29 december 2009

Årskrönika 2009

Ja, då var det dags igen för ett nytt år. Att lägga ett bakom sig och gå vidare med det nya, som man inte vet något om. Förra året gjorde jag en årskrönika från bloggen och den traditionen fortsätter jag med i år! Det är givetvis svårt att välja ut bara tolv bilder från ett helt år, så det är ett högst personligt och inte kanske representativt urval som kommer här...
.
I januari får jag alltid vårkänslor tidigt, typ nyårsdagen! Då vill jag ha undan julgranen och de (få) röda inslagen, och istället satsa på fräscht och ljust! Jag sydde en påspåse av en ikeakökshandduk (bilden) och målade om all pärlspontspanel i köket och hallen i ljusgrått.
.

.
Platsen man märker av vårljusets återkomst bäst i vårt hus, är glasverandan. I februari såg det ut såhär då. En glasveranda är bästa stället att övervintra små medelhavsträd som myrten och oliv. Mitt fikonträd (inte med på bilden) hade redan i februari satt små skrynkliga bladrosetter!
.

.
I mars målade jag om köksluckorna till vita. De var vaniljgula förut och jag kan bara säga att jag är mer än nöjd med med den nya looken! (Ni ser både luckorna och panelen, som jag målade om i februari, på bilden). Jag hann också med att sy nya gardiner till köket.
.

.
April var en månad full av händelser, både goda och onda. Jag började jobba på nytt jobb, efter att ha varit föräldraledig med lilla M. Sedan kom påsken och strax efter den fick min man ryggskott och var väldigt dålig... vi hade en väldig press på oss eftersom vi skulle ha in hantverkare som skulle måla och tapetsera i utbyggnaden bara några veckor senare så just då kändes allt hopplöst.
.

.
Det blev ändå en bra maj. Allt löste sig med onda ryggar och duktiga hantverkare, och vi kunde ta matsalen i besittning! Även barnrummen tapetserades, och taken på nedervåningen målades vita. Det är lycka med vita tak när man har haft mörka tak förut (jag tänker fortfarande nästan varje dag på hur härligt det är med dessa tak!).
.

.
Under juni månad fokuserade vi på att få barnrummen i ordning. Somliga lägger klickgolv på en kvart, vi lägger gamla kilsågade såpskurade golv där varje planka är 8 cm tjock och väger b-l-y. Det tar betydligt längre tid än en kvart! Såhär såg lilla M:s rum ut då. Det var en fröjd att få ställa in alla loppisfynd, blocketobjekt och andra gamla saker i barnrummen - jag hade samlat fina saker dit en väldigt lång tid...
.

.
Det sista rummet att göra i ordning var lekrummet, vår hall på ovanvåningen. Det fick ett genomgående jakttema i juli. Vi målade över de gula tapeterna med en vit färg, köpte en ny vit bäddsoffa och använde oss av min mans jaktrelaterade prylar som accenter, här ser ni hans samling av rådjurshorn i trapphallen (och ja, de är så klart inte köpta!). Det är lite extra kul att se att andra bloggare har nappat på den här "horn-trenden" - för en gång skull var jag rätt så tidig... *ler*
.

.
I augusti jobbade vi dag och natt med såg, hammare och pensel, men så blev vi också klara med alla lister överallt. Anledningen till all denna stress hela våren och sommaren? Jo, det gjordes ett hemma-hos-reportage här hos oss som senare såldes till Lantliv, ni får hålla ögonen öppna framåt slutet av sommaren 2010 för att se det! Såhär såg matsalen ut när det fotograferades här.
.

.
När september kom så var vi inte alls roade av att fixa med huset mer, så då tog vi en välbehövlig paus. Efter lite röjande bland gamla saker i bodarna ute på gården hittade vi en gammal träkista och ett gammalt trätråg som vi tog in. Jag har smugit in lite mer trärena detaljer i vårt hem sedan dess, som den här gamla trädgårdsbänken som står i vardagsrummet.
.

.
Under oktober blir jag alltid väldigt ljusberoende! Det ska tändas ljus, överallt! Den här gamla rostiga lyktan stod på verandan i höstas. Höst och rost passar ihop! Och äpplen, så klart.
.

