20 januari 2009

Grått i köket

På småländska höglandet har det snöat rejält idag och vi är inne och myser, jag har bakat bröd (mer om det längre fram) men så mycket mer skapande sysslar jag inte med idag. Däremot tänkte jag visa er lite grå inslag från mitt kök. Den här "påspåsen" sydde jag av en kökshandduk från Ikea, säljs i 2-pack för 59 kr. För att bättra på den sydde jag dit lite restbitar av vit spets.







Grytlappar köpta på Åhléns härom veckan, 45 kr/st, jag tyckte de passade på det grårandiga temat!



Här ligger det nybakade filmjölksbrödet, invirat i de andra gråvita kökshanddukarna från Ikea, och bara väntar på att vi ska sätta tänderna i det! Jag har just nu lite dille på att göra filmjölksbröd. Jag har tidigare gett er ett recept på ett sådant bröd (du hittar det här), men jag vill dela med mig av ett till...



FILMJÖLKSBÖD MED RUSSIN
(1 limpa)
.
7 dl filmjölk
1,5 dl sirap
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
7 dl vetemjöl (jag brukar ta siktat dinkelmjöl)
3 dl rågflingor
2 dl fullkornsdinkel
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl russin
.
Blanda allting väl i en skål och häll upp i en smord 1,5-2-liters form. Smeten blir väldigt kladdig så man måste använda sked till det. Grädda i nedre delen av ugnen i 60 min i 200 grader, sänk sedan ugnen till 175 grader och lägg över folie och fortsätt grädda i 30 min. Tänk på att det är svårt att skära när det är precis varmt och nybakat, så det är bättre att låta brödet svalna innan man börjar äta det.
.
*
.
Till sist tänkte jag ge er en glimt av den nymålade kökspanelen. Jag hade ångan rejält uppe innan magsjukan drabbade oss, nu har jag inte kommit igång igen efter den. Vi hade grå panel här även innan, men en åskmolnsgrå, ganska mörk och "hård" nyans, den här nyansen är bättre, tycker vi. Kulören heter "Kobbe" och är från Alcro, det är samma grå färg vi har på vår veranda. Tanken var att jag skulle måla om köksluckorna i den här färgen också men nu börjar jag fega ur... blir det för mörkt?
.
Nedanstående bild kanske känns lite konstig, men jag ville få med både tapeten (den hade vi förut också) och en vit stol, så att ni ser hur det blir ihop med övriga färger i köket.



Ha en fortsatt bra vecka allihopa!

22 kommentarer:

me and alice sa...

Hej Kristin!
Åh vad fint du har det i ert kök!!
Älskar alla de grå färgskalorna! Och vilken dörr!!!!! Den tar fram mitt habegär!
Ha det så gott!!
Kram Susanne

Helena Dovier sa...

Kanonsnyggt - precis som vanligt när du har varit i farten! Bra idé med påspåsen av handduken, som ju var jättefin i sig också. Och brödet ser så gott ut och väggen panelen blev så bra ihop med det andra. Grått och vitt är verkligen en superb kombination!

Kram från Helena i ett riktigt rugggigt Göteborg

Himmelbit/Njut en smula sa...

Vad fint!! Smart med påspåse gjord av kökshandduk. Låter mysigt med innedag och snöfall ute. Vi fick en liiiten liiiten del av snöfallet men det drog snabbt förbi och nu är det bara slask.. Vi tillhör väl inte Höglandet även om vi är precis vid gränsen :-D.

Brödet låter jättegott! Jag gillar också filmjölksbröd.

Ha en toppendag!
Kram

Lilla huset på prärien sa...

Jag säger som Susanne! Älskar ert kök och den där dörren kommer jag och snor om jag har vägarna förbi :) Lovely!

Den grå nyansen är jättefin!

Kram Jenny

Liten Bod sa...

Jättefint! Jag tror inte att det blir för mörkt med en så mild grå. Kram, Tina

Designe sa...

Jasså, har Ikea såå fina kökshanddukar, ser kraftiga och fina ut! Superfin påse du sytt där med spets! Så fint med det grå i köket oxå! Fina bilder med! Kram :)

Vintage sa...

