30 december 2011

Årskrönika 2011

Nu var det dags för min vanliga årskrönika här på bloggen. Håll tillgodo, här kommer en bild för varje månad. Som vanligt förundras jag över hur fort jag glömmer och hur snabbt ett år går, bloggen är verkligen ett bra media att hålla koll på saker och ting. Jag vet inte hur många gånger jag har sökt på bloggen för att se när jag målade om något eller skaffade en viss pryl...


Januari - grå och kall. Men inne värmer de vackra betongljusstakarna av Tove Adman. Det var min "firmajulklapp", hade länge gått och suktat över dessa raringar innan jag slog till och unnade mig själv dem.


Februari. Man märker att vi har gjort de stora renoveringarna på huset och att det inte händer så "mycket nytt" hos oss längre. Mina ommålningsprojekt är också färre, men en sak jag gjorde var att måla om ett gammalt skåp i en riktigt mörkgrå färg. Det blev mitt pysselskåp. Vilken känsla att kunna samla alla småsaker och prytteldyttel på ett och samma ställe, att äntligen ha någonstans för bara mina saker... (Jag törs dock knappt säga att jag nu funderar på att ta bort all färg på det och istället börja måla om från grunden med linoljefärg... vi får se om det blir något av det projektet eller ej!)


Mars. Jag visade jag det här påskpyntet på bloggen. Jag är inte mycket för att pynta eller pyssla till påsk, men små prickiga fjädrar och gamla värpägg i en glasburk är något i min smak. Nästan så det kan stå framme hela året, eller hur?


April - dags att börja använda uteköket och då måste ju självklart nya, fräscha kryddor finnas på plats också. Jag måste säga att det gjorde stor skillnad på att ha uteköket klart den här våren (det byggdes sensommaren 2010), vi kom igång mycket tidigare med att laga mat och äta utomhus. Väldigt härligt!


Maj ägnades åt att förverkliga en idé jag fick om planteringsbänkar längs västra gaveln på huset. Precis lagom stora, lagom många och lagom höga blev de. Rödmålade med falu rödfärg, klädda invändigt med tjärpapp och med betongplattor emellan blev det väldigt lyckat. Här vattnar min lilla trädgårdshjälpreda...


Juni - skolavslutningarnas och blommornas tid. Det finns ju hur mycket vackert som helst! Dessa pioner är dock köpta, men jag hoppas att sommaren som kommer ska kunna ge mig egna pionblommor att njuta av. 2010 flyttade jag nämligen mina pioner till ett nytt land och de blommade inte alls under denna sommar, jag har läst att de kan vara lite kinkiga med det om de flyttas. Jag hoppas de blivit lite gladare till sommaren som kommer nu istället!


Juli bjöd på kaskader av smultron, det växte smultron överallt, i mängder! Jag gjorde den här bekantskapen: kladdkaka på mjölkchoklad, serverad med grädde och smultron... En given succé hos oss!


Augusti var månaden då jag skrev väldigt mycket om Antikrundan och ett gammalt skåp här på bloggen. Vi hade skickat in bilder på skåpet, en värja och en glasbägare till Antikrundan och blev uppringda för att de ville komma och titta på sakerna i förväg hos oss. Experten Max Sjögren var hemma hos oss i början av augusti. Det slutade med att värjan och glasbägaren blev filmade inslag i Antikrundan, som för övrigt börjar sändas om ett par veckor (jag vet dock inte om inslagen verkligen kommer med i det färdigklippta programmet, men vi hoppas!). Skåpet daterades till slutet av 1600-talet eller senast i början av 1700-talet och kom inte med i programmet.September var en riktig skördemånad. I år hade jag både tid och ork att ta hand om allt det som finns utomhus och bara väntar på att få hamna i skafferierna. Det blev äppelmos, äppelmarmelad, krusbärssylt, torkade trattkantareller, björnbärssylt... Vansinnigt gott att ha under vintern! Vi rustade dessutom vår jordkällare så att vi nu kan förvara sylt och rotfrukter där.


