29 februari 2012

Drömmar av glas

Varje år vid den här tiden genomgår jag samma fas, jag får en nästan outhärdlig längtan efter ett hus av glas! Inte för att odla så mycket i, utan för att kunna ha som ett krypin och sitta och njuta i när vårdagarna fortfarande är kyliga, sommarkvällarna inte är så varma som de ser ut eller när höstkylan börjar göra sig påmind igen. På mitt nattduksbord ligger sedan en vecka tillbaka boken ”Drömmen om ett orangeri”, av Paula Ahlsén Söder och Stefan Söder, som jag verkligen rekommenderar till alla som funderar på att bygga ett litet hus i trädgården för nytta och nöje.

Jag stegar omkring i trädgården och försöker bestämma mig för var det här lilla huset skulle ligga. Nu tror jag att jag har hittat platsen. Egentligen var det den plats vi sett ut åt den gamla lekstugan vi ska flytta hem till M, men den får maka på sig och istället ta plats lite längre upp i sluttningen. Även om jag nu alltså tror jag har bestämt platsen, så blir det inget bygge av i år heller. Men jag hoppas och tror att jag är ett år närmare byggstarten! I höstas fick vi genom mitt jobb möjlighet att rädda en massa fina fönster från en gammal kulturbyggnad som skulle rivas i stan, så nu har jag alla fönster vi behöver. Även en dörr med samma spröjsindelning som fönsterna följde med. Jag tänker mig en byggnad med murad sockel, därpå stora fönster längs hela södra långsidan, ingång på östra gaveln med fönsterdörren, mindre fönster på motstående gavel och hel plankvägg på norra långsidan. Taket har jag inte tänkt göra i glas eller plast, utan lägga enkupigt lertegel på, så att det smälter in väl i miljön med gårdens alla andra hus. Får jag fantisera fritt så önskar jag mig också en gammal gjutjärnskamin att sätta i ena hörnet, så att man kan elda där för att ytterligare få upp värmen. Golvet skulle jag vilja ha gammalt handslaget tegel till, men det tror jag blir för dyrt, men någon form av marktegel blir det nog. Sedan ska hela härligheten inredas med fina hyllor, en arbetsbänk och givetvis ett bord med stolar runt och en ljuskrona i taket. Tänk om man bara kunde säga simsalabim och det var klart!

Nej, det blir ingen byggstart på detta projekt i år. Vi ska göra så mycket annat, som visserligen känns ”tråkigare” men som definitivt är mer ”nödvändigt”. På vår agenda står rödfärgning av några tillbyggnader vi har gjort och att anlägga en grusplan söder om lagården. Ja, ni hör ju själva hur oromantiskt det låter, men det är nödvändigt och jag tror inte vi kommer ha varken tid eller pengar över för att hinna börja bygga ett orangeri också.

Visar lite ”drömbilder” från mitt album "Green houses" på Pinterest så länge – vackra drömmar av glas…

Härlig känsla, med en massa krukor i olika storlekar och material - jag gillar den bohemiska blandningen!
Fast trägolv... det känns inte så hållbart?

Nästan exakt sådana här stora fönster kommer vi ha på södra långväggen...
Dörren vi kommer använda har träspegel nedtill och fyrdelad spröjs upptill.

 
Man behöver inte alltid bygga symmetriskt!

Gillar: bordet, kristallkronan, blandningen av fönster och brädor på väggarna.
Undrar dock över hur praktiskt det är med ett trägolv - återigen?


Såhär kommer jag stå i mitt orangeri hela dagarna och se vacker ut! (Ha ha!)
Gillar dock idén med trasmattor och det är precis ett sådant tegelgolv jag drömmer om...
Finurligt också med "stalldörr", dvs delad dörr. Då kan man ha övre eller båda halvorna öppna.

Den här bilden är från Rikke Larsens växhus på Honning og Flora.
Trevlig sittplats, men jag skulle inte välja singel som golvmaterial.


3 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Mmm... jag har samma dröm som du. Vill också ha ett orangeri eller växthus i trädgården. I sommar väntar ett stort trädäck dock... så det andra får vänta. Men en dag... :)

Kram Jenny

Min lantliga dröm sa...

Alltid lika kul att kika in hos dig :) Ja, ett vackert växthus/orangeri skulle jag gärna med ha. Särskilt gjort av gamla nötta fönster.

Ha det gott!
Kram Ulrika

Anonym sa...

Härliga bilder, det är min dröm också. Här är en länk till ett fint projekt..
http://isastradgard.blogspot.com/p/vaxthusbygge.html
Hälsningar
Johanna