Åh,vad fint du har det! Brödet ser jättegott ut,måste provadet receptet..Kraam Susanne

Lisa Andersson sa...

åh vilken mysig inredningsblogg ;)

Lilla huset på prärien sa...

Tusen, tusen tack för din söta hälsning! :) Blev så himla glad. Jag förstår precis vad du menar när du säger att du känner klaustrofobi - den känslan har jag titt som tätt. Min käre man kan inte förstå det riktigt, "jag är ju hemma hela dagarna så jag kan väl bara åka någonstans..." Men det är ju just det där... helt själv - utan någon liten i hasorna som ska bäras på eller annat! Åhhh vad skönt det är att komma iväg själv. Det är väl därför jag gillar bloggen så mycket också - för här kan jag sätta mig i 5 minuter och "träffa andra människor" och sen springa tillbaka till vällingar och pyjamasar osv... utan att ens lämna hemmet ;)

Största kramen till dig kära Kristin - du är så himla söt! / Jenny

Kullan Pullan sa...

Vilka vackra bilder! Du är ju värsta proffset. Önskar jag bakade oftare, hembakat slår allt, kanske jag provar ditt recept nästa gång.
Kram Paula

Kamomilla sa...

vackert vackert vännen, som vanligt. Du har en oslagbar smak!!!

Anonym sa...

Ska absolut prova brödet. Påspåsen ska jag sy när jag blir ledig igen! Vi har en sån där ful i plast från IKEA nu, iochförsig sitter den i källartrappen, så ingen ser den men i alla fall. Här hamma är vi alla kanonförkyla, utom lilla bruttan som är alderles för pigg!

Kram

StrandviksVillan sa...

Jättesnyggt med vitt och grått!
Jag höll också på och sydde "påspåsar" innan jul, men orken och tiden tog slut... Fast man kan ju alltid fortsätta nu :)

Hmmm... kanske luckorna skulle bli finare i vitt ändå, ifall dom känns mörka som du funderade? Panelen är väldigt fin!!

Idag ska här röjas och tas itu med nåt projekt (om inte annat så tömma några lådor på skrot) och tvätta en massa kläder.
A-C

Karin Lindström sa...

Hej Kristin!

Fy visst var det jobbigt med magsjukan. Jag missade att du råkat ut för den också mitt i våran. Känner du dig bättre nu? Jag klarade mig från att kräkas, men låg i feber och ont i magen, det var inget vidare. Precis när lilleman började på dagis fick han en regäl förskylning igen. Idag har jag lämnat honom, han har nästan varit hemma i en vecka nu och jag hoppas verkligen han orkar.

Så många fina inlägg jag missat! Vi åkte till Leksand i helgen för att komma bort lite. Det var faktiskt jätteskönt. Känner precis som dig, vi kom av oss. Groventren är inte färdigmålad och här hemma ser det ut som ett bombnedslag. Går just och funderar vad jag ska fota, det känns inte speciellt inspirerande hos oss just nu.

Brädan står kvar i matrummet. Den är så fin, kan man inte ha den där nu också? De är ju faktiskt ganska snälla mina barn *ler*

Ha det så gott och dina bilder är underbara Kristin, jag bara njuter.

Varmaste kramarna

Karin

Karin Lindström sa...

Hej Igen!

Jag råkade publicera mitt inlägg innan jag var klar! Helt tokigt och det blev ett långt ett också. Du får allt ta och kika in igen *ler*!

Kramar
Karin

Ps Tack för receptet! Jag ska baka ett surdegsbröd idag, satte degen igår. Har nu försökt fem gånger och det blir inte alls bra. Får kanske ta och prova ditt recept, fillimpor brukar jag inte misslyckas med!

Fröken Fräken sa...

Hej gamle vän – ja visst känner vi väl varandra? :-) Tänkte att det kunde vara roligt om de anonyma gav sig till känna lite mer, jag behöver absolut inte veta hur många de är, men det vore roligt om man fick vet lite mer om vilka som tittar in och vad de gillar eller inte gillar. Man måste ju tillfredsställa sin publik! ;-)

Piffig påse! Det var ena stiliga handdukar som du trollat om! Grått är ju min favoritfärg just nu, utöver vitt då.

