02 februari 2012

Mitt lantkök

Blev så inspirerad av att ha läst om franska lantkök i Allt i hemmet och inlägget om rustika kök, att jag beslöt mig för att ta några bilder av mitt eget kök i "fransk lantstilsanda". Nu tycker jag inte direkt att mitt kök är franskt, snarare är det ett enkelt, svenskt bondkök om man nu ska sätta etiketter på det.

Basen är vit, med vita köksskåp (som jag inte visar här) och vitmålad nisch, där det en gång i tiden stod en kakelugn (som inte fanns kvar när vi flyttade in). Vad skulle vi göra med nischen? Ett förslag var att göra om det till skåp, dvs fästa dörrar på sidorna och använda i princip som skafferi. Det hade säkert blivit jättebra, men då hade man inte kunnat utnyttja ytan framför, där vi idag har vårt bord. Rummet är relativt svårmöblerat som det är, så vi valde att bara göra hyllor istället. Hyllorna är gjorda av gamla takplank som vi handhyvlat en profil på längst fram. De är bara linoljade utan någon mer behandling.

Möblerna är grå i olika nyanser, jag gillar grått, då det ger ett "äldre" intryck än vitt. För att få in lite färg är det lätt att välja blommor efter säsong i någon glad och uppiggande färg.


Bordet hittade vi i ett uthus, och stolarna köpte jag nyss på Blocket.
Snedtaket till höger beror på trappan upp till andra våningen och utrymmet där under utnyttjas till förvaring.Nästan allt på bilderna är från loppis eller antikaffärer. Undantagen är vispskålarna på
mellanhyllorna, som är från Ib Laursen och ljusstaken som är från Affari.


Orange är inte min färg i vanliga fall, men orange tulpaner tillsammans med blåbärsris känns vårigt och fint.
Jag skulle aldrig stå ut med att ha ett kök i starka färger - det räcker med accenter för min del...

6 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Så underbart mysigt!!!! Kram

Frida Karolina sa...

Så fint! :) Kram

Min lantliga dröm sa...

Ett otroligt mysigt kök! Den lantliga stilen är en otrolig miljövänlig inredningsstil, mycket återanvändning istället för att köpa nytt. Blir ju också roligare så:)

Ha det gott!
Kram Ulrika

Kia sa...

Hej! Jag tycker att er nisch är fin, jag gillar den! Snyggt med hyllorna där.
Ha en toppen helg!
Kram Kia

Chapmans dagbok sa...

Hej! Ert kök är verkligen mysigt. Jag längtar tills vi ska göra iordning vårt. Jag undrar om du inte kan fota och visa upp lite av ert stall och på hästarna och berätta om det. Jag vet att din blogg mest ska handla om inredning inomhus, men som hästägare hade det varit kul att se. Stallinredning är också inspirerande. Ha en trevlig helg! Ing-Mari

Anonym sa...

Trevligt att du ser fördelen med grått du med:)
Vitt i all ära men hur kul är det i långa loppet?
Tant M