15 juli 2008

Kanelbullekaka

Jag måste bara dela med mig av ett recept på den här sommarens favoritkaka, kanelbullekakan!!! Den smakar som kanelbulle men är en variant av sockerkaka. Prova den, jag garanterar att ni inte blir besvikna - ni ser själva vilken strykande åtgång den har på bilden! Receptet kommer ur boken Cecilias fikastunder, av Cecilia Vikbladh (finns att köpa på Adlibris för 201 kr).



KANELBULLEKAKA

Smet:
175 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl gräddfil
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
(0,5 dl likör, whisky eller punsch - kan uteslutas, jag brukar inte ha det i)

Smör och ströbröd till formen

Fyllning:
1 dl socker
3 msk malen kanel
2 msk smör

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt. Blanda ner äggen ett och ett och därefter gräddfilen. Rör sedan noga samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda ner den torra blandningen i smeten och rör om tills smeten blir len och fin.

Blanda samman socker och kanel och ställ åt sidan. Smöra och bröa en 1,5-liters form. Häll i hälften av smeten och strö sedan över hälften av kanelsockret. Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsockret. Dutta till sist över 2 msk smör. Baka i ugnen 45-60 minuter.

Jag tyckte första gången jag gjorde kakan att den blev väldigt "blöt" och kladdig (och då hade jag ändå inte haft i någon likör), så jag har nu de senaste gångerna bakat den med bara 100 g smör och det tycker jag blir bättre. Kakan blir ändå inte torr, men den håller ihop lite bättre.

7 kommentarer:

Ulli sa...

Låter supergott! Får testa att göra den t helgen kanske.

Ha en bra dag!
Ulli

LantlivsAnette sa...

Åhhh tack för det receptet..det måste man ju prova..ser riktigt smaskig ut !!
Och himmel vilken fin blogg du har !! Vilket underbart hem...alla detaljer,möbler jaaa allt !!
Jag ska länka dig genast..och jag minns då inte att jag har varit här tidigare..åhh vad glad jag blev att du kommenterade hos mig så att jag hittade dig !!
Jag har kollat runt lite nu i bloggen och jag läser att du målat en del grått i sovrummet,jag ska nu börja med grått jag också,det är så fint till allt vitt..men vad är det för en grå färg du har använt ? Kod ? den ser så himla fin ut..
Kram Anette

Ewa sa...

Bakade den kakan härom dagen. Hittade receptet på en annan blogg, och tjejen där hade hitta det på Pernilla Wahlgrens blogg. Supergod, och en riktig kaloribomb! =)

Mvh
/Ewa

Kamomilla sa...

Låter ju bara så syndigt gott... Men jag är urusel på att baka, så jag får väl ge receptet åt gubben min .... :)

Karin Lindström sa...

Hej rara Kristin!
Tusen tack för utmärkelsen, jag blir så glad. Jag hoppas ni haft det skönt på Värmdö. Vi hade det underbart på Österlen. Dom som skulle komma efter oss fick förhinder så vi stannade faktiskt ännu längre. Ändå längtade jag inte hem det minsta och det har väl aldrig hänt tror jag (älskar ju mitt hus och min trädgård speciellt den här tiden). Jag planerar redan att åka ner igen till hösten, det är nog minst lika fint då.
Nu jobbar jag några veckor till och ifrån, men lite kortare utflykter blir det. Det finns ju ganska mycket att göra häromkring också på sommaren.

Tusen tack igen och många kramar till er!
Karin

Solstrimmor & Stjärnstrålar sa...

Den kakan verkar så god!! Tack för tipset!
Ha det gott!
kram
nina
ps jättefin blogg!

Färjtorp sa...

Mums!! Jag sparar ner receptet och ska absolut testa den. Tack.

Kram Johanna