12 oktober 2010

Smakråd om ett skåp

Jag har bytt till mig detta skåp från pappa. Det är i väldigt dåligt skick, vi har tvättat av mängder av fågelbajs och spikat fast lister som halvlossnat upptill och nedtill. Det kändes inte alls fräscht innan dess... Invändigt saknas hyllplan, som ni ser (vi ska sätta in nya), och det är målat med en äcklig gul och blå färg. MEN: proportionerna är fina, det är ett rätt så smalt och litet skåp och det passar in i vårt vardagsrum där det inte är så högt i tak eller gott om plats.
.
Nu till frågan, det ska målas om (för det är inte originalmålningen man ser, vare sig på in- eller utsidan) - i vilken färg??? Helt vitt vill jag inte ha det, men jag tänkte måla matt kritvitt inuti. Utsidan kan jag inte bestämma mig för vad det ska vara för färg på. Jag var lite inne på svart, men hur läckert det än kan tyckas, så tror jag det blir lite för dominant i rummet. Vad säger ni om grått (mörkgrått? rökgrått? ljusgrått?) eller ska jag gå på den "smutsbeiga" skalan och ta någon färg som mullvadsbrun eller potatisbeige? (Färgnummer till sådana färger mottages i så fall också tacksamt.) Jag är ju en sådan färgfegis, så jag vill inte måla det i någon retrofärg som turkost eller orange, de tipsen kan jag vara utan ;-)
.
En följdfråga blir då; ska skåpet vara enfärgat? Ska speglarna/någon av spegelramarna/någon list gå i någon annan ton? Eller blir det för mycket "dala-allmoge" i negativ bemärkelse då? (Missförstå mig rätt, allmoge i original tycker jag är fint, men jag är inte förtjust i ommålningar så som skåpet redan ser ut idag).
.
Om det kan vara till någon hjälp, så är vardagsrummets tapet vit- och ljusbeigerandig, sofforna är vita/beige, här finns ett grått soffbord och ett gråvitt skåp med runt krön, samt det vita skåpet som innehåller tv, vit kakelugn, vita gardiner, vit bokhyllevägg och golvet är såpskurade plankor. Ett inlägg som visar våra möbler i rummet väl hittar du här.


.
Och jo... höll ju på att glömma. Är det någon som har ett bra tips för att få skåpet att lukta fräschare inuti? Just nu luktar det lite unket sådär som gamla, lite fuktiga möbler brukar göra. Jag tycker det blir bättre (det har stått inne i två veckor nu), det luktar bara om man öppnar dörrarna. Hoppas ni kan ge mig några riktigt bra tips både på färg och luktborttagning!

13 kommentarer:

Renée sa...

Själv är jag en riktig färg-galen människa så själv skulle jag nog måla det rött! Ett skåp som verkligen bryter av allt annat och som folk lägger märke till.
Är inte lavendel bra i gamla skåp? Kolla om du har lite i trädgården som du kan lägga in. Annars får du väl ta en "bil-gran", hihi!

emh_olsson sa...

Hej !
Jag var inne o kollade dina andra möbler i vardagsrummet ,och tycker nog att du ska hålla dig till samma grå färg som du har på soffbordet o det andra skåpet. Det kan lätt bli för rörigt annars med en massa olika färger o stilar.Behövs något som binder ihop alla möbler, då stilen på ditt andra skåp är en helt annan.

Vad det gäller dålig lukt , så har jag absolut ingen aning. Skulle själv behöva råd ang. just det !

Helene

Millygarden sa...

Skåpet har verkligen potential....röstar för ljusgrått eller matt svart.

Kram Marina

Norrfrids Eija sa...

Jag vill vara lite tråkig nu men ett skåp med den patinan skulle jag inte måla, originalmålning eller inte. Se skåpet som en fin kontrast mot allt det ljusa istället...
Angående unken lukt i skåp, skura ordentligt med såpa först. Luktar det fortfarande unket är några småskålar ättika kanonbra!

Fröken Fräken sa...

