06 december 2011

Byta upp sig

Ibland kan man läsa i inredningsreportage om att de som bor där minsann inte köper någon möbel förrän de har möjlighet att köpa exakt den modell de vill ha. Ofta handlar det om dyra designmöbler eller mycket värdefulla antikviteter. Då tänker jag alltid, hur gör de då? Liksom, om det är ett matbord de vill ha - äter de på golvet under tiden? Eller framför tv:n? Om det handlar om en soffa - sitter de på pinnstolar så länge? Eller på golvet då med? För mig låter det lite töntigt. Det är väl klart man måste ha någon möbel så länge, i väntan på den rätta? Jag skulle aldrig kunna leva utan ett matbord eller en soffa, till exempel.

Hos oss är det ständigt att "byta upp sig" som gäller. Jag har något, hittar något som blir bättre, ut med det gamla men tack för trogen tjänst tills nu. Ja, så funkar det hos oss. Sedan vet jag att några tycker att vi inte byter upp utan ner oss till gamla - i deras ögon - skruttigare saker, men det kan jag leva med...

Jag har en ständig lista i huvudet på saker jag skulle vilja byta ut här hemma om jag en dag skulle trilla över en bättre/vackrare ersättningspryl. Länge har jag till exempel suktat efter tennljusstakar eller ett stort, gammalt tennfat med hög kant. Visst, jag ser dem i nätauktion efter nätauktion, men priset landar på lite för mycket varje gång, så jag avvaktar. En vacker dag kanske jag slår till, när längtan blir för stor. Jag skulle vilja ha gamla matsalsstolar i rokokostil också, och inte mina blocketfyndade, sedermera ommålade och snart också omklädda, från början av 1900-talet. Ett gråvitt slagbord med dubbla grindar skulle jag inte heller säga nej till att ha i köket. Och nya köksstolar behöver jag också, någon form av svartmålade karljohansstolar önskar jag mig, om de bara är sådär blanknötta på sina ställen. Och när vi ändå är igång, ett maffigt hörnskåp i gustaviansk stil vore inte heller fel. Nu är detta möbler som kräver en helt annan plånbok än den jag är utrustad med just nu. Visst vore det tråkigt om jag skulle vara utan både fruktfat, ljusstakar, matsals- och köksstolar och köksbord bara för att jag inte kunde tänka mig något annat i väntan på det som vore perfekt?

Har ni förresten upptäckt Bukowskis Market? Nätauktioner med massvis med pärlor. Ångrar fortfarande att jag aldrig bjöd på den där sengustavianska skänken i våras som gick för i-n-g-e-n-t-i-n-g... Nedan ser ni smakprov på vad som bjudits ut på Bukowskis och som jag sparat i min inspirationsmapp, auktionerna finns alltså inte att bjuda på nu utan är avslutade.

Två halvmånebord, som gav mig idén att utnyttja mina egna halvmånebord och göra iläggsskivor till dem.
Så blev vårt nya matsalsbord till!

Skänken jag aldrig bjöd på. Törs jag skriva att den gick för under tusenlappen????

Slagbord med rundade skivor, väldigt trevligt

Okej då, kan tänka mig sådana här till köket om jag nu inte hittar svartslitna stolar...
Vägghängt hörnskåp jag lätt kunde ha hittat en plats till här hemma.

4 kommentarer:

Villa Björkenäs Backen sa...

God morgon !

Mycket fint set jag :)
Jätte fina möbler...

Ha en fin dag !

Kram

Ett ögonblick sa...

Hej!
Jag håller med dig! Bukowskis har jag också upptäckt, missade ett hörnskåp häromdagen och det svider...hoppas inte för många upptäcker guldgruvan, för då stiger antagligen priserna;)...fast utbudet blir ju ännu större då...
Underbara möbler du visar idag!

Ha en fin dag!
//lisamaja

Anonym sa...

Åhh, jag känner igen mig på pricken! Jag har suktat efter vissa grejer, köpt snarlika billigare men så fick jag ärva några vackra saker och look-alikegrejerna åkte vidare.
Allt har sin tid:)
Nu har jag tennfat, slagbord och jugendskåp. GLÄDJE o TACKSAMHET!
Lycka till!
L

Ljuva lantliv sa...

Hej!! Precis sådär håller jag också på! Byter ut och flyttar runt på saker hela tiden. Vill gärna byta ut en del nyproducerat mot äkta gammal vara, men sånt tar ju tid. Man hittar ju inte gamla nötta skavda underbara slagbord med patina på Ikea direkt.
Vilken lycka att snön har kommit till er. Här är barmark än så länge.
Ha en mysig kväll!
Kramar från en trött Anna som nattat barn i två timmar nu puh... =)