15 mars 2009

Jag drömmer (inte) om trädgård

Nu i helgen har jag sorterat en massa artiklar och urklipp om trädgård. Jag brukar göra så med intressanta saker, för jag har inte plats här i vårt lilla hus att härbärgera hela årgångar med tidningar hur länge som helst. Det blev en hel del att gå igenom. Efter en sortering kan jag konstatera att artiklarna jag sparat hörde hemma i någon av dessa kategorier:

Magiska magnolior - jag är nog en magnoliagalning. Inte mindre än fem artiklar om magnolior hade jag rivit ut. Jag tror att jag hoppas att det ska dyka upp härdiga magnolior som tål vårt höglandsklimat och samtidigt växa ursnabbt och bli jättestora (denna önskan gäller för övrigt allt jag vill ha i trädgården). För att vara realistisk så kommer jag inte ha någon magnolia på evigheters evighet.

Buxbom. Jag kunde i alla fall äntligen släppa min fixering vid buxbomsklot. Nej, jag kommer aldrig få en trädgård full av buxbomsklot eller buxbomshäckar heller. Ett antal trädgårdsreportage med skånska underbara trädgårdar inramade av buxbomshäckar åkte i papperskorgen - det var befriande.

Pionpassion. Det går ju inte annat än att bli betagen i pioner, men den här blomman rimmar illa med mitt måttliga intresse för att underhålla (läs: gödsla, vattna, gräva) min trädgård. Trots det sitter det ett antal pionreportage i min blompärm. Kan inte ge upp den drömmen än.

Artiklar med rubriker som "Vilt och vackert" och "Lättskötta trädgården" var en annan framträdande kategori och är egentligen det jag borde satsa på (att den kategorin inte alls går ihop med magnolia-, buxboms- och pionfascinationen skulle jag ju ha insett för länge sedan). Men ibland undrar jag om inte denna ambitionsnivå också är för hög för mig.

Förra året var ett förlorat trädgårdsår, eftersom vi höll på med bygget så mycket och skräpade ner och ockuperade trädgården med byggmaterial. En liten bebis tog också väldigt mycket tid. Jag försökte förtränga trädgården så mycket som möjligt, och jag har fortsatt på den vägen. I affärerna har jag inte ens så mycket som tjuvkikat i trädgårdstidningar, jag känner bara en massiv trötthet så fort jag närmar mig dem. Det finns ju många bloggare som kört torsdagstema med trädgårdsdrömmar, men jag orkar som sagt inte ens tänka trädgård!

För att vara ärlig så är det inte mycket till trädgård vi har. Visst, det är grönt (men det är mossa), det finns några träd (men de är alldeles för unga eller alldeles för gamla) och de få rabatter jag har är igenväxta. Det enda som växer bra är ogräset och humlen vid hundgården. Suck, ge mig lite styrka att ta tag i trädgården i vår. Så att den åtminstone blir lite trevlig..

.
Jag har läst, med stor förvåning, att det är så många av er som bloggar som har satt era första penséer! Här finns de inte ens att köpa! På sin höjd plocka in några snödroppar, som jag har gjort här...

19 kommentarer:

Kamomilla sa...

Jag kommer ingenvart med trädgård jag heller. Jag kan liksom inte... och inte är jag intresserad heller. Alla väninnor säger att intresset nog kommer med tiden, att alla är vi nybörjare...Men om man inte vill??? Jag har så mycket annat på gång alltid. Dessutom kan vi vara bortresta till sommarholmen flera veckor i rad, så vem vattnar??

Vi har en tallskogstomt, så några vackra gräsmattor och fina äppelträd kommer ju inte på tals. Jag tror snarare (med en matlagningsintresserad man ) att det blir av att göra ett stort trädgårdsland med rotfrukter, lökar, potatis örter och annat man faktiskt har nytta av!