.
I november började det klia i målarfingrarna igen, men den här gången var det ljust, ljust grå färg som inhandlades. Jag målade om vitrinskåpet i matsalen och hann också med matbordet där. När andan faller på igen så väntar fyra matsalsstolar, två karmstolar och ett bufféskåp i samma möblemang på att få samma grå färg på sig. Andan har inte fallit på än...
.

.
December präglas så klart av julen. Små granar i glasburkar är hemskt fina och väldigt mycket advent för mig. Jag tycker nästan advent är bättre än själva julhelgen, för det är allt mys, pys och pyntande som gillar så mycket. Julhelgen brukar ofta komma och gå så fort och det man inte har hunnit göra innan det blir julafton, det hinns inte med...
.

.
Nu är det snart ett nytt år igen, och nya förändringar på gång för huset. Jag hoppas vi kan komma igång med vårt badrum i utbyggnaden, det har vi "sparat" ett tag nu eftersom vi har varit ganska mätta på att bygga sedan den stora rushen i våras och somras. Ett av mina nyårslöften för 2009 var att jag skulle utveckla mitt fotograferande, och det tycker jag nog att jag har gjort, mycket tack vare ett härligt ljusstarkt objektiv och en extern blixt till kameran. Fler utmaningar i stil med denna väntar till 2010, men mer om det får ni höra en annan gång.
.
Jag vill passa på att tacka er alla som läser här på bloggen, för att ni besöker den, skriver uppmuntrande kommentarer och skickar trevliga mail. Min tid räcker inte till för att besvara alla kommentarer men mail svarar jag på! Utan er hade jag inte orkat eller velat fortsätta. Jag hoppas att ni följer med mig även under nästa år.
.
GOTT NYTT ÅR OCH HOPPAS VI SES OCH HÖRS UNDER 2010!

24 kommentarer:

Marie - Systrarna sa...

Oj vilket härligt inlägg! Jag tror på att man bör se tillbaka och sammanfatta innan man går vidare ibland - det gäller på många områden här i livet!
Ha ett riktigt gott nytt år!
/Marie - Systrarna -

Det vita dårhuset sa...

Vilket inlägg !! Jag har aldrig tagit mig tid att läsa ett så långt inlägg ordagrant förr men det här var bara för härligt :o)

Tack för den fina inspirationen år 2009! Ser fram emot ett år till ;-)

Kramar Erika

Louise sa...

hade just skrivit kommentar om din häftiga gardin - när jag efter en stunds läsande igen kommer till ett nytt inlägg av dig. Och vilket inlägg! Underbart!! Klart att jag följer dig även nästa år. Dina bilder inspirerar och det är så vackert i din omgivning!!

Hem och Harmoni Marie sa...

Detta var absolut veckans bästa inlägg...vilken härlig summering.
Jag kan bara säga grattis till allt ni hunnit/orkat med. Jag är imponerad!

Ser fram emot att följa din blogg under hela 2010!
Kram Marie

Tulipa sa...

Hej Kristin!
Hatten av för dig och ett underbart inlägg! Så fint sammanställt och skrivet och presenterat OCH fotat!

Tänk vad myckdet som händer under ett år, alltid blir jag lite nostalgisk på köpet...

Jag älskar att läsa din blogg, den känns alltid ren och fräsch och mycket fina foton!

Önskar dig ett riktigt gott slut och en riktigt fin fortsättning på det nya året!

Mariette

irene sa...

Åååå va roligt att läsa!
Och underbara bilder!

Irene

StrandviksVillan sa...

Häftigt!
Jag skulle inte klara av att skriva en sån krönika - inte att utföra allt jobb ni gjort under året heller, för den delen!
Verkligen intressant läsning :)
Jag kommer mycket väl ihåg bilden från verandan i februari, den är en stor favorit för mig.

Klart man fortsätter hälsa på under det nya året, hur skulle man kunna låta bli?

Önskar dig ett riktigt gott nytt år 2010!
kram, Ann-Christine

lottens vita och gröna sa...

hej kristin, såååååå härligt inlägg, har njutit genom ett helt kristinår och bara njuter varenda månad!!! kanske ska jag göra en årskrönika..hm bra att se själv att det faktiskt händer saker, fniss!
varmnyårskram lotten

olatidman sa...

vilket härligt inlägg! fan, jag hade aldrig orkat! grymt!

Ett Vitare Hem sa...

