12 december 2008

Några fototips

Det är en hel del som har hört av sig till mig och undrat vilken kamera jag har och hur jag tar bilder som blir så ljusa, trots att det är så mörkt just nu. Det är kul att ni gillar mina bilder!!! Idag tänkte jag därför göra ett inlägg och dela med mig av mina tips och tricks. Först vill jag säga att jag är ingen expert på fotografering, jag är helt självlärd och har experimenterat mig fram till olika saker. Om det är någon som läser det här som är fotograf på riktigt så tänk på att det här är amatörens knep till andra amatörer... *ler*

Min kamera heter Canon EOS 400D. Jag tror inte den modellen säljs längre, utan motsvarande modell ute i handeln nu är EOS 450D. Till den har jag den ganska intetsägande medföljande standardoptiken (18-55 mm) och två andra större zoomobjektiv som jag hade till min förra (analoga) systemkamera, dem använder jag inte alls nu på vintern då det är svårt att få skarpa bilder med de stora brännvidderna och de små bländarna. Jag längtar just nu efter ett fast, ljuskänsligt objektiv (typ 50/1,8), men det får bli en senare fråga.

Jag är ju mammaledig nu och det underlättar ju fotografering på vintern, eftersom jag då kan ta fram kameran mitt på dagen när det är som ljusast - även om det är mörkt även då. Jag vill verkligen inte fotografera med blixt, och eftersom jag inte äger någon extern blixt och omnibouncer (än så länge), så får jag därför fotografera i befintligt ljus. Det gör jag på följande sätt:

1. Jag väljer ISO-tal till högsta möjliga, på min kamera är det 1600. Detta innebär att man får "brus" i bilden, den blir grynigare, men eftersom bilderna här på bloggen är så små så tycker jag att det är värt att göra det här valet.

2. Jag ställer in vitbalansen på "lysrörsbelysning". Då drar inte bilderna åt gult. Om man inte passar sig så drar de för mycket åt blått. Du kan ju experimentera själv genom att välja olika alternativ under vitbalans och se vad som funkar för dig och din kamera.

3. Jag kör aldrig någon programautomatik utan väljer alltid att ställa in bländare och tid manuellt efter att ha gjort ovanstående justeringar på kameran. Kör man automatiska program så poppar blixten ofelaktigt upp och det är det sista jag vill.

4. Använd stativ när slutartiderna blir långa (här är jag själv lite dålig, måste jag erkänna).

5. Ibland använder jag Photoshop och efterbehandlar bilderna. Det här är något jag är emot, då jag tycker det är på gränsen till "fusk" om ni missförstår mig rätt. Inom viss fotografi är väl photoshopbehandling en konstart i sig, men det är inget som passar mig. Jag strävar istället efter att fotografera så bra att jag blir nöjd med bilden utan att behöva redigera den, men ibland måste jag ljusa upp något foto och då gör jag det nu på vintern.

När jag tar bilder på mina barn så funkar det inte att ha långa slutartider och ibland måste jag ha blixt nu på vintern, men knepen ovan för mig funkar om jag ska plåta något stilleben. Digital fotografering har många fördelar och det bästa tycker jag är att man ser sina bilder på en gång, och att det inte kostar något att ta en massa bilder och prova olika inställningar! Gör det, knäpp och knäpp och knäpp... våga att prova att göra olika val, kör inte bara på de automatiska programmen!

Lycka till nu, och har ni fler tips så tar jag tacksamt emot dem!

11 kommentarer:

Ett hem på landet sa...

Trevlig Lucia!!!
KRAM

Marie - Gula Villan i Vallen sa...

Bra att du tog mig på orden - nu ska jag prova!

Kamomilla sa...

Hej!
Visst är det mycket fast vid att ha en bra kamera som man vågar leka med! och belysningen... Förra året jobbade jag deltid och visst var det skillnad på att fotografera på dagtid. Men med en bra kamera får man fram fina bilder även på kvällstid.
Min son studerar fotokonst nu och jag hoppas att han lär mig mycket nytt. Jag använder ofta automatiken (för jag har för dåligt minne för att lära mig funktionerna) och jag kan låsa blixten, så det är en klar fördel. Blixt använder jag nästan bara på dagtid, då jag vill ha bilder utan skugga. (ett tips jag fick av min pappa när jag skulle fotografera en sik som låg på ett berg i solen och skuggorna blev för tydliga...)

Jag har en Canon Finepix S 5600 och den älskar jag. Men man måste "leka" fran sina färdigheter och som du sade så kostar det inget!Det är det bästa!

Jag gillar din blogg, inte bara för dina ljusa bilder utan också för din layout. En klar fördel att vara tydlig utan pilligheter, det är respons jag också ofta får. Hellre enkelt och tydligt med klara bilder utan allt för små detaljer.
Du har öga för det vackra och kan din kamera. Kort sagt, din blogg är vacker, inspirerande och min absoluta favorit- också för det att du på ett jordnära och varmt sätt beskriver er vardag i ert vackra hus.
Kram, Kamomilla

Karin sa...

Åh, det här behöver jag vekligen läsa! Men hinner inte just nu. Vill bara säga att din citron glöggmarmelad lät härlig. Kan man få tigga receptet?

Vi hörs!

Kramar Karin

Ps ha en riktigt mysig Luciamorgon!

Ingrid sa...

Hrrrmmm, jag är en sån där som GÄRNA photoshoppar mina bilder. Med vår lilla pocketkamera blir bilderna annars inte särskilt kul... Fast mest laborerar jag med funktionen LEVELS, och det är inte sååååå mycket fusk... Om du frågar mig alltså.
Kram från snorkråkan!

Sandras älskade hem sa...

Jag håller med på att du får riktigt fina bilder!

Trevlig lucia!!

Kram Sandra

annashusidingtuna sa...

Tack för dina tips angående fotografering, det är inte så lätt som det kan se ut att ta bra bilder.
Kram Anna

Marie - Gula Villan i Vallen sa...

Jag igen - nu är nya numret av tidningen ute. Kolla länk i min blogg.

Fröken Fräken sa...

Jag håller med, att kunna ställa in för lysrörsbelysning, det är sannerligen en fin uppfinning! Jag får ju nöja mig med en kompaktkamera, men den är hyfsat bra ändå. Skulle bara önska att man kunde ta bättre närbilder!! Jag gillar att det finns en display man kan kolla genom istället för ett kameraöga, för det är inte så lätt när man har glasögon..
Ska prova det där med ISO-inställningar, har inte riktigt vågat mig på att utforska den biten..

Och helgen har farit fram bra för dig??

Ett hem på landet sa...

Överraskning till dig i min blogg!

milly Garden sa...

Tack för foto-tippsen!


Ha en bra vecka!
kram Marina