Ang. vaxet du kommenterade hos mig, så jo, det lossnar alldeles säkert för att ni hade oljade bänkar förut. Vårt sitter som ett stenhårt lager och lossnar absolut inte Däremot har jag vaxat en skrivbordsskiva som var bivaxbehandlad och på den vill det liksom aldrig ens riktigt torka. Ytan känns småklibbig fast det är en månad sedan den vaxades. Men det var en medveten risk jag tog, jag visste att bivaxbehandling är sån, att inget mer går att göra sen.

ha en bra vecka!

Kamomilla sa...

Din fotoblogg förresten, jag kommer inte in på den? Skulle så gärna se mer av dina bilder..

StrandviksVillan sa...

OJ - det kunde lika gärna varit jag som skrivit det här inlägget!! Exakt samma situation hemma hos oss de senaste två somrarna.
Kan inte säga att jag ser särskilt fram emot våren/sommaren då det innebär så mycket jobb... Som tur är har vi vår altan (inte hundra klar heller, men) där jag kan pynta lite... fast då är väl snart allt täckt med damm och spånor och målfärgsklickar igen... SUCK!!

Nåja, det blir väl nog bra nån gång :S Jag börjar bara känna mig själv vid det här laget, och mina höga ambitioner varje vårvinter :)

Fröken Fräken sa...

Det fanns faktiskt penseer i blomaffärern här! I Luleå!! Men jag tror knappast att man kan räkna med att ha dem utomhus här i kruka, trots takdropp..

Jag har ju ingen trädgård men en balkong. Men knepigt läge. Så jag håller mig till ungefär samma sorter varje år, som jag vet klarar sig och så sätter jag alltid paprika varenda år fastän jag vet att de alltid får löss... Men jag har ju vänner med trädgårdar, så jag kan få nöjet att lägga mig i deras planteringar. Jag tror iaf att tricket är att satsa rätt rejält. Ska man plantera några blommor, ska man inte bara ha tre små plantor utan tjugo stycken, på samma ställe. Men det är nog det enda tips jag kan komma med. Jo, ett till, har man stickiga nyponrosbuskar är det lätt att man ramlar i dem, och det är inte skönt... ;-)

Lilla huset på prärien sa...

Ahh - vi verkar ha likadan trädgård du och jag! Min är mest igenväxt den också. Men någon kär människa som bodde här innan mig har haft den i perfekt balans... det kommer upp både det ena och det andra. Jag gör inte mycket jag... fast, förra hösten planterade jag faktiskt lite rosor. Hoppas att de har klarat vintern! Skäms faktiskt för att säga det men jag har lite pioner också... jag gör ingenting, de bara kommer :)

Och i år ska jag köpa mitt första buxbomklot tänkte jag!

Dina snödroppar är sååå vackra!

Kram Jenny

becca sa...

känner igen mig, vi köpte hus av min mans mormor tidigt förra våren, och nu efter utbyggnad och jordvärme grävning är våran gräsmatta helt förstörd, drömmer om en vacker trädgård, och att gå ut och hämta härliga blommor, men nu lär jag bara få in leriga barn. Hoppas på vackert sommarväder och en massa insperation i sommar så det blir så mysigt som jag vill ha det. kram Rebecca.

Tulipa sa...

hej!
Trädgården blir ju inte rolig om man inte har tid över för då blir den bara ytterligare ett krav!
jag kan dock prioritera min trädgård i perioder och då är det som att försvinna in en annan värld och man bara är så lycklig och tillfreds med sin lott på jorden!

Den känslan är obetalbar.
Men alla kan ju inte vara intresserade även om "alla" kanske skulle vilja ha en fin välskött trädgård med prunkande rabatter och massvis av buxbomsklot...

I vår blir det nog inte mycket till trädgårdsarbete för min del, men den springer ju inte iväg, bara växer igen lite grann... (för det är ju ett ständigt underhåll!)

ha det bra!

Kram Mariette

Liten Bod sa...

