta vilka det är.

Vi hörs snart igen!
Många kramar
Karin
ps tack för tipset om kanelen, hade faktiskt tänkt fråga om lite olika smaksättningar!

Jes/Vita villa vila sa...

Hej vännen!

Å vilken underbar patina & vilka härliga detaljbilder du visar!!! Urläckert. Skåpet är fantastiskt verkligen!

Jättefint med äpplekransen - vilken härlig idé! *Måste nästan prova jag med* Fniss!

Hoppas du & din familj njuter av en underbar sommar!

Kram Jes

Kamomilla sa...

Härlig patina, och du har rätt, inget blir så snyggt som naturlig patina!
Skåpet är en ren dröm!!

Hannis sa...

Just av den anledningen var jag på väg att skruva bort gamla dörrhandtag på landet=))
Vi ska byta handtag där så småningom och jag tänker spara dom gamla!

Vilken fin krans du gjort.
Var det svårt?
Kram Hannis

Ingrid sa...

blev lite fnissig över ordvalet "naturlig patina"... du förstår säkert vad jag tänker på... ses om några dar!