05 januari 2009

Vedeldning i kakelugnen


Tänk vilken tur vi har, som har kvar en gammal kakelugn att elda i, när det är så kallt som det är nu. Jag är extra glad över att det är en rak, enkel och vit kakelugn som sitter här i vårt hus (de som kan det här med byggnadsvård menar att det är en kakelugn av billigaste modellen och knappast något att skryta med, men jag gillar den enormt mycket ändå - eller kanske just därför). Här ligger björkveden i den stora kopparkitteln och bara väntar på eftermiddagens brasa. S har jobbat med att ta hand om nedfallna träd idag så nu tryggar vi kommande års vedbehov också...

12 kommentarer:

Helena sa...

Vilken otroligt fin kakelugn!!! Blir grön av avundsjuka....
I gamla papper om vårt hus så står "förbättringar som gjorts-rivit ut kakelugnarna" Visst är det så man kan gråta!
Vi ska sätta in någonting att elda i till nästa vinter, för det blir sån skön värme när det är riktigt kallt ute.
Ha det bra/kram Helena

Helena sa...

Glömde fråga en sak, vad har du för kamera? Du tar jätte fina kort! Funderar på att snart köpa en ny, men det är ju en djungel.../Helena

Lilla huset på prärien sa...

Kristin - det är nog en av de absolut finaste kakelugnarna jag har sett! Bara så du vet. Lyssna inte på de där som kan saker om kakelugnar ;) Lyssna på mig!

Kram Jenny

Fröken Fräken sa...

Ååååååååååååååååh!
*donk*
Om du undrar vad det var för ett läte så var det jag som svimmade av avundsjuka... Er kakelugn är verkligen hur FIN som helst! Det är ju mycket härligare med en vit, rak än sådana där illgröna eller med gigantiska rosmotiv på. Jag skulle gärna vilja ha vilken form av eldstad som helst, men just sådana där mönstriga skulle det nog bli lite svårt att komma överens med!

Ja, nu har jag övergått från att städa och ordna till att pyssla och stökat ner igen. Efter en stadstur kom man hem med inspiration och vitt tyg, färg och en ny pensel. Jajamen här ska sys och målas!

Gult, nej det är en färg som jag aldrig har gillat. Så jag kan förstå verkligen om du vill få andra färger på dina väggar! Men det kanske är lite svårt att kombinera att både måla väggar samt att sätta igång värsta utbyggnadsprojektet. Nu känns det rätt lugnt att bara ha en korg att måla...

Karin Lindström sa...

Hej Kristin!

Ja hua vad kallt det varit. Idag hade vi arton minus vid tretiden. Nu i kväll är det faktiskt bara åtta! Jag hoppas verkligen nå stått inne om ni skrubbat takbrädorna!!

Vi passade på att åka och bada idag istället. Det var så skönt att tina upp de frusna fötterna i badet och bastun. Barnen älskar att bada fast jag är en riktig badkruka. Tur att jag har en liten så jag får vara i de varma barnpoolerna *fniss*.

Här hemma är det så kallt, och vi vågar inte elda i våra kakelugnar. Tyvärr nu skulla man gärna velat det. Vi har nästan flyttat upp på övervåningen för här är det mycket varmare. Sitter nu i mitt syrum och bloggar!

Ha en riktigt mysig Trettondag, och kram till er alla!

Karin

Ps jag är så glad för brädan! Vill inte ta undan den!

H A N N A S - F O R M sa...

Tack snälla du för din hälsning...trodde att jag svarat dig men det kanske inte kom med??? Så FIIIIIINA bilder du tar...måste kika mer....och underba kakelugn..mmmm, njuter!

STOR KRAM till dig!

Hanna

H A N N A S - F O R M sa...

glömde...jag vill gäääärna titta mer på din blogg med foton!!!

KRAM
Hanna

Marie sa...

Eran kakelugn är helt underbar, sååå vacker! Och visst är man glad över sin kakelugn dessa iskalla dagar, vi eldar nästan hela tiden! Mysigt!

Kram Kram
Marie

Ps. Hihi, nä man skulle nog tänka sig för både en och två gånger med renoveringar och dylikt om man visste från början hur otroligt lång tid det tar!!!! Idag har iallafall J börjat putsa väggarna nere i den nya källardelen. När det tråkjobbet är gjort tror jag det kommer att kännas lite bättre. Längtar efter att få lägga golv och måla väggarna uppe i den nya hallen, förhoppningsvis inom en ganska snar framtid (typ om några månader kanske, hihi).

Vackrare vardag sa...

Den är så otroligt vacker!

Anonym sa...

Så vacker gammal kakelugn. // http://blomsterknoppar.blogspot.com

Helena sa...

Vad bra du skrev om kameran! -Tack!
Kanske man kan önska sig i 40års present..../Helena

Kamomilla sa...

Du, den är helt underbar! En pärla!
Och det är så mysigt med en sprakande brasa.
Vilket påminner mig om att jag måste börja elda, vinden pinar in kölden i knutarna idag..Brr Inte många minusgrader men nog en superkall vind.