08 maj 2009

Gott frukostbröd

Bakning tillhör en av mina favorithushållssysslor, och nu på sistone har det blivit frukostbullar av det här receptet, som var med i Lantliv för några år sedan och kommer från Ljungbergs Kafé. Adress och telefonnummer till kaféet utanför Kopparberg hittar ni här, ifall ni vill besöka det, ni som bor nära! Brödet är lite annorlunda mot annat vitt bröd genom att det har en knaprig yta och är lite segt inuti - jättegoda till frukost, varma, med marmelad, eller att göra matiga utflyktsmackor av nu när det är picknicksäsong.


.
LJUNGBERGS BRÖD
ca 20-25 st
1 paket jäst
1,2 l ljummet vatten
4 tsk havssalt
2 msk honung
1,7 l vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl
.
Rör samman jäst, vatten, salt och honung tills jästen har löst sig. Blanda i mjölet och arbeta ihop snabbt. Degen blir väldigt lös och kletig, men det ska vara så. Jäs degen övertäckt med handduk i 1-1,5 h. Baka ut degen till bullar. Det brukar gå åt en hel del mjöl i det här momentet eftersom degen fortfarande brukar vara lös, men ta inte mer än absolut nödvändigt. Grädda bröden i 250 grader i 15-20 minuter.

5 kommentarer:

mammamjuk sa...

hej, hoppas det var ok att jag kopierade recept och bild till min blogg!

Annika sa...

Hej! sitter o surfar runt o njuter av vackra bilder..... ääälskar dina vackra dörrar i förra inlägget.. o spånkorgen.... hos mig hade den fått vara som den är....:) brödet såg jättemumsigt ut.... Kram Annika

Lilla huset på prärien sa...

Mmm... så smaskigt! Skulle gärna ställa mig och baka lite imorgon men vi ska till Båstad och träffa mannens tradiga släkt :( Fast innan dess blir det Puma-utförsäljning! Hoppas jag hittar några fynd :) (Det gör jag alltid *ler*)

Ha en underbar helg vännen!!

Kram Jenny

Kamomilla sa...

Jag borde nog be gubben läsa. Det är han som bakar i vårt hem...
Ser väldigt gott ut!

Liten Bod sa...

Så gott det ser ut, men matbröd är svårt tycker jag... Vad fint det kommer att bli i barnens rum när det är klart. Takplankorna är underbara! Korgen du hittade var också fin, både som den är och vit skulle jag tro. Jag förstår att du retar dig på blåfärgen... skulle jag också ha gjort :) Kram, Tina