09 december 2007

Julstök

Idag är jag imponerad av mig själv. Klockan är knappt nio på morgonen och nere i köket står redan två omgångar pepparkakskola och en sats julmarmelad klar! (Att jag igår inte gjorde ett skapandes dugg behöver vi ju inte nämna i det här sammanhanget.)

Mikrokola och mikroknäck är nog alla moderna mammors dröm. Förutom att det går så snabbt så tycker jag dessutom att konsistensen blir bättre när den görs i mikron. Jag hade haft ork kvar att göra knäck också, men själva föremålet för julpyssel (min 4-årige son) ville hellre ut och gräva med sin pappa än fortsätta med julgodiset...

Julmarmeladen är mitt eget påfund, och det var den som var vinsten i min bloggtävling. Ni får se en bild på vinsterna här. Dagens marmeladkok var inte exakt som förra veckans, men jag kan aldrig göra två marmeladomgångar exakt likadana. Jag går lite på känsla. Sedan syltsockret kom in i mitt liv för ett par år sedan tycker jag det är superlätt att göra marmelad och jag brukar experimentera med olika smaker.Delar med mig av recepten här.

PEPPARKAKSKOLA, ca 25 st

1 dl grädde
½ dl sirap
½ dl strösocker
1 tsk pepparkakskrydda

Blanda allting i en skål som tål mikro. Sätt in på full effekt i 5 min. Ta ut, rör runt och sätt in igen på ytterligare 2 min. Häll upp i ischokladformar, låt svalna och förvara sedan i kyl. Man kan dekorera med t ex silver- eller guldkulor om man vill göra den extra fin.

JULMARMELAD À LA KRISTIN, ca 4 burkar

3 ekologiska apelsiner
1 pink grapefrukt
100 g torkade fikon
syltsocker
1 tsk mald kanel
lika många kanelstänger som antal burkar

Tvätta apelsinerna noga, klyfta dem (med skal på) och skär i lite mindre bitar, lägg sedan i en food processor och kör tills allt är finfördelat. Man kan behöva köra flera mindre omgångar av apelsiner för att få skalet finfördelat. Skär av skalet på grapefrukten, klyfta och skär i små bitar. Klipp fikonen i småbitar, glöm inte klippa bort skaftet! Väg hur mycket frukt det blev, häll sedan frukten i en vid kastrull med tjock botten. Väg upp lika mycket syltsocker och häll i kastrullen. Tillsätt mald kanel och kanelstänger. Blanda. Låt koka upp, sänk värmen och låt koka ca 10 min. Häll genast upp på väl rengjorda burkar och sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur och svalna.
Önskar alla en trevlig andra advent! TACK alla ni som besöker bloggen - förra helgen passerades 10 000-besökargränsen!!!!

4 kommentarer:

Åsa sa...

Hej syster! Du är så pysslig! Jag vill också vara så pysslig, men det enda jag lyckas pyssla med är uppsatsen på vardagarna. Vi var på julkonsert i kyrkan igår i alla fall, väldigt stämningsfullt. Och idag har vår andra syster ringt och pratat julklappar! Jag är stolt att du skrev "3 ekologiska apelsiner", hihi... ekologiskt är bra, mer sånt åt folket! Kram på dig

Anonym sa...

men vad sugen jag blir! tack för recepten.
Kram Jea

Anonym sa...

Marmelad receptet lät smarrigt! Måste absolut testas! Kul med julstök!

Kramar
Linnea

lnneasskafferi.blogg.se

Mitt vita staket sa...

Hej..jag ska nog försöka mej på o göra marmeladen...tack så mycket det va nog posten som inte hanterat den väl..:)dom slänger väl så med sakerna men den va jättemysig...o va mysigt du gjort hemma nu till jul...trevlig helg...kram