Åh vilken härlig sammanfattning av året!
Ha en fin dag!
Kramis/LenaS

C. Tvillingmamma sa...

Sitter själv och undrar och funderar lite på året som gått,som ny bloggare har jag inte så många månader att ta av...

Men nån slags resumé av året blir d...

Mejrams! sa...

Jag har följt din blogg nu ett tag och tänkte att nu så var det dags för en liten hälsning. Vilket trevligt inlägg du har gjort idag, så härligt för oss övriga att läsa och för dig att minnas. Ha ett riktigt Gott Nytt År! Kram Merja

Lotta sa...

Halloj!! Det e första gången jag tittar in hos dig å jag gillar verkligen din stil. Ni har ett underbart å hemtrevligt hem!!!
Roligt att få en sammanfattning av året oxå. ;)
Såg att du målat om era köksluckor...vi har massiva furuluckor å jag har tänkt måla dom vita länge nu. Vilken nyans använde du till dina???
Önskar er ETT GOTT NYTT ÅR å jag kommer titta in ofta. :D
//Lotta

lotta29@hotmail.com

Kristin sa...

Å vilken mysig blogg du har!! Alltid lika roligt att hitta "nya" bloggar :) Kul med "årssummering". Jättefina bilder :)
Tack för inspiration och trevlig läsning!

♥ Fyra årstider sa...

Du bor i ett sagolikt vackert hem.
Kram Lotta

Made in Persbo...Carina sa...

Viftar, vinkar, hoppar och studsar! Jag kommer absolut att fortsätta följa dina härliga inlägg!

Håller med om att utan läsare skulle man inte varken orka eller vilja blogga.

Vilken härlig årskrönika du gjort!
Jag har tänkt att jag kanske ska sätta mig och göra en jag med imorgon. Får se om det blir av.

Gott Nytt År på dig kära vän!
Kram, Carina

millandante sa...

Så fin sammanfattning! Hittar så många inspirerande detaljer i dina fina bilder! Önskar dig ett gott nytt år!!!
Kram

Liten Bod sa...

Så mycket ni hunnit med i år! Jätteroligt att dockservisen är uppskattad också :) Ha nu en skön nyårshelg, så hörs vi nästa år! Kram, Tina

Karin Lindström sa...

Hej Kristin min vän!

Vilket underbart inlägg med så fina bilder! Jag minns minsann alla projekt och händelser, kan ju inte missa något hos min bästa bloggvän *ler*. Jag ser fram mot ett nytt härligt bloggår!

Hoppas ni haft riktigt mysigt i mellandagarna. Undrar hur kallt det är hos er nu när vi har -15 ° kallt, det brukar ju nästan alltid vara lite mer hos er fast ni bor längre ner.

Ha ett riktigt festligt slut och ett Gott Nytt År!
Kramar till er alla i paradiset!

Karin

Marie sa...

Hej Kristin!

Så kul att läsa din årskrönika, jag minns i princip allt du skriver om. Extra kul att se bilder hemifrån er nu när man har varit där. Hoppas att vi kan ses även under 2010, ni är alltid välkomna hit om ni vill.

Önskar er ett riktigt Gott Nytt År!

Kram Marie

Inspirera Mera sa...

Vilket härligt år!

Gott nytt år!
Kram Sandra

Ingrid sa...

Gott nytt år till er också!!
Jag är dunderförkyld så vi har fått ställa in vårt nyårsfirande hos några vänner... Blir till att skåla i brusande treo hemma klockan nio ikväll i stället ;)
Kram!!

Miafialottan sa...

Det var ett tag sen jag var in på bloggen och kikade, men idag var ju verkligen rätt dag att göra det- nu fick jag hela året sammanfattat :)

Ska ta en rejäl stund nån dag och klicka runt och tanka inspiration hos dig...
Gott Nytt 2010!

Kamomilla sa...

Hej vännen! Jag vill att du ska veta- jag är kär i ditt kök!!!! Uhh. Så härligt! vackert!
Hela ditt hem egentligen och dina bilder får själen att le.
Hit är det alltid så härligt att kika in och jag önskar du orkar fortsätta trots att vardagen säkert slukar en hel del av din tid.

En riktigt skön kväll och ett Gott kreativt Nytt år önskar jag dig!
Kamomilla