16 december 2007

"Som maskar med solglasögon"

Det har blivit lite julfixande ändå, idag kunde jag vara på benen utan att känna något särskilt i magen, så då kunde jag inte låta bli att baka... Jag hade 4-årige J som medhjälpare på lussekatter. Han fick ansvara för att peta i russin och såhär glad var han! Han tyckte lussekatterna var "som maskar med solglasögon" efter russinen kommit på plats. Och ja, detta är den plåten som han hjälpte till att baka ut, och när jag tittar på bilden kan jag inte låta bli att le och tycka att det är en hel del konstiga krumelurer som ligger där...Jag bakade fruktbröd också, och det är ett recept jag brukar dela med mig av för det blir så himla gott och det är jätteenkelt att göra! Om man inte är van vid att baka bröd så är det ett suveränt recept att börja med, för det är få moment (t ex bara en jäsning - och det i formen) och det går smidigt (det behöver inte knådas)! Min mamma bakade det åt oss på 70-talet, ursprungligen tror jag det är ett recept från "Vi föräldrar", men jag har ändrat i det så det är nog inte mycket kvar av originalreceptet! Jag brukar baka det året runt, men det passar särskilt bra till jul, tycker jag. Sedan vi flyttade ner till Småland efter våra Stockholmsår så har jag bakat det varje år till jul, och nu har till och med svärmor börjat fråga om jag ska göra det där goda brödet i år också...FRUKTBRÖD, 2 limpor

17 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
7 dl vetekross (eller 3 dl dinkelmjöl + 4 dl havregryn)
2 tsk salt
ca 2-3 dl torkad frukt och nötter i mindre bitar
8 dl mjölk
3 dl vatten
50 g jäst

Blanda alla mjölsorter och salt, rör i frukt och nötter. Ljumma mjölken och vattnet till 37 grader och lös jästen i lite av den blandningen. Tillsätt sedan all vätska till mjölblandningen. Rör om. Det blir en ganska lös och kletig deg, det ska vara så! Smöra och mjöla två avlånga 1½-liters bakformar. Klicka i degen i formarna. Avsluta med att blöta fingrarna och tryck till så att luftfickor försvinner och ovansidan på limpan blir slät. Täck över och låt jäsa 50-60 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda i 30 min, lägg över aluminiumfolie, sänk värmen till 200 grader och fortsätt grädda i 30 min till. Stjälp sedan upp brödet och låt det svalna invirat i en handduk.

OBS! Originalreceptet säger att det blir 3 limpor av denna deg, jag tycker i så fall att limporna blir väldigt låga och små, därför gör jag 2 limpor som blir ganska höga (se bilden). Riktigt all deg går då inte i formarna, det blir kanske 1-2 dl kvar. Tänk också på att detta bröd blir bäst om det får ligga och mogna ett dygn innan det äts, det är väldigt svårskuret när det är nybakat!

Jag brukar ta aprikoser, fikon och mandlar och ha i, det tycker jag personligen blir godast, men det går att ha i hasselnötter, valnötter, solrosfrön, katrinplommon, russin, rivet äpple, linfrö... man kan variera i det oändliga! Jag brukar också ta de mjölsorter jag har hemma (jag skrev ett alternativ i receptet). Kom bara ihåg att mängden mjöl ska vara densamma.

Väldigt gott med en skiva Sture- eller cheddarost på... man äter garanterat dubbelt så många skivor som man gör av annat bröd... mmm!

11 kommentarer:

Jeanette Hornbeck sa...

Det låter som en limpa för mig, är ingen vidare brödbakare.

Kamomilla sa...

Det låter som ett prima resept för mig. Tack för det!

Klarafina sa...

Hej! Nu har jag skrivit ut ditt brödrecept. Det måste jag prova i morgon.

Randi sa...

Låter gott och inspirerande. Jag bakar nästan allt mitt bröd själv. Det här ska jag testa!
Kram Randi

Elzie sa...

Det brödet låter ju jättegott. Måste komma ihåg att skriva ner det.
Hoppas du får en bra måndagkväll.
Kram Elzie

Dorthe ♥ sa...

Mmm...det brödet måste jag baka. Tack för receptet snälla du!

Kramar Dorthe....ta det lugnt och sköt om dig!!!

Kristin sa...

Hej alla!
Kul att så många nappade på receptet, jag hoppas ni tycker det är lika gott som jag gör...!

Kram på er
Kristin

Marie sa...

Jag och bakning = ingen bra kombination. Brödet ser dock jättegott ut! Jag tyckte det var himla kul att sonen tyckte lussekatterna såg ut som maskar med solglasögon, hihi.

Kram Marie

Lilla Blanka sa...

Hihi vad gulligt "maskar med solglasögon", vad go han ser ut din son!
Kram
Mia

Dorthe ♥ sa...

Önskar dig en riktigt GOD JUL!

Kram
Dorthe

Elzie sa...

Ville bara kika in och önska dig en riktigt god jul.
Ha det så gott.
Kram Elzie