Här kommer recept på de marmelader jag gjorde igår.
JULMARMELAD MED FIKON, BLODAPELSIN OCH ETT STÄNK AV ROM
Ingredienser:
200 g torkade fikon
3 blodapelsiner
2,5 dl syltsocker
3 dl vatten
1 kanelstång
2 msk ljus rom
Gör såhär:
- Om fikonen är väldigt torra, lägg dem i en bunke och häll kokande vatten över dem och låt stå i någon timme. Häll sedan av vattnet och hacka fikonen i små bitar. Lägg i en kastrull.
- Tvätta apelsinerna noga. Skär av topp och botten. Klyfta apelsinen och dela den i mindre bitar (inklusive skal). Kör bitarna i mixer och häll sedan apelsinkrosset i kastrullen.
- Tillsätt socker, vatten, kanelstång och rom.
- Koka upp och låt koka på svagare värme i ca 15-20 minuter.
- Häll upp på rena burkar. Fyll burkarna ända upp och sätt på locket direkt.
APRIKOS- OCH KOKOSMARMELAD
Ingredienser:
250 g torkade aprikoser
2 dl kokosflingor
2 dl strösocker
1 dl vatten
Gör såhär:
- Hacka aprikosterna i små bitar och lägg i en kastrull.
- Tillsätt kokos, socker och vatten.
- Koka upp och låt koka på svagare vänner ca 10-15 minuter.
- Häll upp på rena burkar. Fyll burkarna ända upp och sätt på locket direkt.
Till mina burkar har jag använt vaxat papper som lock (kan köpas i hobby- eller blomsteraffärer) som jag först skrynklat ihop för att få en fin vintagekänsla. Sätt fast pappret med ett gummiband över burken, så är det lättare att knyta ett snöre om. Ta sedan bort gummibandet när snöret är på plats. Snöret kommer från Leila's General Store och etiketterna är från Granit och Ikea.
2 kommentarer:
God fortsättning på julen och tack för alla vackra foton och inspiration du ger oss!
Varm kram till dig!
Raina
Hejsan! Skjysta recept, vart hittade du dina burkar med skruvlock?
/Philip
Skicka en kommentar