Ättika!!! Ja, inte att måla skåpet i det ;-D Men häll det i en skål och ställ den inne i skåpet med stängda dörrar i ett par dagar så suger den åt sig den dåliga lukten. Funkar fantastiskt! Använde det när jag hittade min sockerlåda som stått i ett garage och luktade bensin. När man tar ut skålen luktar det lite ättika, men det försvinner snabbt.

Angående färg så låtar jag nog åt någon ljusgrå färg, eller kanske någon som drar liiiite åt grönt? Tyvärr har jag inga färgkoder att komma med. Jag tror att svart gör skåpet lite väl stort (och det blir dammigt, fort...)även om det är himla snyggt.

Marie sa...

Hej Kristin!

När det gäller lukten så vill jag också tipsa om just att ställa in en skål med ättika i skåpet. Prova det så får du se om inte lukten försvinner.

Skåpet ser jättefint ut, tror att det hade varit fint att måla i någon grå variant.

Kram Kram
Marie

Ps. Tack för dina snälla ord om reportaget, blir så glad!!!

Anonym sa...

Hej! Vilken fin blogg du har. Gillar den mkt! Lukten: Där tror jag också på ättika + en citronhalva bredvid. Passar även på att sprida ett helbra tips för dålig, gammal unken lukt i böcker o tidningar (skulle kanske funka i skåpet också!)KATTSAND, som absorberar dålig lukt, i en kylväska! Ett lager kattsand i botten på kylväskan , ca 5-10 cm, i med boken, på med locket. Glöm bort i ett par dagar - 1 vecka. (Har fått byta sand och köra en vända till när en bok luktade mkt "gammalt murket torp") Sedan har kattsanden absorberat lukten. Kanske blir lite svårt att få ner skåpet i kylväskan bara...=) Kanske funkar med en bricka eller plåt m kattsand i skåpet? Lycka till för det är ett jättefint skåp. Jag tror också på grått. Har du testat stänkmålning? Ljusare grått m mörkare gråa stänk? Mörkare grå insida också kanske, skulle nog bli fint om du tänker förvara vita saker i skåpet. Usch nu blev jag jättesugen att måla något själv på de sättet. Har en gammal, gul, hög skänk m två dörrar som väntar på en makeover. Ja, har man inte jobb så skaffar man sig! Inte bra att läsa inspirerande bloggar om man vill ligga i TV-soffan. MVH Nellie

StrandviksVillan sa...

Jag tänkte faktiskt på grått, innan jag läste att du själv är inne på det :) En rätt ljus och "smutsig" grå.
Kollade ditt förra inlägg och skåpet med runt krön är jättefint målat så som jag tänkte mig.

Alltid kul med nya möbler och särskilt skåp :)
Ha det bra!

StrandviksVillan sa...

Jo förresten, angående lukten! Ett gammalt trick är att ställa in ett glas med ättika ett tag!

Kia sa...

Jag skulle nog matcha skåpet med soffbordet, så måla det grått.

Lycka till!

Blandet-landhandel.dk sa...

Hej
Jeg havde valgt at male skabet almoge blåt, samme farve som på spejlene/fyldningerne - og så ville jeg lade fyldningerne være som de er, så man får det gamle udtryk. Man mister meget sjæl når man maler nyt, og det er synd for et gammelt 1700-tals (?) skab. Den blå farve er meget smuk til de farver du har i forvejen. Og den er meget lugn.

En skål 3dobbelt salmiakspiritus natten over i det lukkede skab kan godt fjerne muglugten.

Ses!
Kh Katinka

Anonym sa...

Hej!
En kopp med ca 3 msk ättiksprit tills lukten är borta. Fungerar kanon. Lycka till med det fina skåpet!

Nina, Lycksele

Fröken Grön sa...

Grått som drar åt antikt hade nog passat jättebra! Om du inte tänker om helt och vill ha förslag på fina GRÖNA nyanser, för det har jag hur många förslag på som helst, hehe!
Att måla "speglarna" i en annan färg känns lite synd. Vill du ha något som bryter av där kanske det är roligare att satsa på någon fin tapet.
Ättika funkar, precis som många andra kommenterare skriver. Om ni tänker slipa ner färgen invändigt så funkar det också jättebra att skura ur trämöbler med vanlig såpa, - luktar jättegott!
Ska bli spännande att se vad du väljer att göra!