Trädgård är ett gissel! Fram för ettåriga plantor i kruka... :) Skämt åsido, pioner tycker inte jag är svåra, jag gör inte ett smack åt dem. Dessutom får de vara ifred för rådjuren! Tyvärr blommar de ju bara någon vecka. Det finns ju många blommande buskar som är fina, det ska jag klämma ner ett gäng i år i min slänt har jag tänkt. Annars är det krukor som gäller! Kram, Tina

VIT och PASTELL sa...

Jag älskar att vara och påta i trädgården. Det är tom kul att rensa i rabatterna. Åååh, vad jag längtar - men här ligger snön kvar ännu.

Kram Maria

johanna sa...

Ja trädgårdsdrömmar...så mycket man vill göra!!! Såå fina bilder på dina snödroppar!!
Kraaaaam

annashusidingtuna sa...

Pioner ska du kunna klara av de är jättetacksamma och man måste inte följa de råd som experterna ger.
Jag gör inget med mina pioner förutom den årliga slängen med lite gödsel på våren som jag slänger ut lite vart stans i rabatterna.
Det krångligaste är nog själva planteringen för då kan de vara lite kinkiga.
Kram Anna

Designe sa...

Såå vackra bilder! Lyllos dig som i alla fall har snödroppar, det har vi inte uppe hos mig!:(...och penseer får man nog vänta på ett bra tag till! Bellis finns och påskliljelökar oxå men d är för kallt här ännu!...till påsk kanske! Pioner har jag drömt om länge och varje år tänker jag att..va trist att vänta till nästa år innan de blommar...och kommer mig aldrig för att köpa..tänk om jag köpt dom för 5 år sen..så mycket de skulle ha hunnit blomma :)
Kram

Piffa sa...

Vilka otroligt vackra bilder du har. Använder du något redigeringsprogram för dina bilder?
Skulle behöva lära mig att få fram ljuset i mina bilder för att kunna få rättvisare bild på mina smycken jag gör.
Kramar Anette

Vit Gladiolus sa...

Fantastiska bilder på snödropparna. Ha en underbar dag vännen!
Kraaaam

Flaggduken 2 sa...

Känner igen mig i din trädgårdsbeskrivning, här renoveras det för fullt & byggs ut.
Snödroppar är inte att förakta, så sött & fint.
Förstagångs besökare hos dig, men jag tror jag kommer tillbaka.
Hittade massor av vackra bilder att kika på hos dig.
Kram Petra

Florist-javisst sa...

Ja, jag säger det igen. Vilka vackra bilder du tar!!! Tänk om jag kunde få till så bra bilder.
Nu finns dina ranunkler i min blogg. Tack för lånet!
Kramar Maria.

Karin sa...

Hej Kristin,

det var ett tag sedan jag var inne hos dig nu men det här inlägget måste jag ju kommentera på. Trädgård ska vara ett kul och inte ett måste. Med små barn hemma är det av naturliga skäl svårt att lägga ner all kraft och själ i den. Det kommer säkert en tid när du kommer ha möjlighet att göra mer om du har lust!? Gräsmatta (eller mossmatta för den delen) och träd är ändå stommen i en trädgår och ett måste när man har barn. De gamla träden skulle du kunna plantera klematis eller rosor i.

Magnolior, buxbom och pioner är tre saker jag också alltid fastnar för. En stjärnmagnolia vore väl inte omöjligt för dig? Ett skyddat läge och den skulle säkert trivas utmärkt. Apropå pioner så är de några av de mest lättskötta växter man kan ha (tycker jag). Man planterar dem på ett ställe och om de trivs är det enda de kräver lite gödsel om våren. Inget flyttande och grävande! :)

Ljuvliga snödroppsbilder! Hoppas penséerna snart kommer till Småland också. Kram Karin

Karin sa...

Läser längre ner att du fått nytt jobb. Grattis till det och lycka till! Kram!

Annika sa...

är ju ingen sån där trädgårdsfixare jag.... klara mig fint med lite krukor här o där.... man startar så bra på våren o planerar o donar men sen falnar det tyvärr..... tror säkert du kommer att lyckas i din..... Kram ANnika