Oktober var solig och varm, precis sådär som hösten är på film! Rent privat var det dock en sorglig månad, då jag fick ta bort min älskade häst Smilla efter en lång tids sjukdom. Inomhus började vi fundera på matsalen och hur vi egentligen ville ha det där...


November jobbade vi på med att färdigställa i matsalen. Vi flyttade runt en hel del möbler, lät tillverka ett nytt matsalsbord och hade lyckan att hitta fina stolar på blocket som jag målade och klädde om. Såhär såg matsalen ut i det julreportage som jag och Lotta gjorde precis i slutet av månaden.


December har bjudit på kallt och varmt om vartannat. Veckan innan jul fick vi så vacker nysnö, men den låg inte kvar över helgerna. Nu rinner de sista dagarna av 2011 ut och jag önskar er alla ett Gott Nytt År och väl mött igen 2012! Vad som händer då, har jag ingen aning om men ni är varmt välkomna att följa med på resan!

Jag vill passa på att ge ett stort tack till alla er som lämnar kommentarer här hos mig, det är en sådan otroligt glädje och lycka att läsa dem. Jag vet att jag själv är jättedålig på att kommentera, det har jag helt enkelt inte tid över för, och därför värmer kommentarerna här extra mycket. Jag skänker ett stort tack till de familjer som öppnat sina hem för mig och mina fotografer och låtit oss ta del av era vackra och personliga hem. Tack till Lotta, Hasse, Christel, pappa och Silje för goda reportagesamarbeten under året. Utan er hade inget blivit som det blivit!

7 kommentarer:

Coolaannna sa...

Åh, vad trevlig årskrönika! Mycket spännnade har hänt hos dig. Och du-det där skåpet i grått, vad läckert! Jag har snöat in lite på gråa nyanser :)

Visst var det synd att snön gick bort. Jag hade svårt att hitta den riktiga julkänslan i år!

Jag gillar också att ta vara på vad naturen har att erbjuda. Så mycket svamp som vi hittade i år!! Oj, oj, oj!! Ser att du också hade fullt!


Gott Nytt År! Kram Anna

Madame Petite sa...

Tusen tack för en underbar krönika... och för att du tar dig tid att lämna dina tankar i min blogg! Blir så rörd och lycklig av dina ord...

Er matsal är ljuvlig, ett av dom vackraste rum jag sett! Precis som du tänker jag inte stå utan möbler tills jag hittat och har råd med de jag egentligen vill ha... har en hel del jag vill byta ut och kommer så göra i sinom tid, iallafall hoppas jag på det!

Jag är som du också... evigt tacksam för orden som skrivs hos mig då jag är så dålig på att finna tiden till att skriva hos andra! Skäms över det ibland... för man blir så lycklig när någon skriver...

Gott nytt år till dig och familjen och hästarna! Hoppas det blir lyckosamt för er alla...

Varmaste kramar från Jenny

vadmalen sa...

I årskrönikan kommer jag ihåg februari. Jag bara älskar färgen på det skåpet. Linoljefärg i samma kulör eller??
Gott Nytt År!
önskar Birgit

Marie sa...

Så fin årskrönika Kristin, jättekul att läsa!

Önskar dig och familjen ett riktigt Gott Nytt År!

Kramar Marie

n o r d i n g å r d e n sa...

Så mycket vackra bilder!! Och ditt hus är ju bara för fint!!! Gillar bilden därifrån matrummet, åh vilken vackra gammal brun skåp!!!

Ett riktigt Gott Nytt Inraedar-år önskas från Nordingården!!!

Linda sa...

Vilken inspirerande årskrönika. Ser fram emot att läsa din blogg 2012 med mer inspiration.

StrandviksVillan sa...

Tack för den årskrönikan!
Visst är det intressant att kika bakåt i både andras och den egna bloggen och se vad som hänt.

Jag kommenterar inte heller så flitigt, men...
ETT RIKTIGT HÄRLIGT NYTT ÅR TILL DIG!

Ann-Christine