För mörkt grått med den färgen även på luckorna? Hm, vänta ett slag, jag måste kolla upp igen hur det såg ut runt skåpsluckorna hos dig!! Återkommer i frågan...

Nämen, inte kan man förvänta sig att det ska skrivas kommentarer på blogg samtidigt som det cirkulerar magsjuka inte. Bättre att komma igen med friska takter! Jag tycker väl att biljetten till Mallis borde komma när som helst nu?

Mitt sänggavelsinlägg verkar aldrig bli av, det var svårt att fota pedagogiskt. Jag har iaf sytt som dekorationssömmar i tyget, ungefär så att det sedan ser ut som ett lock. Man kan ju bara vika över tyget, men på detta sätt blir det lite stiligare. Jag har häftat fast mitt, och inte haft några problem med att det blivit smutsigt. Jag har bytt det en gång, men det var mer av dekorativa orsaker. Fast nu börjar jag fundera – det kanske har bott massor av baciller i det gamla överdraget, bara att jag inte såg det?! Iiiih! Nåja, det har ju inte förekommit några kaskadkräkningar eller ketchupstänk, så det är nog ingen fara.

Jag har inte hört av Lantlifs-Anette om att göra hemma-hos-reportage hos mig, däremot har jag hört av andra som velat komma hem till mig och göra reportage. Men jag har konsekvent tackat nej till allt sådant, eftersom jag bloggar anonymt och vill styra själv vad jag visar upp. Jag jobbar en del med medier, och jag känner ingen riktig lust att dras in i det även på min fritid.. För mig skulle det då bli så mycket prestige i pysslandet, istället bara för att som nu utgå ifrån min lust och inspiration. Så är det för mig, men det är ju roligt att det finns alla de som vill visa upp sina hem så att det blir några inredningstidningar!!
Och så en sak till; kan du tänka dig hur mycket jag skulle vara tvungen att städa om en proffsfotograf skulle komma hem till mig? HJÄLP!

Fröken Fräken sa...

Okej, nu har jag kollat!
Jag röstar på att köksluckorna blir vita. Men inte för att det skulle bli för mörkt med det gråa, utan för att panelen och lukorna smälter ihop för mycket med varandra då, jag tror att om de får olika färger så ser man det vackra i dem för sig.. om jag låter begriplig här?!

Hannis sa...

Håller med Fröken fräken om köksluckorna!
Men tycker att panelen blev skitsnygg(ursäkta kraftordet)!

Och påsen du sytt var precis i min smak!
Du är så himla bra på att få till det med färger och kontraster!

Kram Hannis

Kullan Pullan sa...

Hej!
Dörren till sänggavel sitter på två konsoller för att komma upp lite och så har sambon dragit i en lång skruv så den inte tippar över oss.
Ha det gott!
kram Paula

Jes/Vita villa vila sa...

Hej vännen!!!

Tack för dina alltid så rara kommentarer hos mig - jag blir lika glad varje gång!

DU - så himla duktig du är Kristin. Syr & piffar & fixar, bakar & målar. I´m impressed! Pås-påsen var underbar & dina bilder likaså. Det är alltid lika mysigt att kika in här. Hämta inspiration & njuta av dina underbara inlägg!
Tack!

Ha en fortsatt fin vecka vännen!

Kram Jes ♥

Vitt och nött sa...

va fina bilder du visar! så snyggt mer grått till allt vitt!
den gråa nyansen på panel va jättefin! varm å inte alltför mörk! supersnyggt!

Ha de gott!
kram ellen

LOPPISLIV sa...

Ohh så fint med grå panel, jag hade nog målat köksluckorna vita, snyggt till den gråa panelen, men du har ju ett säkert öga för att få till det då det blir nog vackert hur du än gör. Pardörrarna ni har är helt underbart ljuvliga. Har tittat på dem flera ggr och kan inte få nog :-) Kram Paula